Зимни гуми сезон 2023-2024г.
Модератор: Общи модератори
- ивчо
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е34 с ... ръжда
Re: Зимни гуми сезон 2023-2024г.
Като цяло, няма много разлика среден клас 195/65/15 и 205/65/15 

Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали?
The night is dark and full of lo6o

- mr_petroff
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
- Мечтае да кара: BMW 2002 tii
Някой спомена Петлас - това да ми го подарят не го слагам . Наиграх се на единият бус
За лека кола Ханкук съм много доволен - пробег , комфорт , усещане ...Нокиан-а също е ОК на единичката . На бусовете Мишлен
, Континентала е добре , ама като пробег е на 70 % от Мишелина /бусови/. Нексен зимни на кемпера /и лятото е с тях/ - доволен за сега ...

- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Don_Diego написа:drifty написа:И аз се чудя какво да взимам, дайте предложения в средния клас гуми, 205/65/15 ми е размера.
Tи не можа да си избереш по-крив размер![]()
Какъв бюджет си заделил? Fulda/Uniroyal/Hankook гледай според мен ако гониш цена-качество
Ханс и Гюнтер в Мюнхен тъй са написали в книгите.

Замислям се или да взема два премиума за задния мост, тъй като сегашните зимни единствено при потегляне имат затруднения и то в кофти условия, по всички останали критерии съм много доволен все още от поведението им. Миналата зима качвах Твърдица - Елена в един як сняг и на едно спиране зор потеглих, а на един завой малко я изтървах, та пак потеглях малко зор, но все пак вървя де, не се налага да бутам, да живее шпера!
Другия вариант е 4 броя по-блджетни, но до сега опитът ми е, че премиум гума при мен изкарва поне 5 сезона без никакви проблеми, докато по-бюджетните варианти приключват на 4 сезон обикновено.

- hotblooded
- Потребител
-
- Кара: G30 530i
- Мечтае да кара: E31 850 CSi
mr_petroff написа:Някой спомена Петлас - това да ми го подарят не го слагам . Наиграх се на единият бус
Преди години работех в завод, в който редовно идваха турски и руски ТИР-ове. Нито руснаците караха с руски гуми, нито турците - с турски. Веднъж в Турция нарочно загледах колите по паркингите - LASSA и Petlas бяха рядкост.
За бавареца нямам зимни гуми, и в момента съм в дилема - дали да слагам "премиум" марка зимни ( Conti, Dunlop, Michelin, Bridgestone) или предвид липсата на сериозен сняг последните години може да смъкна летвата (Hankook, Kumho, Nexen, BF Goodrich...) при размер 245/45/18 разликите в цените си струват замислянето... Колата ми трябва, петък вечер и понеделник сутринта се пътува на 400 км "ако ще и камъни да валят" - и това ме бута към по скъпите марки, от друга страна при 4 гуми разликата е 300-400 лв. колкото е гражданската (примерно)...
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
- Кара: BMW 320 Touring
И аз съм така, но залагам напоследък на UNIROYAL.
Зимни NEXEN - може, но ако са корейско производство.
Зимни NEXEN - може, но ако са корейско производство.
- Vasko_G
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW Compact M43B16
- Детайли за колата: BMW Compact, 1994/10, автоматик, М43B16
kiko написа:Колко години или километра изкарват докато усетиш примерно зимата ,че са за смяна?
Предполагам, че въпросът е към мен. Тъй като не съм от милионерите от форума, купувам китайчета. В крайна сметка, щом се продават в Европа, отговарят на определени стандарти. За дъстъра 215/65/16 са 120-130 лева. като мина 30000, започвам да се оглеждам за смяна. Компакта го карат двама пенсионери, майка и татко, там водещи са годините, понеже не въртят много километри - от Пловдив до село, което е 20 км. ако падне сняг, си кротуват вкъщи.
- hotblooded
- Потребител
-
- Кара: G30 530i
- Мечтае да кара: E31 850 CSi
kiko написа:Ся последно зимни или всесезонниче трябва да взимам и аз
колата се кара само градско и магистрала,без планини,ски и тн.
На такова каране - бих сложил всесезонни без да се замисля....
- ivanski_2
- младши ентусиаст
-
- Кара: V8 HEMI
drifty написа:Don_Diego написа:drifty написа:И аз се чудя какво да взимам, дайте предложения в средния клас гуми, 205/65/15 ми е размера.
Tи не можа да си избереш по-крив размер![]()
Какъв бюджет си заделил? Fulda/Uniroyal/Hankook гледай според мен ако гониш цена-качество
Ханс и Гюнтер в Мюнхен тъй са написали в книгите.Мислех си и аз варианта да мина на 16, но освен визия, нищо друго не печеля. Или вероятно ще са малко по-стабилни, че ще е по ниска гумата, ама там цените са сякаш една идея нагоре.
Аз от както подкарах Опела ( и той е с някакви странни 215/55 или на 50 или на 60 нещо такова беше) и като слезна от бмв то с гуми на 35...... ами честно казано вече слагам колкото по балонести мога, разликата е ОГРОМНА
Сега жената ще кара бмв-то от Чепеларе до София по магистралата, чудя се дали си струва да я оставя да пробва дали ще изкарат гумите в хубавата ни дясна лента на магистралата или просто да слезна до Пловдив.

Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... 

- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Няма пукания, няма балони, няма нищо.
- ivanski_2
- младши ентусиаст
-
Don_Diego написа::OT: Не знам какво ревете за тази дясна лента, без проблеми карам в нея със Zта, която е с 225/40 и 255/35![]()
Дали караме по една и съща лента, човек на места има такива дупки че просто стискам очите и се надявам да не светне индикация за налягането

Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... 

Малко прекалявате. Вярно, че от месец-два не съм пътувал София Пловдив ама толкова зле не беше пътя. Наистина има неравности, но се заобикалят и избягват относително лесно. Не става само направо в лентата, но не съм си и помислял, че мога да спукам гума. Сега се замислих, че заради цената на бензина и състоянието на двигателя скоростта е около 120, но и с 20 отгоре не е проблем. С повече - в лява лента.
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
ivanski_2 написа:Don_Diego написа::OT: Не знам какво ревете за тази дясна лента, без проблеми карам в нея със Zта, която е с 225/40 и 255/35![]()
Дали караме по една и съща лента, човек на места има такива дупки че просто стискам очите и се надявам да не светне индикация за налягането
Най-тежките участъци в дясната лента са около Нова Загора, та участъците в дясна лента между София и Пловдив са си направо на ниво аутобан

Майтапа настрана с малко внимание и леки корекции с волана всички дупки се избягват безпроблемно, ако пък е свободна лява лента и неравностите може да се заобиколят.
@ивчо: гледах сега и не си прав, избира на 205/65/15 е доста по-малък от 225/55/16. Трябва да се вземе предвид също, че на този размер на 15” може да дойдат застояли гуми защото е по-крив и от 225/55/16

- ivanski_2
- младши ентусиаст
-
Трябва като идваш към нашия край да покараме заедно още от София, после на Пловдив ще коментираме
Аз полагам неимуверни усилия да се оптам да карам в дясна лента бавно, но с тези дупки .....

Аз полагам неимуверни усилия да се оптам да карам в дясна лента бавно, но с тези дупки .....

- ивчо
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е34 с ... ръжда
Don_Diego написа::OT: Не знам какво ревете за тази дясна лента, без проблеми карам в нея със Zта, която е с 225/40 и 255/35![]()
То не е проблем карането, проблем е да речем като заспят всички и се почне да тупка и да подскача ... Аз имам опит с отсечката на Хемус от Шумен до Невша или София до първият тунел ... Кара се, ама подскачаш или на напречните фуги нещо все тупка

Чак пък да са много повече ... А и все пак 225 е доста широка за сняг в сравнение с 205

Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали?
The night is dark and full of lo6o

- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Да, по-тяската гума уж драпа повече в сняг и като цяло в лоши условия.