Има ли нещо нормално в тая държава?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320 Touring

Re: Има ли нещо нормално в тая държава?

Мнение от SpeedyMan » 23 Дек 2021, 12:51

Petrolhead написа:
ildivvy написа:За какви 'стари европейски нации' може да говорим, при положение, че когато ние сме дошли тук и сме основали държава, повечето от тях са били на разпокъсани племена под римско владение...? Разбира се, след това развитието, което претърпяват и едните и другите е доста различно,но... съдба! Във всеки случай 'туземци' не е точната дума!

може ли да задам уточняващ въпрос, всъщност няколко

1. каква е връзката между първото и второто българско царство и имат ли нещо общо?
2. кога възниква съвремената концепция за държава и нация?
3. какви сигурни данни имаме за първото българско царство?

ако си отговорим на тези 3 въпроса, но без националистическа, панславянска и всякаква друга пропаганда, ще разберем, че българската държава е основана съвсем скоро и че българската нация не е същестувала също до съвсем скоро.
твърднието че българската държава и българския народ имат хилядолетна история за съжаление няма историческо потвърждение. на тази територия са съществували 3 държави, които са се наричали България, но освен името и донякъде територията, те нямат много общо помежду си.

Това има някаква логика, но не е пряко свързана с първопричината - защо тази държава е такава. А какво да кажем за Израел?
Не намесвайте събития от преди 100 години, живеем в друга епоха, в която, уви, не можем да се справим с малката си държава.
Изображение Изображение
Изображение BMW 320d Touring Изображение MB A170 CDI

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 23 Дек 2021, 13:18

Като става дума за Израел, може кажем, че имат 100 пъти по-кофти съседи от нас, 100 пъти по-кофти съдба и т.н. Обаче не са седнали да се оплакват, че някой ги гъбарка нещо. Съответно резултатите са на лице. И моля не ми обяснявайте как евреите са адски популярни и всички едва ли не ги приемат с отворени обятия, за разлика от нас онеправданите дето всички по цял ден си нямат друга работа освен да мислят как да ни прецакат :lol:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 23 Дек 2021, 13:52

Това за което говорите всички се нарича национална кауза . Ако не Ви е ясно какво е това прочетете за Германия и доктрината която елитите там изповядват . Като говорим за българска държава и пан славизъм сещайте се за Германия и от кога съществува германска нация и държава . Нарича се особения път на Германия . Дойче зондервег , един народ една държава една цел . Германия над всичко .
Терминът особен път на Германия (на немски: Deutscher Sonderweg) обозначава своеобразното историческо развитие на Германия през 19 и 20 век в контекста на решаването на германския въпрос.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1 ... 0%B8%D1%8F
Германската нация се възпитава от десетилетия във безкористен труд в името на отечеството и просперитета на нацията . Няма просперитет без национална кауза . Дори америка до съвсем скоро имаха президент с кауза - Америка велика . Не може да има личен частен просперитет ако държава играе срещу тебе както е тука . Редовия гражданин е безсилен в такава ситуация е върви по течението в общия кюп . При нас е сбъркан модела за приемственост във политическиите елити и упражняване на власта , и не от днес или вчера .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 23 Дек 2021, 13:54

SpeedyMan написа:
Petrolhead написа:
ildivvy написа:За какви 'стари европейски нации' може да говорим, при положение, че когато ние сме дошли тук и сме основали държава, повечето от тях са били на разпокъсани племена под римско владение...? Разбира се, след това развитието, което претърпяват и едните и другите е доста различно,но... съдба! Във всеки случай 'туземци' не е точната дума!

може ли да задам уточняващ въпрос, всъщност няколко

1. каква е връзката между първото и второто българско царство и имат ли нещо общо?
2. кога възниква съвремената концепция за държава и нация?
3. какви сигурни данни имаме за първото българско царство?

ако си отговорим на тези 3 въпроса, но без националистическа, панславянска и всякаква друга пропаганда, ще разберем, че българската държава е основана съвсем скоро и че българската нация не е същестувала също до съвсем скоро.
твърднието че българската държава и българския народ имат хилядолетна история за съжаление няма историческо потвърждение. на тази територия са съществували 3 държави, които са се наричали България, но освен името и донякъде територията, те нямат много общо помежду си.

Това има някаква логика, но не е пряко свързана с първопричината - защо тази държава е такава. А какво да кажем за Израел?
Не намесвайте събития от преди 100 години, живеем в друга епоха, в която, уви, не можем да се справим с малката си държава.

тази държава е такава, защото хората които я населяват са такива.
от самото си създаване съвремена България се самоопределя като сателит на някой по-голям от нея. Нито едно управление не е водило самостоятелна политика носочена към подобряване на живота на редовия гражданин.
политиката на България от освобожението насам е с единствена цел постигане на краткосрочни облаги за властващия в момента за сметка на външни дотации и вътрешни далавери.
населението разсъждава по много подобен начин. търси се краткосрочното обогатяване за сметка на околните. мисъл за бъдещето и за някакъв съвместен просперитет липсва напълно.
и още нещо, див популизъм. властвал е преди 150 години, властва и сега. тъй като нямаме никаква политическа традиция, изборите се печелят от крящящите най-силно, а не от тези, които имат умения и знания да управляват. ако случайно някой можещ се окаже с власт, той бързо бива сдъвкан от масовия популизъм

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 23 Дек 2021, 14:30

Б@х тва мрънкяне чак тема си отворили :mhihi: Идете поживейте в чужбина 5-10-20 години и ще си говорим пак.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 328i

Мнение от BaDxBoY » 23 Дек 2021, 14:53

Около 3-та 4-та страница помрънках от живота в чужбина и от този тук.

Едно разбрах от коментарите обаче, щом не ми харесва да имам дупки по улицата, да нямам тротоар в центъра на София, съседите ми да си хвърлят боклука във входа на сградата, всеки ден да ме засичат и да ме псуват разни по пътя, във всяка институция да ме гледат на кръв ако имам работа, приятелката ми да си счупва крака и в пирогов да седим на гадната метална пейка 5 часа, щото доктора го няма, а после да я нося до 5 различни кабинета и като питам къде се намират да ми крещят :mhihi:

та забравих си мисълта, а да щом това не ми харесва, значи съм роден американец, мърляч съм, голям непрофесионалист съм и не уважавам себе си :mhihi:

Колеги сериозно ли ги мислите тия неща, че това са причините ? :dunno:

Това с колегата, дето казва, че тия дето са родени американци, тука им е зле и обратното е достойно за оскар :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 323i Touring
Мечтае да кара: някакво М

Мнение от Binev_OuT » 23 Дек 2021, 14:54

seimo написа:Б@х тва мрънкяне чак тема си отворили :mhihi: Идете поживейте в чужбина 5-10-20 години и ще си говорим пак.

И забележи , всеки 5ти абзац е , колко големи мрънкалници са българите :mhihi:
Имам една позната патица , живее в Манхатън и на всяко обаждане дава някви ъкъли и винаги изречението и завършва с "е ама то в България е така " :mhihi:
А в същото време си е опасла апартамента с камери щото си е наела за детегледачка няква незаконна филипинка.
Напълно фанатизирана и изкрейзъла на тема ковид , чак ми е жал!
Иначе обяснява колко хубаво било че можела да си напише името на няква пейка в парка и как тва у бъгъто го нямало :kuku:
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 23 Дек 2021, 15:11

Абе я викни да дойде тука да види колко ошарени пейки има. Аз пък напоследък возя една лелка, която бая години живееше в Германия, около 10-15 май и сега се върна. Аууууу, това същото изречение направо ужас, нон стоп и е в устата и подобните на него производни. На високи в колата го казва всеки път като се качи. Обаче забележи, не ще и да чуе вече да се връщала в топ, топ, топ Германията понеже и стигало толкова да работи. :mhihi:

Знаеш ли обаче кое ме кара да се замислям за някакво обръщане на тенденцията? Страшно, ама страшно много народ, който се върна обяснява как там отдавна не е същото и това за абсолютно всяка една държава, за която се сетиш. На всичко отгоре все повече хора чувам да казват, че от тука по-хубаво няма. Аз не казвам кое как е, просто преди от тия два вида хора просто нямаше! Всеки само ми обясняваше какъв рай е на запад. Чудя се кое се е променило? Идва ми наум единствено това, че вече не дават толкова пари както преди и голямата вълна от емигранти от всякакви страни, което предполагам има връзка с първото. Та това пък ме води до извода, че всички масово тръгнаха от тука заради парите. Тоест...всеки сам може да си прави неговите си изводи.
Аааа, да допълня само, че мангалите обаче бягат с 200 който може защото някой от родата като иде и види как плащат и летят много. Сега от такива много чувам какъв рай е там, но и от тях има такива, които казват, че от тука по-хубаво нямало. :mhihi: Някои допълват, само да имаш пари. :mhihi: Напоследък за мангал много работа в БГ няма, понеже заплатите се вдигнаха и нормалните хора взеха да работят и нормална работа като те(ромите)са на дъното и затова по-трудно си намират работа. Тия, които отиват горе и раждат обаче естествено, че откриват рая понеже им плащат бая повече помощи, отколкото тука. :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 323i Touring
Мечтае да кара: някакво М

Мнение от Binev_OuT » 23 Дек 2021, 15:46

Еми ей ти един такъв който ще ти каже че от тука по-хубаво не е виждал.
Да идеш за пари не е лошо , лошо е да те излъже системата и един ден да се окаже че дължиш в замяна на някви боклуци които си купил.
И най-често тия които обесняват колко е добре , са длъжници които в обозримо бъдеще няма как да се върнат , защото имат много да плащат!един льольо пред мен говори по телефона и казва така : " ти луд ли си , аз там няма да стъпя.." , а аз го зная че в текущия момент той нямаше пари за билет до бъгъто :mhihi:
Германийката не е лоша държава , аз съм доволен от престоя си там , доста неща свърших.Немците са коректни хора , нищо лошо нямам да казвам за там.Освен дребни неща такива , които и тука ги има и навсякъде.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 23 Дек 2021, 16:24

seimo написа:Идете поживейте в чужбина 5-10-20 години и ще си говорим пак.

Аз вече живея малко повечко от 7г.. За какво да си говорим? Здравеопазване? Образование? Или за бат Бойковите пътища? По-добре за нещо актуално, за мега чистият въздух? Не ме разбирай погрешно, не казвам, че извън БГ е РАЙ и може би никога няма да е, но и в БГ не е РАЙ, а ми се иска да е така.. макар и да не живея там :)

Кой както си го направи ;)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 23 Дек 2021, 17:11

Exclusive89 написа:
Кой както си го направи ;)

Именно :bchug:

ентусиаст
Аватар
Кара: G02 ///M40d

Мнение от blacksapphire » 23 Дек 2021, 17:12

Софийският административен съд е постановил, че Зимните Сараи на Вълка са ремонт на стара сграда и затова отменя акта на главния архитект на София Здравков за събарянето им. Решението трябва да бъде обжалвано на следващата инстанция, но поне за мен е доказателство, че съдебната реформа е много закъсняла.

Строежът, обявен от местната власт за незаконен, беше замразен в края на миналата година. Сега съществува реална опасност да бъде възобновен. За мен не е случайно, че решението се обявява точно преди празниците. За да предизвика най-малко шум. Ето линк към него: https://search-sofia-adms-g.justice.bg/ ... FdAHjN_0bk

:mhihi: WSI4KO E TO4NO

Изображение

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 24 Дек 2021, 13:32

blacksapphire написа:Софийският административен съд е постановил, че Зимните Сараи на Вълка са ремонт на стара сграда и затова отменя акта на главния архитект на София Здравков за събарянето им. Решението трябва да бъде обжалвано на следващата инстанция, но поне за мен е доказателство, че съдебната реформа е много закъсняла.
Строежът, обявен от местната власт за незаконен, беше замразен в края на миналата година. Сега съществува реална опасност да бъде възобновен. За мен не е случайно, че решението се обявява точно преди празниците. За да предизвика най-малко шум. Ето линк към него: https://search-sofia-adms-g.justice.bg/ ... FdAHjN_0bk
:mhihi: WSI4KO E TO4NO
Изображение

F teritoriqta Lainariya FSICHKO E TO4NO :idea:

Щяло нещо да се промени... Ще се промени, га се смени цялото население от примати с някое друго :!: :!: :!:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 24 Дек 2021, 15:17

ебаси якото... :mhihi: :mhihi: :mhihi:

зимен сарай пълен с научни сътруднички :smoke: :lalala:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 26 Дек 2021, 13:13

Страшно много хора ми писаха и се оплакаха от същите кражби. Най-фрапиращият случай е една дама с малко бебе, която спира автомобила си в същия този мол за 10 минути, за да купи пюре за детето. Връща се на паркинга и колата я няма. Обръща се към охраната на мола, които започват да я подиграват, че най-вероятно е забравила къде е спряла колата си“

В територията на бъхльовиците, цървулите и боклуците е напълно нормално да ти откраднат колата, когато си с малко дети и вместо да ти съдейства, охраната да ти се присмива :!:

P.S. Помиярщината в бълХария е издигната в култ и достига невероятни висоти... :banghead:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата