Кога ще е следващия срив в цените на имотите?
Модератор: Общи модератори
- ivanski_2
- младши ентусиаст
-
- Кара: V8 HEMI
Re: Кога ще е следващия срив в цените на имотите? 2021

Ако някой си търси паркомясто под наем в Бояна на добра цена да свирка

Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... 

sub_eleven написа:alekangg написа:Малко инфо от Испания.
2021 продължават да падат наеми и цени, като в Мадрид и Барселона наемите падат с 10%.
Цените на новите жилища се задържат за сега, но старите падат с 5%.
Тук ако бяха толкова високи наемите, нямаше да е проблем да падат с по 10%.
Испанците защо не си купуват жилища при това положение, след като е толкова неизгодно под наем?
Има и друг фактор, който изкривява пазара у нас или поне го прави различен.
Това е нагласата към собственост и процентът на собственост.
По процент на собственост сме на челните места в Европа заедно с останалите Източно-европейски страни, а Испания е някъде под средата с 10% по-ниско от нас. Германия с другия изкривен пазар е на дъното с около 50%.
У нас търсенето на "собственост" сериозно превишава търсенето на "наем" съответно цената да бъдеш собственик е относително висока, а тази да си наемател относително ниска. Прагът на наемите, след който избираме да сме собственици е по-нискък от този в Испания например.
Немците имат обратния проблем в Берлин и Мюнхен където по ред причини повечето хора избират да живеят под наем.
В тези градове процентът на собственост вероятно е под 50. Мисля че всички сте наясно това до какво доведе в последните години.
steeN написа:Не е теория, а реалност. Като почнат да се вдигат лихвите имотите ще паднат, не веднага, но с някакво закъснение.
.................
Накратко, това в същност е причина централните банки да държат лихвите ниски в целия свят.
И според мен това е основното. Всичките тези евтини пари са в основата на ресурса за "схеми/далавери" у нас.
Схемите се захранват от Еврофондовете и различните програми + някакъв процент чужди средства(руски, турски и т.н.). Всичко това лежи на плещите на "безплатните пари".
Аз обаче не виждам никакви изгледи този период да свършва.

- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Малии, каква хралупка ще си взема на село за 35 евромарки.. 

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
TheDriver написа:...
Според мен има и друго. Масата жилища след края на 60те и преди 2007-8 някъде са строени на 2 на 3 и са безумно неадекватни във всяко едно отношение. 90-те примерно е имало една мода да се строят 5-6 етажни кооперации без асансьор

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
Аз такива наблюдения нямам
Може да е валидно за панелките, но с тяхната динамика не съм съвсем наясно.
Това което аз виждам е, че никой не се разделя с тухла, ЕПК от късния комунизъм, масово офертите са за 1ви етаж. Но за горните етажи обявите са малко на фона на купищата обяви за ново строителство.
Аз бих определил масовката ново строителство като неадекватна на фона на "старото".
Между другото преди Великден би трябвало да ида на оглед на ЕПК от '78 и ново строителство(единственото което ставаше за оглед)- с нормални входове, стълбища, врати, коридори и размер на стаите.
Откривам напоследък, че ЕПКто до голяма степен се припокрива документално с панелката, а именно земята отдолу е общинска.

Това което аз виждам е, че никой не се разделя с тухла, ЕПК от късния комунизъм, масово офертите са за 1ви етаж. Но за горните етажи обявите са малко на фона на купищата обяви за ново строителство.
Аз бих определил масовката ново строителство като неадекватна на фона на "старото".

Между другото преди Великден би трябвало да ида на оглед на ЕПК от '78 и ново строителство(единственото което ставаше за оглед)- с нормални входове, стълбища, врати, коридори и размер на стаите.
Откривам напоследък, че ЕПКто до голяма степен се припокрива документално с панелката, а именно земята отдолу е общинска.

- steeN
- старши ентусиаст
-
ЕПК-то е прехвалена панелка за мен. Голямо чудо като не е предварително произведен, пак супер тънки стени от същия материал, ама излят на място.
Да не говорим, че гарантира, че ще става въпрос за някакви 16+ етажни абсурди. Не знам, просто не мога да го възприема аз.
Тухлата е баш до края на 60те от моите наблюдения, после никой не прави тухла освен на разни места дето всички ги знаете, за разни специални хора.
За такива жилища може да се напрви компромис, защото освен, че са по-качествени (относително, не че са нещо уникално) и по принцип като по-стари
просто са в по-вътрешната част на града, която в Бг е по правило по-желана. Аз не бих обаче.
Да не говорим, че гарантира, че ще става въпрос за някакви 16+ етажни абсурди. Не знам, просто не мога да го възприема аз.
Тухлата е баш до края на 60те от моите наблюдения, после никой не прави тухла освен на разни места дето всички ги знаете, за разни специални хора.
За такива жилища може да се напрви компромис, защото освен, че са по-качествени (относително, не че са нещо уникално) и по принцип като по-стари
просто са в по-вътрешната част на града, която в Бг е по правило по-желана. Аз не бих обаче.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- msi200
- ентусиаст
-
- Кара: X5+M2
За даването под наем на гаражи, хем няма разправия, хем пак трябва да го намериш, да го купиш, после да намериш наематели, после всеки месец да си събираш наема в брой, ако не ти се плащат данъци. Общо взето, доходността е същата, като от апартаменти. Също така, апартамент може да се дава под наем и необзаведен, което намалява разправиите.
Незнам, дали си спомняте, но в София през миналата криза първо започнаха да разпродават гаражите. Без гараж и кола може да живееш, ама без апартамент нА София е по-трудно. 2012г си взех на Хладилника огромен гараж с височина 3.70 за за 12к евра, а предишния собственик си беше паркирал лодката вътре...
Незнам, дали си спомняте, но в София през миналата криза първо започнаха да разпродават гаражите. Без гараж и кола може да живееш, ама без апартамент нА София е по-трудно. 2012г си взех на Хладилника огромен гараж с височина 3.70 за за 12к евра, а предишния собственик си беше паркирал лодката вътре...
I love the sound of V8 in the morning...
steeN написа:ЕПК-то е прехвалена панелка за мен. Голямо чудо като не е предварително произведен, пак супер тънки стени от същия материал, ама излят на място.
Предимството е много по-дългия експлоатационен срок заради липсата на прословутите заварки.
Аз лично не намирам никакво предимство на стените на "новата" ми кооперация от 2008 спрямо, тези в 13 етажното ЕПК в което съм живял.

Намира се и тухла от късния период, съизмерима е с наличието на "нормални" сгради ново строителство.
Новото строителство има и друг проблем - съотношението собственици ползващи апартаментите спрямо наематели. Броят на празни апартаменти или такива с наематели в ново строителство е много по-голям, а това е сериозна пречка при използването след това.
ЕПКто за което говоря има само 1-2 два празни апартаменти и 90% живеят собственици. Макар броят на апартаментите да е голям, организацията на етажната собственост е много по-лесна. Да не говорим за неща от типа на зимното почистване, почистване на градинката пред блока и т.н.
Моята кооперация има 1/3 от апартамените, но половината са празни или с наематели които нищо не ги интересува. И проблемите назряват....
- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46, G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: M54B22
B48B20
Единственото общо между ЕПК и панелка е, че на някои ЕПК-та неносещите и фасадните стени са от панели.
Тухленото строителство винаги си го е имало. Ходил съм на много огледи на тухлени кооперации от 80-те.
Тухленото строителство винаги си го е имало. Ходил съм на много огледи на тухлени кооперации от 80-те.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- steeN
- старши ентусиаст
-
TheDriver написа:...
Това, което описваш за мен е много изолирана ситуация. Ако повечето апартаменти са празни, това просто е "лоша" сграда, към която няма интерес за мен.
msi200 написа:...
Мда, това с гаражите в момента е след дъжд качулка. Времето си беше там някъде където споменаваш, че си взел този конкретен.
Съгласен съм, че и фрагментацията е огромна, защото трябва да следиш 4-5 пъти, ако не и повече, имоти за същата доходност.
С тази тенденция за вдигане на данъците на автомобилите, скоро ще има голямо изчистване.
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Нека се сринат гаражите, веднага ще купя 2-3 в Редута 

Never mistake motion for action...
steeN написа:TheDriver написа:...
Това, което описваш за мен е много изолирана ситуация. Ако повечето апартаменти са празни, това просто е "лоша" сграда, към която няма интерес за мен.
.
Какъв интерес при положение, че свободните апартаменти не са на пазара.

Собствениците им ги ползват като депозити буквално.На два пъти ми се наложи да ги търся - или не можеш да ги откриеш или нямат интерес да правят/плащат каквото и да е. Искат апартаментът да им стои някъде там и по възможност да имат минимални разходи по него. Не искат да го пуснат под наем.....даже мазето не им се занимаваше да ми дадат под наем.

...............
Процентът наематели също е важен. Масово наемателите нямат никакъв интерес да участват активно в каквото и да било, а рентиера няма да дойде да рине сняг или да сменя крушки примерно.
При мен от приблизително 20 апартамента - В 6 живеем собственици, 7 са наематели(от които само едно семейство участва активно в етажната собственост) и 7 апартамента са празни.

Миналата събота бяхме на гости на приятели в Овча купел(панелка) и "гетото" общо взето ни удари в земята по отношение на съседски отношения и етажна собственост. Изчистили са си градинката, оградки, цветя.. Събрали са пари и са направили детска площадка - люлки, пързалки, общи играчки за децата.

А ние големите "жълтопаветници"(един вход) не можем да се разберем кой да смени крушките на стълбището.

Освен панел, ЕПК, тухла, ново строителство и т.н. има и други не по-малко важни неща, които правят едно жилище добра сделка, ако го взимаш, за да живееш активно там, а не е псевдо депозит.
Последна промяна TheDriver на 13 Апр 2021, 15:28, променена общо 2 пъти
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
И моите наблюдения са такива. Има адски много примери за страхотно поддържани стари блокове и за рушащи се затворени комплекси, в които само на 20% от хората им пука за общите неща (аз живея в нещо такова)...
Never mistake motion for action...
- steeN
- старши ентусиаст
-
Примери за изключения колкото искаш. За мен генералната ситуация не е такава. Аз не виждам що трябва да сменям крушки или да рина нещо. За тва е кооперация да се види колко струва и да се сметне сметката и да я платя. Ако искам да рина и да сменям крушки и да правя градинки (дето на всичкото отгоре са общинска собственост) ще съм в къща. Тва не знам какъв аргумент е изобщо
Всеки сам си преценя.
Ама не купуваш сега нали

Leon написа:Нека се сринат гаражите, веднага ще купя 2-3 в Редута
Ама не купуваш сега нали

- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
steeN написа:. Аз не виждам що трябва да сменям крушки или да рина нещо. За тва е кооперация да се види колко струва и да се сметне сметката и да я платя. Ако искам да рина и да сменям крушки и да правя градинки (дето на всичкото отгоре са общинска собственост) ще съм в къща. Тва не знам какъв аргумент е изобщоВсеки сам си преценя.
:
Не е важно на мен да ми е добре,а на вуте да му е зле.

Като навали сняг пред входа,кви коопераций кви сметки кви 5лева?Просто трябва да си извадите ръчичките от Д-то и да се хване греблото и да се изчисти.Елементарно е, ама повечето са тарикати и да не се минат или другите чакат да се направи сметката и да си платят и за тва 50% от входовете стоят неисчистени и заледени.Хората от входа падат,теглят една майна на държавата и продължават.