Зимни гуми сезон 2023-2024г.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Re: Зимни гуми сезон 2023-2024г.

Мнение от blqsu4ko » 14 Сеп 2023, 13:21

drifty написа:...

Колега, в никой случай не бих сложил по-хубавата гума на задния мост. Пробвано е не веднъж и е изключително неприятно за каране, променя се цялото усещане на колата когато по-хубавите гуми са отзад. Да не говорим, че по-добре да не успея да тръгна, от колкото да събера бордюра с предницата.
Live it like you Love it

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320 Touring

Мнение от SpeedyMan » 14 Сеп 2023, 15:38

Купуват се 4 еднакви гуми за да се запази предвидимостта на поведението на колата.

Ако сложиш по-хубавите отпред, ще имаш добри спирачки, но няма да имаш сцепление отзад. Рисковете са презавиване заради лошо сцепление и ако си на задно буксуване при потегляне .

Ако сложиш по-хубавите отзад, имаш недозавиване, което се овладява по-лесно от презавиването и ако си със задно по-добро сцепление при тръгване... обаче спирачките са зле.

Изпратено от моят Redmi Note 8 Pro с помощта на Tapatalk
Изображение Изображение
Изображение BMW 320d Touring Изображение MB A170 CDI

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 14 Сеп 2023, 17:40

drifty написа:Да, по-тяската гума уж драпа повече в сняг и като цяло в лоши условия.

Има голяма разлика между сняг и лоши условия - в сняг гумата трябва да хване и задържи максимално количество сняг между протекторите, за да получиш контакт сняг-сняг който е сцепление. Когато си на мокър път, гумата трябва да изхвърли максимално количество от пътното покритие -вода, за да достигне гумата до асфалта където има сцепление. За това китайските зимни гуми са добри на сняг, стават за асфалт но са пълен провал на мокро.

Съвмренните зимни гуми са проектирани за доста по-широки от 195мм колела . Аз съм карал с TS850S 275ци Ягуара на сняг и не намерих разлика с поведението на старата 323ка с TS850 205ци , поне доколкото си я спомням. Така че според мен поне до 245х18 няма абсолютно никакво влошаване на поведението на автомобила. Сега вече хората карат и 315х20 че даже и с летни зимата и със зимни през лятото, но това е друга дебилна тема.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 14 Сеп 2023, 18:41

Аз си го обяснявам с това, че при по-тясната гума разпределяш масата на колата на по-малка площ, което в сняг е плюс. В дъжд също, мисля. Лятото като падне дъжд и с 255ците мога спокойно да си пързалям. С 205ците не мърдам от пътя. Гумите са съвсем различни разбира се, та мнението е субективно, но нямам възможност да експериментирам с еднакви.

Иначе обмислям да сложа два броя нови отзад само защото за момента не съм усетил никакви проблеми на предния мост, нито при спиране, нито при управление със зимните нокиани. Не знам в кой свят недозавиването се оправя по-лесно от презавиването обаче. :bchug:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от acho.rs » 14 Сеп 2023, 19:44

drifty написа:Аз си го обяснявам с това, че при по-тясната гума разпределяш масата на колата на по-малка площ, което в сняг е плюс. В дъжд също, мисля. Лятото като падне дъжд и с 255ците мога спокойно да си пързалям. С 205ците не мърдам от ....:

Бъркаш се - на сняг целата е МАКСИМАЛНО сцепление сняг-сняг за това гумите задържат снега а него изхвърлят . Също така спадането на гуми е лоша идея, защото се затварят ламелите на протектора и не може да задържи сняг. Ти по-скоро говориш за поведение на лед.
И да попитам- сигурен ли си, че не се опитваш да си оправдаеш избора на по-евтини гуми ? Имаш ли идея колко е трагичен спирачният път на тесни зимни гуми - дори при еднакъв размер си +30% на сух , дори и студен асфалт !

Комбинация от нови и изнесени гуми генерално е грешка, но ако все пак го правиш- винаги по-хубавите гуми отпред! Колата спира и завива с предните колела !

Презавиване е много по-опасно от недозавиавне , за това всички нови коли недозавиват в малка или голяма степен...Е, някой направо си орат с предницата, но то се знае кои са хаха

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 14 Сеп 2023, 20:43

acho.rs написа:Бъркаш се - на сняг целата е МАКСИМАЛНО сцепление сняг-сняг за това гумите задържат снега а него изхвърлят . .

Сигурен ли си?
Защото това сняг-сняг където го повраряш,аз освен за една адска пързалка за друго не се сещам :mhihi: .Зимните ламели на гумата "захапват" снега и при завъртването на колелото центробежните сили го изхвърлят в подкалника и зимната гума е готова да повтори упражнението.Сцепление със сняг-сняг няма да получиш,ще се получи със гума/грайфер/-сняг.Ще ти дам пример,влезни с един джип в една нива когато е мокро без хубави гуми за кал а със шосейни например и ще си останеш там :mrgreen: защото ще имаш кал-кал=0 сцепление.
И точно по тясна и висока гума е по подходяща за зимата това го знаят и малките деца,справка WRC ги загледай зимно с какви гуми са/шиповете им са бонус/

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от acho.rs » 15 Сеп 2023, 0:06

kiko написа:
acho.rs написа:Бъркаш се - на сняг целата е МАКСИМАЛНО сцепление сняг-сняг за това гумите задържат снега а него изхвърлят . .

Сигурен ли си?
Защото това сняг-сняг където го повраряш,аз освен за една адска пързалка за друго не се сещам :mhihi: .Зимните ламели на гумата "захапват" снега и при завъртването на колелото центробежните сили го изхвърлят в подкалника и зимната гума е готова да повтори упражнението.Сцепление със сняг-сняг няма да получиш,ще се получи със гума/грайфер/-сняг.Ще ти дам пример,влезни с един джип в една нива когато е мокро без хубави гуми за кал а със шосейни например и ще си останеш там :mrgreen: защото ще имаш кал-кал=0 сцепление.
И точно по тясна и висока гума е по подходяща за зимата това го знаят и малките деца,справка WRC ги загледай зимно с какви гуми са/шиповете им са бонус/

Бъркаш шосейни гуми за сняг с офроуд гуми за чакъл и кал. Гумите на WRC пък няма нищо ама абсошютно нищо общо, защото които и да било гуми за автомобил, дори Хакапелита бледнее...Но карай си гуми бирени капачки, със спирачен път 50 метра от 100км/ч и 1км от 150км/ч.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 15 Сеп 2023, 7:40

Зимната гума изхвърля снега с протектора си , ламелите се разтварят и дават по голяма контактна площ , като същевременно се "заключват", каучуковит смеси на зимните са
по меки и работят на ниски температури . Просто е. Тясната гума е по добра на дълбок сняг , утъпкан и киша - на лед е по добре широка гума с повече ламели . Гумите за офроуд / кал / ,не стават за сняг и заледено защото смесите са им твърди и нямат ламели.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от acho.rs » 15 Сеп 2023, 7:55

mr_petroff написа:Зимната гума изхвърля снега с протектора си , ламелите се разтварят и дават по голяма контактна площ , . Просто е...

Не вярвам някой още да чете този форум, но все пак ....спрете с глупостите :kuku:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mr_petroff » 15 Сеп 2023, 8:59

acho.rs написа:
mr_petroff написа:Зимната гума изхвърля снега с протектора си , ламелите се разтварят и дават по голяма контактна площ , . Просто е...

Не вярвам някой още да чете този форум, но все пак ....спрете с глупостите :kuku:

Да, крайно време е да спреш. Че много се смях.
Сняг-сняг :mhihi: :mhihi: :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mr_petroff » 15 Сеп 2023, 9:06

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от blqsu4ko » 15 Сеп 2023, 9:12

Колега @drifty, отново ти казвам - поведението на колата тотално се променя когато по-хубавите гуми са отзад. Естествено говоря за по-агресивно шофиране и ситуации в които разчиташ на сцеплението на 4те гуми. Аз на твое място, ако не ми се дават пари за 4 нови гуми, бих си карал със старите.
Live it like you Love it

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 15 Сеп 2023, 16:58

Ами и аз съм в отбора на "по широки гуми = по добра проходимост". Така пише по дебелите книги, така е и на практика. Справка трактори, камиони.. примерно. Кой иска да влезе с тесни гуми в полето.. И като го издърпат да пробва пак с широки. Точно сняг сняг се получава ако караш в дълбок сняг. Тва с тесните гуми ако работи изобщо е само на твърда повърхност. Примерно отъпкан сняг с асфалт отдолу. На лед не работи 100%. Тия състезателните на лед са с тънки гуми заради шиповете са се забиват по-добре. И не знам откъде се е появил тоя мит за тесните гуми ма е много широко разпространен... Без никакво покритие. Даже военните машини имат система да си спускат гумите именно за да станат на баница широки. А не ги помпат да станат твърди и тесни. Не съществува високопроходима техника с тесни гуми. Прост факт.
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 с ... ръжда

Мнение от ивчо » 15 Сеп 2023, 17:38

Ей ама като почнете ...
И забелязал ли си как е точно ориентиран грайфера на трактора или ????
Щото мноого като теб са били теглени от разни Пасати или Субару, че нали широките гуми били добре .
Няма значение колко е широка гумата за калта, важно е какво може протектора .
Те затова още тъпата Frigo 2 е най-търсената гума където има сняг ... Защото с две завъртания е изхвърлила сняг като за 15 Континентал :banghead:
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали? :mhihi:

The night is dark and full of lo6o :mhihi: :paranoid:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 15 Сеп 2023, 17:54

Как е ориентиран грайфера не е толкова важно. Кьорав грайфер /на сликове даже/ да няма пак ще върви трактор в снега. По лед като върви и изобщо грайфера не играе роля щото не потъва за да "захапе" що пак си върви без ядове ? Щото има площ..нюню триене на см2 ама като са много см2 нюню-то става бая повечко. Гребането в снега нещо го приравнявате на проходимост...ама.....
Искам да ми покажете високопроходима техника, се тая каква като вид, с тесни гуми....
А за хасфалт според мен дали си с 195 или 225 широчина разликата е точно никаква. Моите гуми винаги са били еднакви като размер и зимни и летни. С уговорката, че аз обичам гумата да има гума, а не джанта. Демек слагам възможно най-малки като цолаж. Е46 примерно ми е с 195/15-ки и дори не съм си помислял да слагам по-големи.
Хм,хм...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата