Мотористите във форума!
Модератор: Общи модератори
- camino79
- Потребител
-
- Кара: Квото може
- Мечтае да кара: Katheryn Winnick
- Детайли за колата: Талига
Re: Мотористите във форума!
Демек, 18 уиилърите спират по-бързо от Поршетата?alx написа:camino79 написа:alx написа:спирачния път на мотор (които дори при един професионален ездач е повече от този на една хубава спортна кола и много повече при мене и тебе особено без абс)
Хубаво. Защо?
Sent from my iPhone using Tapatalk
контактна площ на гумата/те отнесена към теглото на возилото...
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
4 гуми към 1600кг
18 гуми към 50т
18 гуми към 50т

You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
Kroki написа:4 гуми към 1600кг
18 гуми към 50т
това, плюс факта, че повечето големи камиони нямат достатъчно силни спирачни апарати (особено на предните гуми) да оползотворят максимално голямата контактна площ на гумите с асфалта. един вид- колкото и силно да ги ритнеш спирачките не могат да докарат предните гуми до момента точно преди да плъзнат (най- ефективното спиране)....
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Да това е един голям мит че моторите спират по-добре от колите особенно до 0. Ако асфалта не е перфектен пък съвсем. Иначе виж от 200 до 100 може и да намали по-бързо от колата ми 

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
seimo написа:Ако асфалта не е перфектен пък съвсем.
Гледах едно клипче май с Караньотов беше. Не, че е някаква тайна, но и той го спомена, че при нас асфалт просто няма. Има там нещо, което слагат върху пътя, но то не е асфалт в никой случай.
За тая голяма баница отзад все пак ми е странно как завива добре с нея. Аз послушах разни разбирачи и си сложих задна гума 150, вместо 160 както е заводската. Твърдят, че е маркетинг по-скоро и 150 е точния размер. Все още е много прашно и студено и ме е страх да го натисна в завой, но мотора се усеща много по-лек в завой с по-тясната гума.
- sub_eleven
- ентусиаст
-
- Кара: е85 M54B30
seimo написа:Да това е един голям мит че моторите спират по-добре от колите особенно до 0. Ако асфалта не е перфектен пък съвсем. Иначе виж от 200 до 100 може и да намали по-бързо от колата ми
Лошото е, че за да спираш трябва да го поизправиш, което може да те прати някъде....
- camino79
- Потребител
-
4 автомобилни гуми към 1600кгKroki написа:4 гуми към 1600кг
18 гуми към 50т
18 камионски гуми към 16 000кг (колкото наистина тежи един такъв камион или 35т натварен). Струва ми се, че липсва нещо в рецептата ;-).
В общи линии и мотора и спортната кола докарват около 1g.
Формула 1 може да докара и 3-4g не знам. Обаче там е съвсем друга физиката.
- camino79
- Потребител
-
Би трябвало да е така, да. Ако търсиш висока скорост на права линия, по-широката гума би трябвало да ти дава повече стабилност. Квот те кефи повече.bum_bum написа:seimo написа:Ако асфалта не е перфектен пък съвсем.
Гледах едно клипче май с Караньотов беше. Не, че е някаква тайна, но и той го спомена, че при нас асфалт просто няма. Има там нещо, което слагат върху пътя, но то не е асфалт в никой случай.
За тая голяма баница отзад все пак ми е странно как завива добре с нея. Аз послушах разни разбирачи и си сложих задна гума 150, вместо 160 както е заводската. Твърдят, че е маркетинг по-скоро и 150 е точния размер. Все още е много прашно и студено и ме е страх да го натисна в завой, но мотора се усеща много по-лек в завой с по-тясната гума.
А какъв е маторя?
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Дюк 390. Той на право така или иначе понеже е гол на 160 нещата стават неприятни, а и почва да отива към червеното, щото максималната е около 170.
- camino79
- Потребител
-
alx написа:Kroki написа:повечето големи камиони нямат достатъчно силни спирачни апарати (особено на предните гуми) да оползотворят максимално голямата контактна площ на гумите с асфалта. един вид- колкото и силно да ги ритнеш спирачките не могат да докарат предните гуми до ...
За пръв път чувам. Мисля си че имам многобройни спомени от Тирове влачещи гуми по хасфалта, както съм и виждал много пъти съответните следи от подобни спирания.
Интересно видео:
https://youtu.be/w_O-iiJO0yY
На 1:18 се вижда как 40 тона спират по-бързо от 11, а в същото време 16 тона спират по-бавно от 11. Една от големите разлики е че при 11те и 16те тона няма ремарке, което да натиска върху задните гуми на трактора(ефективно превръщайки ги в предни, от гледна точка на товара в ремаркето).
- camino79
- Потребител
-
150 е точния размер според търговските сайтовеbum_bum написа:Дюк 390. Той на право така или иначе понеже е гол на 160 нещата стават неприятни, а и почва да отива към червеното, щото максималната е около 170.
https://www.bikebandit.com/tires-tubes/ ... 5?m=163140
- nickstorm
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на късмет и надежди...
- Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
- Детайли за колата: seats and a steering wheel....
Ти да видиш! Все си мислех, че по-широката гума е за по-добро ускорение... 

"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи
- camino79
- Потребител
-
Тъй де. Спирането е ускорение.nickstorm написа:Ти да видиш! Все си мислех, че по-широката гума е за по-добро ускорение...
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
camino79 написа:...
Бахти тракторите, направо пуснаха котва.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
camino79 написа:150 е точния размер според търговските сайтовеbum_bum написа:Дюк 390. Той на право така или иначе понеже е гол на 160 нещата стават неприятни, а и почва да отива към червеното, щото максималната е около 170.
https://www.bikebandit.com/tires-tubes/ ... 5?m=163140
Моя грешка. 150 е заводската, а минах на 140. Сигурно подсъзнателно ме е срам, че карам с гуми за колело