Имотният пазар

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Re: Имотният пазар

Мнение от Exclusive89 » 03 Май 2022, 15:28

Зак, може да погледнеш това.
https://www.facebook.com/17300680006042 ... 98753/?d=n
Обзавеждането не ми допада.. за селото не знам почти нищо, орки има ли няма ли не зная.
Цената, ако беше около 150к без обзавеждането щеше да е много по-хубаво :D
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 03 Май 2022, 15:47

Обяснението на въпросния феномен с наемите е, че хората които търсят апартамент/къща за живеене движат пазара на наеми, но едни други хора движат пазара на покупка на "жилища".

Макар да има такива купуващи жилище, за да живеят в него, те са малък процент на фона на останалите.

Т.е. пазарът на наемите показва много по-точно какви са способностите на хората търсещи си жилище.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 03 Май 2022, 15:55

Ухаа тук както се казва е строено със замах.Отвън повече ми харесва отколкото от вътре.Ще ми е интересно напролет само да видя разходите за отопление на това нещо :mrgreen:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 328i

Мнение от BaDxBoY » 03 Май 2022, 16:08

Exclusive89 написа:Зак, може да погледнеш това.
https://www.facebook.com/17300680006042 ... 98753/?d=n
Обзавеждането не ми допада.. за селото не знам почти нищо, орки има ли няма ли не зная.
Цената, ако беше около 150к без обзавеждането щеше да е много по-хубаво :D

Това е перфектно за бизнес. Не мисля, че ще остане празна,ако се дава под наем на разни групи.

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 03 Май 2022, 17:00

https://www.investor.bg/novini/130/a/lagard-lihvite-moje-da-bydat-povisheni-prez-liatoto-351034/

Лагард: Лихвите може да бъдат повишени през лятото
Решението ще бъде взето на база постъпващите данни, увери гуверньорът на Европейската централна банка
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TheDriver » 03 Май 2022, 17:12

Аз не съм убеден, че покачването на лихвите ще породи това което се очаква.

Тези които са прехвърлили парите от депозити в имоти грубо казано, не ги грее особено какъв е базовия лихвен процент.

От тези с кредитите дори някакъв процент да просрочат, ще мине много време преди да се стигне до публична продан и това да стане "видимо на пазара".

Ще трябват сериозни драми, за да се срине доверието в имотите като спестовен инструмент. А паралелно ще трябва да има и достатъчно добра алтернатива, каквато депозити пък били и те с "високи" лихви(не мисля че ще има такива)вече не могат да бъдат.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 03 Май 2022, 17:16

Вдигането на лихвите няма директно да свали цените, но може да доведе до плато. Което е достатъчно някои с инвестиции в имоти да почнат да продават, което от своя страна вече би могло да свали цените.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 04 Май 2022, 13:54

Строителните материали поскъпнаха с пъти, имотите само с двайсетина процента. Профитът се свива, лихвите растат. Мечката играе в двора на комшиите, та се замислете, кога ще дойде и при вас. Ето в оригинал от вчера:

Подател: Dan Faubert <dan@mortgagemoney.ca>
До: ....
Относно: mortgage refinance or renewals
Дата: 03.05.2022 23:25

Just a short note to remind everyone that if your mortgage is up for renewal in 2022, it is important to reach out to me so that you know your options.
Rates have been increasing monthly if not weekly at times since April.
Do not sit on a fence, be proactive and give me a quick call so that I can see if I can help in holding a rate for your maturity date/ and or give you options regarding breaking the existing mortgage with possible penalty but still holding rates now rather than 4 to 6 months from now. 5 yr fixed rates are at around 3.79%* today.
I know we tend to procrastinate with boring mortgage stuff, but this year is not the year to put your head in the sand.
Happy to help and make suggestions, you just need to make the call.
Feel free to call anytime,

Dan :)

613-222-2624
*rates are subject to change
For complete mortgage info visit: www.mortgagemoney.ca
BOOK an appointment
APPLY NOW https://bit.ly/AppliNow for a mortgage
Refer a friend and earn $250 bucks. Call me for details!
Dan Faubert – Mortgage Broker 613-222-2624
Chris Faubert – Mortgage Agent 613-563-5088
Ottawa Carleton Mortgage Inc.
381 Richmond Rd, Ottawa, On, K2A 0E7
Brokerage Licence# 10419
Cell# 613-222-2624
Direct Office# 613-563-5070 Fax# 613-563-9898
Main Office# 613-563-3447

Този човек е финансов магьосник. Измъкна ни 0.25% по-ниска лихва от тази, която ни предлагаше банката. Информацията му е винаги с много напред.
Не знам, колко са лихвите по ипотечните заеми в бг-то, но се гответе за удвоение. Оптимистично погледнато при това :OT:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TheDriver » 04 Май 2022, 14:17

В България нещата са доста по-различни от при вас.

За да се случи удвоение, ЕЦБ трябва да вдигне "основния лихвен процент" с 2-3%, което на фона на планирани движения под 0.5% е фантазия.

90%+ от договорите са с фиксирана надбавка на банката, която е около 2-3%. Променливата компонента е някакъв индикатор вързан за лихвите на ЕЦБ.

Това си има и добри и лоши страни разбира се.

Аз ползвам за индикатор кредитите с истински фиксирана лихва* за целия период или за някакъв срок като при вас. Лихвите по тези с фиксирана за целия период(до 30г.) се въртяха около 5%, в края на 2020 и началото на 2021 Пощенска банка излезе с продукт с фиксирана лихва за целия период. Лихвата по него беше под 4% като разбира се зависеше от кредитната история и други фактори. Не знам дали оцеля и 12 месеца тази оферта(беше пускана и тук даже) и от известно време я няма.

В момента, мисля че най-доброто е фиксирана лихва за първите 10 години, като процените пак са около и под 4, според зависи от историята.

Друго което се променя са изискванията за срок, самоучастие и обеспечение - затягат ги все повече.

Според мен много скоро подобни продукти или ще изчезнат или ще са с много кратък фиксиран срок и сериозни изисквания за самоучастие.

*Почти всчики ипотечни кредити в България са рекламирани като "Ипотечен кредит с фиксирана лихва", но в 95% от случаите е фиксирана само надбавката.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 04 Май 2022, 15:12

BMW_POWER написа:...

Дай да видим нещо реално. Колко ви излизат при вас таксите по рефинансиране? Очевидно играта при схема като вашата е да рефинансираш всеки път като ти изтече фиксирания период... но ми е интересно колко е скъпо. При развит пазар като вашия трябва да е евтино?
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 04 Май 2022, 15:37

Аз не съм рефинансирал. Мога да погася предсрочно до 20% от сумата, която съм теглил без такси. Ако е повече, удържат някакъв процент. Изтече ми петгодишния договор и подписах с друга финансова институция за следващите пет години. Платих 0.6% "глоба" върху останалата сума, че се премествам.
Нямам никакви други финансови задължения. Коли, техника или каквото и да е :dunno:
Има хора, които рефинансират, защото така е по-евтино, отколкото кредитна линия или не дай си Боже кредитна карта. Не съм опрял до там и нямам идея от таксите.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 04 Май 2022, 17:36

BMW_POWER написа:Не знам, колко са лихвите по ипотечните заеми в бг-то, но се гответе за удвоение. Оптимистично погледнато при това

При новооткритите сигурно са още по-надолу лихвите. Докато чакам да се удвоят ще го изплатя. Оптимистично погледнато :D
interest.JPG
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 04 Май 2022, 17:47

Значи си взел ипотека с първите 5 години фиксирана. Това, което си направил е точно рефинансиране.
0.6% ти е струвало на теб. Това ме интересуваше. :yes:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TheDriver » 04 Май 2022, 18:00

Което в общия случай е доста по-скъпо от това което се постигаше в България до преди две години(сега не знам как е ситуацията).

Последно когато се занимавах, банките масово поемаха почти всички такси по прехвърлянето на ипотеката към тях. Мисля, че само новата оценка се плащаше.

Разбира се това по договори, при които няма или вече не е валидна таксата за предсрочно погасяване.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 04 Май 2022, 21:14

steeN написа:

Значи си взел ипотека с първите 5 години фиксирана. Това, което си направил е точно рефинансиране.
0.6% ти е струвало на теб. Това ме интересуваше. :yes:

Бил съм два пъти по три години фиксирана, защото беше най-ниска. Сега с този моргидж изтекоха петте години. Финансовата институция ни предложи много висока лихва за следващите пет и ние се преместихме при друга с по-добри условия. Моргидж брокерът върши много добра работа. Не ни струва нищо и винаги е в час с всичко. Непрекъснато дава информация на пациентите си, независимо колко време им е останало.
Изобщоооо, банките са хиени. Много дълга тема ...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата