Култура на седене, ергономия, избор на стол и т.н.
Модератор: Общи модератори
59 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Култура на седене, ергономия, избор на стол и т.н.
За добра участ аз си купих хубав стол за офиса няма и месец преди извънредното положение. Просто столовете в офиса не са за описване... Имам леки проблеми с кръста и ми се обажда от време на време, че реших повече да не се гърбя на щайгите в офиса. Взех си стол на Knoll, намерих го много евтино втора ръка - бяха вкарали големи бройки от чужбина. Американски са, висок клас се водят, имат ревюта в тубата. Ето и сайта: https://www.knoll.com/product/life. Като въведоха положението го качих на колата и си го докарах у дома, защото кухненските са крайно неудобни.
Иначе в обедната почивка правя упражения с ластици вкъщи и навън на лостовете. Трябва да вкарам и малко кросче може би след работа, че усещам, че откакто съм хоум-офис движението рязко намаля (преди ходех до офиса с градски транспорт + 2км пеша). Както са казали колегите - без движение няма стол, дето да ни оправи болежките.
Иначе в обедната почивка правя упражения с ластици вкъщи и навън на лостовете. Трябва да вкарам и малко кросче може би след работа, че усещам, че откакто съм хоум-офис движението рязко намаля (преди ходех до офиса с градски транспорт + 2км пеша). Както са казали колегите - без движение няма стол, дето да ни оправи болежките.
Точно такъв обмислях да взема, но не знам какво да правя моя, в България са на по 800лв https://plasico.bg/ergonomichen-stol-an ... 69482.html
- ekalchev
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2016 m550d
Ergohuman столовете са в топ 3 на най-добрите столове но на мен лично Herman Miller ми е по-удобен.
И аз покрай хоум-офиса напоследък започнам да обръщам повече внимание на ергономията, или по-скоро кръстът ми започна да ми напомня...
Карах с Икеа най-евтиния офис стол 1-2 години, докато ковид не промени условията да седя на тоя стол повече от 10-12 часа на ден.
Бях в магазин в Холандия в който продават Херман Милър, ами честно казано Aeron-a хич не ми хареса... може би с времето мрежата омеква или знам ли и аз, но не беше моя стол. Пробвах Mirra butterfly и Еmbody. Мисля че ако парите не са в уравнението Ембоди няма какво да го бие по ергономия.. жесток стол. Та в тоя същия магазин от ръцете ми купиха последния намален Mirra, който се двуумях дали аз да не отнеса за ~750евро.
Та в крайна сметка по-късно намерих Steelcase leap v2 за сносни пари втора ръка заедно със steelcase бюро регулируемо на височина. Вече 2 месеца съм много доволен.
Според мен steelcase-a и herman miller-ите не могат мн да се сравняват, поне спрямо това което усетих аз за малкото време прекарано с HM. HM те карат да седиш правилно, което изначало е адски неудобно докато не отвикнеш от начина по който си седял до сега. Leap-a е железен стол солидна изработка, 4д подлакътници и мн опции за регулиране на стойката, намирам го за по-традиционен стол, който се нагажда по начина по който ти решиш да седиш.

Карах с Икеа най-евтиния офис стол 1-2 години, докато ковид не промени условията да седя на тоя стол повече от 10-12 часа на ден.
Бях в магазин в Холандия в който продават Херман Милър, ами честно казано Aeron-a хич не ми хареса... може би с времето мрежата омеква или знам ли и аз, но не беше моя стол. Пробвах Mirra butterfly и Еmbody. Мисля че ако парите не са в уравнението Ембоди няма какво да го бие по ергономия.. жесток стол. Та в тоя същия магазин от ръцете ми купиха последния намален Mirra, който се двуумях дали аз да не отнеса за ~750евро.
Та в крайна сметка по-късно намерих Steelcase leap v2 за сносни пари втора ръка заедно със steelcase бюро регулируемо на височина. Вече 2 месеца съм много доволен.
Според мен steelcase-a и herman miller-ите не могат мн да се сравняват, поне спрямо това което усетих аз за малкото време прекарано с HM. HM те карат да седиш правилно, което изначало е адски неудобно докато не отвикнеш от начина по който си седял до сега. Leap-a е железен стол солидна изработка, 4д подлакътници и мн опции за регулиране на стойката, намирам го за по-традиционен стол, който се нагажда по начина по който ти решиш да седиш.

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
С "новото нормално" дори и след пандемията ще има доста хоум офис, така че си заслужава покупката. Но някакси 4 цифрена сума за стол още ми е в повече
Този Antares Ergohuman ми изглежда по-разумна покупка, макар и гаранцията да е драстично по-малка.

- ekalchev
- младши ентусиаст
-
Steelcase leap v2 е учудващо удобен за сравнително евтин стол от високия сегмент. Той също ми е в топ 3. Малко ми е кекав и пластмасов и не знам дали би изкарал много години под моите 110кг. Еmbody не съм го виждал, явно е нов. Изглежда доста добре направен.
Ако мислиш за стола като някаква мебел със сигурност цената е шокираща. Стола на един програмист не е мебел, той е инструмента с който си изкарва заплатата, както майстора на автомобили дава много пари за инструменти за да може да си върши работата. От тая гледна точка цената не е висока. Още повече аз чупех евтини столове за 2-3 години и трябваше да купувам нови. Скъпите изкарват десетки години и имат резервни части, така че дори не излизат и по-скъпо в дългосрочен план, дори без да се взима в предвид удобството и предимствата за здравето.
TNT написа:Но някакси 4 цифрена сума за стол още ми е в повече![]()
Ако мислиш за стола като някаква мебел със сигурност цената е шокираща. Стола на един програмист не е мебел, той е инструмента с който си изкарва заплатата, както майстора на автомобили дава много пари за инструменти за да може да си върши работата. От тая гледна точка цената не е висока. Още повече аз чупех евтини столове за 2-3 години и трябваше да купувам нови. Скъпите изкарват десетки години и имат резервни части, така че дори не излизат и по-скъпо в дългосрочен план, дори без да се взима в предвид удобството и предимствата за здравето.
ekalchev написа:Steelcase leap v2 е учудващо удобен за сравнително евтин стол от високия сегмент. Той също ми е в топ 3. Малко ми е кекав и пластмасов и не знам дали би изкарал много години под моите 110кг. Еmbody не съм го виждал, явно е нов. Изглежда доста добре направен.
Steelcase leap не се продава в Европа. Та всичките са импорт от щатско/канадско на фалирали компании. Нов е 1200+ долара базов. Aeron-a и той е някъде там.
за моите 85кг си е супер. Моя е произведен 2014г... изначало скърцаше но му отделих време, разглобих го до основи и го смазах като хората, направо е като нов сега.
За Евро пазара имат steelcase please II който не е лоша алтернатива по снимки, ама се спрях на leap-а.
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
А ми казваха, че съм луд като бях пуснал излишните офис столове за 650лв/бр
Всички бяха ErgoHuman и Profim XenonNet. Продадох ги накуп на приятелска фирма с всякакво друго оборудване да не ме нападнете за цена сега

Всички бяха ErgoHuman и Profim XenonNet. Продадох ги накуп на приятелска фирма с всякакво друго оборудване да не ме нападнете за цена сега

новобранци....
позата "полулегнал" е най- вредната..
седи се на стол без облегалка в поза яхнал пистов мотор (може би не толкова наклонен напред) ... все едно имаш опашка.
руснаците имат едно приспособление което те кара да седиш нормално- аз съм изключително доволен от него вече няколко години
https://ecominded.net/spine-ok
не можах да намерия точния сайт, но това е идеята- седиш на една плоскост и балансираш щото е на ябълковиден шарнир закачена за основата... и те принуждава да седиш правилно. работи прекрасно поне за мене.
седи се на стол без облегалка в поза яхнал пистов мотор (може би не толкова наклонен напред) ... все едно имаш опашка.
руснаците имат едно приспособление което те кара да седиш нормално- аз съм изключително доволен от него вече няколко години
не можах да намерия точния сайт, но това е идеята- седиш на една плоскост и балансираш щото е на ябълковиден шарнир закачена за основата... и те принуждава да седиш правилно. работи прекрасно поне за мене.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- ekalchev
- младши ентусиаст
-
M17cH написа:ekalchev написа:Steelcase leap v2 е учудващо удобен за сравнително евтин стол от високия сегмент. Той също ми е в топ 3. Малко ми е кекав и пластмасов и не знам дали би изкарал много години под моите 110кг. Еmbody не съм го виждал, явно е нов. Изглежда доста добре направен.
Steelcase leap не се продава в Европа. Та всичките са импорт от щатско/канадско на фалирали компании. Нов е 1200+ долара базов. Aeron-a и той е някъде там.
за моите 85кг си е супер. Моя е произведен 2014г... изначало скърцаше но му отделих време, разглобих го до основи и го смазах като хората, направо е като нов сега.
За Евро пазара имат steelcase please II който не е лоша алтернатива по снимки, ама се спрях на leap-а.
Да и аз бях поръчал втора употреба от ebay, затова сигурно ми се е сторил по-евтин, като гледам наистина е на цената на Аерон като нов.
И такова имам

Последна промяна ekalchev на 05 Яну 2021, 17:52, променена общо 1 път
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
M17cH написа:Ембоди няма какво да го бие по ергономия.. жесток стол.
Embody е сравнително нов стол, нормално... преди 10на години го направиха.
Aeron е още от 90те и е класика. Аз имам Aeron и скоро мисля да се ъпгрейдна, че понатрупа годинки

Mirra-та е просто евтина версия на Aeron.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
alx написа:новобранци....
Такова животно подобно имат моите зъболекари.Даже е сякаш разцепено на 2.Много му се чудех дали става за седене това,ама като видях как седи зъбката посленият път докато ровеше в устата на малката ми стана ясно защо е така.А тия хора седят във всякакви пози всеки ден,по цял ден.Та и там е мъка положението.
Пазете кръстовете,че после влизате в моята група на младши пенсии дето всичко ги боли от няколко прецакани прешлена и дискови хернии.
А това няма оправия до.....края на играта.

Добре де, на това можеш ли да стоиш 7-8 часа? Имам чувството, че без облегалка ще ме схване гърба още на първите 15 минути.
grkv написа:Добре де, на това можеш ли да стоиш 7-8 часа? Имам чувството, че без облегалка ще ме схване гърба още на първите 15 минути.
Има култури, като Японците, които стоят седнали на земята, без облегалка с кръстосани крака, точно защото така е по-добре за тялото, по-гъвкаво и по-малко натоварване. Други култури стоят само прави например и избягват да бъдат седнали.
Като цяло проблемът на това, че си седнал най-вече идва от фактът, че се плъзгаш надолу, като сопол, като мен в момента, и не стоиш на трите си букви, ами на кръст/опашка.
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
alx написа:новобранци....
Тая джаджа ми допада. Откъде може да се купи това в Европа, някой знае ли?

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

59 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4