УВО 87!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: УВО 87!

Мнение от Jordana » 02 Окт 2021, 9:31

Какви ли глупости не измислят фазаните във фазанарията за да им минава по бързо службата . :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 02 Окт 2021, 9:42

Хора, спрете да пишете дивотии за армията и военното обучение. Не става въпрос да се научиш да гърмиш с пушка. Армията не е въоръжена тълпа от волни стрелци... Това е сложен механизъм и за да работи във всякакви условия му трябват десетки различни специалисти. Една година е минимален срок да подготвиш свързочник, мерач на зенитно оръдие, сапьор, разузнавач, ракетчик... Ами във ВВС и флота? За един месец как се става механик на реактивен самолет или подводничар?

Не пишете повече тая глупост как за няколко дни ще се научиш да гърмиш с пушката. Излагате се... :dunno: :dunno:
Excellent! Steven is my name!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 02 Окт 2021, 9:54

Че те 99% не се научават до края . Аз съм убеден че не знаете изобщо нищо за АК освен да го държите напред и да го чистите . Нито как се привежда към нормален бой , нито как се използват мерните прибори нито какъв боеприпас нито какво е мерна линия и още куп неща важни за да го използваш след като си го търкал с парцала и го разглобяваш за 7 секунди :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 02 Окт 2021, 12:39

Като искаш да имаш хубава армия правиш като Американците. Това не ти е 1870-та та да се готвят да умрат за родината. Те да си погледнат сега кадрите, че пари им дават и половината са там щото няма къде другаде и не може нищо да ги накараш. Че се напълни и с жени, от които 99%-та просто са там да вземат една заплата. Какво да ви кажа, наборна служба с качество може в Северна Корея. Тука вече е демокрация или каквото е там и няма как да се случат нещата. Затова едно училище от няколко месеца и край. Вместо да викате, че нищо не можело да се научи,цвижте сега колко се научава относно нещо военно.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 02 Окт 2021, 14:52

Тя преди да не е била без пари ? Това че ти си закачил финала когато беше пълен разпад не само армията но и всичко общо взето не значи че не работи . Наемниците са най лошия вид армия от всички възможни , това не е от вчера написано и нагледно доказано .
Войските, с които един владетел брани държавата си, са: собствени, наемни, спомагателни или смесени. Наемните и спомагателните войски са безполезни и опасни. Който крепи държавата върху наемните войски, никога няма да бъде сигурен, понеже те са несплотени, амбициозни, недисциплинирани и вероломни. Те проявяват безстрашие сред приятелите си, а се боят от неприятелите си и нямат страх от Бога, нито честно отношение към хората. Владетелят може да бъде сигурен докато не е нападнат. Нападнат ли го, поражението е неизбежно. В мирно време държавата се ограбва от тези войски, а по време на война — от неприятеля. Не би могло да бъде по друг начин, защото тези войски се предоставят на услугите ти за малко възнаграждение, което не е достатъчно да ги накара да жертват живото си за теб. Те искат да служат, когато не воюваш, но когато се обяви война, те се разбягват или си отиват.

Николо Макиавели
Последна промяна Jordana на 02 Окт 2021, 16:17, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 02 Окт 2021, 15:38

То ако беше само до стрелба - хващаш ловната дружинка от някое село и ето ти готов взвод. Знаят да стрелят, пушки си имат, че даже и пиене ще си донесат... Но армията е нещо по-различно.

Съвсем накратко - всеки войник от отделението или разчета трябва да може във всеки момент да замени всеки друг, включително и командира. Значи всеки кашик от МСО трябва освен със своя АК, да стреля също с КПВТ, ПК, ПКТ и РПГ. Както и да хвърля РГ. И не само да стреля, но и да се примерва, да презарежда, разглобява / сглобявя, да почиства, да отстранява засечки, да коригира мерника и дори да ремонтира тези оръжия. Всичко това - в калния окоп, в пълен мрак, във виелицата или под проливен дъжд, под вражеския обстрел, с измръзнали пръсти, под писъци на ранени и хъркане на умиращи твои другари... За един ден си готов, викаш... :nono: :nono:

А освен огневата подготовка, има още тактическа, строева, инженерно - сапьорна, сввързочна, разузнавателна, маскировъчна, транспортна, зенитна, ЗОМП, медицинска и още други видове подготовка. А говорим за простите кашици...

Всеки танкист трябва във всеки момент да замени вдеки друг член на екипажа, значи всеки от четиримата трябва да бъде пълнач, мерач, водач, зенитен картечар, радист и командир. Освен това трябва да извършва ТО на танка, да го окопава, маскира и ремонтира. Това не се учи и тренира за седмица или дори месец.

И не са само техническите умения на отделния войник. Необходими са психическа устойчивост, колективен дух и субординация. Това не се възпитава в събраните на случаен принцип момчета за един месец, повярвайте ми.
Excellent! Steven is my name!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
Мечтае да кара: E30 M3
Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет

Мнение от michev » 02 Окт 2021, 19:05

Borymeckata написа:То ако беше само до стрелба - хващаш ловната дружинка от някое село и ето ти готов взвод. Знаят да стрелят, пушки си имат, че даже и пиене ще си донесат... Но армията е нещо по-различно.

Съвсем накратко - всеки войник от отделението или разчета трябва да може във всеки момент да замени всеки друг, включително и командира. Значи всеки кашик от МСО трябва освен със своя АК, да стреля също с КПВТ, ПК, ПКТ и РПГ. Както и да хвърля РГ. И не само да стреля, но и да се примерва, да презарежда, разглобява / сглобявя, да почиства, да отстранява засечки, да коригира мерника и дори да ремонтира тези оръжия. Всичко това - в калния окоп, в пълен мрак, във виелицата или под проливен дъжд, под вражеския обстрел, с измръзнали пръсти, под писъци на ранени и хъркане на умиращи твои другари... За един ден си готов, викаш... :nono: :nono:

А освен огневата подготовка, има още тактическа, строева, инженерно - сапьорна, сввързочна, разузнавателна, маскировъчна, транспортна, зенитна, ЗОМП, медицинска и още други видове подготовка. А говорим за простите кашици...

Всеки танкист трябва във всеки момент да замени вдеки друг член на екипажа, значи всеки от четиримата трябва да бъде пълнач, мерач, водач, зенитен картечар, радист и командир. Освен това трябва да извършва ТО на танка, да го окопава, маскира и ремонтира. Това не се учи и тренира за седмица или дори месец.

И не са само техническите умения на отделния войник. Необходими са психическа устойчивост, колективен дух и субординация. Това не се възпитава в събраните на случаен принцип момчета за един месец, повярвайте ми.

Не мисля, че ще бъдеш разбран! А за протокола - аз съм поредния дъртак, който не счита времето в армията за загубено! Също кадър на НШЗО "Христо Ботев", випуск 1988-ми. Иначе съм 68-ми набор, но съм с техникум /училището беше на МНО :) , който знае какво е това/, та заради това служих с набор 69-ти.
only rear wheel drive

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 02 Окт 2021, 19:26

Ами в Северна Корея ще сте страхотно разбрани. В днешно време в мирна държава няма как да стане.
Джордане, викаш най-лошия вариант. А наборните вкарани в казармата по желание. :mhihi: Знаеш ли ако в момента има война и наборна служба, колко от наборните ще са готови да дадат живота си? Точно толкова, колкото и наемните. Тоест това дали си готов да дадеш живота си няма да се определя нито от парите, нито от това дали си баборен. Но тоя много бърка, че в мирно време ще служат пък иначе няма. Всъщност от истории на нашите в Ирак и Афганистан мога да разказвам до утре за техните наемници и нашите наемници. И не естествено за оръжия и снаряжение, тука са ясни разликите. Ами примерно за това как ония стават рано и почват да пеят бягайки, как отвсякъде се чува сър, ейс сър, как постоянно правят нещо, а нашите се чудят как да скатаят. Единият ми вика това ако на нашите кажеш върви бягай и пей (командира да каже)най-много да се чуят стандартните луд ли е тоя и т.н. та даже не смеят и да ги карат да правят такива неща. Да не говорим как Американците излизат и си поемат нарядите в които ги стрелят като патици ония чалми, а нашите въобще не може да ги накараш да излезнат щото...това не е тяхната война. И за Американеца наемник определено има такива неща като чест и гордост, че са част от армията, а за финансовите привилегии...ами това е стимул да влезеш в тая армия за много хора, ама влизаш тънка, права телчица и спокойно може да излезеш доста груба бодлива тел. И това се постига и чрез финанси. В днешния финансов свят не ми обяснявайте как наборните войници ще са по-мотивирани и по-подготвени във истински военни действия от платените. То заплати, то за мисия отделно, то привилегии в родината после, то пенсия (ако доживее)то самата нация гледа на него като на герой.
Отделно слагаш един наборен, който е вкаран НА СИЛА там и му говориш, че трябва да се бие като Христо Ботев. Умряха тия времена и това написаното от Джордана важи вероятно за средновековна Англия.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 02 Окт 2021, 20:13

Веднага мога да ти кажа къде си отбил воинския дълг ...в школата в Балчик :mhihi:
За краварите в афгонистан какво да ти кажа ...по делата ще ги познаш :mhihi:

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 02 Окт 2021, 20:31

Там да, то къде другаде. :mhihi:
Е, сега, те не бяха там да превземат Афганистан или нещо да оправят, изнасяха си дрогата така, искаха лития и кой знае какво още. Ония ми викат, ти как си обясняваш да кацат празни самолети през половин час и да излитат пълни? :mhihi:
А от осно тестването им, оставят техника за 80 млрд. но иначе пускат там колко десетки хиляди данъчни в повече, за да съберяли от длъжниците данъци в следващите 10 години с 30 млрд. повече. :mhihi: Иди ги разбери.
Войниците изпълняват каквото им кажат просто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 03 Окт 2021, 9:18

По темата,
бях парашутист...в буквалният смисъл :mhihi:
Една година, пет месеца и 25 дена.
В нашето поделение бяхме общо 25 войника стари и млади и 101 сержанти и офицери.
Въпросните сержанти и офицери бяха уЧени хора и хич не им се занимаваше с простият войник и поради това нямаше някакви извращения. Даже много строго се гледаше на подобни сигнали. Един вид ако видят дори някой омърлушен войник, се интересуваха какво става.
Разбира се, не липсваше простотии, но основно патеха старите войници.
Спомням си един от старите обясняваше и обучаваше, че топене не трябва да има и , че е много не мъжко топенето, та под тази форма ни действаше, основно някакви глупости, от рода на бегом до "частника" (човек на около 3-4 километра, който продаваше алкохол) или премери спалното и подобни глупости. Беше и "лафкаджия" и ако нещо не му играехме по гайдата, не даваше да си купуваме неща от лафката, прибираше ни чаршафите и тн. мизерии. В един момент на няколко човека ни писНа от тая тъпня и взехме нещата в свои ръце.
Под предлог, че го викат на телефона за домашен разговор вечерта го причакахме, едно одеяло на главата и блъскаш, че беше 2 метра свиня и не можеше така лесно да го опукаш.
Та тоя сутринта първи се оплака на офицерският състав и на командира, а обясняваше, как не трябва да се "тОпи".
Намразиха го и другите стари.
А командира каза "може млади да тормозят стари, но обратното НЕ!"
Иначе друго извращение бяха нарядите. Понеже един път ми пИсна от казармата и реших да вазирам. Разбира се дръпнах ама после се "предадох" :mhihi:
И последните около 8 месеца беше "здравей наряд-през ден наряд". Но за да е пълно извращението ми връчиха "драгунов" за да обикалям.
"Драгунов" е голям, аз съм 1.75 (тогава може да съм бил по-къс) и 60 кила (тогава) и бая ме затрудняваше да обикалям.
Всъщност по едно време в казармата разбрах, че хората там са избрани с някаква мисъл, че ще останат на служба. Мен специално, защото преди това бях парашутист и те така.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 03 Окт 2021, 17:16

Аз бях танкист и смея да твърдя, че заменяемостта при нас не беше толкова голяма! Само ние, командирите, можехме да правим (почти) всичко! Но, като казвам примерно, че мога да управлявам танк, в никой случай не мога да го карам, както редовия кемаф! Той пък не прави нищо друго. Пълнача примерно, също не може да прави почти нищо друго, но и никой не го иска от него...
Батко ми е бил на две мисии в Афганистан (подполковник) и нещата не стоят така, както ги описва Топ-гън-а... Става дума за българския състав! И не ме лъже, това е сигурно...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 03 Окт 2021, 17:34

Топ гъна е служил в балчишката автошкола или на летището в Балчик. Това там няма нищо общо с образцов кашонски полк , нито с устави служба и подържане на бойна готовност . Да не говорим че е служил след 90г което вярвайте ми няма нищо общо с преди . Абсолютно съм уверен че не знае какво е ставане в 5.30 всеки ден , марш наскок 12 км с пълно снаряжение всеки месец , физическа подготовка с минаваене на полоса всеки ден , бойна тревога с изнасяне на запасна позиция и още куп неща дето се отработват и стиковат постоянно между отделения взводове роти и т.н . Колко пъти е лазил в голо поле по тръните или се окопавал с противогаза на главата ?

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 03 Окт 2021, 18:45

Аааа, ще ме извиняваш :mhihi: в автошколата бях, ама си ставахме рано в 5 и не помня вече колко,но това бе абсолютно всяка сутрин и бе един от кофти спомените в новобранския център. На всичко отгоре когато тъпите ефрейтори искаха да е правят на началници, влизаха в спалното, първо святкаха лампите и почваха да викат като малоумни да ставаме. Не, че не ставахме, ама това си бе ебати стреса в началото. После им свикваш и ти си викат, а ти просто си ставаш все едно ти звънни фина аларма на телефона. :mhihi: Като видяха, че сме спрели да ги отразяваме, чувствително намалиха викането и ритането по леглата. И не само ставаш, ами излизаш ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за физзарядка без значение колко градуса е вън, а това поделение сякаш бе на северния полюс откъм вятър и усещане за студ. И няма обличане, голи до кръста там до коя дата беше и после...с тениска. А вън студ, ама студ. :shock: И това октомври, ноември, декември в началото, не ми се мисли нататък до март април как е било. :shock: В тоалетните като духне вятъра и долу всичко е заледено без да преувеличавам. Мишел си краката със студена вода, бръснеш се с такава, мани.
Относно бягане 12 км. с пълно бойно, не сме бягали толкова, не помня колко бягахме, но бе по-малко оределено. Вдигане по тревога нямаше, защото бях там само 45 дена, но после в бойното поделение имахме два пъти подобно нещо, вдигат те рано, обличаш се и за някакви минути трябваше да си с пълно бойно там където ти е машината ако си на машина и да чакаш командния състав. За да се представим по-добре обаче ни бяха казали от вечерта, че ще има подобно нещо, но не мислете, че нещо ни е помогнало това, просто ставаш и ти викат тревога и правиш това, което са ти казвали 45 пъти преди това, че се прави - с пълно бойно и до машината.
В новобранския както казваш не сме правили кой знае какво, лазили сме по трева и прах под бодлива тел(ако беше валяло тая прах щеше да е кал както се сещаш)стрелби дневни и нощни(тия бяха много забавни)хвърляне на гранати, слагане на противогаз в задимени вече помещение и разбира се каране на камиона по всякакви терени, да речем да минеш по едни релси, а ако паднеш долу, падаш в трап. Няма да умреш, ама камиона ще се скапе и заедно с него твоята служба. :mhihi: На всички ни се виждаше страшно да ми ей така с камиона, ама то ти се обяснява достатъчно добре преди това, ако трябва на някои им викаха като тръгне камиона, но сега ми е смешно като ме насочват как да влизам в канала в някой сервиз и съм ги шашкал като тръгна и го направя с газ. :mhihi:
Абе имало е много какво да се прави, в началото затова ме пратиха там, уж било лабежно...е, за кашимериите чувахме бая повече тъпотии, но и нашето бе беше ваканционен лагер. Наряди като ППЗ беше най-якото, нищо общо с дневален, в бойното поделение вече караул, ама аз повече си бях разводач като ефрейтор, макар като нямаше хора да съм давал и часови. Няма да забравя един мангал като гръмна с автомата на стойката като предаваше наряда. Докато му се каже първо да провери за патрон в цевта и идиота гръмна контролния. :shock: А както знаете, трябва да си го знае. Добре, че поне беше на стойката автомата и гръмна в дървеното. Нали като се правиш на голям Рамбо и може да ти се прииска да провериш в движение.
В бойното имахме двама луди подполковници и двамата с мустаци. Единият му викаха Садама, понеже си беше баш като Иракския Хюсеин, а другия Шишманов и му викаха Шишмана, за тоя всичко беше служба и поставяше армията като нещо велико и най-великите е една държава, не осъзнавахме това, което ни говори тогава честно казано. Виждал съм го да гърчи майор пред целия строй викайки му някакъв си майор, а пази боже за капитана ни нещо ако ние сме сгафили. Е, по едно време като разбра, че съм от Казанлък ме викна за патрони да ме пита заради Арсенал :mhihi: че да ме пусне в някакви гарнизонни отпуски, понеже се издънихме веднъж и побъркания капитан ни спря излизанията през седмица за уикенда, които ни се полагаха. Занесох патроните естествено и си излезнахбв отпуска, а капитана хич не беше доволен, ама карай.
В новобранския старшината ни беше към 40 годишен и бягаше повече от всички. :shock: Един такъв сухни жилав, ама много бягаше копелето и като бягахме все викаше ако тръгна с вас ще ви ритам по задниците. Преди го бил правиш, но като се напие и малко Рамбо става, та го бяха били някакви наборници навън в отпуска, така и не ги разбрал кои са. Алкохолик беше иначе, което се отнасяше за над 50%-та от командния състав за него време.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 04 Окт 2021, 2:53

Top Gun Maverick написа:ама си ставахме рано в 5 .

Верно ли??? По мое време се ставаше в 9:30-10:00 и към 12:00 се закусваше на шведска маса :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата