България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от ///M Power » 19 Авг 2021, 20:54

sssssl написа:
DaGa написа:
Е.Димитров написа:Онзи ден гледам, какво се случва, когато един малоумник се засече с други малоумници.
Единият малоумник караше мотор и на булевард с движение реши да покаже как може да кара на задна гума.
Другите малоумници бяха пешеходци, които тръгват да пресичат без да се огледат дори малко и съответно за мъничко щеше да стане меле.
Тоя с мотора мина, ония махаха с ръце и те така.
Защо посочвам и пешеходците като малоумни.
Това, че си пешеходец не те прави с предимство.
Масово виждам ситуацията, караш си нормално, да кажем с 30-40 км/ч и приближаваш пешеходна пътека.
Там негово величество пешеходеца си мисли, че дори и тротоара без да е стъпил на платното има предимство. А то не е така.
Преди да се стъпи на платното на пешеходна пътека, пешеходеца е ДЛЪЖЕН да се огледа, а не един вид да се "затича" от тротоара и да маха с ръце, че някой му бил взел предимството.
Абе ти си длъжен да намалиш ,като наближиш пешеходна . Какви са тия 40км преди нея ?

Sent from my M2007J17G using Tapatalk
И що тъй мислиш? Нещо закон , правилник алабала?

Навсякъде пише, че когато наближаваш пътека, намаляваш с готовност да спреш и такива алабала.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F10 535xi / Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от sssssl » 19 Авг 2021, 21:13

Цитирай едно "навсякъде", да видим какво пише. С линк.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 19 Авг 2021, 23:16

sssssl написа:Цитирай едно "навсякъде", да видим какво пише. С линк.

http://www.listovki-kat.com/zdp-chapter_2_22

Да-конкретно не пише за възрастни- само за деца….. Но… Ако като изчетеш това и не ти мине през акъла че е хубаво да намалиш пред пешеходна пътека особено ако на тротроара има пешеходци които вероятно ще искат да прекосят-не знам…
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 20 Авг 2021, 8:35

Така де, намаляваш на пешеходната пътека с намерение да спреш.
Но пешеходците са длъжни да се огледат преди да стъпят на пешеходната пътека и нямат предимство докато са на тротоара!
Разбира се, че ако има деца на тротоара винаги трябва да се кара с внимание, не само около пешеходната пътека, но тук говорим за правила, каквито трябва да се спазват от всички участници в движението, без значение с какво се движи, автомобил, колело, пеша или каквото и да е.
В Италия, където съм забелязал , че имат много голяма култура между пешеходци и автомобили, пешеходците не минават директно от тротоара към пътеката ами се задържат за да се огледат и автомобилистите , когато го видят с това намерение за пресичане спират.
В Швейцария същото положение.
Тука тича по тротоара да пресича и маха с ръце по колите, че веднага не са му спрели.

Photographer
Аватар
Кара: му се нещо старо

Мнение от randity » 20 Авг 2021, 10:55

Ето и една ситуация от мен, доказваща за пореден път, че малцина знаят как да се движат в кръгово. Снощи се прибирам от Околовръстното посока Люлин. На кръговото за Банкя излизам и трябва да взема втория изход посока Люлин. При включването си виждам някакъв служебен бус, който излиза от първия и продължава в най-дясна лента (на снимката изхода от който излезе все още не е пуснат в експлоатация). Някак ми мина през акъла какво ще последва и пуснах газта и се оказах прав-мангала продължи направо от най-дясна лента. Човека пред мен едва успя да вземе изхода пред него (засичайки го), а идиота хвана и наби спирачки в средата на изхода. В последния момент набих спирачки и вече виждах как се удрям в десния ръб на бронята му, но на милимунди се разминах. Спрях и отворих вратата, крещейки с цяло гърло дали е нормален, а циганина ме гледа отвътре и вдига рамене тип "Е ко съм направил". В края на краищата ми подаде един среден, а само факта, че приятелката ми беше до мен в колата и се беше стресирала много, го отърва от това да не тръгна след него. Изображение

Изпратено от моят SAMSUNG S9 SM-G960F с помощта на Tapatalk
.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

Изображение

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 20 Авг 2021, 11:13

За пореден път ще напиша, че на кръгово с повече от една лента в БГ винаги трябва да си в очакване да те блъсне някой, от всякъде :|
Най-големите малоуници са на кръговото на Драгалевци :help: Там всеки влиза, излиза и се престроява буквално, както му е кеф...... :confused:

Вероятно няма по-неграмотни шофьори в целия ЕС от българите, но пък за сметка на това всички са поне шампиони от WRC :banghead:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i N42B20AB
Мечтае да кара: хората да мислят
Детайли за колата: свежа и поддържана!

Мнение от ivoaudi » 20 Авг 2021, 11:53

Всъщност, Зак, истината е, че в България са най-адекватните, човек :D
Сериозен съм и последното, което ми трябва е да се заяждам. Колкото до кръговите, те навсякъде по света си ги цепят направо, не е само у нас
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 20 Авг 2021, 11:58

Всеки ден минавам по това кръгово и хората са меко казано неадекватни. Първо редовно чакаме по 5 мин на включването от Банкя защото се намира някой който чака да се опразни кръговото за да влезе. После 90% от хората излизат от средна лента, вместо да се престроят преди изхода в дясно. Мигачи също са рядкост. На изхода който колегата е показал често се излиза от 2 ленти едновременно. :dunno:

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 20 Авг 2021, 14:03

Там са много лентите, аз също се оплетох мин.седмица, ама поне се огледах хубаво, преди да изляза, ако имаше кола, щях да направя още една обиколка :lol:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E83 M57T2
Мечтае да кара: фърчило

Мнение от ID A » 21 Авг 2021, 9:25

Тя цялата ситуация е защото онзи до randity, е засякъл буса. Самото кръгово е много лошо проектирано. Виждал съм сателитна снимка с нанесени градуси и няма две еднакви входни или изходни криви, плюс самото кръгово е по-скоро яйцевидно и точно след изхода за Люлин, Калотина рязко се сменя кривата на завоя и често там изхвърчат от пътя преди входът откъм Люлин/Калотина.
Аз също ползвам всеки ден входа/изхода за Банкя и наистина има страшни заплеси, които чакат три свободни ленти да се включат, но ми се случва доста често кола без мигач да поеме по АМ Струма или такава с десен мигач да пропусне това отклонение и да вземе следващото за Княжево.
От друга страна вечер прибирайки се откъм Княжево, още с влизането подавам ляв мигач и заемам най-вътрешната лента, за да могат тези от Люлин да се включват. След изхода за Люлин/Калотина, който и коментираме подавам десен и заемам средната лента. От това по-ясно, че излизам на следващия изход няма и пак редовно някой ми се включва в най-дясната лента и или трябва да го засека и той/тя да спре или да сваля рязко скоростта и да се наредя зад него. Естествено с един дълъг клаксон за поздрав.
Та за мен всичко си е до уважение към другите участници в движението.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 21 Авг 2021, 10:51

ID A написа:още с влизането подавам ляв мигач и заемам най-вътрешната лента, за да могат тези от Люлин да се включват.

кел файда като не се включват, а чакат да е свободно до Овча купел!!! :mhihi:

иначе да "излетиш" от кръговото трябва да си специална порода МОЖАЧ :kuku: :wave:

например те тоя много кара

Изображение
You said: "Time will change!" What if it changes you?

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 21 Авг 2021, 11:35

Дали е имало преди тва "глей ко прай аЕмГеТу" :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 21 Авг 2021, 12:17

Андибул морков

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 21 Авг 2021, 12:27

ебаси терориста...

Почерненото семейство живее в София и е пътувало с “Мазда” , когато върху колата е връхлетял “Сеат Ибиса” с врачанска регистрация, управляван от 39-годишен мъж, който впоследствие се оказа надрусан. С него е пътувала и сестра му. Водачът на сеата предприел рисково изпреварване на колона от автомобили, навлязъл в лентата за насрещно движение и блъснал челно маздата.

https://novostibg.eu/31/5487/?fbclid=Iw ... dauE3aR8Aw
You said: "Time will change!" What if it changes you?

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 21 Авг 2021, 13:17

Батко, кви са тея сайтове с гъбички на ноктите бре :help: :lol:
Инак терориста не бил арестуван :conf:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата