Кога ще е следващия срив в цените на имотите?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

годината на голямата резачка

2021
25
25%
2022
27
27%
2023
12
12%
2024
6
6%
2025
1
1%
2026
1
1%
2026+
28
28%

Общо гласове : 100
старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: Кога ще е следващия срив в цените на имотите? 2021

Мнение от steeN » 26 Окт 2021, 17:52

K_Ilkov написа:Бих пусна една анкета - бихте ли си купили ново строителство панелка :mhihi:

Пускай :mhihi: Всички ще кажат да, обаче представени пред реален такъв избор няма :ok:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 26 Окт 2021, 17:54

Та да се върнем на въпроса за цените :mhihi:

Скапани жилища били те панелки или други тепърва ще има защото сме си мърлячи и в строежа и в поддръжката и съответно процента празни жилища все ще си го има защото ще има движения измежду тях.

Според мен % празни жилища не е определящ за цените освен ако някакви хора не пуснат много апартаменти на пазара и търсят бърза продажба.

steeN написа:
K_Ilkov написа:Бих пусна една анкета - бихте ли си купили ново строителство панелка :mhihi:

Пускай :mhihi: Всички ще кажат да, обаче представени пред реален такъв избор няма :ok:

Е тва ще е потрес ако има желаещи за нова панелка :ok:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 26 Окт 2021, 18:06

Не е нормално европейски цени на имоти, като 20-30% от жилищата са празни :kuku: И презастрояване! По ниските етажи не стига слънце. Трябва да се намери начин да се промени това.
Изображение

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 26 Окт 2021, 18:16

Аз не виждам решение ...

Ситуацията с презастрояването само се влошава и празни апартаменти сигурно има ама ако търсиш апартамент на пазара всъщност няма или са останали само куците ...

Не знам ако някой вижда огромно предлагане и избор на имоти да каже :dunno:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 26 Окт 2021, 18:28

Не съм фен на данъците, ама едно вдигане на тези на празни апартаменти (т.е. ти не живееш там и няма наематели + 2 броя гратис ваканционни) би решило бързо проблема. Все си мисля, че ако има 5 бона данък, тея с по 10-20 празни апартамента ще оредеят. Ще изсветлеят и тези с наематели, които не декларират. Нека има някакъв гратис, ама ако си наглец с 15 празни апартамента или не плащаш данък за 10 наемателя... да гориш. От сегашното положение печелят само крупни инвеститори. Тези с по 1-2 апартамента инвестиция пак губят. Купувачи губят. Наематели губят. Държавата не получава нищо, та и тя губи.
Изображение

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 26 Окт 2021, 18:32

TNT написа:Не съм фен на данъците, ама едно вдигане на тези на празни апартаменти (т.е. ти не живееш там и няма наематели + 2 броя гратис ваканционни) би решило бързо проблема. Все си мисля, че ако има 5 бона данък, тея с по 10-20 празни апартамента ще оредеят. Ще изсветлеят и тези с наематели, които не декларират. Нека има някакъв гратис, ама ако си наглец с 15 празни апартамента или не плащаш данък за 10 наемателя... да гориш. От сегашното положение печелят само крупни инвеститори. Тези с по 1-2 апартамента инвестиция пак губят. Купувачи губят. Наематели губят. Държавата не получава нищо, та и тя губи.

Това е най-правилното, ама никой няма топки :idea:

Не може данъкът на апартамент 100м2 в центъра на София да е по-малко от на Е60 :help: :help: :help:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 26 Окт 2021, 18:33

По повод моето мнение и последвалите мнения.
Малко тъжен извод се получава от цялата тази дискусия.
Никъде не съм написал, че новото е спапано, старото е върха.
Дори нещо повече, написах, че ако трябва да избирам старо срещу ново, ще избера новото.
Имам и закупен нов апартамент.
Наистина ли не мислите какво четете (това е разбира се риторично, в предвид последвалите мнения на някой колеги)?
Единствената ми теза, тоест те са няколко е, че не е вярно, че панелните блокове са нездрави!
Тези блокове са здрави и солидни!
Другото е, че разположението вътре , като големина и пространство е доста добро и третото е, че разположение на блока и около блока е добро, с по-големи околоблокови пространства и градинки.
Новите кооперации са доста обрани от към пространство и зеленина.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 26 Окт 2021, 19:25

За мен извода е, че се хвалят колко са хубави панелките, ама никой не иска да живее там... и тъй като политическата коректност не движи пазара, хваленето няма значение, важни са действията.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 26 Окт 2021, 19:30

Нещо като любовта към соца и емиграцията в Северна Корея :ok:
Изображение

...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 26 Окт 2021, 19:45

В момента все още живея в панелка и тя няма нищо общо с тези 'разрухи', за които говорите! Т.е. ако има желание се намира и начин! Всичко ни е в отлично състояние! Говоря за общи части, асансьор, градинки и т.н. Околните няколко блока са също в отлично състояние.. Ако вдигнат данъците от н-то жилище нататък, притежателите какво ще направят? Ще ги продадат? На кой? И тези, които ще ги купят какво ще ги правят? Просто в България жилищата вече са повече, отколкото са нужни? Ще ги събаряме ли? Кой ще ги плати на притежателите, за да ги събори и кой ще им каже на строителите да не строят нови... Малко е сложно според мен...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 26 Окт 2021, 20:17

Наистина има доста празни апартаменти, а новите се изкупуват още преди самият блок да е вдигнат. Под нас апартаментът не се ползва - 100 квадрата в много як тухлен блок и на доста добра локация. Ако излезе на пазара ще изчезне за дни, че и с гараж върви точно до входа. Не, че има проблем с паркирането на улицата, ама си е голям плюс. Долепения до нашия апартамент в съседния вход е също празен от доста години, а той вече е върха на сладоледа в блока - само южната му тераса е сигурно 50-60 квадрата, тоест целия апартамент е сигурно към 150-160 квадрата. Също с гараж, че и с пристройка пред него, можеш да държиш две коли затворени. Той ще се продаде и без обява си мисля. на 50 метра от блока е централната търговска улица на квартала, а от другата страна е главната улица на квартала - супер удобна локация, но е тихо и спокойно, какво повече да искаш.

Мога само да си представя в съседните блокове, които са от същия тип /4-5 етажни/, колко свободни апартамента има и при това търсене колко бързо ще заминат, ако се появят на пазара.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 27 Окт 2021, 9:22

ildivvy написа:Ще ги продадат? На кой? И тези, които ще ги купят какво ще ги правят?

Процента на хора без собствено жилище хич не е малък. Нали знаеш колко хора живеят с мама и тате ? И баба и дядо ? Да пуснат поне наематели вътре, ама то празни стоят. Въведат ли дебели данъци за супер мултиимотните ни сънародници... или ще сринат наемите, или цените, или и двете :yes: Пак казвам, проблема не е някой с апартамент в София, вила в Самоков и още една къщичка в Симитли. Проблема е с тези, които "купуват етажа". При 20%+ празни жилища се замислете как всяка пета сграда може да я няма. Излезте на терасата, огледайте се. Защо е нужно високо строителство навсякъде и презастрояване на всяко ъгълче ? За да си има "човека държавна поръчка" 1-2 етажа ? Или разни политици да купуват по 200е квадрата при пазарна цена 2000е ?
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: G02 ///M40d

Мнение от blacksapphire » 27 Окт 2021, 11:14

Да питате защо има празни апартаменти е все едно да питате защо има 100 млрд депозити без лихва в банките. :) Какво значение има къде ще седят парите, ако вероятността от първото да има доходност е много по-голяма, а от второто да си на загуба. Българинът не е с много висока финансова и инвестиционна култура и имотите се смятат за сигурен пристан против инфлация. :bchug:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 27 Окт 2021, 13:18

TNT написа: Или разни политици да купуват по 200е квадрата при пазарна цена 2000е ?

Това и да го има е такава рядкост, че хич не се отразява на цените за нормалните хора.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 27 Окт 2021, 14:15

Не знам защо ме обявихте за фен на панелите... От всичките ни имоти само един апартамент е ЕПЖС, и то не че съм търсил точно такъв, а така се случи... Опитвам се да разглеждам обективно предимствата и недостатъците на различните жилища, независимо от строителната система и годината.

Ето това е входа на панелката, в която съм работните дни през седмицата. Не виждам нищо ужасно и фрапиращо - чисто е, мазилка, пластмасова дограма със стъклопакет, ЛЕД осветление със сензор за движение:
IMG_20211027_123543_copy_2014x1512.jpg

Входът - широка метална врата с чип, звънци и домофон работят, метални пощенски кутии, козирката... още не е паднала:
IMG_20211027_123938_copy_2104x1580.jpg

Стълбището и входът - това е поглед от север, Дунав е на 200 метра зад гърба ми:
IMG_20211027_124004_copy_1480x1972.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Excellent! Steven is my name!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата