България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Top Gun Maverick » 28 Апр 2021, 12:15

Мислех, че аз съм единственият идиот правещ така, чак ме успокои, че сме поне двама, Бубо. :mhihi: Докато го пишех и бум-бум се включил, хахаха...
А на пешеходци не свиря, всъщност на никой не свиря никога. Това само може да панира и създаде ситуация, от която иначе излизам с усмивка или безразличие. Идиотът си е идиот и моя клаксон няма да промени нищо у него, абсолютно нищо. А често съм виждал такива сватбари свирят на един, друг си мисли, че на него и...ами виждали сте, но има възможни развития с физическа саморазправа и то не рядкост. :mhihi: Неслучайно е забранено свиренето и не е защото създава шум за околните. Да не говорим, че много си свирят за щяло и нещяло защото другите са им длъжни, такива си ги псувам с кеф открито да ме видят, слизал съм и няколко пъти да ги питам защо свирят. За мен го правят защото не са яли бой, особено гости в малките градове, но то и в София често си ядат бой или поне някой слиза да им обяснява, че не може да свириш като обезумял. :mhihi:
Лично аз предпочитам ако съм в нарушение някой да ми ръкомаха, да ме напсува(просто си подминавам и не мигвам даже)но не и да ми свири.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

Photographer
Аватар
Кара: му се нещо старо

Мнение от randity » 28 Апр 2021, 12:24

Аз ежедневно пресичам доста натоварена пешеходна пътека. Не съм съгласен с пресичането на кой където му падне. Просто като видя, че идват много коли, най-вече камиони и автобуси, седя и чакам по-назад, за да се изтеглят, а не кибича на ръба на бордюра. Много пъти съм писал, имам колеги, които се мятат на тая пътека, без въобще да гледат. Стигали сме и до спорове, но не и до по-адекватни постъпки от тяхна страна.
П.П. Най ми е любимо някой на пешеходна пътека да се разхожда, все едно е на Витошка. Имал съм случай и със спиране посредата на нея от две баби, да си поговорят. В първия момент ме хвана яд, после си ме изби на смях :mhihi:

Изпратено от моят SAMSUNG S9 SM-G960F с помощта на Tapatalk
.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 28 Апр 2021, 12:28

А тия дето слизат да питат го правят, щото те не са яли още бой :mhihi: И така кръговрата се върти :mhihi:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 28 Апр 2021, 14:29

Така е, но донякъде само понеже бая има, които не ги бърка и един бой да изядат и си се пробват, ама балансът натежава силно към едната страна, ако не вярваш, просто гледай наоколо.
Виждал съм даже някой да тръгва да преследва някой заради клаксон. :mhihi: Обикновено свирещите бягат и не им се свири толкова после или омекват при слизане, което е най-добрия вариант и за двете страни, без значение кой, кого. И това знам защо е в общия случай, ама не ми се обяснява.

ТНТ, това с бабичките редовно го виждам от страна на млади, лафещи си по телефоните и срещащи някой друг, обикновено тийнове. А за хвърлянето на пешеходната...това предимство е само пред закона. Като те целуне някой, голям праз за теб, че го осъдиш.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 28 Апр 2021, 14:37

Е тия битовизми така ги разправяш, сякаш не караме по същите пътища. И са ми слизали и са ме гонили... и на магистралата са се опитвали да ме наврат в мантинелата.
Какво ново може да кажеш :lol: Не съм спрял да им свиря да ти кажа :lol:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 28 Апр 2021, 14:41

от vicho » 30 Авг 2006, 13:45

А случвало ли ти се е като дадеш път да те псуват :shock: , защото на мен ДА, спирам на пешеходна пътека, давам път на един дядо като му махвам с ръка, а той спира и почва "бе да ти еба майката, айде карай бе"... без коментар! :confused:

Блъгари баце! (не българи, а блъгари)

still valid :mhihi:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 28 Апр 2021, 14:41

Аз пък се старая да пресичам само на пешеходни пътеки. Много ми беше забавно, тука всички пресичат както си знаят, в щатите като бяхме седят и чакат да светне зелено. :mhihi:
И си натискам копчетата и си чакам, а не тръгвам, защото няма коли. Така съм възпитан и смятам, че е правилно. Знам колко е тъпо да ми излезне от някъде някой, шото е решил да не пресича на пешеходната пътека, камоли майка с детска количка. :)
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 28 Апр 2021, 14:42

В щатите съм пресичал дори пред патрулка по средата на колона чакаща на кръстовище :mhihi: Стига глупости.

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 28 Апр 2021, 14:44

Да и дружката ми като бяхме в Ocean City, MD докато караше колело минаваше на червено и викаше няма кво да стане и го спряха и глобиха и после резко промени поведението си. :mhihi:
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 28 Апр 2021, 15:00

Kroki написа:Много ми беше забавно, тука всички пресичат както си знаят, в щатите като бяхме седят и чакат да светне зелено.

Моите наблюдения са баш обратните. И в щатите и в Канада и в Европа никой не чака на червено ако няма коли. В северна америка е малко по-малко, защото на 6 лентов булевард не си е работа, ама и там го правят доста. Аз бях втрещен като отидох в Лондон за пръв път преди 10-12 години, пресичат си на червено даже и коли да има :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 28 Апр 2021, 15:00

С колело е друга бира от другата страна на водата, вече не си пешеходец. Където живеех за всичко се гонеха велосипедистите, за знак стоп, за това че не го търкаляш където трябва и т.н.
Ченгетата имаха много готини SPECIALIZED велосипеди и не бяха някакви с тумбаци. Беше смешно, че имаше ентусиасти дето си мислеха, че мога да избягат :mhihi:

В Лондон не бих пресичал смело където ми падне, защото там ще те размажат без да им мигне окото, каквито са психопати :lol:

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 28 Апр 2021, 16:22

Да отбележа едно положително нещо през последните години касаещо изкарването на книжки у нас. От няколко години насам твърдо не можеш да си платиш за да изкараш листовките. Вече е практически невъзможно с новите начини провеждане на изпита. Скоро пак едни търсеха да дават пари за да минат изпита на листовките някак, ами не става. Явно се положиха някакви усилия в тая насока, не знам поради каква причина, но се положиха. Много и фалшиви книжки се хванаха тип Гръцки и Испански.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 28 Апр 2021, 17:07

steeN написа:В щатите съм пресичал дори пред патрулка по средата на колона чакаща на кръстовище :mhihi: Стига глупости.

зависи къде си... в моето село ще ти се скарат и може и да ти напишат глоба. мисля, че е $50 за джей-уокинг.

на мене лично ми е все едно - гледам хората и ако тръгнат да пресичат спирам. не им се връзвам, не натискам клаксона, не псувам и не се саморазправям.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 28 Апр 2021, 17:10

Но натискаш спирачката което си вече малък дискомфорт особено ако трябва да спреш аварийно иначе газиш зомбито .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 28 Апр 2021, 17:11

по повод пешеходните пътъки

НЕ давайте газ, ако не виждате цялата пешеходна пътека с тротоарите към нея (дори и на зелено)
You said: "Time will change!" What if it changes you?

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата