Имотният пазар
Модератор: Общи модератори
Re: Имотният пазар
Малко снимки, за които се твърди, че са от Турция.
Виждал съм постройка в бг-то, на която бяха икономисани колоните. Вкаран стиропор и отвън една маламашка с теракол. После гипскартона държи всичко ... На един етаж, но .... не знам, доколко е здраво.
Виждал съм постройка в бг-то, на която бяха икономисани колоните. Вкаран стиропор и отвън една маламашка с теракол. После гипскартона държи всичко ... На един етаж, но .... не знам, доколко е здраво.
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Тези снимки съм ги виждал преди години, не знам откъдсе са, но няма да се учудя да са от Турция. По безобразията в строителството си приличаме, но мащабът там е впечатляващ. Извън големите градове контрол на практика няма, защото строят кмета, агата и родата им, а други нейни членове ги "контролират". Дано не се случва при нас подобно земетресение, че какви земетръсни шайби съм виждал по строежите преди да намажат замазката... А не се занимавам с това и съм виждал мнооого малко от реалността 

Never mistake motion for action...
- shlosera
- младши ентусиаст
-
- Кара: e36 M50B20
- Мечтае да кара: e36 M3
От това което съм виждал последните 6-7 години по строежи мога да кажа, че с довършителни работи (замазки, мазилки облицовки на стълбища) компромиси правят много (особено като сложат някоя девойка да отговаря за обекта) не веднъж сме преправяли по разни мърлячи, но с бетон и арматура не смеят изобщо. Предния бум на строителството 2005-6 съм слушал разни митове и легенди, но не вярвам някои техник или строителен надзор да подпише, нещо нередно.Leon написа:Тези снимки съм ги виждал преди години, не знам откъдсе са, но няма да се учудя да са от Турция. По безобразията в строителството си приличаме, но мащабът там е впечатляващ. Извън големите градове контрол на практика няма, защото строят кмета, агата и родата им, а други нейни членове ги "контролират". Дано не се случва при нас подобно земетресение, че какви земетръсни шайби съм виждал по строежите преди да намажат замазката... А не се занимавам с това и съм виждал мнооого малко от реалността
Sent from my iPhone using Tapatalk
- ///M Power
- старши ентусиаст
-
- Кара: си Е65-цата.
BMW_POWER написа:............
Само на втората снимка си личи че не налят като хората бетона, за другите е къртено и не е ясно кога е направено.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti
- Mario Andretti
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
shlosera написа:Предния бум на строителството 2005-6 съм слушал разни митове и легенди, но не вярвам някои техник или строителен надзор да подпише, нещо нередно.
Не са митове и легенди, 90те и първата половина на 2000-те е било през просото... и материали, и изпълнение.
Сега има спектър от качество, но и най-калпавото не може да се сравнява със свинщината от онзи период.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- shlosera
- младши ентусиаст
-
- Кара: e36 M50B20
- Мечтае да кара: e36 M3
Хора, които са си правили, доправяли, преправяли къщи знам че е било чудо, довършвах един етаж от къща и стълбище на приятел, и се видях в чудо, не вярвах, че може толкова криво нещо да се направиsteeN написа:shlosera написа:Предния бум на строителството 2005-6 съм слушал разни митове и легенди, но не вярвам някои техник или строителен надзор да подпише, нещо нередно.
Не са митове и легенди, 90те и първата половина на 2000-те е било през просото... и материали, и изпълнение.
Сега има спектър от качество, но и най-калпавото не може да се сравнява със свинщината от онзи период.

Sent from my iPhone using Tapatalk
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Перфектна зидария в къща на груб строеж в Белащица, т.е. в нивите около нея, която струва 230 000 евро
Днес бяхме до Марково да гледаме имоти, толкова прах и боклуци никога не съм виждал
Тия хора там не вярвам, че си отварят прозорците, когато не вали!

Днес бяхме до Марково да гледаме имоти, толкова прах и боклуци никога не съм виждал

Тия хора там не вярвам, че си отварят прозорците, когато не вали!

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Баси това скоро ли е правено? Все си мислех, че тия неща в стил ръцете-ми-са-в-задника останаха ако не по-миналото поне в миналото десетилетие 

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Бъркаш се, леж е, както е показал Зак. Като гледам из квартала как се вдигат блокчета и приятели, които купуват, ми споделят какво е..

TheDriver написа:Оставям това тук.![]()
След 1ви Март 2023 ще сме в една много странна ситуация в която една група банки ще трябва да вдигнат РЛП до нивата на ОЛП, за да изпълнят методологията си, докато друга група имат методология, която ще им позволи да останат на нива около 0%.![]()
Ако банковият пазар е свободен, точно това трябва да видим - XYZ груп трябва да вдигнат лихвите по кредитите без фиксирана лихва в лева с около 1.8%, докато всички останали трябва да останат на досегашните нива и да продължат да "тичат във въздуха" с РЛП в лева 0-0.05%, а във валута 2.9%.
Има обаче и други сценарии:
- XYZ променят методиката си за нови договори, за да са в тон с останалите. Това ще е много болезнено от репутационна гледна точка и ще е поемане на огромен риск.
- Всички останали "спират музиката" и ни връщат в реалността, като използват клаузите в методиката си за "значителни отклонения". Т.е. приемат методиката на XYZ.
- Никой не пипа никакви методики, а масово се вдигат фиксираните надбавки. Само дето това ще се отрази на новите договори и оцеляването ще е въпрос на наличен ресурс и поскъпване на таксите, за да се покрие дупката, която съществуващите кредити ще отворят.
- Големите банки могат да приложат това което направиха малките, които са вързани за Euribor - да въведат "временна" отстъпка от лихвата равна на увеличението на ОЛП/Euribor.
XYZ не търгува с депозити сама, другите банки също плащат над 1% лихва за ресурс. Ресурсът идващ от банките майки>ЕЦБ също не струва 0% вече.![]()
Всеки ще се стиска до последно, за да не дръпне той спусъка, но въпросът е още колко могат да държат така.![]()
П.С. Потребителски кредит с фиксирана лихва 2020 година струваше 4.9%, 2021 стана 6%, в момета е 6.9%. Не случайно го споменавам - това е продукт при който банката носи целия лихвен риск.
https://www.economy.bg/economy/view/541 ... e-e-217%25
Има ли някакво развитие от страна на банките? Между другото бизнес кредите как се движат в момента?
- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
vlad0 написа:https://www.economy.bg/economy/view/54129/Osnovniyat-lihven-procent-u-nas-veche-e-217%25
Има ли някакво развитие от страна на банките?
Аз забелязвам изкуствено задържане на ниски лихви от страна на банките. Мърдат нагоре, но мноооооого леко. Подозирам, че са фрашкани с пари, които трябва да се раздадат, като кредити. А с високи лихви никой няма да тегли нови кредити. Затва и не ги вдигат ударно, като в щатите, УК и т.н.
- Jorixa
- младши ентусиаст
-
- Кара: X5 G05/X1 F48
- Мечтае да кара: 911
Правят се на ударени нашите банки, измислили са си схемички по които да забиколят ОЛП и да си продават кредити на свободия и пак сме тарикати с най-ниските лихви в Европа. Накрая ще се стигне до КТБ втора част и пак ще го излапаме
Тези дни гледах клипче на един руснак, ходил в Турция и обикалял да си търси жилище. Показваше страшни неща. Той самият е строителен техник. Бетона не се вибрира. На места в колоните арматурата се вижда и буквално си е отвън. Спестяват дори от носещи стени. Той се чудеше не на падналите сгради, а на останалите. Турците се славели, като най-бързо работещите строители в Света. Двигали по три етажа на месец. Масово лиипсваше и още нещо, което не знам какво е на български, Според думите му, при трус пода просто пропада надолу. Каза, че за нищо на Света не препоръчва да се инвестира там. Единственият начин било, за започнеш строежа от нула и всеки ден на главите.
vlad0 написа:TheDriver написа:Оставям това тук.![]()
След 1ви Март 2023 ........
https://www.economy.bg/economy/view/541 ... e-e-217%25
Има ли някакво развитие от страна на банките? Между другото бизнес кредите как се движат в момента?
Очаквах днес ОББ да приложи методиката си за РЛП както го е правила винаги до сега, а именно да следва SOFIBOR/LEONIA+ за предходния месец. В този случай 1.82%.
Не го направиха и РЛП в лева за следващите 6 месеца ще е 0.2%.

Коментар по темата от тяхна страна няма и не очаквам да има, но подозирам че се измъкват с този текст :
Референтният лихвен процент (РЛП), използван като основа за изчисляване на
приложимия към договора променлив лихвен процент, се определя въз основа на
променлив пазарен индекс – 6-месечен SOFIBOR, публикуван на сайта на Българската
народна банка www.bnb.bg (за кредити в лева) или 6-месечен EURIBOR, публикуван на
сайта на Европейската банкова федерация www.euribor-ebf.eu (за кредити в евро) или
на друг еквивалентен източник на официална информация, който може да ги замести
Т.е. продължаваме по старо му кой колкото може да издържи. Не съм наясно с условията по бизнес кредити.
Май в клипчето преди няколко станици преподавателят с голата глава, който вещае скорошен срив, спомена някаква конспирация, че банките задържали засега, за да минат изборите, под натиск от парламента, след това вече по европейска линия ще вдигат и те... Колко е вярна 

Последна промяна pampo на 01 Мар 2023, 18:06, променена общо 1 път