Кога ще е следващия срив в цените на имотите?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

годината на голямата резачка

2021
25
25%
2022
27
27%
2023
12
12%
2024
6
6%
2025
1
1%
2026
1
1%
2026+
28
28%

Общо гласове : 100
кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Re: Кога ще е следващия срив в цените на имотите? 2021

Мнение от nickstorm » 03 Юли 2021, 13:12

чИта и рИва..... :help:
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 03 Юли 2021, 13:22

ildivvy написа:
alekangg написа:Идеалния вариант е да си на 30, да се взимат 10-15к и да ги взимаш от 2-3 годни поне, то няма как да стане иначе. Няма да ги е взимал от 10год или трябва да е вече на 35+.

Та който ги взима, се предполага, че живее под наем, не с майка си.
После има и кола.
Следват разходи и се предполага, че преди да събере 100к+ лв ще иска и да поживее малко, та тия 5к дето ги сметна не знам как ще му стигнат за всичко. Отделно не вярвам да ги даде до стотинка или ще иска да му останат 10-15к минимум.

Ако по някое време има жена и дете, съвсем отива крива сметката.

Или да си живее както когато е взимал 3к, ами тогава за какво се напъва.

Отделно, че такива суми взимат 1-2% от работещите в България.

Поне от тези които познавам, разбира се не чак с такива заплати, всеки иска да плаща минимална вноска за макс време, точно за да не му пречи и каквото и да стане, да може да я покрие, без да кара на фотосинтеза.

Аз също бих направил така, примерно 1300-1500лв за 25год, вместо 2500-3000 или повече за 15

Този 'идеален вариант' ми се струва доста 'теоретичен'! Ако трябва да си взимал 15к от няколко години и да си на 30 в момента, на колко си почнал работа, кога и какво си завършил и т.н. въпроси възникват... Едно време имаше и казарма, имаше безработица и други разни криви 'фактори', но да не връщаме лентата толкова назад...Днес може би е по-възможно, на теория, но процента едва ли е дори 1 за хората сега! Това според мен! Моето виждане е максимален срок с минимална вноска, живееш и спестяваш 'разумно' и един ден погасяваш наведнъж и приключваш въпроса с имота и ипотеките! Това за живот с 'голяма' заплата! С малка :dunno: ... не знам кой е най-добрия вариант честно казано!
За това казах максимално добър вариант.
На практика е по-сложно или който ще събира да плати кеш, че си купи на 40-45 години минимум, а кога ще живее не е ясно.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 03 Юли 2021, 13:25

Апетита идва с яденето :mhihi:
По-високи приходи, по-високи разходи.
Важното е човек да е реалист и да действа разумно. Няма едно мнение, хората сме различни. Едни са по-пестеливи, други винаги ще са на "червено", като приходите почти нямат значение :dunno:
:yes:

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 03 Юли 2021, 13:49

Повечето хора с високи доходи искат да имат нещата сега, да.
В случая аз говоря за хора в компании като VMware, Acronis, Financial Times и т.н. Както и за хора от български IT компании.
Например едно приятелче преди половин година си взе къща в малко комплексче до София, което още се строи. На 26 години е.
На 27 ще има собствена къща, със собствени пари. Кара нов SUV хюндай и го боли фара. Вероятно до 30 години ще я изплатил.
Ръководи разни програмисти :mhihi: :mhihi: :mhihi:

За другите, дето са разни мениджъри на регионално ниво, имат няколко екипа под себе си и т.н. да не говорим.

Та защо тия хора да чакат, като могат да го вземат сега :?: Или си мислите, че дори и да стане нещо с гореизброените компании, няма да си намерят работа на милисекундата?
Пазарът е такъв в момента, че буквално ги заливат с предложения. Примерно VMware от няколко години се сцепват да крадат хора от Cisco и т.н.

Не забравяйте, че повечето хора с много добри и високозаплатени професии искат да не ги мислят тия неща. Купува и спира да мисли и да се разсейва и се фокусира върху работа, семейство и т.н. :idea:

Ама както и да е. Вие си знаете за парите в сака. :mhihi:

P.S. Лично аз не съм от тоя тип хора. Мразя лизинги, кредити и т.н. :ok: :bchug: Но това не значи, че съм прав. Дори май като се замисля, съм смотан...
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 03 Юли 2021, 15:00

Човек с 15к заплата не си купува панелка за 150к...
Ако трябва да спестява 300-400к за апартамент или 700-800к за къща ще има да си поспестява...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Х1 2.3d,MB SL350,MB E350d

Мнение от top » 03 Юли 2021, 15:03

Моето лично мнение е, че човек колкото по високи доходи има, толкова повече кредити ползва и в това няма нищо лошо. По скоро "бедния" не може да си позволи кредитни услуги, но това в никакъв случай не го прави по свободен.. Идеята е, че "живота е сега", не след 5, не след 10 години... Тази тема може да се погледне под много ъгли, но всеки преценява за себе си и няма как да "съди" някой за начина му на живот.

Sent from my iPhone using Tapatalk

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 03 Юли 2021, 15:06

Колко пари тогава са достатъчни на месец, 30к? Така че да не теглите кредити? Или викате без банки не може??

А процентът ако скочи? Не е като да не може да се случи за 20-30 години. То нещата отведнъж ще се сговнясат в комбинация. И лихвите ще скочат, и заплащането ще падне и т.н. Защо човек с такава заплата да си прави експерименти и да влизаш в нечий джоб?

Вярно наистина апетитът идва с яденето и лошото е, че у хората все по-трудно се стига до чувството на достатъчност

Потребител
Аватар
Кара: W164/453

Мнение от Комбина » 03 Юли 2021, 15:16

Някой от вас пишещите последните 2 страници да вземе да прочете всичко накуп, че направо може човек да се хване за главата.

Какви 10к, какви 15к доходи, че чак и малеят? Това съпоставено на масовия българин е екзотика, а съпоставено на масовия кредитополучател с ипотечен кредит е рядкост!

Тука няколко човека си мерят шпагите и си вярват много, събудете се! Не всички трудещи се и кредитополучатели са програмисти.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago_pavlov » 03 Юли 2021, 15:17

А ако банката фалира докато спестява?
Или ще ги тъпче под дюшека...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Х1 2.3d,MB SL350,MB E350d

Мнение от top » 03 Юли 2021, 15:29

Примерно моята логика да взимам кредити е, че примерно решавам да си купя хладилник, условно да кажем че струва 2000лв, виждам оферта в някой техно магазин, че е на изплащане за 10 месеца х 200лв без лихва (щом се плаща навреме) и вместо да дам 2000 на куп, давам 0, защото първата вноска е след 1 месец а хладилника го взимам сега а парите са ми останали в сметката, не съм ги похарчил и "разполагам с тях" (ако стане нещо приоритетно спешно ги имам). Може би малко хора ще схванат и намерят логика в това и вероятно ще ме обявят за най-тъпия тук. Разбира се това не значи, че трябва да се вземат 100 кредита... губи се смисъла, но умерено и премислено върши работа.

Sent from my iPhone using Tapatalk

ентусиаст
Аватар

Мнение от sub_eleven » 03 Юли 2021, 15:32

top написа:Примерно моята логика да взимам кредити е, че примерно решавам да си купя хладилник, условно да кажем че струва 2000лв, виждам оферта в някой техно магазин, че е на изплащане за 10 месеца х 200лв без лихва (щом се плаща навреме) и вместо да дам 2000 на куп, давам 0, защото първата вноска е след 1 месец а хладилника го взимам сега а парите са ми останали в сметката, не съм ги похарчил и "разполагам с тях" (ако стане нещо приоритетно спешно ги имам). Може би малко хора ще схванат и намерят логика в това и вероятно ще ме обявят за най-тъпия тук.

Напротив, в това наистина има логика, при условията, които каза и при условие, че парите ти трябват за нещо друго. Но от такива уравнения можеш да си усложниш живота и много да трябва да смяташ и да се обременяваш. Например ако купиш още един куп неща по същата схема...

drago_pavlov написа:А ако банката фалира докато спестява?

А ако фалира докато го изплащаш? Прекалено много хипотези включваме.

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 03 Юли 2021, 15:35

Къде па дават 15 бона на програмисти. Почнахте да ги говорите едно към гьотере...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago_pavlov » 03 Юли 2021, 15:42

sub_eleven написа:

Ти ги включваш хипотезите...
Ако фалира докато го изплащаш най-много да почерпиш :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от sub_eleven » 03 Юли 2021, 16:32

drago_pavlov написа:
sub_eleven написа:

Ти ги включваш хипотезите...
Ако фалира докато го изплащаш най-много да почерпиш :mhihi:

Не е така, защото някой ще ги придобие активите им и не се знае как точно ще ти се отрази.

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 03 Юли 2021, 16:35

ако искаш да караш ново БМВ, жена ти и тя да кара някое ново сувче, да живееш в къща около някой голям град, да гледаш деца и да имаш някой скрап, който да човъркаш в гаража, с 15 бона няма да ти е лесно.
И да не са много програмистите с 15 бона заплата, на много им се иска, но малко ги получават

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата