Във форма ли сте?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

В добра физическа форма ли сте?

Да, много добра
6
6%
Да
29
28%
По-скоро да
21
20%
По-скоро не
22
21%
Не
16
15%
Не, в много лоша форма
11
10%

Общо гласове : 105
младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Re: Във форма ли сте?

Мнение от ivanski_2 » 10 Апр 2023, 7:18

Bum, какво е условието да се каже ей това е кето ?
Да има определени продукти или да няма определени продукти, ако да какви?
На съдържанието да пише определено съотношение въглехидрати / мазини или ? Ако да какво е то?
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 10 Апр 2023, 9:52

dhtj написа:За да закуся хубаво трябва да има месо, иначе не се засищам, не знам защо.
Пак към bum_bum трябва да се обърнем, да разясни нормално ли е това и защо така се чувствам? :lol:

Принципно се смята, че протеина е по-засищтащ от мазнините и въглехидратите, но има доста проучвания, които не го потвърждават по никакъв начин. Консумацията на протеин би трябвало да стимулира няколко хормона, които да доведат до чувство за ситост - GIP, GLK-1 и CCK. Но на практика всички изследвания са с разнопосочни резултати. Вероятно много зависи от състоянието на конкретния човек, дали е слаб или с наднормено тегло и от хормоналния му баланс. Затова при някои се получава, при други не. Има и едн protein leverage теория, която твърди, че момента на засищане идва когато сме приели достатъчното количество протеин. Има също различни доказателства, които сочат, че една високо протеинова диета във времето изчерпва ефекта на засищане.

За захарите е ясно. В общия случай ще те заситят за кратко и след няколко часа ще предизвикат глад за още сладко. Вече колко ще са силни тези ефекти зависи колко захар сме приели и каква е инсулиновата ни чувствителност.

ivanski_2 написа:Bum, какво е условието да се каже ей това е кето ?
Да има определени продукти или да няма определени продукти, ако да какви?
На съдържанието да пише определено съотношение въглехидрати / мазини или ? Ако да какво е то?

Кето в България е ядене на каквото и да е, стига да няма захар, баници, хляб, картофи, ориз и ядене на десерти с еритротол. Задължително с голям калориен дефицит. Търсения ефект - отслабване разбира се е на лице и всички са щастливи. Но в такива условия се горят и много мускули, а мазнините се запазват не се обръща много внимание. Щом килата вървят надолу, всичко е ОК. И крайния резултат е една слаба торба със сланина. Всичкото десерт на което пише "кето" е на същия почин - нищо общо с кетото, камари скрити захари и като съставки не по-малко вредни от всичко останало.

А кето по принцип е ядене на определен процент мазнини, протеини и въглехидрати, според индивидуалните нужди и особености. Като храните от които идват тия макронутриенти са според хранителната пирамида на кето. В основата са мазни меса,животински мазнини, органни меса, яйца и риба. (В България разбира се смятаме, че пилешки гърди със салата полята обилно със зехтин представлява кето хранене). После са зеленчуците. След това са млечните и накрая са ядките и малко берита. Двете неща са неразривно свързани. Т.е. ако ядем само храни от пирамидата, без да следим калориите от макронутриентите ще бъдем в кетоза, но това не е кето хранене и няма същите ползи и резултати. И по същия начин, ако спазваме таргета от калории, мазнини и въглехидрати, но те не идват от храните в пирамидата, а да речем от чисто месо и растителни мазнини, отново сме в кетоза, но без ползите и резултатите от кето храненето.

Основния проблем в разбирането за това какво е кето идва от мързела на хората и това, че го приемат като диета за отслабване. Щом решат, че са на диета, спират боклуците и съзнателно или не започват да ядат по-малко калории. Резултата е отслабване и въпросния индивид вече се възприема като кето експерт и не приема никакъв съвет или критика.

А кето е начин на живот, който с времето регулира редица процеси в организма, благодарение на които подобрява обмяната на веществата и метаболизма и отслабването идва като страничен ефект. Но тогава се запазва мускулната маса и се гори основно мазнина.

Затова вероятно най-добрия показател за това как се храним и как се чувства тялото е телесната мазнина. Ако сме в диапазона 15-20% за мъже и 20-25% за жени, вероятно всичко е точно. И тук разбира се има редица хора, които обичат да се самозалъгват. Ползват се разни кантари и всякакви глупости, които дават смехотворно грешни резултати. Познавам човек, който го бяха мерили в реномирано фитнес студио с професионален калипер и го изкарали 6%. Реално беше около 20.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 10 Апр 2023, 11:27

Въглехидрата става на глюкоза както и захарта , кръвната захар - глюкозата е просто един въглехидрат . Затова яденето на сладко е същото като да тъпчеш хляб . И не виждам каква е ползата ако сутрин е шоколада на обяд баничката или обратното . Вероятно има връзка с индивидуални особености на човешкия организъм . Има хора които буквално заносват храната и нищо не им се лепи , други пълнеят и с половината от калориите на тия първите . :dunno:
А каква е разликата кетоза и кето хранене ? Може ли да има кето хранене без кетоза при положение че калорийния дефицит си върви с кето храненето ?
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 10 Апр 2023, 12:30

Jordana написа:Може ли да има кето хранене без кетоза при положение че калорийния дефицит си върви с кето храненето ?

Това са глупости, калориен дефицит изобщо не е задължителен при кето хранене. :dunno: Както и калорийния дефицит изобщо не е предпоставка за кетоза сам по себе си.

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 10 Апр 2023, 12:55

Jordana написа:А каква е разликата кетоза и кето хранене ? Може ли да има кето хранене без кетоза при положение че калорийния дефицит си върви с кето храненето ?

Може... ама му се казва нисковъглехидратно хранене, не изпадаш в кетоза... :)

А калориен дефицит можеш да имаш без кето, без нищо.... яж junk food в рамките на 1000 калории и със сигурност ще си в калориен дефицит, без кетоза, без НВД, без нищо...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 10 Апр 2023, 12:58

Калорийния дефицит е нежелателен, когато си в кетоза или макс някакви 10-тина % за определен период от време. В кетоза ще сваляш и когато си на 0 с калориите, поради това, че редица процеси в организма ще се подобрят и ще започнеш да гориш натрупаните вайна.

Но в България естествено кето значи дефицит. Всички го правят така.

Това за захарта си е така, но малко хора го осъзнават. Всички въглехидрати накрая стигат до глюкоза, затова ми е много смешно когато някой не яде захар, но тъпче мед, щото било по-здравословно. А то и меда и захарта са на 90% идентични като отношение глюкоза:фруктоза и гликемичен индекс. :mhihi:

Същото е и с ориза, овеса и другите фитнес храни. Не ям захар, ма ям ориз. Ами и захарта и ориза приключват като глюкоза. С тая разлика, че гликемичния индекс на захарта е 65, а на ориза 70+ и на практика колкото и глупаво да звучи може да е по-здравословно да изядеш 100 калории от захар, отколкото 100 калории от ориз. Поне в захарта няма тежки метали и вероятно ще ти качи глюкозата по-малко :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 10 Апр 2023, 14:21

Е то ориза се яде за качване по принцип. А кето диетата съм чувал че е доста вредна за организма и като цяло според мен е глупост. Ако искаш да сваляш най-добре да си ядеш балансирано, ама в дефицит (и без джънк и сладко разбира се). Макар че аз като си броях калориите и пазех дефицит последно, си хапвах по 100 грама сладолед на вечер и пак свалих 7 кила за 2 месеца (от 90 на 83)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 10 Апр 2023, 14:33

Кето храненето не е диета и не е за отслабване. Като уточним тези изходни параметри, разговорът става различен. Кое не е полезно? Тялото може да работи на 2 вида гориво като кетоните са по-ефективният в дългосрочен план. И по-труден за набавяне съответно. Защо ли клетките, които произвеждат инсулин са толкова малко, а имаме цели 2 органа за преработка на мазнини... Защото са вредни и не сме еволюирали с тях? Защо имаме 4 хормона, които вдигат кръвната захар, а само един, който я сваля? Мога доста да изброявам. Тая тема съм се отказал да я започвам дори, с предубедени хора няма смисъл.
Never mistake motion for action...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48

Мнение от Jorixa » 10 Апр 2023, 14:43

Leon написа:Кето храненето не е диета и не е за отслабване. Като уточним тези изходни параметри, разговорът става различен. Кое не е полезно? Тялото може да работи на 2 вида гориво като кетоните са по-ефективният в дългосрочен план. И по-труден за набавяне съответно. Защо ли клетките, които произвеждат инсулин са толкова малко, а имаме цели 2 органа за преработка на мазнини... Защото са вредни и не сме еволюирали с тях? Защо имаме 4 хормона, които вдигат кръвната захар, а само един, който я сваля? Мога доста да изброявам. Тая тема съм се отказал да я започвам дори, с предубедени хора няма смисъл.

Аз не съм предубеден, може би тъпо се изхразих. Така съм чел, ма то всякакви глупости се пишат. Едно съм сигурен щот съм го пробвал и тва е че фастинга е глупост, но кетото може би има смисъл. Поне аз лично като ям въглехидрати определено се чувствам по-зле.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 10 Апр 2023, 14:57

В здравословното хранене трябва да има баланс ,не е редно да мухаш вратна пържола с картофена салата и самун хляб,а за десерт мляко с ориз .Преди 15 години лежах в болница с остър панкреатит ,тогава шефа на отделението ме пита "Пиеш ли алкохол ,ядеш ли много мазно и пържено ,хапваш ли люти чушки или пикантна храна "? Като махнем алкохола защото тогава и 1 бира не пиех всичко друго ми беше любимо .Е оказа се ,че съм презорил панкреаса си и 8 дена бях на системи изцяло .След изписването ми доктора ме посъветва "Всичко с мярка ,вредни са дозите не толкова храната и питиетата ,а какво количество от тях приемаш "

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 10 Апр 2023, 15:30

Винаги съм го казвал и писал - преяждането е най-големият враг. Има разчетен египетски надпис "С една третина от храната храниш себе си, с останалото - лекаря си". Бях пускал и снимка във фейса. И да не е египетски, няма как да е по-верен. Но в случая разглеждаме други неща.
Never mistake motion for action...

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 10 Апр 2023, 15:31

dhtj написа:
Много странно... Правил съм нещо такова като теб, не нарочно, просто това съм имал под ръка - банан/вафла/кроасан/палачинки с мед или шоколад за закуска и след такава "закуска" се чувствам гадно - заболява ме леко главата и огладнявам много бързо. :lol:

Аз ям само шоколад, без кифли, палачинки и т.н. Да кажем от 5-10 различни по вид шоколада си натрошавам парченца. Не съм сигурен като грамаж колко, но да кажем не е по-малко от цял шоколад в никакъв случай. После слагам във фризера за 5 мин, понеже обичам да е студен и хрупкав.... и хапвам.

После затапвам с черен чай. И после почти никакъв апетит нямам на обяд нито за сладко, нито за солено. И най-важното, че нямам апетит и навик за десерт....

В дните, в които ме чака физическа активност обаче, не го закусвам, защото си има директни негативи - крампиране, не добра кондиция като цяло, лиспа на сила и енергия. 3-4 дена в седмицата го закусвам реално.

Сериозно чисти пресата и изгаря мазнини този режим, не се шегувам.

Но няма десертчета, газирани сладки напитки, алкохол и т.н. които освен това задължително трябва да са отделени 1-2 часа от храненията. И понеже ми е трудно да ги отделя, почти не ги консумирам.

То и алкохолът в комбинация с храна, директно ти лепи мазно. Малко хора се замислят.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 10 Апр 2023, 15:43

Еее ся трябва да пием без да замезваме ли :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

Scrapyard user
Аватар
Кара: Peugeot 3008 + Yamaha MT-09

Мнение от Spit-Fire » 10 Апр 2023, 15:43

Имам доста познати които "не могат" без сладко. Наистина не мога да го разбера това. Мен нито ме блазни вида на торта примерно нито нищо. Много ама много рядко изпитвам нужда да ям сладко и обикновено един бонбон линдор примерно (имаме в нас един шкаф с такива боклуци останали от някъде) ми стига за седмици напред. Виж, с мезетата съм тоталната противоположност. Обаче напоследък се усещам, че не ми се яде толкова много месо колкото преди и гледам къде да ям риба и морски деликатеси повече, къде яйца. А вместо традиционно българско мезе започнах да ям много сирена - синьо, ементал, :mhihi: грана падано :mhihi:
Вие вярвате ли, че тялото само казва какво има нужда да яде и какво не?
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 10 Апр 2023, 15:48

Spit-Fire написа:Вие вярвате ли, че тялото само казва какво има нужда да яде и какво не?

Не. Щото като се тъпчеш със сладко, после ти се яде още сладко. Но тялото няма нужда от него :yes:

Мен пък сладкото никога не ме е влечало. Ям само шоколад, но 1-2 на седмица примерно. Даже напоследък си взимам бонбони, че по-удобно. По 1-2 на ден. Газирани също. Но пък без пийване и пица, живот ли е :ok: Без спагети и дюнер съм карал по 2-3 години, но без пица рекорда ми е месец :ok:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата