Имотният пазар

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Re: Имотният пазар

Мнение от DigitalExile » 02 Яну 2023, 13:20

Какъв е проблема да има стара къща в парцела?
Буташ я и с бележките от сметището пускаш молба да я заличат в общината и кадастъра и вече къща няма.
Това е лесната процедура, трудната не искаш да я знаеш, а и не е нужно.

За да има вода и ток в парцела значи е имало нещо в него и е трябвало да има ток и вода, няма да намериш парцел с ток и вода вътре и празен, освен ако стария собственик не го е разчистил преди теб, което надали ще стане.

barty написа:Аз лично не бих тръгнал да строя сам.

Защо? Кое те притеснява?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 02 Яну 2023, 13:43

DigitalExile написа:Какъв е проблема да има стара къща в парцела?
Буташ я и с бележките от сметището пускаш молба да я заличат в общината и кадастъра и вече къща няма.

За да има вода и ток в парцела значи е имало нещо в него и е трябвало да има ток и вода, няма да намериш парцел с ток и вода вътре и празен, освен ако стария собственик не го е разчистил преди теб, което надали ще стане.

barty написа:Аз лично не бих тръгнал да строя сам.

Защо? Кое те притеснява?

Притеснява ме неуредената регулация, мъката е ток, вода, канал....и попадането в ръцете на мързеливи, алчни и некадърни чиновници.
Процедури и сие разправии докато стигнеш до същинското строителство и тогава попадаш в ръцете на всякакви "майстори".
Аз лично бих гледал готова къща.

Но това е моята гледна точка. Разбира се, ако човек има опит или поне близки хора с опит, то тогава сигурно е по-лесно.
:yes:

ентусиаст
Аватар

Мнение от DigitalExile » 02 Яну 2023, 14:23

Според мен е по лесно да се вземе парцел със стара къща гредоред вътре, ток и вода имаш прокарани и канал евентуално. То канал винаги е добре да си пуснеш нов с новата къща.

Чиновническата работа си я има и си е година работа в добрия случай, ако няма нещо по сложно. Пари за рушвети аз не съм давал, то срокове си има за всичко може би ако искаш всичко веднага са вариант. Майстори за груб строеж ще намериш, проблема идва с майсторите при довършителните работи.

Плюса на строежа е, че всичко определяш ти, кога и как ще се случи и разпределенията на всичко.

Готова къща във варианта който аз искам и то пак с компромиси струва милион и половина лева без обзавеждане.

При строеж излиза двойно по евтино с частично обзавеждане и без компромиси, но трябва да отделиш едни 3 години за долументи и строеж в бързия вариант и ако имаш пари, в другия 5 до 10.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 02 Яну 2023, 15:30

Който не е минавал по тези процедури, той не знае какъв чеп може да яде. Казвам може, понеже е възможно да мине всичко гладко, само в техните безумни срокове за всяка една простотийка заради която някакъв чиновник трябва да вземе пари. И трябва да те бави за да може евентуално да ползваш бърза поръчка или експресна тип нещо под масата. Понеже на мен лично с НИЩО не ми се занимава, затова си изчаках с парите в ръката известно време просто да излезе готова, ама наистина готова къща. И пак имаше лек компромис с мястото, сложихме малко обзавеждане, кухня, една стена се събори, два дувара се направиха, една заливка на част от двора, някакви уреди, но направо не ми се мисли ако трябваше аз да търся майстори за плочки, ламинати, изолации, дограми, покрив(макар да смених улуците)и още бая направени неща с които взехме къщата. А ако не беше жена ми, честно казано и половината от нещата нямаше да са направени просто защото нямам време и желание за разправии с майстори, магазини и т.н.
В заключение мога да кажа, че майстор ли е, когато да го убиеш, все си закъснял. Ако можете сами да си правите нещата е най-добре.

Бай дъ уей:
https://youtu.be/LgJOHSKzGOY
Чакаме да видим накъде ще идат нещата, а за БГ си стоя зад думите, че почти няма да се отрази.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 02 Яну 2023, 17:07

Кат не ти се занимава лично има си хора дето с това се занимават. Плащаш си и толкова. Същото е като да си изкараш номер от КАТ и не ти се чака.
За какво ще купуваш парцел иначе ако няма да строиш. Може и с къща /съборетина ама законна/ да си го вземеш и да си я ремонтираш.
Някак си очаквате да е "качваш се и караш" ама не е баш така. Или ако е така парите са *2.
Е в Елин Пелин има 2 чисто нови къщи близнаци. Не са и много скъпи /относително де, щото като ги почнаха бяха по 50 000 еур./. С малки дворчета са иначе са хубави.
Последна промяна Моджо на 02 Яну 2023, 17:19, променена общо 2 пъти
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 02 Яну 2023, 17:11

Моджо написа:Кат не ти се занимава лично има си хора дето с това се занимават. Плащаш си и толкова. Същото е като да си изкараш номер от КАТ и не ти се чака.

:OT:
За КАТ зависи за коя област, в Смолян освен ако не дадеш 7к (пак ще чакаш, но по-малко), ще чакаш гарантирано. :D
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 02 Яну 2023, 17:12

Е то пак ще чакаш, ясно е. Ама няма да се занимаваш да тичаш да вадиш разрешителни.
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 02 Яну 2023, 17:32

Top Gun Maverick написа: И трябва да те бави за да може евентуално да ползваш бърза поръчка или експресна

За някои неща в общината има експресна поръчка. Беше Х2 цената на бързата за откриване на строителна площадка. Срока мисля беше 24 часа. Човека ми се обади след 10 дни и направо почна "какви са тия бързи поръчки, то не може така". :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 02 Яну 2023, 17:48

Хубаво би било да се включи някой който е строил къща и да внесе яснота дали е лесно или не.
Аз нямам опит но ми се струва голямо главоболие :confused:
:yes:

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 02 Яну 2023, 17:50

Ама как ще може, нали трябва лоения задник да взема заплата за нещо, а утре ако на някой дебил му хрумне, че може и бързо да стават нещата с няколко клика, пък вземе, че даде предложение, на лоения задник ще му изстине мястото поради еволюцията на нещата. Затова и аз ти се чудя за къде бързаш? И аз сега ще вадя нещо си за да продавам една нива, ама добре, ще жената ще ходи да вади документи, та да не си излизам от зоната на комфорт. :mhihi: Ще видя за колко време ще стане, взел съм капарото и нямам бърза работа, идеално за тия зад бюрата. :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 323i Touring
Мечтае да кара: някакво М

Мнение от Binev_OuT » 02 Яну 2023, 17:57

При мене процедурата за УПИ трая около година и половина , тва + времето за изготвяне , внасяне и удобряване на проекта.Никъде не съм дал стотинка рушвет , и за доста от разрешителните само съм звънял телефони и после по имейла.Като никъде не съм закъснял дори с един ден.Винаги всичко се пускаше и взимаше точно на деня.Но след всяко разрешително или решение , има 14 дневен срок за обжалване.Някои от процедурите могат да вървят паралелно , не е нужно да се чака едната , че да се почва другата.
Не е лошо да се гледа градоустройствения план.Някъде където в момента няма инфраструктура , може да е заложено да има след година или две.Така или иначе една къща се строи поне година , година и половина , и тва ако кеша е в джоба.
Не знам какво е тва вайкане за тая пуста канализация.Заравяш един контейнер , пускаш му химия през определено време и тва е.Проблема се решава за около 2000лв.
По скоро е важно ел.мрежата да не е изоставена,трафопоста да е близо , да е силен тока поне едно 230-240 волта и налягането по тръбите да е яко.
Но никой проблем не може да се сравни с проблемите,които идват със строителите после :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 02 Яну 2023, 19:39

Я разкажи малко повече за лесната? Аз, като се интересувах преди време ми казаха няколко човека, че и за събарянето ми трябва проект. Дори и да съм искал да съборя текущата къща и да искам да направя абсолютно същата, като квадратура и разпределение пак трябвало проекти, разрешителни и т.н.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 02 Яну 2023, 20:22

madafaka_donkele написа:

Я разкажи малко повече за лесната? Аз, като се интересувах преди време ми казаха няколко човека, че и за събарянето ми трябва проект. Дори и да съм искал да съборя текущата къща и да искам да направя абсолютно същата, като квадратура и разпределение пак трябвало проекти, разрешителни и т.н.

За събаряне ти трябва само проект по ПБЗ. Ако искаш да строиш нещо ново, си минаваш цялата процедура, без значение каква е кв. или разпределението.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

ентусиаст
Аватар

Мнение от DigitalExile » 02 Яну 2023, 23:14

За лесната не 100% законна нищо не ти трябва. Викаш багера буташ, ако дойдат на проверка плащаш глоба не знам колко е при мен никой не дойде. Трябва да вземеш няколко бележки от сметище с тях в общината уведомяваш, че си я бутнал, същото правиш в кадастъра и това е. После почваш по новата къща документите с новата скица която излиза от кадастъра вече без постройки.

Иначе при дългата не ти трябва просто проект, а се вика пожарна, патрулка, обезопасява се по някъв начин обекта в определен ден-час и тн. Не съм точно 100% наясно защото имаше кой да ме светне за горното и ми каза да бутам и да не се занимавам с глупости :mhihi:

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 03 Яну 2023, 0:18

DigitalExile написа:Иначе при дългата не ти трябва просто проект, а се вика пожарна, патрулка, обезопасява се по някъв начин обекта в определен ден-час и тн. Не съм точно 100% наясно защото имаше кой да ме светне за горното и ми каза да бутам и да не се занимавам с глупости :mhihi:

Тази на живо съм я виждал само по телевизията, като снимат събаряне на незаконни къщи :mhihi: :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата