Кога ще е следващия срив в цените на имотите?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

годината на голямата резачка

2021
25
25%
2022
27
27%
2023
12
12%
2024
6
6%
2025
1
1%
2026
1
1%
2026+
28
28%

Общо гласове : 100
кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Re: Кога ще е следващия срив в цените на имотите? 2021

Мнение от b_u_b_o » 21 Фев 2021, 22:53

DigitalExile написа:
slatanic написа:В тая сметка липсва наема,ако нямаш друго жилище + проблемите при строителството.Като се почне от документация та се стигне до строител.А тук положението е майка плаче. :mhihi:

Що мислиш,че тия марковските къщи са по качествени от това което ще построиш ти ли ? Мога да потвърдя,че ще е точно обратното.
Проблеми при строителството не бих казал,че ще имаш. В момента има хора за всичко, дори да им платиш да ти бутат всички документи ще ти излезне в пъти по евтино и качествено отколкото да си купиш повопоестроена къща.
Има много акота, реално ако имаш жилище и не си под наем и не бързаш е безумно да си купиш къща в марково за 400 000 евро. Къща 340 квадрата в двор 760 квадрата.

Около софия ще може да намериш перфектен парцел за 130 евро на квадрат.

Ако вземеш 760 квадрата са ти 98 800 Евро, с такси по прехвърляне и всичко ще станат около 106 000 евро.

Остават само 294000 Евро за проект и изпълнение.

Ще сложа проекта за 340 квадрата на цена от 10к евро - останаха 294000 евро.
Ще сложа таксички за визи, изходни данни и всичко останало 1000 евро ( най евроятно са на половина )
За присъединяване ще сложа още 1000 евро ( много са, за 130 евро на квадрат се взима парцел до ток и вода около софия )
За надзор ще сложа 3000 евра
Оставям 20к Евра за непредвидени неща

Останаха 269000 Евра.

269000 евра / 340 кв. = 791.176471 евро на квадратен метър.

Сами ще ви оставя да проверите колко е най скъпия вариант при строеж на къща на квадрат и повече няма да коментирам нищо.

Цените за готова къща са беузмни.

Изивинявм се забравих да добавя данъка придобиване на къща от 400 000 евро който е 11999 евро. - без нот. такса.

като ги добавим и тях 280999 / 340 = 826 евра на квадрат.

Много хубави сметки, ама дали не изпускаш някви работи. Примерно една хубава ограда само на тва място ще ти глътне едни 10-20к лв. Изобщо докато си ги смяташ така на лисче изглежда супер розово, ама обади ми се като построиш къщата и теглиш чертата :yes:

Аз взех готова къща на шпакловка и замазка и като си представя колко пари и работа глътна и ще продължи да гълта, никакъв шанс в тоя живот да се хвана да правя къща от гола поляна. Който е ентусиаст прав му път, аз си ценя времето и нервите, само един живот живея :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 21 Фев 2021, 23:02

И ограда да направиш пак ще ти излезне около 50 000 евро по евтино. за къща 340 квадрата в двор 760.
Всеки си прави сметка дет се вика ;)

да не говорим,че горе съм оставил 20к евро за непредвидени.

152132211_754579868799425_457015578100453471_n.png

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Фев 2021, 23:20

Всичките такива строителни сметки на хартия са без кръчмаря... аз от собствен опит знам че каквото си сметнал слагаш отгоре едни 33-50% и си близо до истината. Уви.
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 21 Фев 2021, 23:22

Сложил съм на всичко отгоре - доста отгоре, всеки сам си знае както вече казах.

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 21 Фев 2021, 23:39

Аз сметки чужди не правя,ако не изключим фирмени такива чат пат.
Споделям само какво е на терен.
Не агитирам да се купуват безумия на страшни цени в никой случай.
Но от моята камбанария която всеки ден е на или около строителният обект се вижда,че положението е....интересно.
И както казах трябва много свободно време,познания в сферата,правилните хора да помогнат тук там.
Пък като се почне строежа нон стоп висене там всеки божи ден и пак няма гаранция дали и как ще станат нещата,защото на 99% всички си го местят в другият
крачол при проблем и продължават независимо от последствията за обекта.
Това с надзора...е хубаво на хартия...и до там.
Та затова ги пиша тия работи.
Не щото съм на процент от продадените имоти по разни сайтове. :mhihi: Ееееххх де да бяххх.... :bowdown:
И все пак успех на всички новодомци. :bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Ееее шейсе
Мечтае да кара: кънки

Мнение от E34 » 22 Фев 2021, 10:20

DigitalExile написа:И ограда да направиш пак ще ти излезне около 50 000 евро по евтино. за къща 340 квадрата в двор 760.
Всеки си прави сметка дет се вика ;)

Шшшшшшт тихо тихо, не ги отваряй на далаверата ся ;) Нека си мислят, че строеж на къща в 21 век все още е извънземна технология отнемаща минимум два живота и около милион разходи :mrgreen: То както се казва, докато има телета ше има и касапи - тва за цените на имотите в момента.
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 22 Фев 2021, 10:32

Като чета какви ги пишете, или прогресът е нещо, което прави хората роби, или т.нар. майстори, които са неграмотници, при това некадърни, са най-богатите в тая държава :!: :!: :!:

Миналата вечер си говорихме с тъста. Едно време всеки, който е бачкал е можел да си позволи да построи къща.
Да, нямало е материали като сега. Нямало е технологии и т.н., ама обикновени хора са строили 3-етажни къщи без проблем.
Сега за да построиш къща, трябва да си милионер едва ли не :dunno:

И какво излиза :?: Че останлите бизнеси правят по 10-15% печалба, а строителството прави по 300%.
И един малоумен бачкатор, дето не може да си напише името правилно и си оставя творенията по обектите,
да му сърбат попарата собствениците после, печели повече от 99% от трудещите се в тая държава :?:

И като чета, явно е нормално да дадеш примерно 300 000 евро, но да не очакваш качество :dunno:

P.S. Прогрес - 2021 година не можем да купим къщите на тези от 1981, а за нови дори не помисляме..... :|
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 22 Фев 2021, 10:43

това, как си купуваш парцел и си строиш и ти излиза 3.50 е любимата дъвка на българина.

обаче, тия къщи в Марково са строени на голи поляни, без ток, без вода и без ифраструктура.
в момента имат собствени трафове, канализация и улици с асфалт, за разлика от цялото останало село.

да струват повече отколкото, ако си я строиш сам, но ако платиш и инфраструктурата, сметката е съвсем друга.

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 22 Фев 2021, 10:54

Тия надценени къщи в Марково бе знам какво ги коментирате. Ще си ги продават години наред, верно че има бая крадени пари за инвестиране ама цената им е неадекватна за района. Освен това кой нормален дава половин милион да живее в рая, а в съседство багер копае дупка за следващата колиба.

Парцел на хубаво място никак не е евтин. Ако искате да си построите евтина къща трябва да земете нива без канализация и да живеете сред слънчогледите. Даже и тогава няма гаранция че ще ви излезе по-евтино от готов имот на реална цена.

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 22 Фев 2021, 11:31

Момчета, оставете го Марково. Наистина ли е невъзможно, или ненормално, да се постри къща в момента от нормален човек в България? :dunno:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 323i Touring
Мечтае да кара: някакво М

Мнение от Binev_OuT » 22 Фев 2021, 11:51

zAcK написа:Момчета, оставете го Марково. Наистина ли е невъзможно, или ненормално, да се постри къща в момента от нормален човек в България? :dunno:

Аз построих - със шофьорска заплата от чужбина :dunno:
От поляна , приших 80кв към съшествуващи 30.Имам и гараж отделно 15-20кв
От първата копка на багера , до покрива 32к лв , за около 3 месеца.
От там аз го смятам така:
дограма - около 5 или 6к - някаква си , немам пари за изхвърляния.
Вик и ел - 5к
Парно с пелети,подово - около 8 до 10
Замаска не я знам как върви , но ще си я правя аз
Машинно измазване - 18лв/кв - моите стени са около 300кв примерно не ги знам
още 6лв/кв за финиша на стените
Таваните ще си ги правя аз
Плочки и гранитогреси също.
Абе да го кажем 1000лв/кв идва къща в провинцията.Аз до тук съм дал 57 с покупката на "нивата".
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 22 Фев 2021, 11:58

zAcK написа:
zAcK написа:Момчета, оставете го Марково. Наистина ли е невъзможно, или ненормално, да се постри къща в момента от нормален човек в България? :dunno:
Момчета, оставете го Марково. Наистина ли е невъзможно, или ненормално, да се постри къща в момента от нормален човек в България? :dunno:

Че кой го твърди това? :dunno: Тука спора е, дали е такава далавера каквато си мислят някои щото са написали 10 цифри на лисче и са теглили чертата отдолу. И аз съм минал от там като купувах къщата. Написах си някви неща които се сетих, че трябва да направя, оцених ги г/д уж доста над реалната цена и теглих чертата. И си казах "ебахти аз за без пари ще си я довърша" :mhihi: И какво излезе, половината неща излезнаха по-скъпи, а списъка стана троен :bchug:

Та в заключение, ако вземем една къща на сравнително нормална цена и ти решиш да си правиш такава на гола поляна до нея...накрая да си 20% напред. Тука вече идват времето и нервите как си оценяваш...еми моите са ми по-скъпи от тия 20% :bchug: Разбира се го има предимството, че абсолютно всичко ще е точно както го искаш...докато иначе сигурно ще има някакви неща които ще трябва да преглътнеш, ама тва вече си е строго индивидуално според желанията и колко лесно изпълними са, пък и до късмет да намериш точно каквото искаш. Сега като се замисля всички които си строят в момента или вече построиха къщи от познатите ми, са с неограничен бюджет. Не ги бърка особено дали ще е 3-400к евро или милион. Там се избира каквото ми харесва и това се купува и прави. Наети са фирми и се ходи 2 пъти в месеца да се види до къде е и толко. Е, ако и аз бях с тия възможности и аз щях да строя, признавам си. И без пари е възможно разбира се, ама не е и лесно. :bchug:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 22 Фев 2021, 12:06

Някои от тези строители обаче не договарят къща по къща, а пазарлъка с майстори, за машини и за материали... става за 5 или 10 къщи. В някои случаи и повече. От там и себестойността пада. Момента с инфраструктурата е много ключов също. 20-25% разлика в цената ми се струва реалистична.

С взимането на заем за гол парцел и строеж също не съм убеден как стоят нещата.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 22 Фев 2021, 13:02

Знам, че сглобяемите дървени къщи са чувствителна тема, но там поне можеш за едно лято да започнеш от 0 и да се нанесеш наесен за малко по-ниска цена от стоманобетонна конструкция, и огромно количество спестени нерви и чакане, което и за мен е най-важното. Иначе наскоро взех къща за събаряне с 1 декар двор, с партиди за ток и вода, без канализация за 10к евро, на 35км югозападно от околовръстното. Процедурата по събаряне и строене на нова къща на петното на старата мисля, че е много по-лесна от започване от гол парцел. Ако не се лъжа може да мине и като "ремонт".

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 22 Фев 2021, 13:45

Не е невъзможно, но трябва да имаш познати строители или такива в този бизнес, защото иначе ще те лъжат както си искат просто.
Или да прекараш едни 10 години да научиш бизнеса. Не е по-различно от всяко друго нещо :lol:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата