Във форма ли сте?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

В добра физическа форма ли сте?

Да, много добра
6
6%
Да
29
28%
По-скоро да
21
20%
По-скоро не
22
21%
Не
16
15%
Не, в много лоша форма
11
10%

Общо гласове : 105
Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Re: Във форма ли сте?

Мнение от zAcK » 14 Сеп 2023, 8:49

Jorixa написа:
zAcK написа:И по тоя повод се сетих! Какви бяха тия простотии преди години още не мога да се начудя???
Закуската била най-важна :kuku:

Е закуската си е доста важна за всеки работещ човек, но по-скоро за работата на мозъка сутрин, не толкова за тялото.

Аз не го усещам така. Без да закусвам, сутрин съм много по-концентриран. Буквално имам чувството, че мисля много по-ясно. Не знам как да го обясня.
А без да съм бъзикам, имам по 20 различни задачи на ден да мисля :ok: и за различни хора, всеки с проблемите на неговите задачи и т.н. :bchug:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Във форма ли сте?

Мнение от bum_bum » 14 Сеп 2023, 8:59

zAcK написа:

Тия неща ги има и сега- рекламират се продукти с малко или без мазнини, протеини, които замествали храната, полезни зърнени закуски, вегански продукти и още по-смешното- вегански протеини, че били много полезни, продукти без захар, обикновено с надпис “стевия” на челно място в които има скрита почти толкова захар както и в нормалните.

Хората искат да ядат и пият неща от красиви опаковки, хапчета, добавки, протеини и т.н. и няма никакъв начин да ги убедиш, че не са полезни колкото чистата храна, а повечето дори са откровено вредни. Индустрията до такива степен им го е набила в главите, че едва ли има шанс за промяна.

Фастинга нашумя покрай разните гурута, щото хванат някой 100 кила и го сложат на едно ядене дневно. До вчера е ял 3000+ калории и днес на едно ядене като види каква камара с храна е това посмъртно не може да го изяде. И тоя подскача и вика- автофагия!!!, отслабвам. А той слабее от калоричната рестрикция, не от фастинга, не толкова и от ограничаването на въглехидратите. И утре като му писне поредната диета става 110 кила, щото тялото не е толкова просто и компенсира и се запасява срещу бъдещ глад.

Автофагията работи, но за да получиш тия ефекти трябва да не ядеш с дни или дори седмици.

Единствения друг начин да получиш тези ползи е да намалиш и държиш стабилен инсулина. Докараш ли го сутрин на гладно до 5ммол не ти трябват фастове. А единствения начин това да се случи е драстично орязване на въглехидратите, намаляване на протеина (тогава той се усвоява и по-добре) и увеличаване на мазнините. С две хранения на ден ще си в процес на автофагия много по-дълго, отколкото ако се храниш веднъж или дори ако пропускаш храненето в цял един ден от седмицата.

Понеже хората обичат хапчетата, много са модерни напоследък пиенето на метформин и инжектирането на семаглутит (Оземпик). Те имат същия ефект като кето храненето върху организма, но носят една камара рискове и опасности. Но върви обясни на простия и мързелив човек, че същите, че и по-големи ползи ще има ако просто вземе да се храни по-правилно.

Тия филми, че ако не закусиш няма да имаш енергия ги няма. Ако ти се яде, закусвай. Ако не, недей. За това колко енергия ще имаш днес е много по-важно какво си ял вчерашния ден, а не днес сутринта.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 14 Сеп 2023, 9:18

Le Transporteur написа:
Jorixa написа:
zAcK написа:И по тоя повод се сетих! Какви бяха тия простотии преди години още не мога да се начудя???
Закуската била най-важна :kuku:

Е закуската си е доста важна за всеки работещ човек, но по-скоро за работата на мозъка сутрин, не толкова за тялото.

Явно, сутрин закусваш, защото къркори стомаха и чувстваш глад или просто знаеш, че ще ти трябва енергия и зареждаш превантивно?

По-скоро второто, защото ако сутринта не закуся след това почвам да огладнявам яко към 11, а тогава не винаги имам възможност да ям. Плюс това аз тренирам (с тежести) сутрин и ако не ям преди тренировка нямам сила.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 14 Сеп 2023, 9:27

Jorixa написа:Плюс това аз тренирам (с тежести) сутрин и ако не ям преди тренировка нямам сила.

И пак се връщаме към контрола на инсулина и кръвната захар.

Аз сега паля и ще работя физически труд до 4-5. Днес ме чакат към тон кашони да сваля от 2 до 1 етаж и да ги натоваря на пале, освен другата работа. Това са 50 курса от втория етаж надолу и после 50-тина метра към рампата за товарене. Същото упражнение с два тона, но в обратна посока нагоре по стълбите го правих преди месец (някъде изчезна ключа за телфера :mhihi: ) После към 6-7 отивам на фитнес, където не просто отчитам работа, а правя тренировка след която ми треперят краката и се чудя къде се намирам. Ще ям в 8 и нещо. И през целия ден нямам и намек за глад или липса на сила. Просто контролираш ли кръвната си захар и инсулина, контролираш всичко в тялото си и можеш да правиш каквото си искаш и когато си искаш.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48

Мнение от Jorixa » 14 Сеп 2023, 9:30

bum_bum написа:
Jorixa написа:Плюс това аз тренирам (с тежести) сутрин и ако не ям преди тренировка нямам сила.

И пак се връщаме към контрола на инсулина и кръвната захар.

И как го контролираш ти ?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 14 Сеп 2023, 9:43

Над 20 години не ям нищо, което предизвиква силен инсулинов отговор.
Изображение

Старши Алкохолик
Аватар
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 14 Сеп 2023, 11:00

bum_bum написа:Над 20 години не ям нищо, което предизвиква силен инсулинов отговор.

В тоя ред на мисли, от доста време се каня да питам, дали не е добре човек да си купи от тия новите джаджи за непрекъснат мониторинг на глюкозата и да я ползва 1-2 месеца,
докато разбере по-добре как му влияят различните храни, физическа активност в определени моменти на деня и т.н.? :bchug:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 14 Сеп 2023, 11:02

То 1-2 месеца тялото още се нагажда към липсата на боклуци...
Изображение

Старши Алкохолик
Аватар

Мнение от zAcK » 14 Сеп 2023, 11:10

TNT написа:То 1-2 месеца тялото още се нагажда към липсата на боклуци...

Ако сега съм спрял да ям боклуци, а аз съм го направил доста преди това :ok: :bchug:
Просто до преди година и половина хапвах повечко и по-често :mhihi:

Както и да е. Някой ако знае, може ли да препоръча такава джаджа.
Особено ми е интересно какво се случва преди да се събуди човек, като се събуди, преди да си легне ако тренира, коя храна как влияе и т.н. :bchug:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Le Transporteur » 14 Сеп 2023, 12:34

Отгледан съм, с много, изключително много бяло брашно. Знаете, имаш ниви, полага ти се туй-онуй. Баба и дядо живееха на долния етаж, баба готвеше и приготвяше много и
обичаше да се шегува "докога, ще те храня аз" :D Светла им памет! И откак се помня, ако не всеки ден, през ден и/или събота и неделя, са мекици, пити, дулангач, тиквеник,
пита, юфка, козунак, търкалачи, и мноого хляб, например половинка, на хранене. Сладките неща, директно от захар, са в отделна графа и не изоставаха. Вярно дебел не
станах, че горях много. Но с годините, енергията намаляваше, работех и на смени, едвам приключвах. Това, косвено намали и заниманията ми със спорт, т.е.по-малко
удоволствия. Естествено, не подмина и семейният живот.

Накратко, от 6-7 додини, правя опити за промяна, като най големият ефект, който усетих върху себе си, е от ограничаването на бялото брашно и бялата захар. Изчезна
чувството, за глад сутрин и големите колебания през деня. От две години поне, не закусвам, след ставане пия топла вода, на работа кафе, обяд в 11, вечеря от 19 до 21. Не спазвам схемата 16/8, може би се вписвам в 14/10. Вечер мога да покарам колело, да отида до стадиона, безценно. Не се залъгвам, имам много работа.
"Башак": ...еее БМВ караш, а ти е скъпо!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 14 Сеп 2023, 15:27

Гладът сутрин обикновено е свързан с храненето предния ден (качество, количество, време, алкохол или съчетание от тях). Аз лично от години не съм гладен сутрин, понякога хапвам нещо, ако ме подразни кафето на гладно и ще тренирам тежко, тъй като само тогава мога от известно време. Инсулинът е авариен, тоест адски агресивен хормон (май само адреналина е "по-силен", но в друга функция) и еволюционно е предназначен да се ползва рядко, затова и толкова малко клетки го произвеждат, за разлика от хормоните, които повишават кръвната захар. Той на практика уврежда или направо отменя действието на доста от останалите хормони, което отключва куп проблеми, основно с щитовидната жлеза и черния дроб. Така че колкото по-малко инсулин, толкова по-здави сме. В някои спортове без бърза енергия не може, ясно, но ако говорим за чисто здраве, инсулиновите пикове нямат нито един позитив за организма.
Never mistake motion for action...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 14 Сеп 2023, 18:41

zAcK написа:В тоя ред на мисли, от доста време се каня да питам, дали не е добре човек да си купи от тия новите джаджи за непрекъснат мониторинг на глюкозата и да я ползва 1-2 месеца,

Глокозата е последното нещо, което те интересува. Те на разните прегледи гледат само глюкозата и докато е в норми са "нищо ти няма". А 70-80% от хората на които "нищо им няма" са с една или друга степен на инсулинова резистентност. И когато глюкозата излезе от границите - хоп, диабет тип 2. Това не се случва от днес за утре, а се развива с години. Но понеже половината от дофторята са с половин мозък почти винаги пропускат времето в което корекцията може да стане сравнително бързо и лесно и реагират чак когато си с вече изпаткал панкреас и диабет.

Ако имаш 5 глюкоза и 5 инсулин си супер. Ако инсулина е 10 си добре, ако е 15 почваш да отиваш на зле, ако е 20 си в пикоча (въпреки, че според доктора все още ше си ОК), ако е 30, 40, 50 или 100 е все по-зле и по-зле и така.. Ако не си развил ДТ2 кръвната захар ще ти е все 5 да кажем и с тоя уред няма да разбереш нищо.

Тялото пази глюкозата в хомеостаза, докато панкреаса изнемогне тотално и чувствителността на клетката към инсулина падне твърде много защото високата глюкоза в кръвта много бързо ще ти приключи голяма част от органите. Затова тия монитори не ти вършат работа. Те са за диабетици на екзогенен инсулин (ДТ1), където показанията служат за сигнал и коректор на това от колко инсулин имаш нужда. За теб е напълно ненужна и излишна джаджа.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 17 Сеп 2023, 10:49

Нищо лично кък никой, но :
....Всеки сутирн го мързи и за по-лесно праска 1-2 кафета на гладно, след което е нормално да няма апетит. Супер тъпо, но нали лесно, тялото го еви в Газа - нали няма нужда да мислиш и за това нещо. Даже ако не обядваш е още по-яко - и за това не мислиш...както немислиш и по време на работа...така остава повече мисловна емергия за караници в Интернет

....иначе знам хора които за във добра физическа форма и са фенове на някоя от следните гаври със себе си:
- метандростенолон , кренвирши и 'леб
- само кренвирши и 'леб (- е тоя никой не разбра как има такава феноменална физика и изглежда по тоя начин . Живота му беше тренировка в къщи , нямаше 2лв в джоба ...даже подозирхаме че не се зоби, защото нямаше пари и за това .)
- 5 вида стероиди, всеки уикенд пияни на кучета
- сланина , бекон и чешмяна вода
- вегетсрианци фитнес маниаци
- даже един веган знам, който е доста нацепен...поне беше когато го виждах последно преди 10 години
- ядене на пържено, панирано, тонове "леб, майонеза , чипове и тн
- такива дето ядат по 2кг конско , маагарашеко и тем подобни меса от умрели животни в циганската махала ...нищо не посмъртно можеш да усовиш повече от 100-120гр протеин дневно

Тялото е феноменално и се адаптира към всякакви извращения, стига да имаш някаква физическа активност. Всеки сам си преценя какво ще избере за себе си . Живи и здрави и далече от крайности :bchug:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 17 Сеп 2023, 11:30

Няколко забележки имам- тялото не се адаптира към лошото хранене.

Просто поддържа някаква хомеостаза на основните и важни параметри, но всичко се трупа на сметката и рано или късно се плаща със здравето. Това е причината да има много хора, които се хранят безразборно и “са си добре”, дори слаби и добре сложени. Това добре е до едно време. Някои спихват по-бързо, други издържат забележително дълго. Но резултата е винаги един и същ- “здрав беше и нищо му нямаше, но…”.

Същата е причината и на 30-40 години много хора да са в тотално лоша кондиция. Няма никаква пречка, ако всички органи и системи в тялото ти са запазени и нямаш контузии на 40, 50 или 60 тялото ти да изглежда като на 20 или 30.

А контузиите в аматьорския спорт никога не са от много трениране и големи тежести. Основните причини са лоша мобилност, лошо хранене (съсипва ставите, връзките и костите) и лоша техника. 4 години ходя в един и също фитнес и един не съм видял да прави тяга правилно. И после- тя тягата е много лошо упражнение и съсипва кръста. Тягата е най-доброто и безопасно упражнение за кръста и въобще за цялото тяло, но когато правиш наистина тяга. Когато просто вдигаш натоварения лост от земята шанса да се контузиш, дори и с малка тежест е огромен.

Тренировката не може да компенсира лошото хранене. Нито ниската активност, ако седиш цял ден на задника си. Един час във фитнеса не компенсира 8 часа на стола. С час във фитнеса ще изгориш 3-400 калории. А това е само една вафла. Единствения начин по който можеш да имаш някаква компенсация, да се храниш лошо и да си с преса е ако тренираш като в спортен лагер. При 7-8 часа на ден вече гориш толкова много, че с ядене трудно наваксваш. Много спортисти, които познавам са така и никой не може да ги убеди, че ако променят и храненето ще имат още по-големи успехи.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 412 Turbo/323ti
Мечтае да кара: Mig-29
Детайли за колата: Old school!

Мнение от r19 » 17 Сеп 2023, 14:51

Колеги аз не разбирам как с по 1 или 2 яденета на ден подържате килограми 80, че и нагоре. Какво толкова изяждате, че да си набавите необходимите калории?
Лично аз ям малко като количество, но ако не ям 3 пъти на ден още след няколко дена съм килограм надолу. Живея нормално, ходя в залата 4 пъти на седмица и честно казано покачването на киломграми ми е проблем, а не свалянето. 177см съм и в момента съм 72кг. Най-много съм бил 75 със зверско ядене постоянно, но 80 ми изглежда почти невъзможно. Едно от нещата, които трябва да променя със сигурност е времето за сън защото най-често е около 5-6 часа на денонощие.

Изпратено от моят SM-A505FN с помощта на Tapatalk
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата