Кога ще е следващия срив в цените на имотите?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

годината на голямата резачка

2021
25
25%
2022
27
27%
2023
12
12%
2024
6
6%
2025
1
1%
2026
1
1%
2026+
28
28%

Общо гласове : 100

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Re: Кога ще е следващия срив в цените на имотите? 2021

Мнение от Bogat-Beden » 03 Юли 2021, 20:27

Petrolhead написа:Приказката тръгна от това, че като вадиш 15к, можеш да спестяваш 10, защото няма за какво да ги похарчиш.
Опитах се да си представя как се харчат 15к и че даже може да не стигнат, без да изпадаш в крайности.

Това е въпрос на характер.
Не всички имат еднаква линия на поведение... Аз лично над определен доход винаги съм спестявал, под определен доход съм мизерствал и/или съм заемал доста често малки суми за елементарни неща - сметки, обувки.. В рамките на само една година съм имал разлика в дохода от 10 пъти (посока надолу :lol:) , малко е подтискащо, ама пък така се учи човек
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 03 Юли 2021, 20:56

Petrolhead написа:Приказката тръгна от това, че като вадиш 15к, можеш да спестяваш 10, защото няма за какво да ги похарчиш.
Опитах се да си представя как се харчат 15к и че даже може да не стигнат, без да изпадаш в крайности.

апетита идва с яденето- като правиш 15к ще имаш ипотека за 5 бона, вноски за кола за 3 бона, ще ходиш на карибите вместо в гърция и тн. и накрая на месеца пак да си броиш стотинките.

докато не разбере човек, че парите не са от значение за благоденствието му - никога не стигат. ку.венския номер е, че за да разбереш- трябва да ги направиш и едва тогава си на позиция да разбереш... но до тогава не можеш да го обясниш на тези дето нямат пари.
Последна промяна alx на 03 Юли 2021, 20:58, променена общо 1 път
алекс
трабант 601с
разни други возила

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 03 Юли 2021, 20:58

Това последното е вярно, повечето ми познати си свързват щастието само с имАне..
И аз като им казвам, че не са прави, ме гледат с насмешка, защото никога на съм имал много и мнението ми няма тежест. :dunno:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 03 Юли 2021, 20:58

Bogat-Beden написа:... Аз лично над определен доход винаги съм спестявал, под определен доход :P

И аз съм така, над определен доход (който разбира се няма да споделя, а и не съм изчислявал колко точно е) живея по един и същи начин, та дори да има разлика в хиляди левове. Това е точно чувството за достатъчност, за което говоря. Чувството да не ламтиш за още постоянно.

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 03 Юли 2021, 21:04

:yes:

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 03 Юли 2021, 21:22

alx написа:докато не разбере човек, че парите не са от значение за благоденствието му - никога не стигат. ку.венския номер е, че за да разбереш- трябва да ги направиш и едва тогава си на позиция да разбереш... но до тогава не можеш да го обясниш на тези дето нямат пари.

Човекът го каза, дано повечето го разберат... Тия, дето гонят левовете, никога не са щастливи и удовлетворени от живота си.

Темата за имотите заби из някакви философски дебри , но... няма лошо, те нещата са свързани. Накратко, въпросът не дали парите ти са "много" или "малко", а дали ти стигат или не... :dunno: :dunno:
Excellent! Steven is my name!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 03 Юли 2021, 22:29

alx написа:докато не разбере човек, че парите не са от значение за благоденствието му

Не съвсем...
Някой с 5к на месец може да е по-щастлив от друг с 50к.
Но няма как някой с 500 лв да е по-щастлив от друг с 5к...
Просто има един минимум, под който парите са пряко свързани с благоденствието.
Ако нямаш пари да си платиш тока или да си нахраниш децата можеш да благоденстваш само ако си от Столипиново или Факултета...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 03 Юли 2021, 23:08

drago_pavlov написа:
alx написа:докато не разбере човек, че парите не са от значение за благоденствието му

Не съвсем...
Някой с 5к на месец може да е по-щастлив от друг с 50к.
Но няма как някой с 500 лв да е по-щастлив от друг с 5к...
Просто има един минимум, под който парите са пряко свързани с благоденствието.
Ако нямаш пари да си платиш тока или да си нахраниш децата можеш да благоденстваш само ако си от Столипиново или Факултета...

Точно :yes: Особено в град като София. Ако си на село, може и с 500 лева да изкараш, като се замисля, ама пак си е много, ама много трудно.

Колкото до тия 15000 лева, дето ги направихте заплата едва ли не за junior програмист с вашите фантазии - написах, че тия, дето си изкарват парите от заплата, дори да са над 10000 лева, дори 15000 лева на месец, купуват жилища с кредити. Поне тези, които аз познавам.

И не съм казал, че програмистите вземат по 15000 лева :idea: Не зная как си го измислихте това :?: Всъщност, мисля, че тук във форума има и такива случаи с програмисти, ама работещи за чужбина от България, но май вече не влизат :ok:

----

И като казвате, да спестявали. Миналия ден поредния приятел реши, че ще отделя по близо 1000 лева на месец за малкия за частна ясла, щото не иска да дава подкупи и т.н.
Да кажа, че цял живот не си е сменял адреса, някой да не каже нещо, ама малкия пак не го приеха :banghead: Родителите решиха да се преместят и той остана в апартамента, дето се е родил и курега. Детската е срещу тях, ама пак ще дава 1000 лева на месец само за това.

Това го пиша, щото нали всеки се надъхва, спестявай, спестявай, ама понякога имаш какви ли не разходи, много от тях неочаквани.

Никой не е казал, че докато изплащаш жилище не можеш да спестяваш пари, за да имаш за спешни случаи :idea: Просто на никой явно не му се чакат години, а и не им се занимава. Не можеш да спестяваш, ако си като ония 2008-ма година, дето с 1500 лева заплата даваха по 1000+ лева за вноски...

И още нещо. Хората на добри позиции с много високи заплата получават много сериозни бонуси, та не ги мислете толкова :bchug: Отделно голяма част от тях имат я акции, я нещо друго...
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 04 Юли 2021, 6:36

Богатите също плачат , защо се опитвате да убеждавате хората че не е така ? :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 04 Юли 2021, 6:48

Никой не се плаши от големите разходи. Всеки се плаши от малките приходи. Живот и здраве, нещата ще потръгнат, лихвите ще се вдигнат хорът ще започне да пее.
Алчността ще загроби много хора. Уроците от САЩ 2008 май останаха недоучени :OT:

Старши Алкохолик
Аватар
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 04 Юли 2021, 13:21

Някой може ли да обясни защо всичко в нашата държава е толкова сбъркано?

Този апартамент се води -> обща площ 194.14 кв.м. (нетна площ 163.92 кв.м. + общи части 30.22 кв.м.).
Аз както и да го смятам, дори с терасите излиза около 135 кв. м. :dunno:
Къде са липсващите 60 м2? Коридор пред апартамента, стени и т.н. пак не правят повече от 10-15 м2? Какво още се плаща, да му бера лайката и уродщина :?:

И после не били скъпи жилищата в България, щото се гледала цената на квадратен метър. А реално м2 излиза много повече :dunno:

И да попитам, това в другите държави така ли е? Т.е. там така ли се гаврят? В Гърция например зная, че не е така.

Изображение
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 04 Юли 2021, 14:01

Не разбирам защо толкова недоволстваш. Цената на м2 изобщо не трябва да бъде водещ критерии. Че то дори за един и същ квартал се различава 2но понякога. Гледаш блок, околна среда, съседи и още 100 неща, какво толкова се гледа цена на м2. Голям и хубав апартамент в момента струва 150-250к€. Гледаш колко струва и дали те устройва и скачаш. Тоя излиза 164м2, защото ти продават цялото петно под апартамента, заедно с вътрешни, външни стени и тн. Ако офертата не е ок, няма да се продаде. Какво толкова сбъркано има? Ако искаш само чистна жилищна площ да купиш, гледаш само сгради преди 1990г. След този период, дори ти да си строител, няма да искаш да "подаряваш" стълбищата и всичко извън чиста жилищна площ.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 04 Юли 2021, 14:08

zAcK написа:Аз както и да го смятам, дори с терасите излиза около 135 кв. м.

Изпускаш някоя стая май, аз на око ги изкарах към 154 квадрата с терасите. Като сложиш стени си излиза сметката.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

Старши Алкохолик
Аватар

Мнение от zAcK » 04 Юли 2021, 14:16

streetz написа:
zAcK написа:Аз както и да го смятам, дори с терасите излиза около 135 кв. м.

Изпускаш някоя стая май, аз на око ги изкарах към 154 квадрата с терасите. Като сложиш стени си излиза сметката.

Да не си сметнал и коридора на блока, който е 20 м2? Пак ги смятам и са толкова :dunno:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 04 Юли 2021, 14:17

То проблема идва от това, че изкарват цена на квадрат, а после ти бутат кви ли не площи за това. При положение, че в повечето сгради (щото повечето са от преди 90-та) си е чиста площ. Ако просто се каже новото строителство е х2 на старото, всеки да си решава и няма да го има това чувство на "преебават ме".

pampo написа: Голям и хубав апартамент в момента струва 150-250к€.

На мен още ми е интересно как се спестява кеш от заплата :dunno: И колко години лишения са ? И докато се спестят, да не станат 200-300к ? :wave: За мен златната среда е да се спести за по-голяма вноска. Тези, които купуват цели етажи кеш, те не са на заплата.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата