Кога ще е следващия срив в цените на имотите?
Модератор: Общи модератори
- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46, G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: M54B22
B48B20
Re: Кога ще е следващия срив в цените на имотите? 2021
zAcK написа: Да не си сметнал и коридора на блока, който е 20 м2? Пак ги смятам и са толкова
Прав си, външния коридор ми се е привидял за тераса. Наистина си е мистерия как са го сметнали. Освен да е с някакви мега дебели стени.

Иначе на обяви не трябва да се вярва, гледа се на живо. Брокерите масово са некадърници и дори снимки не умеят да правят както трябва, за описанието да не говорим какви глупости пишат. Като търсех бях сложил филтъра да търси тристаен над 100 квадрата, та реално да е поне 75-80. Накрая след година неуспешно търсене махнах това ограничение и след 2 седмици ми попадна един 87 кв.м, щото го писали в обявата с квадратура по НА, отгоре на това и с леко грешно нарисувано разпределение

The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- blacksapphire
- ентусиаст
-
- Кара: G02 ///M40d
Не се смята така - стените към съседите и общите части/външни/калкан се смятат на 50%, стените с отвор/балкони/тераси/лоджии на 100%. Сгради строени преди 1991г терасите се смятат на 25%.
TNT написа:На мен още ми е интересно как се спестява кеш от заплатаИ колко години лишения са ? И докато се спестят, да не станат 200-300к ?
За мен златната среда е да се спести за по-голяма вноска. Тези, които купуват цели етажи кеш, те не са на заплата.
Никой не е казал, че всички трябва да живеят в такива апартаменти. Новото строителство наистина е минимум х2 на старото.
Който има голям мерак купува, влиза в разни дълбоки схеми и така. Или прави по 10к+/месечно и пак взима кредит! (да подчертая, че и аз не виждам друга схема ако съм в такива обувки)
Другите си кретаме по "гета" и непрестижни сгради и те така

- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
Пак стария спор за ипотеките се е завъртял, имаме си тука една цикличност във форума и не можем да избягаме от нея
Аз мога да говоря от моята си камбанария, вече 3г изплащам къщата, за момента не съм погасявал предсрочно но идеята ми е да го направя до ~10тина години. Взех заема за максималния период от 30г, с идеята вноската да е по-нормална за да имам възможност да спестявам и да погасявам когато мога, а при форсмажорни обстоятелства да ми е по-лесно да се спрявам. Вноската е около 20% от дохода ми(сам съм нямам семейство още), което смятам е приемливо. Лихвите ми на месец са колкото би бил наема на апартамент с 2 спални в не особено престижен квартал. Тоест дали ги давам на банката или на хазяи все тая, но в единия случай щях да съм в кутийка заобиколен от съседи, а в сегашния пиша това мнение от двора си. Рисковете съм ги свел до минимум като държа кеш пара поне за година напред, останалото инвестирам. Така дори и да се преебе всичко, ще имам някакво време да си стъпя на краката. В краен случай ако дори и тази година не ми стигне, ще преценя коя от инвестициите е най-изгодно да разкеша в този момент.
Трудно някой ще ме убеди, че трябваше да си кеся под наем до 40 и тогава тепърва да купувам жилище. Или да събирам няколко години за едностаен, после за двустаен, да продавам да се местя, пак така за тристаен и после за къща.

Аз мога да говоря от моята си камбанария, вече 3г изплащам къщата, за момента не съм погасявал предсрочно но идеята ми е да го направя до ~10тина години. Взех заема за максималния период от 30г, с идеята вноската да е по-нормална за да имам възможност да спестявам и да погасявам когато мога, а при форсмажорни обстоятелства да ми е по-лесно да се спрявам. Вноската е около 20% от дохода ми(сам съм нямам семейство още), което смятам е приемливо. Лихвите ми на месец са колкото би бил наема на апартамент с 2 спални в не особено престижен квартал. Тоест дали ги давам на банката или на хазяи все тая, но в единия случай щях да съм в кутийка заобиколен от съседи, а в сегашния пиша това мнение от двора си. Рисковете съм ги свел до минимум като държа кеш пара поне за година напред, останалото инвестирам. Така дори и да се преебе всичко, ще имам някакво време да си стъпя на краката. В краен случай ако дори и тази година не ми стигне, ще преценя коя от инвестициите е най-изгодно да разкеша в този момент.
Трудно някой ще ме убеди, че трябваше да си кеся под наем до 40 и тогава тепърва да купувам жилище. Или да събирам няколко години за едностаен, после за двустаен, да продавам да се местя, пак така за тристаен и после за къща.

- peshehodetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: Lexus
На мен ми е по интересно как стои въпроса с тегленето на заеми в БГ че съм чувал разни страховити истории, моито обаче са валидни и за Европа като цяло. Като да речем че няма фиксирани лихви, т.е. колкото и да те убеждава банката че лихвата е фиксирана за 30 години в един момент може да ти я вдигне без никакви обяснения. Или пък момента с предсрочното изплащане - ако се теглят 100к и за 30 години с лихвите трябва да се върнат 200к дори и при предсрочно погасяване пак се връщат 200к, т.е. няма такова нещо като да си изчистиш предсрочно главницата и да се оттървеш от първоначално предвидените лихви.
keep walking
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
- msi200
- ентусиаст
-
- Кара: X5+M2
Само за България няма фиксирани лихви, във всички други държави от ЕС, където съм се интересувал, са фиксирани. Това с предсрочното погасяване май го оправиха. Според мен, американец никога не би взел кредит при условията в България 

I love the sound of V8 in the morning...
- streetz
- младши ентусиаст
-
B48B20
Не се сещам някоя банка да е убеждавала, че лихвата е фиксирана, освен за периода упоменат в договора. Има наистина фиксирани, но са по-високи и няма много смисъл. Банката не вдига лихвата както дойде, има си твърда част и плаваща надбавка, която е вързана с разни индекси в БНБ най-общо казано.
Това с лихвите, че се дължат дори при предсрочно погасяване, също са измислици, или поне аз последните 12 години не съм чувал подобна практика.
Това с лихвите, че се дължат дори при предсрочно погасяване, също са измислици, или поне аз последните 12 години не съм чувал подобна практика.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Кога ще е следващия срив в цените на имотите? 2021
И в щатите има такива ипотеки с променлива лихва - ARMs се водят. Буквално adjustable rate mortgage. При някои ситуации имат логика (например краткосрочни ипотеки 5-10 години), но са рядкост. Не е като да откриваме топлата вода тук.msi200 написа:Само за България няма фиксирани лихви, във всички други държави от ЕС, където съм се интересувал, са фиксирани. Това с предсрочното погасяване май го оправиха. Според мен, американец никога не би взел кредит при условията в България
Иначе причината да няма е малко техническа, ама ви стига да знаете, че като/ако влезем в еврозоната фиксираните ще се появят много бързо като продукт.
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- peshehodetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: Lexus
streetz написа:Не се сещам някоя банка да е убеждавала, че лихвата е фиксирана, освен за периода упоменат в договора. Има наистина фиксирани, но са по-високи и няма много смисъл. Банката не вдига лихвата както дойде, има си твърда част и плаваща надбавка, която е вързана с разни индекси в БНБ най-общо казано.
Което означава че пак не е фиксирана, лично за мен твърдо фиксирана е когато вземеш на 2-3% и в следващите 15-30 години никой не ти я бутне.
Не са измислици, това че не си чувал за последните 12 години не значи че не го е имало, а може и все още да го има на места, щото аз пък съм го чувал от хора препатили си от това.
keep walking
- steeN
- старши ентусиаст
-
Той обяснява как работи тази с променливата лихва. Това не е уникално за Бг, така работят ипотеките с променлива лихва навсякъде по света.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- streetz
- младши ентусиаст
-
B48B20
peshehodetz написа:
Което означава че пак не е фиксирана, лично за мен твърдо фиксирана е когато вземеш на 2-3% и в следващите 15-30 години никой не ти я бутне.
Може би не съм се изразил добре. За променливата съм написал как е - твърда ставка + надбавка (която в момента е отрицателна май). С фиксирани лихви за целия период има ипотеки, но са екзотика и условията са неизгодни. Наскоро Пощенска пусна даже 30 годишен с фиксирана лихва, но надали има много желаещи.
peshehodetz написа: Не са измислици, това че не си чувал за последните 12 години не значи че не го е имало, а може и все още да го има на места, щото аз пък съм го чувал от хора препатили си от това.
Може да се каже, че работя в банковия сектор съм, та от тази гледна точка са ми наблюденията. Може да си чул за връщане на цялата лихва при предсрочно изискуем кредит, там такива случаи имаше наистина. Но при предсрочно погасен - не.
- steeN
- старши ентусиаст
-
Предсрочно изоскуем ако се наложи е пак същото в другите държави. Тогава се рефинансира просто.
- streetz
- младши ентусиаст
-
B48B20
Според мен колегата говори за една доста спорна практика от миналото ако кредита стане изискуем, да речем, на третата година, а е 10 годишен, да се иска не само главницата, ами и бъдещата лихва за останалите 7 години.
- sub_eleven
- ентусиаст
-
- Кара: е85 M54B30
steeN написа:Предсрочно изоскуем ако се наложи е пак същото в другите държави. Тогава се рефинансира просто.
Брей колко просто било, само да не ти е на главата.

Този промоционалния кредит с фиксирана лихва на Пощенска изглежда доста добре.
Ако си с добра кредитна история и сигурна професия, вероятно лихвата ще е 3.хх%. При това процентът на финансиране е 80.
ОББ преди време предлагаха ипотечен с фиксирана лихва(сега не го намирам) но финансираха 65% и лихвата беше над 5%.
Не знам обаче как стоят нещата с допълнителните уловки.
Виждам, че искат откриване на сметка по някакви конкретни правила и искат точно тяхната застраховка Живот. Възможно е да удрят клиента по този начин.
Ако си с добра кредитна история и сигурна професия, вероятно лихвата ще е 3.хх%. При това процентът на финансиране е 80.
ОББ преди време предлагаха ипотечен с фиксирана лихва(сега не го намирам) но финансираха 65% и лихвата беше над 5%.
Не знам обаче как стоят нещата с допълнителните уловки.
Виждам, че искат откриване на сметка по някакви конкретни правила и искат точно тяхната застраховка Живот. Възможно е да удрят клиента по този начин.