България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Модератор: Общи модератори
- ///M Power
- старши ентусиаст
-
- Кара: си Е65-цата.
Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?
sssssl написа:И що тъй мислиш? Нещо закон , правилник алабала?DaGa написа:Абе ти си длъжен да намалиш ,като наближиш пешеходна . Какви са тия 40км преди нея ?Е.Димитров написа:Онзи ден гледам, какво се случва, когато един малоумник се засече с други малоумници.
Единият малоумник караше мотор и на булевард с движение реши да покаже как може да кара на задна гума.
Другите малоумници бяха пешеходци, които тръгват да пресичат без да се огледат дори малко и съответно за мъничко щеше да стане меле.
Тоя с мотора мина, ония махаха с ръце и те така.
Защо посочвам и пешеходците като малоумни.
Това, че си пешеходец не те прави с предимство.
Масово виждам ситуацията, караш си нормално, да кажем с 30-40 км/ч и приближаваш пешеходна пътека.
Там негово величество пешеходеца си мисли, че дори и тротоара без да е стъпил на платното има предимство. А то не е така.
Преди да се стъпи на платното на пешеходна пътека, пешеходеца е ДЛЪЖЕН да се огледа, а не един вид да се "затича" от тротоара и да маха с ръце, че някой му бил взел предимството.
Sent from my M2007J17G using Tapatalk
Навсякъде пише, че когато наближаваш пътека, намаляваш с готовност да спреш и такива алабала.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti
- Mario Andretti
- sssssl
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: F10 535xi / Волво ЕХ30, 428 к.с.
Цитирай едно "навсякъде", да видим какво пише. С линк.
sssssl написа:Цитирай едно "навсякъде", да видим какво пише. С линк.
http://www.listovki-kat.com/zdp-chapter_2_22
Да-конкретно не пише за възрастни- само за деца….. Но… Ако като изчетеш това и не ти мине през акъла че е хубаво да намалиш пред пешеходна пътека особено ако на тротроара има пешеходци които вероятно ще искат да прекосят-не знам…
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Така де, намаляваш на пешеходната пътека с намерение да спреш.
Но пешеходците са длъжни да се огледат преди да стъпят на пешеходната пътека и нямат предимство докато са на тротоара!
Разбира се, че ако има деца на тротоара винаги трябва да се кара с внимание, не само около пешеходната пътека, но тук говорим за правила, каквито трябва да се спазват от всички участници в движението, без значение с какво се движи, автомобил, колело, пеша или каквото и да е.
В Италия, където съм забелязал , че имат много голяма култура между пешеходци и автомобили, пешеходците не минават директно от тротоара към пътеката ами се задържат за да се огледат и автомобилистите , когато го видят с това намерение за пресичане спират.
В Швейцария същото положение.
Тука тича по тротоара да пресича и маха с ръце по колите, че веднага не са му спрели.
Но пешеходците са длъжни да се огледат преди да стъпят на пешеходната пътека и нямат предимство докато са на тротоара!
Разбира се, че ако има деца на тротоара винаги трябва да се кара с внимание, не само около пешеходната пътека, но тук говорим за правила, каквито трябва да се спазват от всички участници в движението, без значение с какво се движи, автомобил, колело, пеша или каквото и да е.
В Италия, където съм забелязал , че имат много голяма култура между пешеходци и автомобили, пешеходците не минават директно от тротоара към пътеката ами се задържат за да се огледат и автомобилистите , когато го видят с това намерение за пресичане спират.
В Швейцария същото положение.
Тука тича по тротоара да пресича и маха с ръце по колите, че веднага не са му спрели.
- randity
- Photographer
-
- Кара: му се нещо старо
Ето и една ситуация от мен, доказваща за пореден път, че малцина знаят как да се движат в кръгово. Снощи се прибирам от Околовръстното посока Люлин. На кръговото за Банкя излизам и трябва да взема втория изход посока Люлин. При включването си виждам някакъв служебен бус, който излиза от първия и продължава в най-дясна лента (на снимката изхода от който излезе все още не е пуснат в експлоатация). Някак ми мина през акъла какво ще последва и пуснах газта и се оказах прав-мангала продължи направо от най-дясна лента. Човека пред мен едва успя да вземе изхода пред него (засичайки го), а идиота хвана и наби спирачки в средата на изхода. В последния момент набих спирачки и вече виждах как се удрям в десния ръб на бронята му, но на милимунди се разминах. Спрях и отворих вратата, крещейки с цяло гърло дали е нормален, а циганина ме гледа отвътре и вдига рамене тип "Е ко съм направил". В края на краищата ми подаде един среден, а само факта, че приятелката ми беше до мен в колата и се беше стресирала много, го отърва от това да не тръгна след него. 
Изпратено от моят SAMSUNG S9 SM-G960F с помощта на Tapatalk

Изпратено от моят SAMSUNG S9 SM-G960F с помощта на Tapatalk
.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
За пореден път ще напиша, че на кръгово с повече от една лента в БГ винаги трябва да си в очакване да те блъсне някой, от всякъде
Най-големите малоуници са на кръговото на Драгалевци
Там всеки влиза, излиза и се престроява буквално, както му е кеф......
Вероятно няма по-неграмотни шофьори в целия ЕС от българите, но пък за сметка на това всички са поне шампиони от WRC

Най-големите малоуници са на кръговото на Драгалевци

Вероятно няма по-неграмотни шофьори в целия ЕС от българите, но пък за сметка на това всички са поне шампиони от WRC

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
- Кара: e46 318i N42B20AB
- Мечтае да кара: хората да мислят
- Детайли за колата: свежа и поддържана!
Всъщност, Зак, истината е, че в България са най-адекватните, човек
Сериозен съм и последното, което ми трябва е да се заяждам. Колкото до кръговите, те навсякъде по света си ги цепят направо, не е само у нас

Сериозен съм и последното, което ми трябва е да се заяждам. Колкото до кръговите, те навсякъде по света си ги цепят направо, не е само у нас
9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
Всеки ден минавам по това кръгово и хората са меко казано неадекватни. Първо редовно чакаме по 5 мин на включването от Банкя защото се намира някой който чака да се опразни кръговото за да влезе. После 90% от хората излизат от средна лента, вместо да се престроят преди изхода в дясно. Мигачи също са рядкост. На изхода който колегата е показал често се излиза от 2 ленти едновременно. 

- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Там са много лентите, аз също се оплетох мин.седмица, ама поне се огледах хубаво, преди да изляза, ако имаше кола, щях да направя още една обиколка 

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- ID A
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E83 M57T2
- Мечтае да кара: фърчило
Тя цялата ситуация е защото онзи до randity, е засякъл буса. Самото кръгово е много лошо проектирано. Виждал съм сателитна снимка с нанесени градуси и няма две еднакви входни или изходни криви, плюс самото кръгово е по-скоро яйцевидно и точно след изхода за Люлин, Калотина рязко се сменя кривата на завоя и често там изхвърчат от пътя преди входът откъм Люлин/Калотина.
Аз също ползвам всеки ден входа/изхода за Банкя и наистина има страшни заплеси, които чакат три свободни ленти да се включат, но ми се случва доста често кола без мигач да поеме по АМ Струма или такава с десен мигач да пропусне това отклонение и да вземе следващото за Княжево.
От друга страна вечер прибирайки се откъм Княжево, още с влизането подавам ляв мигач и заемам най-вътрешната лента, за да могат тези от Люлин да се включват. След изхода за Люлин/Калотина, който и коментираме подавам десен и заемам средната лента. От това по-ясно, че излизам на следващия изход няма и пак редовно някой ми се включва в най-дясната лента и или трябва да го засека и той/тя да спре или да сваля рязко скоростта и да се наредя зад него. Естествено с един дълъг клаксон за поздрав.
Та за мен всичко си е до уважение към другите участници в движението.
Аз също ползвам всеки ден входа/изхода за Банкя и наистина има страшни заплеси, които чакат три свободни ленти да се включат, но ми се случва доста често кола без мигач да поеме по АМ Струма или такава с десен мигач да пропусне това отклонение и да вземе следващото за Княжево.
От друга страна вечер прибирайки се откъм Княжево, още с влизането подавам ляв мигач и заемам най-вътрешната лента, за да могат тези от Люлин да се включват. След изхода за Люлин/Калотина, който и коментираме подавам десен и заемам средната лента. От това по-ясно, че излизам на следващия изход няма и пак редовно някой ми се включва в най-дясната лента и или трябва да го засека и той/тя да спре или да сваля рязко скоростта и да се наредя зад него. Естествено с един дълъг клаксон за поздрав.
Та за мен всичко си е до уважение към другите участници в движението.
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
ID A написа:още с влизането подавам ляв мигач и заемам най-вътрешната лента, за да могат тези от Люлин да се включват.
кел файда като не се включват, а чакат да е свободно до Овча купел!!!

иначе да "излетиш" от кръговото трябва да си специална порода МОЖАЧ

например те тоя много кара

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Дали е имало преди тва "глей ко прай аЕмГеТу"

- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
Андибул морков
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
ебаси терориста...
https://novostibg.eu/31/5487/?fbclid=Iw ... dauE3aR8Aw
Почерненото семейство живее в София и е пътувало с “Мазда” , когато върху колата е връхлетял “Сеат Ибиса” с врачанска регистрация, управляван от 39-годишен мъж, който впоследствие се оказа надрусан. С него е пътувала и сестра му. Водачът на сеата предприел рисково изпреварване на колона от автомобили, навлязъл в лентата за насрещно движение и блъснал челно маздата.
https://novostibg.eu/31/5487/?fbclid=Iw ... dauE3aR8Aw
You said: "Time will change!" What if it changes you?
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Батко, кви са тея сайтове с гъбички на ноктите бре
Инак терориста не бил арестуван

Инак терориста не бил арестуван

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"