Наводняване на филтъра на купето

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: BMW 330 Ci

Наводняване на филтъра на купето

Мнение от imbmling » 11 Дек 2021, 11:25

Здравейте,

Бихте ли ми препоръчали проверен сервиз в гр. София, който би решил следния често срещан проблем: поради скъсано уплътнение, навлиза вода към филтъра за купе, той се мокри и след това цялото купе е запотено като се пусне вентилатора поради влагата. Шофирането се превръща в страдание.

Просто нямам времето и силите да се занимавам да свалям чистачките, кората, да поръчвам уплътнения (може би са повече от едно), да минавам пак със силикон кората откъм стъклото, да поливам след това да видя не минава ли пак от някъде и т.н.

Поздрави

Ацалов
Аватар
Кара: Колело
Мечтае да кара: Лодка в морето

Re: Наводняване на филтъра на купето

Мнение от Atsalov » 12 Дек 2021, 14:56

А защо е всичката тази гимнастика, след като можеш да си вземеш една кора за 120лв и всичко това да приключи ?!?!?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320d
Мечтае да кара: 850 CSI E31
Детайли за колата: E90 M47D20TU2 2005
475 Black Sapphire Metallic
M3- package, 18” wheels Style 260

Мнение от Moni_BMW » 12 Дек 2021, 18:08

Провери си и дренажите ,че при един колега след смяна на кората и уплътнението ,проблема продължи и се оказа задушени дренаж и водата се отклоняваше и протичаше в кутията на филтъра .
///M power

Потребител
Аватар

Мнение от imbmling » 12 Дек 2021, 18:10

Колега Atsalov, дяволът е в детайлите. Ето пример: https://www.realoem.com/bmw/enUS/showpa ... Id=51_4137

Какво трябва да си взема? Елементи 5, 7 и 8 ли? Достатъчно ли ще е това? Защото само кората няма да е със сигурност. Да не се окаже, че има още някое уплътнение. Като си играя половин час да разглобявам и сглобявам и ги сменя, след това трябва да поливам с вода, може пак да протече, трябва пак да поръчвам още, разглобявам и т.н. Предпочитам да платя на някого, да свърши всичко това и ако има проблем, да имам право на рекламация и дооправяне. Не ми се занимава сам. Достатъчно съм правил какво ли не в миналото, вече нямам време и нерви. Ако някой има опит и сподели, ще се радвам. Но най-много ще съм доволен от препоръка на сервиз, който може да го направи и да се приключи.

Колега Moni_BMW, със сигурност тече от уплътненията около чистачките - те самите се ронят. Като сваля филтъра, точно там има 2 петна и си личи как се е стичала водата.

Ацалов
Аватар
Кара: Колело
Мечтае да кара: Лодка в морето

Мнение от Atsalov » 12 Дек 2021, 22:39

6 сменяш, то включва всичко. Казвам ти го от опит, миналата седмица съм сменил 3бр от тези коли. Дренажите за които говори колегата се виждат при отваряне на капака и не е нужно да се разглабя за тяхното ревизиране.

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Мнение от NGneer4eto » 13 Дек 2021, 14:23

imbmling написа:Колега Atsalov, дяволът е в детайлите. Ето пример: https://www.realoem.com/bmw/enUS/showpa ... Id=51_4137

Какво трябва да си взема? Елементи 5, 7 и 8 ли? Достатъчно ли ще е това? Защото само кората няма да е със сигурност. Да не се окаже, че има още някое уплътнение. Като си играя половин час да разглобявам и сглобявам и ги сменя, след това трябва да поливам с вода, може пак да протече, трябва пак да поръчвам още, разглобявам и т.н. Предпочитам да платя на някого, да свърши всичко това и ако има проблем, да имам право на рекламация и дооправяне. Не ми се занимава сам. Достатъчно съм правил какво ли не в миналото, вече нямам време и нерви. Ако някой има опит и сподели, ще се радвам. Но най-много ще съм доволен от препоръка на сервиз, който може да го направи и да се приключи.

Колега Moni_BMW, със сигурност тече от уплътненията около чистачките - те самите се ронят. Като сваля филтъра, точно там има 2 петна и си личи как се е стичала водата.

Колега, препоръчвам ти хубаво да разследваш от къде тече! На Е46цата ми уплътнението на кората под чистачките беше наръфано и се чупеше от изгореното от слънцето. Купих си и си монтирах новата кора(120лв), защото ме дразнеше вида на старата, но не съм имал проблем със запотяване или мокрене на филтъра. Иначе ако решиш да я сменяш се сменя цялата кора с уплътнението. Не мисля, че под нея има друго уплътнение и не мисля, че се продаява отделно.
Нямам Е46 пред мен, но по спомени не мисля, че водата под тази кора може да попадне върху самия филтър, тъй като обикновено въздухът в тези филтри се движи винаги отдолу нагоре и следователно няма как да капе там, защото трябва да има въздуховоди над филтъра. За всеку случай разучи да не би да ти липсва някой детайл!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 330Ci
Мечтае да кара: M3
Детайли за колата: Mtech, Manual, Black Sapphire

Мнение от DoesNot » 13 Дек 2021, 15:27

NGneer4eto написа:Колега, препоръчвам ти хубаво да разследваш от къде тече! На Е46цата ми уплътнението на кората под чистачките беше наръфано и се чупеше от изгореното от слънцето. Купих си и си монтирах новата кора(120лв), защото ме дразнеше вида на старата, но не съм имал проблем със запотяване или мокрене на филтъра. Иначе ако решиш да я сменяш се сменя цялата кора с уплътнението. Не мисля, че под нея има друго уплътнение и не мисля, че се продаява отделно.
Нямам Е46 пред мен, но по спомени не мисля, че водата под тази кора може да попадне върху самия филтър, тъй като обикновено въздухът в тези филтри се движи винаги отдолу нагоре и следователно няма как да капе там, защото трябва да има въздуховоди над филтъра. За всеку случай разучи да не би да ти липсва някой детайл!

Съгласен съм с колегата, няма как от кората под чистачките да ти мокри филтъра. Огледай капака върху самия филтър дали е стегнат и ляга добре.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 330i M Sport
Мечтае да кара: със софийска регистрация

Мнение от AvoyzeN » 13 Дек 2021, 18:16

И аз съм съгласен с колегите. На предишната ми e46 кората ми беше много зле и съм нямал проблем със запотяване на челния прозореца.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от imbmling » 13 Дек 2021, 18:22

Благодаря на всички. Купих си кората днес, оригинална на БМВ, 130 лева. OEM номер 51718232894 (5 от схемата), за купе (за седан е друга). Идва без кръгли уплътнения около чистачките (елементи 7 и 8 от схемата), само с пластмаси. Поръчах кръглите уплътнения отделно. Щом дойде всичко (може да отнеме и седмица), ще разглобя, сменя и ще пиша тук резултата.

Утре ще приложа снимки точно от къде капе - процежда се около чистачките, продължава надолу и върху филтъра.

Edit: Това не се оказа вярно! Елементи 7 и 8 НЕ са нужни. Те са 1:1 с тези, които са на кората.
Последна промяна imbmling на 08 Яну 2022, 8:09, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Мнение от NGneer4eto » 13 Дек 2021, 22:01

Една препоръка за разглобяването: Ако никога не са ти махани чистачките и са на шестостен, едва ли ще ги махнев само със сила. Намери от някъде вадачка за лагери! Трябва да е нито много малка, нито много голяма, защото мястото е малко. Без такова нещо аз никога нямаше да мога да сваля рамената. Опитите с отвертки, клещи и т.н. могат да доведат само до унищожаване външния вид на рамената.

Потребител
Аватар

Мнение от imbmling » 14 Дек 2021, 14:08

Благодаря, колега. Ще го имам предвид. Като цяло ще ползвам ето този guide: http://forums.bimmerforums.com/forum/sh ... hield-cowl

Чакам двата О пръстена под чистачките. Ето снимки сега как минава водата. Реално минава около отвора за чистачката, капе над филтъра и го наводнява.

Отделно понеже гумата на кората откъм стъклото беше отдавна заминала, един майстор сложи черен силикон, който сега е напукан и от там влиза и тече. Сега новата кора си има хубава гума, която ще прилепне и ще изолира и от там. Ще пиша като дойде всичко и го монтирам, предполагам другата седмица.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 14 Дек 2021, 16:11

Ваденето на рамената на чистачките ЗАДЪЛЖИТЕЛНО със специализиран инструмент!
Има и за по 10лв такива, които ще свършат работа!
На две коли съм я правил тая процедура с кората и между двете чистачки на първата ходих на пожар да търся инструмент, защото на ръка е безумие да се вадят!

пп. Преди самата смяна е хитро да си отбележиш с тиксо ъгъла на чистачките, защото после е ужас напасването им! :mhihi:
Говори челният опит от некадърни експерименти!

Потребител
Аватар

Мнение от imbmling » 14 Дек 2021, 18:13

Колега, благодаря за съвета. Ще ме насочиш ли моля те как се казва този инструмент и откъде да си го купя? Благодаря предварително. По-горе пишеше такъв за вадене на лагери, но предполагам ще ми трябва нещо по-конкретно като име, размери и т.н.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ВАЗ 2106 Turbo / BMW E46 330xi
Мечтае да кара: E30 M3 SPORT EVOLUTION / Е36 М3 / E46 M3

Мнение от DiscontroL » 14 Дек 2021, 20:42

Скоба за рамена на чистачки се води, препоръчвам ти някоя от тези (от към цена-качество са много добри)
https://toptul.bg/%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0 ... 5-JFFB0142
https://toptul.bg/%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0 ... 8-JFFA0116
Race cars is my escape from all bullshit in life...

Потребител
Аватар

Мнение от imbmling » 15 Дек 2021, 17:37

Мерси, поръчах!

Следваща

Назад към E46