Кога ще е следващия срив в цените на имотите?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

годината на голямата резачка

2021
25
25%
2022
27
27%
2023
12
12%
2024
6
6%
2025
1
1%
2026
1
1%
2026+
28
28%

Общо гласове : 100
Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Re: Кога ще е следващия срив в цените на имотите? 2021

Мнение от c04 » 02 Юли 2021, 12:00

Bogat-Beden написа:Не са бре, излиза си :dunno:

Мисля, че е гръцка махала?

Вече излиза, нейде там ще да е.

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 02 Юли 2021, 12:06

Комбина написа:Та тези хора го отнасят най-много заради високите цени надути от тези които по ваши думи купуват цели етажи ново строителство защото нямат какво да си правят парите...

Отнасят го, да. Направо го отнасят двоен.
Първо, защото тия дето купуват цели етажи и сгради на зелено, ги купуват с нашите пари по схема. Взел примерно за пътеката до Рилските 8 милиона, дал за гнайс 100 000 лева и останалото се превърта през имоти и т.н. Естествено, всичко е на едни специални цени, декларира се на още по-специални цени и след това се продава на скъпото. Така втори път ни чукат, щото пак ни вземат парите.

Примери колкото искате. Дори добричкият професор Кантарджиев се оказа с 5 апартамента, повечето нямат обявена стойност на придобиване, с имот в Горна баня 1 декар за 2500 лева закупен и т.н. :banghead: :banghead: :banghead: Представете си какво е при останалите политици. Та затова цените са такива...

Почти всички мои познати са купували до момента с кредити. Дори тия, с над 10 - 15 000 лева доходи на месец
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 02 Юли 2021, 12:30

blacksapphire написа:Ето един " уникален дизайн дупка" :mhihi:

https://www.olx.bg/d/ad/2-staen-sofiya- ... tem_to_vec

Егати тавана за пол'вин милион... :mhihi: :mhihi:

Не изглежда зле, но е малко нисичко. Ако вратите са по 2 метра, таванът е някъде на 2,40м., може да се пипне с ръка.

Тераската изглежда готина. Обзавеждането... малко прекалено "арт" ми идва... :dunno: :dunno:
Excellent! Steven is my name!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 02 Юли 2021, 12:40

То там около Докторски паметник е сакрално място за истинските софиянци, ще замине като топъл хляб ателието :mhihi:
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 02 Юли 2021, 12:53

streetz написа:То там около Докторски паметник е сакрално място за истинските софиянци, ще замине като топъл хляб ателието :mhihi:

Не вярвам, че ще замине толкова бързо. Дори в Сан Стефано Плаза има на подобни цени, дето си стоят с години.

Виж, около Докторската има такива апартаменти по 150 - 200 м2 релани, с гаражи и т.н., дето наистина си струват. При това в сгради, които след 20-30 години ще са в много по-добро състояние от тия стиропореногипсокартонени "луксозни" кутийки, дето ги строят на бай Мангау групата :bchug:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 02 Юли 2021, 13:21

Borymeckata написа:Предполагам, че е така... и ние натам отиваме.

Да бачкаш 25 години за някаква дупка - това ако не робство, не знам какво е. От година някъде работя с един испанец, иначе много свестен човек. Та тоя ни покани на парти, защото най-накрая, след не знам коклко си десетки години, си изплатил апартамента. 330 000 евра. Като го поразпитах, става въпрос за някакъв тристаен апартамент (?!?) около 70 квадрата в покрайнините на Мадрид, даже ми показа сградата в Гугъл мапс. Начерта ми разпределението... И двамата сме строителни конструктори, та успях да си го представя - вервайте ми, всяка изкривена панелка е по-добре от това. Половината е коридор, четири малки стайчета (кухня, всекидневнма и две спални) наредени в редичка покрай него и тоалетна и баня в дъното на коридора. Да бачкаш като идиот 25 години за ТОВА... благодаря, не пуша. :dunno: :dunno:

Преди седмица коментирахме темата за "свободата" с жената. А разговорът започна от драмата на наши приятели - единият избрал да живее в Западна Европа като "европеец", другият избрал да се развива в София продавайки всичко в провинцията. И двамата нямат нищо "на село" или при роднини по ред причини.

И двамата поради различни проблеми от високи доходи и собствен бизнес се оказаха в ситуация с много дългове и никакъв доход. Когато наближи датата за напускане на квартирите и нямаха къде да идат освен на улицата, привлекателността на живота под наем и усещането за свобода рязко изчезнаха.

В общи линии, ако нямаш собствено жилище и декар земя като минимум. Няма как да си свободен.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 02 Юли 2021, 13:32

TheDriver написа:ако нямаш собствено жилище и декар земя като минимум. Няма как да си свободен.

За съжаление е вярно, трябва човек да е поне малко консервативен с личните си финанси...
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 02 Юли 2021, 13:46

По-добре здрав и богат, отколкото беден и сакат :clap: Ако в същата ситуация бяха с ипотечен кредит вместо под наем... по-различно ли щеше да е ?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 02 Юли 2021, 14:06

Не, щяха да са в абсолютно същата "лодка". Може би щяха да имат малко повече време да си стъпят на краката, но за сметка на по-голямо прецакване после.

Просто често са ме критикували(вероятно и те двамата), че къщите на "село" ме заробват и вместо да си живея живота, аз Х на брой уикенди в годината слугувам на имотите си. :dunno:

Съответно решението по тази логика е да продадеш този "пасив" и с "изкараните" пари да се поглезиш или да ги инвестираш.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 02 Юли 2021, 15:26

Точно така! Това, че жилището е с ипотека, не е много по-различно от това да си под наем :yes: ! Спреш ли да я плащаш, лека-полека започваш да потъваш... Аз също мисля, че имот има смисъл да продаваш, само ако ще купуваш друг имот или ще дофинансираш покупката!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 02 Юли 2021, 15:32

Т.е. искаш да кажеш, че не е умно да си продадеш къщата на село и да си вземеш 10 годишна S класа ? Скееептичен съм :mhihi: :mhihi: :mhihi:

За мен има или няма смисъл е с прекалено много условности. Ако имаш разпадаща къща в село, в което не става и за почивка, щото има само цигани и кражби... за кво ти е ? Ся вече за какво ще използваш парите, е друг въпрос.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 02 Юли 2021, 17:11

има една основна разлика между ипотеката и наема.

ако утре не можеш да си плащаш наема остваш на улицата по гол гъз, ако вече не можеш да си плащаш ипотеката, можеш поне да опиташ да продадеш имота, да покриеш ипотеката и да остане нещо. апартамент купен с ипотека преди да кажем 10 години, сега струва съвсем други пари. поне в момента това е възможно поне докато дойде дългоочаквания срив на цените на имотите

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 02 Юли 2021, 17:21

Както и ако си влезнал с достатъчно първоначална вноска. Ако си купувал с 25-30%, вероятно по всяко време ще можеш да го продадеш и да върнеш заема :yes:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 02 Юли 2021, 17:53

Petrolhead написа:има една основна разлика между ипотеката и наема.

ако утре не можеш да си плащаш наема остваш на улицата по гол гъз, ако вече не можеш да си плащаш ипотеката, можеш поне да опиташ да продадеш имота, да покриеш ипотеката и да остане нещо. апартамент купен с ипотека преди да кажем 10 години, сега струва съвсем други пари. поне в момента това е възможно поне докато дойде дългоочаквания срив на цените на имотите

Има и по-апокалиптичен вариант. Да си купил сега на 1600€/м2 с ипотека в Манастирски Ливади и да се срути всичко, и да трябва да продадеш на 800€/м2 (колкото беше добра цена през 2012 например), и да останеш длъжник на банката за 1/2 от имота и без имот ...
Това е съществувал преди години казус, защото цените са на нива от 2008, когато някои са се наиграли по тая схема и 2012-2013 са пили студената вода...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 02 Юли 2021, 19:03

Апокалиптичния вариант е много трудно да се случи, на банките не им трябват празни стаи да продават и после да търсят несъбираеми пари. Правят се отсрочки, преструктурирания, чак в много краен случай се стига до взимане на имот.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата