Кога ще е следващия срив в цените на имотите?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

годината на голямата резачка

2021
25
25%
2022
27
27%
2023
12
12%
2024
6
6%
2025
1
1%
2026
1
1%
2026+
28
28%

Общо гласове : 100
Потребител
Аватар
Кара: W164/453

Re: Кога ще е следващия срив в цените на имотите? 2021

Мнение от Комбина » 24 Сеп 2021, 13:16

В момента смея да твърдя, че да изтеглиш ипотечен кредит не е особено лесно. Банките са доста предпазливи на кого дават жилищен кредит от няколко месеца.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 24 Сеп 2021, 13:18

Наскоро говорих с инвеститор, пуска да продава поредния чертеж в момента, като се очаква разрешително за строеж да го вземе след 8-10 месеца, евентуално. С две думи 3-4 год ще се чака, но мераклии не липсват, дори за да се вземе максимално ниската цена се плаща с торбата на 100% сега!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 24 Сеп 2021, 13:19

Жилищните кредити са 13 милиарда общо и реално малка част от покупкит са с кредити. Не мисля, че дори част от тях да станат необслужваеми, това ще срине пазара. Първото полугодие тази година имаме рекорден брой сделки за последните 30г. и вероятно така ще се запази до края на годината, вероятно и следващата. Не ми се рови сега за статистиката какъв % от сделките тази година са с кредит, но не вярвам да е висок.

alekangg написа:
Leon написа:https://www.economic.bg/bg/a/view/depozitite-v-bylgarskite-banki-dokosvat-100-mlrd-lv?fbclid=IwAR1ZKOelvocWdTHx4OzhKbOpgU0DVeGgzv9kuJTRjqO2KANVShbGlJhumec

Няма да има скоро срив на цените на имотите. :angel: И според мен тепърва ще затъваме от това изсмукване на огромни суми пари от "икономиката" и застопоряването им в банки или само в един бранш, който по подразбиране не плаща почти никакви данъци.

Обаче нали знаеш колко пари имат средно българите?
Голямата част е в малък процент хора или нещо от сорта над 20к лв имат сигурно под 10% от хората-семействата.

При 72-3 милиарда на физически лица в банките, твоята сметка не излиза ако няма хора с депозити по 5-6-10 милиона. Последно като гледах статистиките, нямаше...
Never mistake motion for action...

Потребител
Аватар
Кара: W164/453

Мнение от Комбина » 24 Сеп 2021, 13:21

Това е така, масово се изкупува на чертеж и то много често по няколко апартамента, дори скоро чух за случай, че е е купен цял етаж и то без никакви кредити.
Този вид покупки са масови на фона на "завалиите" с ипотечни кредити.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 24 Сеп 2021, 13:27

Leon написа:Жилищните кредити са 13 милиарда общо и реално малка част от покупкит са с кредити. Не мисля, че дори част от тях да станат необслужваеми, това ще срине пазара. Първото полугодие тази година имаме рекорден брой сделки за последните 30г. и вероятно така ще се запази до края на годината, вероятно и следващата. Не ми се рови сега за статистиката какъв % от сделките тази година са с кредит, но не вярвам да е висок.

alekangg написа:
Leon написа:https://www.economic.bg/bg/a/view/depozitite-v-bylgarskite-banki-dokosvat-100-mlrd-lv?fbclid=IwAR1ZKOelvocWdTHx4OzhKbOpgU0DVeGgzv9kuJTRjqO2KANVShbGlJhumec

Няма да има скоро срив на цените на имотите. :angel: И според мен тепърва ще затъваме от това изсмукване на огромни суми пари от "икономиката" и застопоряването им в банки или само в един бранш, който по подразбиране не плаща почти никакви данъци.

Обаче нали знаеш колко пари имат средно българите?
Голямата част е в малък процент хора или нещо от сорта над 20к лв имат сигурно под 10% от хората-семействата.

При 72-3 милиарда на физически лица в банките, твоята сметка не излиза ако няма хора с депозити по 5-6-10 милиона. Последно като гледах статистиките, нямаше...

Не знам кой би държал депозит от 150 или 200к евро камо ли милиони в една банка и сметка.
Ама виж 10 банки с 1 по един депозит е друго.
Като цяло и аз мислех, че по-голямата част се купуват в брой, но наскоро приятел който продава-рекламира сгради на известен инвеститор през последните 2-3 години ми каза друго или че повечето са със заеми. Та според мен е 50 на 50 най вероятно.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 24 Сеп 2021, 13:43

Една група хора купуват и с потребителски кредити.

Продава се друго жилище или имат спестени някакви и разликата се финансира с потребителски кредит. Не рядко с няколко потребителски кредити измежду роднини и приятели, като процентът задлъжнялост се напомпва максимално.

Част от тези дето плащат с "торбите" са точно такива.

Имам двама приятели, които купиха жилище с пари "от хора"...с Г класи :mhihi: Нямали доверие на банките. :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 24 Сеп 2021, 13:51

TheDriver написа:Имам двама приятели, които купиха жилище с пари "от хора"...с Г класи :mhihi: Нямали доверие на банките. :mhihi:

Няма балон, няма :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48

Мнение от Jorixa » 24 Сеп 2021, 13:57

Е кои па са тия толко много хора с по половин милион в джоба дет купуват без финансиране? Аре няква част да, ама чак па повечето.. Голяма част купуват с потребителски кредит, това и аз го знам, ама тия дет купуват без никво финансиране не мисля че са много.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 24 Сеп 2021, 13:58

10 човека с кредит, 1 човек 10 апартента кеш - средно 50/50 :yes:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TheDriver » 24 Сеп 2021, 14:52

Мои близки роднини(младо семейство) в момента си търсят жилище и направо ме изумяват, а и част от продавачите също са.... :shock:

Доходите им са под средните за София. Наели са си финансов консултант с надеждата, че той някакси ще им уреди кредит какъвто според мен не би следвало да им бъде даван( на път са да успеят).

Говоря има, че такъв процент задлъжнялост е много опасен, че е невъзможно да оцелеят давайки заплатата на единия на банката до старини, а те ме гледат така :shock: и ми викат че съм песимист. :banghead:
Изобщо не ме разбраха като обесних, че лихвите няма как да останат на настоящите си нива вечно и рано или късно ще ги ударят по тази линия. отговорът беше - "Те лихвите може да скочат, но ние ако сега взимаме 2к след 10 години ще взимаме 10к, а вноската ще си бъде същата" :banghead: :shock:

Едни продавачи пък си харесали луксозен апартамент в скъпарски квартал за 195к Евро и продават 100кв.м в квартал за "простосмъртни" за същите 195к :shock: при положение, че обявите в сайтовете(които са завишени така или иначе) са за по 150к. Защо бе хубавци го правите така - "На нас толкова ни трябват и ние за това толкова искаме" :shock: "Още 10 души чакат за оглед, на Вас ако ви е скъпо на някой от тях няма да му е".

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 24 Сеп 2021, 14:54

Голяма част от апартаментите се купуват от спекуланти. Купуват на тъмно зелено, после продават на балъците с кредитите с много голям процент печалба и следват нови покупки. Та кешовицата идва основно от такива.

Иначе, последните месеци се наслушах на супер много хора, дето постоянно повтарят, как цените щели да скочат още и трябвало да направят нещо, т.е. да теглят кредит и да инвестират :help: :help: :help:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 24 Сеп 2021, 15:01

TheDriver написа:"Те лихвите може да скочат, но ние ако сега взимаме 2к след 10 години ще взимаме 10к, а вноската ще си бъде същата" :banghead: :shock:

По тая точка вероятно ще се окажат прави някой ден без разликата от 5х заплата.
Което не променя факта, че поемат сериозен риск сега.
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 24 Сеп 2021, 15:06

2 дни преди да одобрят 150к евро заем, приятели не знаеха, че е възможно да им се вдигне лихвата, съответно и вноската :mhihi: По принцип е много вярно това за вноската заплатата, но ако купиш върха не е добре и може да не сработи :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 24 Сеп 2021, 15:20

TheDriver написа:Мои близки роднини(младо семейство) ... ми викат че съм песимист. :banghead:
... "Те лихвите може да скочат, но ние ако сега взимаме 2к след 10 години ще взимаме 10к, а вноската ще си бъде същата" :banghead: :shock:

Оптимистчета, сър! :yes: :yes:

За 10 години да се вдигнат заплатите пет пъти... Представяте ли си за каква инфлация говорим? А пък да я очакваш с надежда, че тая инфлация ще ти реши финансовите проблеми... Евала им правя на младите за ентусиазма и мотивацията! :yes: :yes:
Excellent! Steven is my name!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TheDriver » 24 Сеп 2021, 15:23

Вярно е с много условности.

Ако си в ИТ сектора и си на перспективен кариерен път, съответно си склонен да се учиш постоянно е вярно на 100%.

Ако по цял ден редиш метални пластинки в пластмасови кутии на поточната линия и нямаш някакви специални умения нещата са други.

Да не говорим, че дори в ИТ сектора не всички позиции успяват да смогнат на инфлацията с повишение на заплатите. В абсолютна стойност може и да върви това твърдение, но започва сериозно да издиша като се добави инфлацията.

При това говоря за млади хора без деца(все още). Като дойдат децата "инфлацията" става друга както много от вас знаят. :mhihi:

Де да знам, може би са прави и аз съм глупак :dunno: , но в моите представи разносвачи на пици и бармани да се заробват с ипотеки за 35 години не е нормално. :dunno:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата