Имотният пазар

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Re: Имотният пазар

Мнение от streetz » 08 Мар 2023, 14:51

Нула са в големите ... сред по-малките банки има повече от 0%, даже и над 1 се намират. Но да, сравнително ниски са си още.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 09 Мар 2023, 13:46

https://www.youtube.com/watch?v=xyEBqCla6Uo

Този да не е някой от форума ? :lol: София ми е Мюнхен, цените само напред и нагоре :mhihi: :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 09 Мар 2023, 19:45

Съмнявам се, то верно, че и тука е пълно с всякакви филмари, ама тея от клипа съвсем са изплискали легена :mhihi:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 09 Мар 2023, 23:25

TNT написа:https://www.youtube.com/watch?v=xyEBqCla6Uo

Този да не е някой от форума ? :lol: София ми е Мюнхен, цените само напред и нагоре :mhihi: :mhihi:

този само като му видя геймърското столче, ризката и водомерчето на ръката и ми е ясен...
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 09 Мар 2023, 23:32

Той филмара трябва да е този отлято, щото другия е водещия. Казва ли нещо интересно в крайна сметка?

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48

Мнение от Jorixa » 10 Мар 2023, 9:56

Не съм гледал клипа, но и без да го гледам ми е ясно че най вероятно е поредното интервю с някой, чиийто бизнес е с недвижими имоти и обяснява как пазара само на горе ще върви :mhihi: Такива статии и интервюта през ден излизат. Всякакви агенти, инвеститори и банки се борят със зъби и нокти пазара да не се срине, ама не осъзнават че колкото повече отлагат неизбежното, толкова по-зле ще е.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 10 Мар 2023, 10:12

Видно е, че основно банките крепят пазара с имоти за сега.
В цял свят лихвата расте, в Бг нищо, обаче дори се обяснява, че няма да се увеличи никога или ще е минимум.
На тази база, едни дърпат кредити, а други плащат кеш, защото няма как нищо да падне никога като цена, а кредита няма да се увеличи или 100% печалба както и да се погледне.
Дори някои обясняват каква далавера е да се тегли кредит, защото лихвата е в пъти под дори официалната инфлация, ама не се отчита най-важния момента, до кога ще е това зарибяване.
Рано или късно ще има сълзи и сополи за някои, но тези някои ще са дори под 50% за мен.
Другите с кеша, който се складира в тухли, им е все едно дали ще загубят или спечелят с Х години.

ентусиаст
Аватар
Кара: ше E39, сега Нисан 370z с 4 врати
Мечтае да кара: Z8

Мнение от Alexch » 10 Мар 2023, 10:58

alekangg написа:Видно е, че основно банките крепят пазара с имоти за сега.
В цял свят лихвата расте, в Бг нищо, обаче дори се обяснява, че няма да се увеличи никога или ще е минимум.
На тази база, едни дърпат кредити, а други плащат кеш, защото няма как нищо да падне никога като цена, а кредита няма да се увеличи или 100% печалба както и да се погледне.
Дори някои обясняват каква далавера е да се тегли кредит, защото лихвата е в пъти под дори официалната инфлация, ама не се отчита най-важния момента, до кога ще е това зарибяване.
Рано или късно ще има сълзи и сополи за някои, но тези някои ще са дори под 50% за мен.
Другите с кеша, който се складира в тухли, им е все едно дали ще загубят или спечелят с Х години.

За лихвите си абсолютно прав. С кеша обаче дългосрочната инвестиция (за поне 10 години) в недвижимо имущество е винаги на печалба, макар и неголяма след като се отчетат разходите по имота и инфлацията за периода. :idea: Кофтито е ако си купил сега на тавана и ти се наложи да продаваш скоро, когато цените ще са вече в ниска точка.
bai_ILIA написа:стига сте се депресирали с ремонти, наслаждавайте се на колите си и радостта от шофирането понеже те ще се развалят със сигурност :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jorixa » 10 Мар 2023, 12:06

Alexch написа:С кеша обаче дългосрочната инвестиция (за поне 10 години) в недвижимо имущество е винаги на печалба

Ми не съм съгласен. Гледайки статистиките в имот.бг, имотите в момента спрямо предния балон 2009-та, са с 30-40% нагоре. Инфлацията е доста повече от това. Тоест ако си купил 2009-та, в момента си на загуба (а в момента е вероятно пика на цените, да не говорим за друг момент). В същото време ако тия пари ги беше вложил в акции на някоя big tech компания примерно, днес щеше да си мулти милионер. Тва че инвестицията в имот е "100% сигурна" и "винаги си на печалба" са врели некипели, който се повтарят нон стоп само от агенти и хора като тоя в горното клипче. То каквото и да инвестираш в БГ като цяло е несигурно

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 10 Мар 2023, 13:08

Jorixa написа:
Ми не съм съгласен. Гледайки статистиките в имот.бг, имотите в момента спрямо предния балон 2009-та, са с 30-40% нагоре. Инфлацията е доста повече от това. Тоест ако си купил 2009-та, в момента си на загуба

Познавам хора, които си напуснаха квартирката за 350лв и минаха на 1600++ ипотека тогава, която със скоците на лихви по едно време беше подминала 2000 :bchug: Ако си бяха стояли на квартирка и спестявали в буркан парите, сега щяха да могат да си вземат кеш, а не да остават 10 годинки по ипотеката :kuku: Изобщо не споменаваме други инвестиции, щото на практика.... кое е по-зле от имотите ? Златото ? Среброто ? S&P 500 ? Биткойна ли :mhihi: Купувалите 2009-та на практика от торбата с пОтките са изкарали най-големия хОй :lol: Леко подозирам, че след 10-15 години ще си говорим същото за 2021-2022-2023 година.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 10 Мар 2023, 14:50

TNT написа: минаха на 1600++ ипотека тогава, която със скоците на лихви по едно време беше подминала 2000

Кога са скачали лихвите от 2009-та насам?
Изображение
Ако са имали повече от 2 мозъчни клетки гаранция са рефинансирали досега и плащат поне наполовина :)
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jorixa » 10 Мар 2023, 15:12

То въпроса е че чисто номинално стойноста на имота не расте. Вече като включим лихви, данъци, поддръжка, па съвсем... Като гледам ценовите статистики, реално най-много са се вдигнали имотите в крайните квартали (тип Обеля, Дружба). Излиза че за инвестиция там е най-оферта :mhihi: А и също така гаражите

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 10 Мар 2023, 16:28

Да не са били от тези с ипотеките във франкове? Това беше скандално, не знам как някой може да измисли такъв продукт да не говорим частни лица да го ползват.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 10 Мар 2023, 16:38

Бинго :lol: Да не говорим, че тогава беше 1,20-1,30 франка, а сега е към 2лв :lol: На практика през цялото време расте.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 10 Мар 2023, 17:12

Аз също познавам колега в завода, който имаше ипотека във франкове! Стана голям 'скандал' по едно време :mhihi: :mhihi: Беше върнал една хубава част от заема, но понеже франка поскъпна и с лихвите, които оставаха, дължеше повече пари, отколкото беше изтеглил в началото :mhihi: :mhihi:
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата