България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Top Gun Maverick » 28 Авг 2021, 10:51

https://m.dir.bg/dnes/comments/piyan-ge ... e_vignette
Това коментирано ли е по-назад, че нещо за някакъв Мерцедес май се спомена...
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 28 Авг 2021, 14:48

https://namoreto.bg/tezhka-katastrofa-n ... al-snimki/

да се приключиш по време на почивката... баси :confused:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 28 Авг 2021, 15:38

Ами тая картинка на 18? Вижте я, като нарисувана кукла е:
https://namoreto.bg/pochina-18-godishna ... -v-burgas/
Пак на мокро, колата поднесла. Пише БМВ, а в тая която ти постна се вижда дори, че е гоУф, но не го пише. Иначе тука много жалко, в градски условия. Много ми е смешно полицаите като пишат с несъобразена скорост и то си е напълно вярно, но някой причинил ПТП-то и е нямало друга кола се вайка колко били смешни полицаите, той карал примерно с 60, пък било мокро, хлъзгаво и не знам си какво. Ами ИДИОТ, и 10 км/ч може да е несъобразена скорост ако се спускаш по лед примерно. :ranting: Естествено, че на масовия шофьор не му е ясно как при мъгла се кара по-бавно, а на запад слагат от ония табелки за колко секунди, колко разстояние изминаваш, пишат ти дистанция колко трябва да спазваш дори на места, ама само на места. Те са за да си мислят хората и да разсъждават над тия надписи и не важат само за този обозначен 1 км.
Несъобразена с пътните условия скорост, това е масово като се целне някой сам като тия двамата примерно.
Язък за тая мома, толкова хубост на едно място и само на 18.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 28 Авг 2021, 16:32

На онова офроуд трасе между Бургас и Созопол не знам с какъв акъл карат с повече от 60км/ч при дъжд и мъгла :kuku:
То на сухо. Е знаеш кога на къде ще те хвърли пътя какво остава при лошо време…
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 28 Авг 2021, 20:59

Nickelback написа:
alekangg написа:Днес не си е пил хапчетата бат Данчо и е по-хиперактивен от нормалното. :help:
Не знам за Джорданката, ама аз още си чакам клипа от алха дето върти волана на 90 гра'уса при сто и ши'се и всичко е точно :dunno: Ама то щото е на пистата и е бил с SCCA лиценза :mhihi:

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

За 160 не знам, ама ето какво прави един турски специалист на мокро със 140.. може би е поучително по темата.

enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 28 Авг 2021, 21:09

enigma написа:
Nickelback написа:
alekangg написа:Днес не си е пил хапчетата бат Данчо и е по-хиперактивен от нормалното. :help:
Не знам за Джорданката, ама аз още си чакам клипа от алха дето върти волана на 90 гра'уса при сто и ши'се и всичко е точно :dunno: Ама то щото е на пистата и е бил с SCCA лиценза :mhihi:

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

За 160 не знам, ама ето какво прави един турски специалист на мокро със 140.. може би е поучително по темата.

Всъщност … не виждам нищо инфарктно в ситуацията нито някакво голямо майсторство… ама друга тема… респект за това че не се панира при положение че го виждаш че е аматьор…

За въртенето на геврека при голяма скорост- за хора които не са карали сериозни спортни коли или състезателни такива маневри с рязко въртене на волана при високи скорости не са за вярване… докато всеки които се е състезавал върти така поне по няколко пъти на обиколка щото друг начин да хванеш дупето преди да си в мантинелата няма…. Ама съм сигурен, че сега ще ми обяснят кое как е… :ok:
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Compact M43B16
Детайли за колата: BMW Compact, 1994/10, автоматик, М43B16

Мнение от Vasko_G » 28 Авг 2021, 21:52

А пък днес двама можачи как се бяха намерили един друг на Вапцаров и Черни връх. Единият с тъмно оранцево кубче, Брабус пишеше отзад. Другия с някакво голямо комби ауди - не ги различавам. От едната им страна гумите бяха станали в хоризонтално положение. За съжаление не можах да ги снимам, че управлявах Черната перла, а не съм от можещите, дето хем карат, хем снимат.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 28 Авг 2021, 23:07

Не, че се явявам защитник на alx ама колко от пишещите имат нещо допълнително към книжката, освен синия талон? :dunno:
Човека си пише някакъв ценз дето никой няма да го знае без проверка в гугъл, но пак че цитира конкретен ценз

Иначе и аз имам наблюдения, че "най-можещите" все се цупят като им кажеш къде бъркат...имах един шофьор дето десен завой прави с дясна ръка, ляв с лява и никога не се слагат двете ръце на волана еле па да се кръстосат при бързо въртене на волана...ама повече знаел щото още нямал птп по негова вина :help: :dunno:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 28 Авг 2021, 23:29

Nickelback написа:
enigma написа:За 160 не знам, ама ето какво прави един турски специалист на мокро със 140.. може би е поучително по темата.

Добре, че е на мокро, мда... Тествай се по рецептата на алха по долу и отивай в ъгъла да се срамуваш :mhihi:

А, аз съм си засрамен по дифолт. Със 140 съм пукал задна гума и се размазах доста ефектно... Оттогава ме е страх от такива скорости по публични пътища :oops:
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 29 Авг 2021, 0:59

Пък аз преди 16 години случайно бях на няколко месеца опит като бакшиш и я спуках със 120 по надолнище, но на прав участък и се получи нещо като това с Турчина, ама чак да въртя волана толкова не беше, а бях с кола със задно - от ония Мерцедеса си е Мерцедес, първото ми такси. :mhihi: И някак си...се събрах на път с две ленти в посоката ми. А ляво, а дясно, тая кола танцуваше като задник на стриптизьорка. Не, че съм гледал такъв на живо, само съм чувал. :mhihi: Ама това с пълното въртене при такива скорости...някак не го разбирам, въртял съм волан така, но при доста по-ниски скорости. Тоя феса не го знам какво про беше на тоя клип, ама си извади и късмет, че кочината не врътна още една идея задника. И на мокро не се кара така, освен ако не си Шумахер и не си на някоя писта. Там законите стават съвсем други.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 29 Авг 2021, 2:38

Турчинът имах предвид, че е "специалист", в кавички, ясно, че е аматьор и имаше късмет, че няма други коли наоколо.

При моя случай, кола със задно, 2ра лента на многолентова магистрала. Като гръмна гумата почти веднага шибнах колата вдясно преди да разбера какво става, и оттам безконтролно въртене, като пинг-понг по други коли... Накрая се спрях в един джаг тъкмо плахо излизащ на магистралата, шофьорска врата в шофьорска врата и им махнах извинително :oops:
За щастие само материални щети, но неприятна история.

Гумите по принцип бяха хубави ако и малко старички... Michelin Pilot sport 285/35/18 на почти 4г. Тази конкретно вероятно е имала повреда от удар в бордюр или нещо друго, защото падеше налягането в продължение на месец,всяка седмица до под 27-28пси... Все се канех да й обърна повече внимание и то стана белята.
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 29 Авг 2021, 7:10

Това е възможно с изпускането, но вследствие удара върху гумата, а не заради самото губене на налягане. Понеже съм карал с гуми, които си спадат за ден-два ако нямам време да обърна внимание. Аз лично винаги съм подценявал гумите с балони(ако са малки де)и съм си карал с такива, но на коли с които карам бавно. :mhihi:
Моят случай пък като млад и зелен бакшиш беше, че поради стечение на обстоятелствата бях сложил гума, която бе отделно с вътрешна и външна. :help: Бяха я залепили и само я усетих как ме залюля седмица след това...
Не ми е гърмяла гума, но иначе много пъти ми е спадала и сравнително бързо гума, дори се е чувало в движение и спада за някакви метри, други за километри докато ида до гумаджията на входа на града откъдето ми е маршрута все. Държа си една на джанта при него и дори с клиенти все едно гледаш пит стоп само ме вдига и я сменя за минута. :mhihi:

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 30 Авг 2021, 10:12

:idea: :idea: :idea: :idea:

НАЛОЖИ МИ СЕ ДА ИЗТРИЯ 4 СТРАНИЦИ МНЕНИЯ САМО ДАЛИ АЛХ, ЕНИГМАТА, СТИЙН И ДЖОРДАН КОЙ Е. ВИЕ НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ?

КАТО ИСКАТЕ ДА ГИ БИСТРИТЕ ТИЯ НЕЩА, ПУСНЕТЕ СИ ТЕМА :idea:

:ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting:
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от bum_bum » 30 Авг 2021, 12:07

Ми някой да пусне тема “кой кой е” :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 30 Авг 2021, 12:13

може ли да продължим да бистрим положението с уменията на българина зад волана?

Въобще целият канал на Иржито е пълен с такива наглед "дребни" нарушения които понякога не водят до нищо добро :idea:

А колко хейт отнася това момче във фейсбука, не е истина... :dunno:

Последна промяна vicho на 30 Авг 2021, 13:26, променена общо 1 път
You said: "Time will change!" What if it changes you?

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата