България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Модератор: Общи модератори
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Аз нарушавам при всеки удобен момент и никога не съм твърдял че съм ангел на пътя . Баща ми не кара кола от едно 15 години и повече но едно време като караше беше същия ошашавен гимназист като тия дето се тачат много у тая тема . Една вечер ни прибира аз и брат ми и за малко да обърне москала изправи го на две гуми за малко да отидем в канавката щото имало някакъв знак за надясно не го видял и реагира като по учебник в последния момент . От тогава имам някаква вътрешна неприязън към такива дето карат като баби и създават нерви на другите . Бас хващам че половината от тука пишещите са с по няколко ПТП както си спазват буквата и запетайката на правилника .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Моджо написа:Отваряй да видим.
Едно е от време навреме да НЕ нарушаваш, друго от време навреме да го правиш. Има съществена разлика. И от как карам с 80-85 и 90 само ако има кола зад мен, извънградско 98 % са нарушаващите.
Не че понякога не карам и със 120 или некое 60 не го спазя. Ама е рядко и за кратко.
А за града да коментираш нещо? Или и на теб пешеходците ти пречат. Да пукнат дано.
И, да, пътя не е мястото да си правиш кефа.
Нещо си в грешка, на мен пешеходците никога не са ми пречели. А когато тела да карам бързо пък, абсолютно никой не ми пречи.

Но иначе си прав, не е мястото, ама за много от нас си е точно мястото. Обаче не бъркай правене на кеф с пречене на другите участници в движението.
А темата няма какво да я търся, аз я помня и я знам за себе си, но то и ти влизаш в тая статистика - нарушаваш, ама само понякога, с малко, само ако еди какво си и да, има разлика дали е често, понякога или много рядко. Но има и такива, които по принцип не нарушават, но пък веднъж решили да карат бързо някак не са им ясни някои неща. И те също правят сакатлъци, често фатални, та нещата са много относителни.
За финал ще кажа, че ниската скорост и спазването на правилата дават по-голям шанс за щастлива развръзка в повечето ситуации.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

I feel the need, the need for speed.
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
През почивните дни пак някакво страшно меле... аз вчера се връщах през Петрохан... повечето време колоната вървеше бавничко, но като слязохме вече към селата и по правите започна някакво адско ръгане и бутане кой ще изпреварва... карат срещу колите със 180... защо?!?!?!?!
Карал си 40 минути през прохода с 40-50-60-70 км/ч ... изведнъж решаваш, че искаш да изпревариш 20 коли... ама то има 100 автомобила в колоната...
В крайна сметка на светофара на овча купел спрях до един син туарег (2017-2018), който правеше чудеса от "храброст" през прохода само и само да е напред в колоната
погледнах го... личеше му, че е много "начетен"

Карал си 40 минути през прохода с 40-50-60-70 км/ч ... изведнъж решаваш, че искаш да изпревариш 20 коли... ама то има 100 автомобила в колоната...

В крайна сметка на светофара на овча купел спрях до един син туарег (2017-2018), който правеше чудеса от "храброст" през прохода само и само да е напред в колоната

погледнах го... личеше му, че е много "начетен"

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
- Кара: e46 318i N42B20AB
- Мечтае да кара: хората да мислят
- Детайли за колата: свежа и поддържана!
Защото не забелязваш една още по-дразнеща тенденция, Вичо. Обърни внимание:
Както казваш винаги някоя голяма, като военна колона и всички се влачат плътно подир някое недуразумение, кифла каквото е там. Отбивки колкото щеш, ма егоисчето какво му пука. Отделно повечето умници са наредени плътно един зад друг, дори да речеш да изпревариш няма къде да се свреш. Идва най-интересната част. Колоната пъпли така винаги когато няма възможност да се изпреварва и някак странно първото гейче се сеща, че може яко да ускори на правите, където по принцип трябва да се светне, че е редно да пусне бързащите напред и после като иска пак да си дреме като мисирка.
Знам, че предното ти писане бяха камъни в моята градина, ама грешиш. Нищо им няма на бързащите, всички бързаме понякога, някои често. Проблемите идват от неадекватните, не от бързащите!
Както казваш винаги някоя голяма, като военна колона и всички се влачат плътно подир някое недуразумение, кифла каквото е там. Отбивки колкото щеш, ма егоисчето какво му пука. Отделно повечето умници са наредени плътно един зад друг, дори да речеш да изпревариш няма къде да се свреш. Идва най-интересната част. Колоната пъпли така винаги когато няма възможност да се изпреварва и някак странно първото гейче се сеща, че може яко да ускори на правите, където по принцип трябва да се светне, че е редно да пусне бързащите напред и после като иска пак да си дреме като мисирка.
Знам, че предното ти писане бяха камъни в моята градина, ама грешиш. Нищо им няма на бързащите, всички бързаме понякога, някои често. Проблемите идват от неадекватните, не от бързащите!
9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
ivoaudi написа:Нищо им няма на бързащите, всички бързаме понякога, някои често. Проблемите идват от неадекватните, не от бързащите!
тук съм съгласен, ама тия не бързат, а са неадекватни в моите очи... не може аз да карам с 50-60 и тоя да "бърза" със 180 по правите, и да стигнем по едно и също време на светофара в София, което е на 100км откъдето сме тръгнали

бързащите им личи и обикновено повече не се виждаме, защото са наваксали доста

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- ceco_kd
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е36 318i
- Мечтае да кара: На челна стойка.
- Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.
"Бързата работа - срам за майстора!"
"Бързата кучка - слепи ги ражда!"
Тези ги е измислил народа и важат и в случая, когато стане някакъв инцидент. Аз тръгвам на време и стигам на време. Вие като не сте си направили сметката си е ваша работа, ама да ме псува вчера един кавал с е38, че карам преди кръстовище в градска среда бавно, където пресичат на ляв завой и хора....И къде стигна като ми се изряска с мръсна газ, а.....до следващия светофар и беше в средната лента, а аз в дясната. Колко по-бързо стигате като прелитате ниско? Щото аз както писах по-горе стигам на време. А и да закъснявам ми дреме....Не коментирам такива, които обаче пъплят с ограничението и после шпорят. Сори ама мен не ми дреме кой ме псува и кой не. Спазвам си колкото се може повече правилата(има и дребни изключения) и пет пари не давам ако ще да съм гей или лесбийка за някой си гусин Никой. И от много време си живея някак по-добре като че ли....И пак си я имам радостта от шофирането! Хайде със здраве на всички, дори и да са гейове или блондинки или червенокоси!
Изпратено от моят Redmi 4X с помощта на Tapatalk
"Бързата кучка - слепи ги ражда!"
Тези ги е измислил народа и важат и в случая, когато стане някакъв инцидент. Аз тръгвам на време и стигам на време. Вие като не сте си направили сметката си е ваша работа, ама да ме псува вчера един кавал с е38, че карам преди кръстовище в градска среда бавно, където пресичат на ляв завой и хора....И къде стигна като ми се изряска с мръсна газ, а.....до следващия светофар и беше в средната лента, а аз в дясната. Колко по-бързо стигате като прелитате ниско? Щото аз както писах по-горе стигам на време. А и да закъснявам ми дреме....Не коментирам такива, които обаче пъплят с ограничението и после шпорят. Сори ама мен не ми дреме кой ме псува и кой не. Спазвам си колкото се може повече правилата(има и дребни изключения) и пет пари не давам ако ще да съм гей или лесбийка за някой си гусин Никой. И от много време си живея някак по-добре като че ли....И пак си я имам радостта от шофирането! Хайде със здраве на всички, дори и да са гейове или блондинки или червенокоси!
Изпратено от моят Redmi 4X с помощта на Tapatalk
Карам бавно! Стигам Бързо!
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Ако става въпрос за поговорки има и други
девет дена осем часа
бивол с кавал ще просвири
и т.н
Реалноста е че на пътя няма кучки биволи майстори кавали и каквото там са сложили в тия премъдрости . С това бързане всеки който пътува често може да потвърди че се губи адски много време с бавно каране . Разликата по нашите пътища Варна София примерно може да стигне 1.5 - 2 часа в зависимост от трафика . Дори на къси разстояния като Варна Добрич разликата може да стигне 20 минути което отиване и връщане си е 40 минути . Ако пътуваш всеки ден за 20 работни дена са 8 часа или един работен ден прекарваш в колата за нищо . Това е моят практически опит с тия неща за което аз нямам вина че реалноста е такава
девет дена осем часа
бивол с кавал ще просвири
и т.н
Реалноста е че на пътя няма кучки биволи майстори кавали и каквото там са сложили в тия премъдрости . С това бързане всеки който пътува често може да потвърди че се губи адски много време с бавно каране . Разликата по нашите пътища Варна София примерно може да стигне 1.5 - 2 часа в зависимост от трафика . Дори на къси разстояния като Варна Добрич разликата може да стигне 20 минути което отиване и връщане си е 40 минути . Ако пътуваш всеки ден за 20 работни дена са 8 часа или един работен ден прекарваш в колата за нищо . Това е моят практически опит с тия неща за което аз нямам вина че реалноста е такава

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Мда, ама една част от тия дето много бързат никога не стигат.
Аз бях чел една книга, която алекс беше препоръчал преди много време... the driver на alex roy.
От тогава коренно си промених стила на каране. Този тип печели gumball с М5, срещу всякакви
абсурдни супер и хипер коли. Доста интересно четиво, ако човек може да си направи изводите.
Аз бях чел една книга, която алекс беше препоръчал преди много време... the driver на alex roy.
От тогава коренно си промених стила на каране. Този тип печели gumball с М5, срещу всякакви
абсурдни супер и хипер коли. Доста интересно четиво, ако човек може да си направи изводите.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Я дефинирай бавно каране ?
Щото ако е такова по правилата то не е бавно, нали ?
Или е бавно само в твоите представи.
В кола насила никой не те е качил. Като не искаш да си "губиш времето" просто не карай.
Щел да спести 20 минути , нема що.
Щото ако е такова по правилата то не е бавно, нали ?
Или е бавно само в твоите представи.
В кола насила никой не те е качил. Като не искаш да си "губиш времето" просто не карай.
Щел да спести 20 минути , нема що.
Хм,хм...
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Моджо написа:Удоволствието ли? Удоволствие на пистата. На пътя си да стигнеш от А до Б, безопасно и съобразявайки се с всички, в това число и "неадекватни".
Брат извинявай, аз се старая всяко едно излизане с колата да ми е удоволствие. Караме BMW все пак, не пежо

А и аз карам бързо, не защото бързам да стигна някъде. Карам бързо, защото това ми доставя удоволствие.

You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Старай се друго да ти е удоволствието. Има и други на пътя, не сте само карачите.
Вярно, разбира се по трудния начин...само с моабети не става.
Да сме живи и здрави да дойде фалоса.
Вярно, разбира се по трудния начин...само с моабети не става.
Да сме живи и здрави да дойде фалоса.
Хм,хм...
То с тия триноги да ти баш и удоволствието. Аз вече се чудя за кат ли ще работя или фирмата. 
И да бързаците винаги фо разбират по трудния начин.Това от опит де..

И да бързаците винаги фо разбират по трудния начин.Това от опит де..

- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Сефте да съм съгласен с Моджо...
Откакто имам една от най-бавните е60 в България, се забелязвам, че дори на това двигателче се мъча да му вадя душата, колата предразполага.. Ама аз въобще не съм свикнал и не умея да карам бързо и не го правя добре въобще... Затова постоянно си напомням да намалявам, накрая ще я продам и ще си взема кошник на предно... Сериозно.. Поне добре, че не си взех 550/М5 ( ясно защо
)
Откакто имам една от най-бавните е60 в България, се забелязвам, че дори на това двигателче се мъча да му вадя душата, колата предразполага.. Ама аз въобще не съм свикнал и не умея да карам бързо и не го правя добре въобще... Затова постоянно си напомням да намалявам, накрая ще я продам и ще си взема кошник на предно... Сериозно.. Поне добре, че не си взех 550/М5 ( ясно защо

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
Изцяло е до нагласа... аз още преди години си казах, че газ ще си давам с мотора на трасето, адреналин - само там. От тогава с колите само си се возя лежерно и ми е все тая. Да ми се наложи да бързам 2-3 пъти в годината...
Хич не им завиждам на тия, дето имат за мъжко хоби по една малко по-бърза кола и цял ден се чудят да ѝ набият ли камшиците на пътя, че я камера ще ги снима, я някой ще скочи пред тях... все на тръни, то това не е и удоволствие, баси.
Хич не им завиждам на тия, дето имат за мъжко хоби по една малко по-бърза кола и цял ден се чудят да ѝ набият ли камшиците на пътя, че я камера ще ги снима, я някой ще скочи пред тях... все на тръни, то това не е и удоволствие, баси.
- немо
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
Kroki написа:Брат извинявай, аз се старая всяко едно излизане с колата да ми е удоволствие. Караме BMW все пак, не пежо
Kroki написа:Ето например онази вечер, в продължение на около 2минути давах газ и биех прекъсвачи. Това е моята връзка с колата, толкова хубави моменти имам с нея, толкова усмивки, толкова сълзи съм изплакал в тая кола, че само тя си знае.
Не е най-добрата, нито най-бързата, нито най-удобната, но това е тя. Аз също, не съм най-добрия!
Връзката човек-кола тук е много силна. Вие целувате ли си колите като слизате от тях? Обръщате ли се просто да я видите спряна след 400-те км минати на един дъх?

Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....