България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от TNT » 16 Авг 2021, 15:28

Предната седмица навъртях едно над 1000км в страната и в Гърция. Всичките изцепки са били все в участъците с много движение (София-Пловдив по Тракия и в Кресненското дефиле). По Струма карам по-редовно от Тракия и там ги няма "тракийските изцепки", но пък рязко се проявяват в дефилето на Кресна. Там всички се пънат да изпреварват, пък то кола връз кола :dunno:

Не знам какво се коментират толкова ограниченията в България - достатъчно високи са и се пътува достатъчно бързо спазвайки ги. И толеранс си имаме! Не знам в другите страни да има навсякъде по +13км/ч. Бавно се пътува в трафик. Има ли коли, няма значение в планината или на магистралата си. Бавно е.

Часовник за пътуване не гледам. Информативно гледам като стигна. Пускам waze и кОт такОа чуЙек :dunno: Ако някой ме пита кога ще пристигна - квото каже waze. То по някои маршрути варирам над час от трафика - никакъв смисъл да следя нещо различно от навигацията.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 16 Авг 2021, 15:39

Случка от преди време в автобус от редовна линия до София. Една жена през 5 минути пита шофьора кога ще птистигнат в София. На 5-то питане шофьора и отговаря: "Седни най-отпред и ще пристигнеш първа!".... :dunno:
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 16 Авг 2021, 16:02

TNT написа: И толеранс си имаме! Не знам в другите страни да има навсякъде по +13км/ч.

Нещо ме объркват тези толеранси и не ги разбирам :dunno:

Преди 2-3 седмици получих фиш за инвън-градско, в който пишеше "корекция от +3 км/ч в полза на водача".
Та отнесох 300 кинта фиш. Минал съм с 94, при ограничение 60 заради една тъпа отбивка.
Това на влизане към Пловдив от магистралата по Карловско шосе.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: f01
Мечтае да кара: r230

Мнение от grkv » 16 Авг 2021, 16:06

''Толерансът'' е настройката на камерата кога да снима.
При ограничение 50 камерата ще снима чак на 64 км/ч, тоест имаш 13 км/ч толеранс.

Виж, при ограничения 90 и 140 не знам колко е, ама ако някой знае със сигурност - ще е полезно.

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW X5 E70 08.2010
Детайли за колата: Сив металик

Мнение от 7S\/E7OSLA\/ » 16 Авг 2021, 16:11

Случай от преди 1 месец:
Спирам на светофар (червено) на Сливница посока Люлин (кръстовището с К. Величков) и чакайки да светне зелено се залепих за седалката. Някакъв пич отзад въобще не натиснал спирачка ме удря и съответно в следствие неговия сблъсък удрям водача пред мен.
Случката не става с висока скорост, но поражения има.
Звъня на КАТ всичко, което трябва... Виновния водач казва: Давай да освобождаваме платното и трите коли учасници в инцидента да се изместят встрани. Съответно се съгласяваме, той пали и изчезва (това виновника, дето ни удари).
Добре, че му подадох рег. номера на 112 и отделно свидетелства и водачът на автомобила, който беше пред мен.
КАТ дойдоха, драснаха някакъв протокол и до там всичко... Ходихме в КАТ в указания срок (след 2 седмици), там ни караха на ново да пишем и отговориха, че имало законен срок (1 година) да връчат на виновния протокола и от там ние да претендираме за обещетения. Това не виждам как би станало като не им дреме изобщо на катаджийте ( с други думи безотговорността е голяма) и не вярвам някой да ме потърси и да каже намерихме човека, връчихме му протокола и т.н.

Изводът е, че можеш да блъснеш някого, да напуснеш самоволно инцидента, да си явно виновен (със свидетелски показания) и последствия аз лично не виждам как ще има за тоя келеш. За 1 година може всичко да се случи... Като всеки нормален човек ходя на работа, имам си лични ангажименти и не мога да досаждам на КАТ всеки ден, т. е. ще пия студена вода :dunno: :dunno: :dunno:

Така с моя опит. Написах за случката не толкова да се оплача, колкото да е като предупреждение за всички на които им предстои да бъдат въвлечени в разни такива ситуации, да си имат 1-но на ум и да държат под око виновника. Изобщо не съм и предполагал, че можеш да удариш 2 коли и ей така да избягаш като шматка... а в последствие и да не носиш никаква отговорност може би така ще стане.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 16 Авг 2021, 16:30

carmanf1 написа:
TNT написа: И толеранс си имаме! Не знам в другите страни да има навсякъде по +13км/ч.

Нещо ме объркват тези толеранси и не ги разбирам :dunno:

Преди 2-3 седмици получих фиш за инвън-градско, в който пишеше "корекция от +3 км/ч в полза на водача".
Та отнесох 300 кинта фиш. Минал съм с 94, при ограничение 60 заради една тъпа отбивка.
Това на влизане към Пловдив от магистралата по Карловско шосе.

то там не е като да няма 2345345 знака с ограничение 60 ... ама те са за балъците :mhihi: :wave:

иначе на въпроса ти -
корекцията е - засекли са те с 97 --> глобяват те за 94 ... засекли са те с 94 --> глобяват за 91... но ако са те засекли с 91, глобяват за 88 км/ч което е доста по-евтино :yes:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

Photographer
Аватар
Кара: му се нещо старо

Мнение от randity » 16 Авг 2021, 16:35

7S\/E7OSLA\/ написа:Случай от преди 1 месец:
Спирам на светофар (червено) на Сливница посока Люлин (кръстовището с К. Величков) и чакайки да светне зелено се залепих за седалката. Някакъв пич отзад въобще не натиснал спирачка ме удря и съответно в следствие неговия сблъсък удрям водача пред мен.
Случката не става с висока скорост, но поражения има.
Звъня на КАТ всичко, което трябва... Виновния водач казва: Давай да освобождаваме платното и трите коли учасници в инцидента да се изместят встрани. Съответно се съгласяваме, той пали и изчезва (това виновника, дето ни удари).
Добре, че му подадох рег. номера на 112 и отделно свидетелства и водачът на автомобила, който беше пред мен.
КАТ дойдоха, драснаха някакъв протокол и до там всичко... Ходихме в КАТ в указания срок (след 2 седмици), там ни караха на ново да пишем и отговориха, че имало законен срок (1 година) да връчат на виновния протокола и от там ние да претендираме за обещетения. Това не виждам как би станало като не им дреме изобщо на катаджийте ( с други думи безотговорността е голяма) и не вярвам някой да ме потърси и да каже намерихме човека, връчихме му протокола и т.н.

Изводът е, че можеш да блъснеш някого, да напуснеш самоволно инцидента, да си явно виновен (със свидетелски показания) и последствия аз лично не виждам как ще има за тоя келеш. За 1 година може всичко да се случи... Като всеки нормален човек ходя на работа, имам си лични ангажименти и не мога да досаждам на КАТ всеки ден, т. е. ще пия студена вода :dunno: :dunno: :dunno:

Така с моя опит. Написах за случката не толкова да се оплача, колкото да е като предупреждение за всички на които им предстои да бъдат въвлечени в разни такива ситуации, да си имат 1-но на ум и да държат под око виновника. Изобщо не съм и предполагал, че можеш да удариш 2 коли и ей така да избягаш като шматка... а в последствие и да не носиш никаква отговорност може би така ще стане.
Същата случка с мой колега. На Ломско един излиза от пряка и го удря във вратите. Бяга, но предната броня барабар с номера остават. Вика КАТ, идват и съставят протокол. Щетите са значителни. Двете десни врати и праг са за хвърляне. От КАТ му казват същото - има 1 година срок да му се връчи акта. Ако не се връчи отпада и виновния е чист. Единствено остава да се надяваш в тая една година да му изтече я книжка, я лична карта. Тогава ще-неще ще си го получи.

Изпратено от моят SAMSUNG S9 SM-G960F с помощта на Tapatalk
.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Ееее шейсе
Мечтае да кара: кънки

Мнение от E34 » 16 Авг 2021, 16:51

До горните случаи с бягството. Съвсем спокойно може да подадете сигнал в районна прокуратура. Не е голяма разправия, безплатно е и действа ;)
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 16 Авг 2021, 19:21

Вчера тръгнахме на разходка с приятели с мотори. По стечение на обстоятелствата, нямаше как да се возя на някой от моторите, та си пътувах с колата. Движехме се стегнато, 2 мотора и аз зад тях с 39ката. Момчетата са с мотори от скоро, поддържахме си 80-90км/ч по главни пътища. за няма 40км, на няколко пъти някой се набива между мен и момчетата и кара на 1 педя от задния мотор. Направо ми искаше да спра някого.. Принудих се да скъся дистанцията за да пазя момчетата от такива.. Не знам дали е правилно.

После, в едно село, тъкмо влизам на главната улица, тя е разделена по средата от остров и всяко платно има по 2 ленти, но тук таме има по някоя спряна кола, та и в двете посоки лявата лента си е основна. Та влизам си аз в лява лента в моето платно и срещу мен ван. Намалих, светнах няколко пъти с дългите, никаква реакция. Спрях срещу него, човека тръгна да ме заобикаля през острова. Смъкнах стъклото да му обясня, че кара в насрещното, тотален игнор, свирих, пак нищо, заобиколи си ме през треава и си продължи в насрещното.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: M62B44

Мнение от anttonev » 16 Авг 2021, 19:51

Ти ще му кажеш къде да кара... :mhihi:

Sent from my CLT-L29 using Tapatalk

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 16 Авг 2021, 20:33

randity написа:Същата случка с мой колега. На Ломско един излиза от пряка и го удря във вратите. Бяга, но предната броня барабар с номера остават. Вика КАТ, идват и съставят протокол. Щетите са значителни. Двете десни врати и праг са за хвърляне. От КАТ му казват същото - има 1 година срок да му се връчи акта. Ако не се връчи отпада и виновния е чист. Единствено остава да се надяваш в тая една година да му изтече я книжка, я лична карта. Тогава ще-неще ще си го получи.

Бе я стига глупости, моля !
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 16 Авг 2021, 20:34

drifty написа:...

ти да не си очител, бе?! :dunno: :conf: :paranoid:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 16 Авг 2021, 20:43

немо написа:Бе я стига глупости, моля !

Не виждам кое не е така :dunno:
КАТ изобщо не се интересува от избягали от ПТП, аз имам 2 с такъв финал с 2 отказани щети от застраховател защото няма виновен :banghead:

В първия случай сам си намерих виновника и наложих правосъдие :angel:
Във втория случай избяга прекалено бързо за да му видя номера
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 16 Авг 2021, 21:01

drifty написа:Вчера тръгнахме на разходка с приятели с мотори. По стечение на обстоятелствата, нямаше как да се возя на някой от моторите, та си пътувах с колата. Движехме се стегнато, 2 мотора и аз зад тях с 39ката. Момчетата са с мотори от скоро, поддържахме си 80-90км/ч по главни пътища. за няма 40км, на няколко пъти някой се набива между мен и момчетата и кара на 1 педя от задния мотор. Направо ми искаше да спра някого.. Принудих се да скъся дистанцията за да пазя момчетата от такива.. Не знам дали е правилно.

После, в едно село, тъкмо влизам на главната улица, тя е разделена по средата от остров и всяко платно има по 2 ленти, но тук таме има по някоя спряна кола, та и в двете посоки лявата лента си е основна. Та влизам си аз в лява лента в моето платно и срещу мен ван. Намалих, светнах няколко пъти с дългите, никаква реакция. Спрях срещу него, човека тръгна да ме заобикаля през острова. Смъкнах стъклото да му обясня, че кара в насрещното, тотален игнор, свирих, пак нищо, заобиколи си ме през треава и си продължи в насрещното.

Мотор в БГ трябва да се кара винаги с темпо една идея над това на колите защото иначе се случва точно това което описа. Отделно съм забелязал че колкото по нормално караш с мотора толкова повече действаш като магнит на всякви пишман рацери.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 16 Авг 2021, 21:02

vicho написа:
drifty написа:...

ти да не си очител, бе?! :dunno: :conf: :paranoid:

Това не знам в какъв смисъл го казваш?
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата