Кога ще е следващия срив в цените на имотите?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

годината на голямата резачка

2021
25
25%
2022
27
27%
2023
12
12%
2024
6
6%
2025
1
1%
2026
1
1%
2026+
28
28%

Общо гласове : 100
кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Кога ще е следващия срив в цените на имотите? 2021

Мнение от alekangg » 02 Апр 2021, 18:15

carmanf1 написа:
alekangg написа:...
Няма ли в един момента да се търсят хора от по-евтини държави, както сега се случва в България спрямо Европа. Само, че ще е още по-лесно и всички тези хора от дистанция ще са заплашени да изпаднат от други по-евтини в един момент.
Говоря за масовката, сега разни супер специалисти и големи началници е други предполагам.

То си се случва - аз работя за Американска компания от вкъщи.
Глобален отдел сме и отговаряме за Европа и Америка (никой от нас не е IT)

Само че, аз съм около 5 - 6 пъти по-евтин за компанията спрямо моите американски колеги.
Имаме еднакви отговорности и вършим идентични неща. И сме всички заедно "on the hook".

И както шефката казва, "the virtual global team, that keeps the local businesses running".

Има и много по-евтини от нас вече, аз за тях говоря, а като фирмата е американска или немска, все някаква част от местните ще останат, но добавените както са масово българите в чуждите фирми у нас, утре може да бъдат заменят с молдовци, украинци, индийци, китайци и т.н.
Колкото повече може да се работи дистанционно и то само без стъпване в офис, толкова по-зле според мен.

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 02 Апр 2021, 18:26

Пак ти казвам, не го мисли това. Зная доста индийски компании, които наемат европейци например и то remote. Та няма какво да се притесняваш от тая сган. Поне не скоро :mhihi:

Дори последния софтуерен продукт, който си купих е на индиец, на който по-голямата част от служителите са от едни от най-развитите държави :bchug:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 02 Апр 2021, 18:30

alekangg написа:Колкото повече може да се работи дистанционно и то само без стъпване в офис, толкова по-зле според мен.

Зле за кого? То и в Тимбукту учат компютри вече вероятно, и вероятно работят за по-малко пари на ден от шивачка в нашенски цех из Родопския край, ама нали... Все пак и някаква сносна работа трябва да се свърши.
Колкото е лошо глобализацията, толкова е добре - който си го може, си го може със или без нея. С нея просто много по-лесно се разбира кой колко струва всъщност, и този който го може бива търсен от много повече места, това е... :dunno:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 02 Апр 2021, 18:33

За това казах и подчертах, че е общо за страната или града както сега е концентрано всичко в София.

Утре като поне половината изпаднат това ще повлияе на всички малко или много.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 02 Апр 2021, 18:34

Ама дебело ли подчерта?
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 02 Апр 2021, 18:39

Опит да се включиш ли беше това? :yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 02 Апр 2021, 18:42

alekangg написа:За това казах и подчертах, че е общо за страната или града както сега е концентрано всичко в София.

Утре като поне половината изпаднат това ще повлияе на всички малко или много.

Кой да изпадне? Българчетата сме, не капка, ами прашинка в световния агресивен demand за кадри. За сметка на това, ако пропорционално погледнем на нещата (мерило "добре свършена работа на глава добитък" :mrgreen: ) тая прашинка има интелектуалния потенциал на един випуск индийски инженери ("бълват" по 2 млн. на година ми каза един преди години) :ok: Всеки от нас си намира мястото бързо-бързо, че даже може и да си избира, дори за по-посредствени кадри говоря...
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 02 Апр 2021, 18:47

Това имам предвид, в деня когато станем скъпи ценово, има милиони чакащи по света, дори да са леко по-зле, но не винаги ще е така.
Иначе мантрата, че българите са най-умни я знам, но, в Индия има много повече като брой умни, нищо, че като
% са по-малко.

При работа изискваща физическото присъствие и когато няма друг начин, малко по-трудно се сменят страните, не че е невъзможно.

Ще се радвам да не съм прав за това ми виждане.

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 02 Апр 2021, 18:51

alekangg написа:Това имам предвид, в деня когато станем скъпи ценово, има милиони чакащи по света, дори да са леко по-зле, но не винаги ще е така.
Иначе мантрата, че българите са най-умни я знам, но, в Индия има много повече като брой умни, нищо, че като
% са по-малко.

При работа изискваща физическото присъствие и когато няма друг начин, малко по-трудно се сменят страните, не че е невъзможно.

Ще се радвам да не съм прав за това ми виждане.

Работил ли си с индийци?
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 02 Апр 2021, 18:53

Икономиката не е zero sum game. Работа има за всички, истинското предизвикателство е че човек нон стоп трябва да обновява знанията си и да се учи... не че в някоя друга държава стандарта на живот е по-нисък.

А нещата са двустранни, ако от една страна за индийците се отваря бг пазара, то от друга за българите се отварят пък пазарите на богатите държави... та :lol:

alx написа:аз имам отделна стая в къщата която е само за работа. компютри, подходящ фон, хубава дебела непропускаща звук врата- от там "домашен офис (стая)". не става за нищо друго един вид.

Аз знам кво е, просто се ползва неправилно тука.
Мисля, че е тръгнало от някоя западноевропейска държава където и те го ползват неправилно.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 02 Апр 2021, 19:01

alekangg написа:Опит да се включиш ли беше това? :yes:

Да, България! :yes:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 02 Апр 2021, 19:07

alekangg написа:Това имам предвид, в деня когато станем скъпи ценово, има милиони чакащи по света, дори да са леко по-зле, но не винаги ще е така.
% са по-малко.

Говориш по принцип, без да разбираш за какво говориш (без да се обиждаш нали, но без да си поврял и кипял малко в сферата, няма как да знаеш).
Умни индийци сигурно има ("виждал съм, но няма" :mhihi: ), но трудно се намират индийци дето реално свършват работа :dunno: Манталитет, емоционална интелигентност, майндсет, тарикатлък на дребно (ама мнооого дребно :mhihi: ), както искаш го наречи, им пречи доста. Няма как да си живял в кал и да имаш разбиранията на хора от една по-друга цивилизация. Ще трябва да мине някоя и друга годинка да поизлезеш по света, да те пообрули малко вятъра, да те поошлайфа истински университет, че да станеш нормално работещ човек. Това от лични наблюдения говоря, над мнооого индийци, с които съм работил за едни 15-ина години.
И е толкова динамична и разнообразна тая сфера, че никога-никога-никога няма да има сходимост на заплати, умения, специализации, бъдещи професии, и т.н, и т.н. Винаги ще има някой по-по-по- от теб дали ценово, дали като хард-скилове, дали като правилна комбинация от софт скилове.
Мога да ти говоря в конкретни примери, но не е темата за това. На няколко пъти съм си мислел да пусна една тема от сорта "Глобализация" или "Азиатското икономическо чудо", ама някакси нямам желание :mhihi:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 02 Апр 2021, 19:44

zAcK написа:Колкото до изпадането на хората, няма какво да се притеснявате. Специалисти няма. И не само супер специалисти, а почти всякакви и навсякъде ги няма :bchug: От друга страна гладът за такива ще става все по-голям :bchug:

Гледайте гладът да не стане и за други неща и да хванете мотиките накрая всичките специалисти. :D

От хоум офис, та на фийлд офис.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus

Мнение от peshehodetz » 02 Апр 2021, 19:45

zAcK написа:Работил ли си с индийци?

Аз да, има из между тях много нагли и арогантни типове, които си мислят че всеки им е длъжен с нещо, подобно на нашите цигани в България, има и свестни но са много по малко в процентно отношение. Като цяло са много стиснати, масово карат Тойота Кемри в най-базовия вариянт. Това е задължително едната кола кола в семейството, другата Рав4 или Сиена, пак базови модели, включително и такива които могат да си позволят S-класа.
keep walking

Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 02 Апр 2021, 19:47

sub_eleven написа:
zAcK написа:Колкото до изпадането на хората, няма какво да се притеснявате. Специалисти няма. И не само супер специалисти, а почти всякакви и навсякъде ги няма :bchug: От друга страна гладът за такива ще става все по-голям :bchug:

Гледайте гладът да не стане и за други неща и да хванете мотиките накрая всичките специалисти. :D

От хоум офис, та на фийлд офис.
Супер адекватен и готин си, но тука няма да се съглася

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата