Мотористите във форума!
Модератор: Общи модератори
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
Re: Мотористите във форума!
Jordana написа:В първия момент помислих че е някаква безжична технология като от 21 век , мотора примерно "усеща " че те няма отгоре при скорост над 50км и праща сигнал на възглавницата да се подуе . Пък то било със жица ...Представям си какъв резил ще е да го задействаш това с кабела да се надуе да събориш и моторетката пред един куп народ .
Всъщност това дето бум бум показва си е баш технология от 21ви век. Но не мотора усеща че те няма, ами самия екип си има сензори вътре предполагам с някакви жироскопи, които усещат, че летиш в неестествена траектория, а не си върху мотора и се отварят. В motogp от години се ползва, явно вече са достатъчно евтини за да може и по улиците да се кара с такова. Не съм гледал статистики, но от както вкараха беговете, мисля контузиите намаляха драстично в тоя спорт.
- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
- Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...
Пичове, аз ще купувам мотор тази пролет, навиха ме в тази тема колегите във форума, бмв ф650гс или априлия пегасо ще взема, това ще ми е първи легален мотор.
Не знам как ще прозвучи, но съм карал доста мотори досега и каска не съм имал, по-скоро имах някакъв соц шлем завещан, но никога не съм го носил.
Мисля да си купя каска преди мотора, за да си изкарам категорията с нея. Не разбирам нищо от каски, накъде ще ме насочите? И има ли различни видове каски, аз съм виждал три вида - "пистови", за мотокрос и някакви "гейски" за скутери без защита на брадичката.
За моя избор на мотор каква каска ще е подходяща? Не планирам да карам бързо или в трафик, ще си правя разходки по черни пътища и на ненатоварени места.

Не знам как ще прозвучи, но съм карал доста мотори досега и каска не съм имал, по-скоро имах някакъв соц шлем завещан, но никога не съм го носил.
Мисля да си купя каска преди мотора, за да си изкарам категорията с нея. Не разбирам нищо от каски, накъде ще ме насочите? И има ли различни видове каски, аз съм виждал три вида - "пистови", за мотокрос и някакви "гейски" за скутери без защита на брадичката.

За моя избор на мотор каква каска ще е подходяща? Не планирам да карам бързо или в трафик, ще си правя разходки по черни пътища и на ненатоварени места.
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
В този случай търси 'фул фейс' адвенчър-тип каска... Останалото зависи от формата на главата ти и някои лични предпочитания... Трябва да пробваш различни маарки, защото са с различни форми и сам ще се ориентираш!
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Аз имам 2 от този тип, които се отваря нагоре. Доста са удобни за слагане.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
Kroki написа:Аз имам 2 от този тип, които се отваря нагоре. Доста са удобни за слагане.
такава ми беше първата каска - некъв шой от началото на 90те... тежка и шумна... а и шанса да паднеш когато си без "брадичка" е голям щото често се изкушаваш да караш така... а така стават най- големите бели особено в градски условия.
изобщо каска дето не пази брадичката статистически погледнато е най- безсмислената каска. както казах по-горе след като един колега остана без долно чене след 40км/ч падане аз ходих и гледах некви статистики където пишеше, че брадичката най- често пострадва и най- лошо. затова - ако ще се носи каска- само фул фейс през цялото време.
https://riders.drivemag.com/news/helmet ... -be-fatal/
друга статистика гледах, че 3/4 от всички смъртни случаи с мотори стават под 50км/ч ... така като ме питат- ква каска да си купя аз винаги отговарям- най- скъпия шой или арай... писал съм го многократно и ще го пиша още много пъти барем спася нечии живот... има и други хубави марки разбира се но с тези двете просто човек не може да сбърка.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
И 'Шои'-то има издънки, но са редки... Като беше излезнал навремето Неотек-а, всички, които го купиха се оплакваха и казваха, че стария модел е по-хубав/качествен. Модела е отваряем, за да е по-точно...
Ex: 96' BMW318ti

- NiksGS
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е83 05, К25 06
Карал съм и с fullface и с openface каски. Ами с отворената удоволствието е по-голямо. Мога да погледна карта/ навигация/ таблото без да се навеждам и без да отделям очи от пътя. Или с по- малко отклонение. Аромат на борова гора, розовата долина, лавандула, психически усещаш къде минаваш. Усеща се и аромата на близък катун, на стар дизел без DPF лютящ на очие. Със затворената също се усещат миризми и аромати. С отворената ми е по-осезаемо. Отчитам факта, че при падане/ инцидент/ влачене с отворената не си така добре защитен, но все пак не падаме всеки ден. Освен това, като видиш накъде отиват нещата, вярвам за секунда може да се затвори брадата, ако не е заключена. Освен това не съм имал случай дори при 6 (шест) часа непрекъснат дъжд да ми е протекла от някъде. Nolan N104, много съм доволен, а и не е най- скъпата, да кажеш че я хваля толкова.
Ultimate Riding Machine
ама то пък без каска е най- гот. усещането е фантастично... ама...
това го забрави- все едно да не носиш колан и да си мислиш, че като видиш, че ще стане мазалото бързо да си го сложиш. такъв филм- няма
NiksGS написа:Освен това, като видиш накъде отиват нещата, вярвам за секунда може да се затвори брадата,
това го забрави- все едно да не носиш колан и да си мислиш, че като видиш, че ще стане мазалото бързо да си го сложиш. такъв филм- няма

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- ogata
- старши ентусиаст
-
- Кара: 332mxi
Аз имам 2. И двете са с вградени очила.
Shark skwal 2 . Добра каска, тиха, кардо интерком и пасва добре.
Shoei air gt 2 със сена интерком. Изключително тиха и удобна.
Не ти препоръчвам модуларна, освен ако няма да караш само в града. Трябва да си някъв професионален гълтач на мухи за да си купиш такава и да караш с нея 80+, а шума след това е по-зле и от най-евтиното MT
Каквото и да ти говорят при избора на каска. Каската НЕ трябва да можеш да я местиш докато е на лицето ти, не трябва да можеш да я въртиш и трябва леко да ти стяга на бузите. Първите 2 дена ще е терсене, после ще се отпусне малко.
При избора на каска не жали средства. Ако имаш глава за 100 лв си купуваш каска за 100 лв
Накупи си и 3-4 бонета. Приеми ги, че са като чорап за глава. Има няколко модела. Препоръчвам този от снимката по-долу. Плюса му е, че ако ти стане много жега, може да го дръпнеш под брадата и да ти отвори носа и устата. Всеки ден си с ново, изпрано боне - недостатъци няма, предимствата не мисля, че има нужда да ги споменавам. Каската я носиш само ти и не я раздаваш на хората, щото иначе можеш да лепнеш пърхут и разни обриви по главата дето да ги влачиш бая време. Визьорите от алиекспрес също ги забравяш освен ако не искаш да ти вадят плексиглас с пинсети от роговиците ... Тъмният визьор е генгста, докато не стане тъмно навън. Фотохроматичните са супер, ама са скъпи, по-добре прибави бюджета и вземи хубава каска с вградени очила.
https://s13emagst.akamaized.net/product ... e6883b.jpg
Чудо. Ако тръгнеш да падаш имаш 1-2 секунди за решаване на няколко неща :
- На къде хвърляме мотора.
- Кое е най-мекото от всички твърди места където да паднем.
... обаче през тва време затваряме каската, която все пак не успяваме да затворим... звучи ми като стъргане на чене по асфалта, счупен нос, най-шибаното място за падане и мотор между краката за по-качествени контузии
Shark skwal 2 . Добра каска, тиха, кардо интерком и пасва добре.
Shoei air gt 2 със сена интерком. Изключително тиха и удобна.
Не ти препоръчвам модуларна, освен ако няма да караш само в града. Трябва да си някъв професионален гълтач на мухи за да си купиш такава и да караш с нея 80+, а шума след това е по-зле и от най-евтиното MT

Каквото и да ти говорят при избора на каска. Каската НЕ трябва да можеш да я местиш докато е на лицето ти, не трябва да можеш да я въртиш и трябва леко да ти стяга на бузите. Първите 2 дена ще е терсене, после ще се отпусне малко.
При избора на каска не жали средства. Ако имаш глава за 100 лв си купуваш каска за 100 лв

Накупи си и 3-4 бонета. Приеми ги, че са като чорап за глава. Има няколко модела. Препоръчвам този от снимката по-долу. Плюса му е, че ако ти стане много жега, може да го дръпнеш под брадата и да ти отвори носа и устата. Всеки ден си с ново, изпрано боне - недостатъци няма, предимствата не мисля, че има нужда да ги споменавам. Каската я носиш само ти и не я раздаваш на хората, щото иначе можеш да лепнеш пърхут и разни обриви по главата дето да ги влачиш бая време. Визьорите от алиекспрес също ги забравяш освен ако не искаш да ти вадят плексиглас с пинсети от роговиците ... Тъмният визьор е генгста, докато не стане тъмно навън. Фотохроматичните са супер, ама са скъпи, по-добре прибави бюджета и вземи хубава каска с вградени очила.
https://s13emagst.akamaized.net/product ... e6883b.jpg
Отчитам факта, че при падане/ инцидент/ влачене с отворената не си така добре защитен, но все пак не падаме всеки ден. Освен това, като видиш накъде отиват нещата, вярвам за секунда може да се затвори брадата, ако не е заключена.
Чудо. Ако тръгнеш да падаш имаш 1-2 секунди за решаване на няколко неща :
- На къде хвърляме мотора.
- Кое е най-мекото от всички твърди места където да паднем.
... обаче през тва време затваряме каската, която все пак не успяваме да затворим... звучи ми като стъргане на чене по асфалта, счупен нос, най-шибаното място за падане и мотор между краката за по-качествени контузии

http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com
Не знам, кой колко секунди има при падане и кое е първото, което ще решиш.
https://www.google.ca/maps/@42.6861617, ... 384!8i8192
Aз се спускам отгоре. Тоя, дето излиза от тунела не ме видя и реши да остави пътника си ето тук, след подлеза.
https://www.google.ca/maps/@42.6862352, ... 384!8i8192
Не помня, как му изкрещях, но ме чу и ме пусна. Не знам, дали щеше да ме бутне в бетона или щях да си скоча директно в подлеза. Никакво време за нищо. Просто зави надясно.
https://www.google.ca/maps/@42.6861617, ... 384!8i8192
Aз се спускам отгоре. Тоя, дето излиза от тунела не ме видя и реши да остави пътника си ето тук, след подлеза.
https://www.google.ca/maps/@42.6862352, ... 384!8i8192
Не помня, как му изкрещях, но ме чу и ме пусна. Не знам, дали щеше да ме бутне в бетона или щях да си скоча директно в подлеза. Никакво време за нищо. Просто зави надясно.
- Kroki
- Дон Кроки
-
Никога не карам с отворена каска! Но е приятно да си я отвориш докато си на светофара в 40 градуса жега! Също така е доста удобно, ако трябва да говориш с някой, просто си я дигаш нагоре, както и слагенето и махането на каската е доста лесно. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО С БОНЕ, както каза човека с турския фреон отгоре. Аз съм с оригинална BMW каска system 5 мисля и проблеми с шума нямам. Имам и system 4, която е по-шумна.
5-цата е с очила, които пускам съвсем мъничко, колкото да не ме заслепява слънцето отгоре. Пробвал съм да карам с отворена с нормална скорост от 80-90 по планински път и не е комфортно.
Извън града шофирам с тапи и не ме бърка като цяло шума от каската.
5-цата е с очила, които пускам съвсем мъничко, колкото да не ме заслепява слънцето отгоре. Пробвал съм да карам с отворена с нормална скорост от 80-90 по планински път и не е комфортно.
Извън града шофирам с тапи и не ме бърка като цяло шума от каската.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
каква е ползата от бонето? тука с такива не се кара ... нахлупваш каската и си ти..
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Явно не си прал боне за да видиш какво излиза от него след 2-3 карания
Има и жипиес
Според режима на каране градско или писта се отваря при различни условия. В градски режим те пази и от удар отзад. На писта пък се деактивира когато караш определено време под определена скорост.
Тук има момента на отварянето. Съвсем очевидно защитата от такова нещо е в пъти по-добра от обикновено яке с протектори https://youtu.be/8eJASm7YDkw?t=33
Това, което ме притеснява основно е комфорта и дали бих го носил редовно в града, предвид неудобството при обличане и евентуалната липса на добра вентилация с него.

b_u_b_o написа:Всъщност това дето бум бум показва си е баш технология от 21ви век. Но не мотора усеща че те няма, ами самия екип си има сензори вътре предполагам с някакви жироскопи, които усещат, че летиш в неестествена траектория, а не си върху мотора и се отварят. В motogp от години се ползва, явно вече са достатъчно евтини за да може и по улиците да се кара с такова. Не съм гледал статистики, но от както вкараха беговете, мисля контузиите намаляха драстично в тоя спорт.
Има и жипиес

Тук има момента на отварянето. Съвсем очевидно защитата от такова нещо е в пъти по-добра от обикновено яке с протектори https://youtu.be/8eJASm7YDkw?t=33
Това, което ме притеснява основно е комфорта и дали бих го носил редовно в града, предвид неудобството при обличане и евентуалната липса на добра вентилация с него.
- Kroki
- Дон Кроки
-
alx написа:каква е ползата от бонето? тука с такива не се кара ... нахлупваш каската и си ти..
Каската се пази повече.
Kroki написа:alx написа:каква е ползата от бонето? тука с такива не се кара ... нахлупваш каската и си ти..
Каската се пази повече.
ах. начи не съм пропуснал ...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила