Кога ще е следващия срив в цените на имотите?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

годината на голямата резачка

2021
25
25%
2022
27
27%
2023
12
12%
2024
6
6%
2025
1
1%
2026
1
1%
2026+
28
28%

Общо гласове : 100
старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Re: Кога ще е следващия срив в цените на имотите?

Мнение от kiko » 09 Яну 2022, 21:43

DigitalExile написа:. Да и на село ще имам съседи ама поне ще са на 8 метра минимум от мен и ако реша може да ме дели плътна бетонна ограда от 2.20м. :mhihi:

Съседи и родители са на късмет :mrgreen: Ако кокошарника или не дай си боже свинарника на съседа е от другата страна...няма те спаси много-много тази стена :mhihi: Ами ако барбекюто му е там и комина стърчи на 2м над оградата ти, точно на нивото на спалнята?Ще ревеш за панелката :mhihi: Точно селата около София да се разправяш с дървени шопи е кауза пердута.Отделно едно е да отопляваш 100кв. апартамент с тец,а съвсем друго е да отопляваш 200-300кв къща ;)
Иначе с повечето доводи съм съгласен и аз

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 09 Яну 2022, 22:04

Да и все пак с 1-2 съседа ще се разбереш по лесно отколкото с тия в блока.
Около София по читавите села нямат свине и подобни отдавна или ако имат са прекалено малко къщи, доста съм се поразходил за да знам.
Пък и тия неща може да ги видиш преди да купиш, ако е заварено е кофти да.

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 09 Яну 2022, 22:07

Всичко си има плюсове и минуси.
За едни едно,за други друго.
Ама живота ми в кошер някак не си го представям нали не е като да не съм пробвал и под наем и по командировки с години из България и извън.
Та кой как го влече. :dunno:

ентусиаст
Аватар

Мнение от DigitalExile » 09 Яну 2022, 22:39

Аз лично не виждам голяма разлика ако съдя по съседите ми с деца.
Карат ги с колите до училище/детска.
Честно не знам колко време им отнема, но не ме и интересува.
Има училище на 300м от нас, две детски на 6-700м в различни посоки и една частна на 200м.
За супермаркет забрави без кола, иначе ставаш като хамалин.
Та горе долу все тая. Това с къщата мен лично би ми удължило пътуването с 10 до 15 минути в сравнение със сега, което не ми е проблем. Изключвам фактора да си водя децата на детска/училище без колата дори в момента въпреки, че съм в един от хубавите квартали в София или поне така се води.

Въпроса е да се подбере място за къща с добра инфраструктурата, не като в драгалевци примерно в пиков час неможе да излезнеш само от квартала 20 минути.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 10 Яну 2022, 0:04

Когато купуваш къща, не можеш ли да видиш дворовете на съседите? Това относно животни и т.н.

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 10 Яну 2022, 1:09

Вземаш някъде парцел 10дка вдигаш къща и си готов :mhihi: :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от DigitalExile » 10 Яну 2022, 1:18

Около София не останаха толкова големи парцели в който има комуникации (ток, вода, газ, сметоизвозване, снегопочистване, нет, тв, градски транспорт) , но да предположим че намериш такъв, идва малко дебело, хубав парцел около софия е 130-160 евра на квадрат.
10 000 х 150 = 1 500 000 евро само парцела

Да тупнеш една скромна къща 350-400 квадрата с всичко ще ти излезне към половин милион лева в икономичен вариант.

Отделно за ограда ще те тупнат яко кинти за 10дка.

Абе с икономична къща нещата си отиват към 2+ милиона евра.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 10 Яну 2022, 7:28

Пари за семки във форума :mhihi:
:yes:

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 10 Яну 2022, 12:21

barty написа:Пари за семки във форума :mhihi:

:yes: :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 10 Яну 2022, 13:01

nxn написа:Във връзка с пътят, някой от хората с деца замислял ли се е да се премести в по-малък град, ако работата го позволява?

Аз съм така и още когато направих тази стъпка преди 2 години го избрах като компромисен вариант между обсъжданите в последните страници.

Тогава имахме няколко варианта, като избрахме този при който наследствената къща изискваше най-малко инвестиции(около 4к лева), за да стане обитаема целогодишно. Направихме го до някъде като проба, а и за да могат децата докато са мънички да са на простор и свобода. Сега 2 години по-късно или се връщаме обратно в София или ще наливам 50к+ в друга наследствена къща в друг град.

Защо отново се местя?

1. Орки - основно тъмнозелени, но не само. Абсолютно навсякъде са, по всяко време. Всеки ден варелът ми е преравян за "ценности" в резултат на което след това трябва да събирам разпилени боклуци. Просяците са навсякъде - най-гадното е, че виждат жена с деца на детската площадка и веднага налазват и ги притесняват.....
2. Липса на деца и млади хора - Знаехме, че там не изобилства от деца, но картината е много по-зле от очакваното. Децата ми обикновенно си играят сами на пустеещите детски площадки. Два, три пъти в седмицата се появява другарче, което е на сходна възраст, ако се появят още(без да са тъмнозелени), за да заформят игра си е празник. На нашата или съседните улуци(там където жена ми си е играла с дузини деца) няма други деца на възрастта на нашите, всъщност има точно 3 деца( едно на 6 години, едно на 9 и едно на 10) :|
3. Отчайващо местно управление и инфраструктура - част от проблемите ни бяха известни и ги бяхме приели. Липсата на вода например(имах и питане за хидрофори тук). Оказа се обаче, че това е върха на айсберга.
- В момента с комшията заедно заравняваме и трамбоваме дупка оставена от ВиК след като тия същите ги чакахме(разбирай пускахме молби, та даже и кмета занимавахме) почти месец да оправят сериозен теч. Т.е. улицата от езеро, премина в кална яма и сега ако времето е с нас може и да успеем да я асфалтираме за собствена сметка. :banghead:
- В продължение на предната точка - нищо съществено не се случва без много молби, обаждане към кмета и евентуално връзки/подкуп.
- Скъпата система, която качва вода в къщата ми(тъй като обществената не може да направи това) изисква редовно почистване из основи от тиня и наноси заради постоянни ремонти и проблеми на мрежата.
- Когато дойдат туристите и хотелите се понапълнят забравяш за нормалне ток. :banghead: Или имаш отопление, или бойлер, или готвиш - само едно от трите, но никога в комбинация. Добре, че имам резервен вариант на твърдо гориво, че точно в студените дни по Коледа, отоплителния уред изобщо не се включваше(предполагам заради защити).

В общи линии каквото и да си мислиш, че знаеш за дадена локация за живеене, преценката ти ще се окаже грешна докато не заживееш постоянно там поне за една година. :ok:

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 10 Яну 2022, 13:23

TheDriver написа:
nxn написа:Във връзка с пътят, някой от хората с деца замислял ли се е да се премести в по-малък град, ако работата го позволява?

Аз съм така и още когато направих тази стъпка преди 2 години го избрах като компромисен вариант между обсъжданите в последните страници.

Тогава имахме няколко варианта, като избрахме този при който наследствената къща изискваше най-малко инвестиции(около 4к лева), за да стане обитаема целогодишно. Направихме го до някъде като проба, а и за да могат децата докато са мънички да са на простор и свобода. Сега 2 години по-късно или се връщаме обратно в София или ще наливам 50к+ в друга наследствена къща в друг град.

Защо отново се местя?

1. Орки - основно тъмнозелени, но не само. Абсолютно навсякъде са, по всяко време. Всеки ден варелът ми е преравян за "ценности" в резултат на което след това трябва да събирам разпилени боклуци. Просяците са навсякъде - най-гадното е, че виждат жена с деца на детската площадка и веднага налазват и ги притесняват.....
2. Липса на деца и млади хора - Знаехме, че там не изобилства от деца, но картината е много по-зле от очакваното. Децата ми обикновенно си играят сами на пустеещите детски площадки. Два, три пъти в седмицата се появява другарче, което е на сходна възраст, ако се появят още(без да са тъмнозелени), за да заформят игра си е празник. На нашата или съседните улуци(там където жена ми си е играла с дузини деца) няма други деца на възрастта на нашите, всъщност има точно 3 деца( едно на 6 години, едно на 9 и едно на 10) :|
3. Отчайващо местно управление и инфраструктура - част от проблемите ни бяха известни и ги бяхме приели. Липсата на вода например(имах и питане за хидрофори тук). Оказа се обаче, че това е върха на айсберга.
- В момента с комшията заедно заравняваме и трамбоваме дупка оставена от ВиК след като тия същите ги чакахме(разбирай пускахме молби, та даже и кмета занимавахме) почти месец да оправят сериозен теч. Т.е. улицата от езеро, премина в кална яма и сега ако времето е с нас може и да успеем да я асфалтираме за собствена сметка. :banghead:
- В продължение на предната точка - нищо съществено не се случва без много молби, обаждане към кмета и евентуално връзки/подкуп.
- Скъпата система, която качва вода в къщата ми(тъй като обществената не може да направи това) изисква редовно почистване из основи от тиня и наноси заради постоянни ремонти и проблеми на мрежата.
- Когато дойдат туристите и хотелите се понапълнят забравяш за нормалне ток. :banghead: Или имаш отопление, или бойлер, или готвиш - само едно от трите, но никога в комбинация. Добре, че имам резервен вариант на твърдо гориво, че точно в студените дни по Коледа, отоплителния уред изобщо не се включваше(предполагам заради защити).

В общи линии каквото и да си мислиш, че знаеш за дадена локация за живеене, преценката ти ще се окаже грешна докато не заживееш постоянно там поне за една година. :ok:

Ние доста години го обмисляхме, дори ни беше мечта това, но се прибирахме за тест по няколко седмици и поради изброените от колега причини се отказахме :dunno:

Но не са само орките. В малките населени места голяма част от хората са доста опростачени и озлобени, щото работа няма. И зависят от някой местен феодал, кмет и т.н. И са способни на всякакви гнусотии, щото гладът е по-силен от всичко :nono: Иначе разни хора рисуват някакви идилични картинки из Фейсбук и т.н., колко било яко в малък град, или село, ама ако не е до някой доста голям град, трагедията е пълна. За водата и тока дори не искам да се сещам колко жалби съм изписал и това при условие, че не живеем там :dunno: Та положението е отваратително. Особено като за 2022 година :!: И дупки в асфалта след ВиК сме запълвали с бетон, щото са стоели по 1 година и повече, без на никой да му пука. Буквално в родния ми град асфалтират някоя улица и след ден минават от ВиК и я правят на решето и после си стои така. Не било тяхно задължение да възстановят пътя. Та много зле е положението, а ако ти се наложи да си търсиш работа, тогава вече става трагедия :!:

За орките да не говорим.
Та те са превзели дори част от областните градове, а за малките и селата не искам да се сещам. Катастрофа. Абсолютни примати са. И нищо не може да ги промени. И стават все повече :dunno:
Последна промяна zAcK на 10 Яну 2022, 14:46, променена общо 1 път
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 10 Яну 2022, 13:35

zAcK написа:Но не са само орките. В малките населени места голяма част от хората са доста опростачени и озлобени, щото работа няма. И зависят от някой местен феодал, кмет и т.н. И са способни на всякакви гнусотии, щото гладът е по-силен от всичко :nono:

Най-гнусното го чух последната година в бензиностанцията в малко градче. На някои от изборите беше. Докато не гласуват в редичка, не им плащат, та хора на бензиностанцията се чакат следобед чак :wave:

Има и малка част, които са добре уредени по някаква причина - наследен бизнес или наследени имоти, и преживяват. И са като слепи за тези проблеми :shock: От входа на града до тях няма 50м асфалт, ама иначе било страхотно градчето. Разбира се, щото цял живот сме в наследен имот и сме на сладка държавна работа :ok: Или в бизнеса на мама и тате. С мин.осигуровки на 4 часа, разбира се.

Столицата да се избере, около столицата, друг голям град, около голям град, малък град, малко село... навсякъде има огромни проблеми! Ако избягаш от столичните проблеми, просто имаш нови. Ако отидеш в чужбина, доста от тези проблеми няма да ги има, но пък си имаш нови - далече от приятели, роднини и чисто българските неща, заради които чужденци идват.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 10 Яну 2022, 14:07

Аз от светлозелените в малкия град нямам оплакване.

Не споделям виждането на Зак, но предполагам от град до град има разлика.
И с по-млади и с по-стари се разбирам, всеки има някакви кусури и по някога им се дразня, но и те сигурно ми се дразнят на мен. :dunno:

Единстения "конфликт" който съм имал(за мен е по-скоро смешна ситуация) е по линия на "софийските маниери", които привнасяме. :mhihi:
А именно, че се държа с жена ми като с равна докато сме на маса със съседите, а ме виждат, че излизам и да простирам на терасата. :bang: :mhihi:

Техните жени започнали да прихващат и това се отразявало на семейното им щастие. :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от DigitalExile » 10 Яну 2022, 14:19

Със сигурност от локация до локация има огромна разлика, та няма как да сложим всичко под един общ знаменател и не навсякъде е пълно с орки :lol:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 10 Яну 2022, 14:25

TheDriver написа:Аз от светлозелените в малкия град нямам оплакване.

Не споделям виждането на Зак, но предполагам от град до град има разлика.
И с по-млади и с по-стари се разбирам, всеки има някакви кусури и по някога им се дразня, но и те сигурно ми се дразнят на мен. :dunno:

Единстения "конфликт" който съм имал(за мен е по-скоро смешна ситуация) е по линия на "софийските маниери", които привнасяме. :mhihi:
А именно, че се държа с жена ми като с равна докато сме на маса със съседите, а ме виждат, че излизам и да простирам на терасата. :bang: :mhihi:

Техните жени започнали да прихващат и това се отразявало на семейното им щастие. :mhihi:

По такива места е нормално и да яде бой жената понякога, е така за профилактика. Живял съм с такова семейство за няколко месеца преди много години..

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата