Овлажнител или пречиствател за въздух?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Овлажнител или пречиствател за въздух?

Мнение от madafaka_donkele » 23 Дек 2021, 11:11

Отопление с "климотроници" и съответно "странна" кашлица. Правих си разни експерименти кое оказва влияние на кашлицата, та е ред на тези двете :ok: Чудя се кое от двете да пробвам. По стъклата на дограмата се образуват малко капки сутринта, като стана, та предполагам си е достатъчно влажно и клоня повече към пречиствател :dunno:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Re: Овлажнител или пречиствател за въздух?

Мнение от streetz » 23 Дек 2021, 11:41

Влагомер имаш ли, колко показва?
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 23 Дек 2021, 12:21

streetz написа:Влагомер имаш ли

Ньет :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Х1 2.3d,MB SL350,MB E350d

Мнение от top » 23 Дек 2021, 12:35

В нас си следя влагата в помещенията и по принцип е ниска, като отворя да проветрявам става още по-ниска, примерно ако е 42, като отворя става под 30, в момента погледнах и е 32... в тоя смисъл според мен е достатъчно да се проветряват помещенията по 2-3 пъти на ден. В моя случай си взех два комбинирани с овлажняване пречистватели на въздуха, един за спалнята и един за дневната. Като цяла пречиствателите са най ефективни за намаляване на финните прахови частици и до някъде за праха в помещенията. Най ефективния начин си остава честото проветряване на помещенията, освен влажността се пречиства и въглеродния диоксид от предишания въздух - учудващо е колко бързо се покачва при наличие на хора в дадено помещение.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 23 Дек 2021, 12:56

Проветряването се прави да и по принцип колкото по-дълго толкова повече се усеща да, но все пак ми се ще да взема и нещо допълнително. Ще взема да ги видя тези влагомери, никога не съм обръщал внимание на такива неща.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Х1 2.3d,MB SL350,MB E350d

Мнение от top » 23 Дек 2021, 13:16

При всички положения първо е добре да се види каква е влажността в помещенията и от там да се мисли как да се регулира. Аз като привърженик на джаджите на лидл :mrgreen: скоро си взех за 24 кинта термометърче с функция да показва влажността. Не че нямам и друг дето показва и нивата на финни прахови частици и въглероден диоксид :lol:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 23 Дек 2021, 14:23

Тази тема нали не си я пропуснал:
viewtopic.php?f=4&t=424624
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 23 Дек 2021, 20:06

Кашлицата се дължи на сухия въздух , не на климатика . Относителната влажност пада през зимата и то доста значително . В отоплено помещение въздуха се загрява и способноста да поеме още влага се увеличава . Топлия въздух има много висока относителна влажност в сезона . И тъй като няма откъде да дойде влага защото от вън влиза студен сух въздух , лигавицата на носа/гърлото пресъхва и почва дразнене .
В случая най добрия вариант е овлажнител . Но какъв ? Има поне 5-6 вида като при всички има изискване за водата която се изпарява да е чиста без варовици . Не мисля че пречиствател в случая ще помогне .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е38, Е53
Мечтае да кара: ново

Мнение от mi6obmw » 24 Дек 2021, 10:23

Да вкараш принудително влага вътре, ще е доста голяма глупост.

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Мнение от NGneer4eto » 26 Дек 2021, 20:02

mi6obmw написа:Да вкараш принудително влага вътре, ще е доста голяма глупост.

То във Варна няма нужда, но в сухоземната част на България си е необходимо. Здравословната влажност е между 40% до 60%. Ако е под 30 е нормално да изсъхва гърлото и не е добре. Климатикът определено не е добро решение за спалня. Първо защото движи доста въздуха и има усещане за по-ниска температура, второ защото изсушава въздуха.

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 26 Дек 2021, 23:20

top написа:При всички положения първо е добре да се види каква е влажността в помещенията и от там да се мисли как да се регулира. Аз като привърженик на джаджите на лидл :mrgreen: скоро си взех за 24 кинта термометърче с функция да показва влажността. Не че нямам и друг дето показва и нивата на финни прахови частици и въглероден диоксид :lol:

И аз гледах някакви китайски, ще си взема едно, че нещо иска мухъл да се завъди на едната стена до прозореца... да видим как варира влажността

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 318i
Мечтае да кара: На челна стойка.
Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.

Мнение от ceco_kd » 27 Дек 2021, 0:01

Аз да попитам запознатите. Тази есен ми изби мухъл в единия горен ъгъл в спалнята. Външна стена е. Имам вътрешна изолация: картон и зад него вата. Отвън до някъде има 5 см стиропор. От 10 години температурния режим зимно време е един и същ(в стаята е около 19-21 градуса без да се топли, просто вратите ми навсякъде са отворени и се топли от съседните стаи, но .....тази година изби мухъл. Взех си влагоабсорбатор (компресорен) и го настроих на 60% влажност, обаче сутринта се будя със усещането за сухота в устата. Същото споделя и жена ми, а и малкия като стане първо иска водичка да пие. Възможно ли е да имам конденз по ПВЦ дограмата, по точно по стъклопакета около 1 см е влага по краищата му сутрин, а мен да ми съхне гърлото?

Изпратено от моят SM-A725F с помощта на Tapatalk
Карам бавно! Стигам Бързо!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 27 Дек 2021, 8:46

Мухъла и плесените не са свързани пряко с относителната влажност на въздуха . Свързани са със конденза който се получава от топлия въздух и студената стена . Там където има термомост веднага избива конденз при достатъчна разлика в температурата на въздуха и повърхноста . Бонуса по ъглите е че няма и движение на въздуха и влагата стои без да се абсорбира от въздуха . Борбата с тоя проблем се води в няколко посоки - по ниска температура в стаята , движение на въздуха около мястото с конденза , подобряване изолацията или нарушаване термомоста , механично и химично прехване на влагата и плесените , осушавне на въздуха и т.н.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Мнение от NGneer4eto » 27 Дек 2021, 11:47

ceco_kd написа:Аз да попитам запознатите. Тази есен ми изби мухъл в единия горен ъгъл в спалнята. Външна стена е. Имам вътрешна изолация: картон и зад него вата. Отвън до някъде има 5 см стиропор. От 10 години температурния режим зимно време е един и същ(в стаята е около 19-21 градуса без да се топли, просто вратите ми навсякъде са отворени и се топли от съседните стаи, но .....тази година изби мухъл. Взех си влагоабсорбатор (компресорен) и го настроих на 60% влажност, обаче сутринта се будя със усещането за сухота в устата. Същото споделя и жена ми, а и малкия като стане първо иска водичка да пие. Възможно ли е да имам конденз по ПВЦ дограмата, по точно по стъклопакета около 1 см е влага по краищата му сутрин, а мен да ми съхне гърлото?

Изпратено от моят SM-A725F с помощта на Tapatalk

Ако махнеш вътрешната изолация ще се оправи. В нея е причината. Ако имаш външна, няма никакъв смисъл от вътрешната. Учил съм топлотехника и този проблем ми е известен. Започна да се появява, когато хората почнаха да си изолират панелките от вътре и зимата масово взе да избива мухъл по стените. Не винаги проблемът се появява първите години. Особено при топли зими. Най-лошото е, че влагата се образува между изолацията и стената, съй като стената е студена. Няма да решиш проблема с влагоабсорбатор. Другия вариант е да е избила някаква влага от горния апартамент, но едва ли. Също е от огромно значение каква е изолацията. Ако примерно е фибран той не позволява на стените да дишат. От това също може да се създаде задържане на влагата, ако не се проветрява често. Даже мисля, че спряха да го ползват масово по тази причина. Стена на жилищен блок се изолира само външно. Това е основно правило. Иначе има проблеми с мухъл. Мухълът в стените е нещо много опасно, особено за децата.
Също ако живееш в панелка 5 см изолация си е доста малко. Ако е тухла е добре.

Потребител
Аватар

Мнение от DaGa » 27 Дек 2021, 16:42

В нас държа около 50% влажност.

Имам овлажнител и пречиствател на Шиаоми и съм доволен от тях.

П.П. Не съм доволен от лилавия филтър на пречиствателя. Със сивият доста по-малко прах се забелязваше в апартамента. Сега с лилавия (взех го уж ,че бил анти бацилен) прахта е повече ИзображениеИзображение

Sent from my M2007J17G using Tapatalk

Следваща

Назад към Извън Темата