Култура на седене, ергономия, избор на стол и т.н.
Модератор: Общи модератори
59 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Култура на седене, ергономия, избор на стол и т.н.
Имаме си тема за офис култура (мислех там да пиша, ама е по-специфично) и тема за грижа за зрението, та реших да отворя такава за това как седим на работното място, какви упражнения да правим, каква ергономия да гледаме да постигнем, за да ни е удобно (но не само), ами и да е здравословно. Та затова е темата 
И моята болежка повод за темата:
Знам, че има огромно значение за здравето, но досега не бях обръщал внимание чак толкова как седя на стола, докато работя... вече 15-тина години
Винаги ми е било удобно да съм почти максимално наклонен назад и изпънат, ама май не е много ОК, доколкото съм чел
Досега в офисите, в които съм бил оборудването е било прилично и не съм усещал дискомфорт, изкривяване и т.н. Било ми е удобно и оплаквания не съм имал. Но след първия месец след март 2020-та в хоумофис обстановката започнах да усещам болка в лявото рамо - къде на плешката отзад, къде на предната глава на делтоида, къде на задната, понякога изтръпване по ръката надолу, но рядко. Имам стара контузия от 2019-та, която отключи болките в делтоида, но не мисля, че е само това. Мисля си, че у нас не седя правилно и не ми е удобно, и затова може би съм развил плексит в някаква степен. Жената ме масажира с какво ли не, пием колаген профилактично и се подобряват нещата. Но като седна да поработя, или в комбинация като напрегна рамото с физическа работа, пак се обажда, макар и не в такава степен.
Та се чудя как трябва да седя на бъдещото ми бюро и стол, като си направя истинския "хоум офис"?
Доколкото знам лактите трябва да са възможно най-прибрани към тялото и ръцете да са хоризонтално на бюрото. Така го и усещам, че ми е добре, но с текущия сетъп няма как да се случи понеже нямам място на малкото бюро и оборудването по него
Дясната ми ръка седи опъната/разтворена настрани върху мишката и усещам, че рамото ми се товари 
Трябва да се превъзпитам, та съветвайте, моля

И моята болежка повод за темата:
Знам, че има огромно значение за здравето, но досега не бях обръщал внимание чак толкова как седя на стола, докато работя... вече 15-тина години

Досега в офисите, в които съм бил оборудването е било прилично и не съм усещал дискомфорт, изкривяване и т.н. Било ми е удобно и оплаквания не съм имал. Но след първия месец след март 2020-та в хоумофис обстановката започнах да усещам болка в лявото рамо - къде на плешката отзад, къде на предната глава на делтоида, къде на задната, понякога изтръпване по ръката надолу, но рядко. Имам стара контузия от 2019-та, която отключи болките в делтоида, но не мисля, че е само това. Мисля си, че у нас не седя правилно и не ми е удобно, и затова може би съм развил плексит в някаква степен. Жената ме масажира с какво ли не, пием колаген профилактично и се подобряват нещата. Но като седна да поработя, или в комбинация като напрегна рамото с физическа работа, пак се обажда, макар и не в такава степен.
Та се чудя как трябва да седя на бъдещото ми бюро и стол, като си направя истинския "хоум офис"?

Доколкото знам лактите трябва да са възможно най-прибрани към тялото и ръцете да са хоризонтално на бюрото. Така го и усещам, че ми е добре, но с текущия сетъп няма как да се случи понеже нямам място на малкото бюро и оборудването по него

Трябва да се превъзпитам, та съветвайте, моля

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Re: Култура на седене, ергономия, избор на стол и т.н.
Според мен важен е столът до голяма степен.
Аз до сега удобен стол за офис не съм виждал и не съм пробвал такъв. То за мен като цяло си няма удобен стол, че имам некъв проблем на Д-то, който никой не може да открие, та сега съм със ексклузив салон от Е39, преработен за хоум офис стол, който за сега ми е по-удобен от всички офис столове, които съм пробвал
. Но и с него ме боли кръста пaк.
Мен рамената не ме болят по принцип, но тръгна ли да правя някой ремонт под колата и ръцете ми стоят вдигнат и болката идва - беше се позагубила като тренирах плуване.
Не знам дали спортуваш, но силно ти го препоръчвам.
Аз до сега удобен стол за офис не съм виждал и не съм пробвал такъв. То за мен като цяло си няма удобен стол, че имам некъв проблем на Д-то, който никой не може да открие, та сега съм със ексклузив салон от Е39, преработен за хоум офис стол, който за сега ми е по-удобен от всички офис столове, които съм пробвал

Мен рамената не ме болят по принцип, но тръгна ли да правя някой ремонт под колата и ръцете ми стоят вдигнат и болката идва - беше се позагубила като тренирах плуване.
Не знам дали спортуваш, но силно ти го препоръчвам.

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
drifty написа:Не знам дали спортуваш, но силно ти го препоръчвам.
Спортът е много важен, няма две мнения. Лошото е, че хич не ми оставаше време последните години, а и спортният хъс намаля

drifty написа:Според мен важен е столът до голяма степен.
За столът съм съгласен. Моят макар и с пооръфана тапицерия (слабо място му е единствено това) ми е адски удобен понеже е издут около кръста и ми е супер, ще видя дали ще го сменям или само ще го претапицирам, че ме е страх на какъв нов бих попаднал

В тая връзка друго се чудех - моят е с доста високи (неподвижни) подлакътници, които опират в бюрото изотдолу доста преди да ми опре горната част на бедрата в бюрото. Поради тая причина трудно мога да спазя правилото за прибрани към тялото и свободно отпуснати ръце върху бюрото

Мисля да ги разкарам за малко да видя, ако се вдигна много, та да ми опрат бедрата в плота на бюрото дали няма да се почувствам по-добре

Лето две и седемнаесто.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Nickelback написа:... Жената ме масажира с какво ли не, ... :
Това като го прочетох и някак загубих интерес към "проблема"...
Ти си решил основния въпрос в живота, какви столове те мъчат сега?

Excellent! Steven is my name!
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Ако са ти хубави столовете в офиса, нямаш ли опция да ги вземеш за вкъщи ? Аз все отлагах, щото виках ще свърши тая пандемия, но и при мен започнаха болките и си взех офисния. До 1 седмица премина всичко. Важно е да може да се нагласят възможно най-много позиции. На облегалка, на седалка, на подлакътници. Височина на мониторите/клавиатурата/мишката също. Облегалката съм я нагласил както трябва да е в колата. А не полу-легнал. Стола обаче е game changer, дори и да си на кухненската маса. Фирмения е herman miller Mirra 2, но ако трябва да си взимам личен... не бих се изръсил толкова пари.
Но гледам и да тренирам редовно. Като беше всичко затворено, започнах с Тренировките на затворника (Convict Conditioning). Хареса ми и сега навън само упражненията на лостове. А и по средата на деня 2 упражнения по 2-3 серии добре идват. Ако не се движиш, според мен никакви столове и бюра няма да те спасят. Като цяло и работата ми позволява да ставам, щото или нямам никаква работя и спамя във форума
, или ми се пръска гъза за няколко часа.
Внимавай само с тея столове и правилни стойки, да не спрат масажите
Но гледам и да тренирам редовно. Като беше всичко затворено, започнах с Тренировките на затворника (Convict Conditioning). Хареса ми и сега навън само упражненията на лостове. А и по средата на деня 2 упражнения по 2-3 серии добре идват. Ако не се движиш, според мен никакви столове и бюра няма да те спасят. Като цяло и работата ми позволява да ставам, щото или нямам никаква работя и спамя във форума

Внимавай само с тея столове и правилни стойки, да не спрат масажите

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
Borymeckata написа:Nickelback написа:... Жената ме масажира с какво ли не, ... :
Това като го прочетох и някак загубих интерес към "проблема"...
Ти си решил основния въпрос в живота, какви столове те мъчат сега?![]()
А бе така е, не се оплаквам, ама трябва и здравето да си гледаме (взаимно)

TNT написа:Ако са ти хубави столовете в офиса, нямаш ли опция да ги вземеш за вкъщи ? .
А бе можеше (май?), ама приключих с тая ферм... ъъъ... фИрма аз (да пази Господ)

TNT написа:Височина на мониторите...
За монитора съм викнал ей тая стойка от Алито, да си го въртя как' си искам, та вярвам ще е добре

TNT написа:Но гледам и да тренирам редовно. Като беше всичко затворено, започнах с Тренировките на затворника (Convict Conditioning). Хареса ми и сега навън само упражненията на лостове. А и по средата на деня 2 упражнения по 2-3 серии добре идват. Ако не се движиш, според мен никакви столове и бюра няма да те спасят.

Не е е да не се движа, ама не е каквото беше преди години - и по 4 пъти в седмицата ходех на фитнес. Някой път се сетя лицеви опори/набирания да правя и да побягам, ама толкоз... Виноват

TNT написа:Внимавай само с тея столове и правилни стойки, да не спрат масажите

Последна промяна Nickelback на 05 Яну 2021, 12:28, променена общо 4 пъти
Лето две и седемнаесто.
Аз не съм ИТ, ама последните... доста години май ежедневието ми е все на стол пред компютър
От няколко години усещам болки в долната част на гърба, кръста... там някъде. Каквито и столове да сменям, както и да стоя - постоя ли малко и се появява. Единственото решение, което съм си открил досега е движението, ама истинско движение, не разтягане за 5 минути и пак на стола. Няма да забравя лятото така ме беше схванало, че ми беше чак ме болеше да стоя и легнал, еле пък прав, така няколко дни, ама пуста му работа висях още на бюрото... вечерта излязох да покарам колело. Еййй, чудо, буквално за 15-20 минути като с магическа пръчка ми мина всичко.
Не знам дали е от движението при въртене с краката, дали от кръвообращение, ама когато мога гледам да спортувам нещо, че иначе ми се реве... а нямам 30, баси. ''Сметката'' взе да идва много рано...

От няколко години усещам болки в долната част на гърба, кръста... там някъде. Каквито и столове да сменям, както и да стоя - постоя ли малко и се появява. Единственото решение, което съм си открил досега е движението, ама истинско движение, не разтягане за 5 минути и пак на стола. Няма да забравя лятото така ме беше схванало, че ми беше чак ме болеше да стоя и легнал, еле пък прав, така няколко дни, ама пуста му работа висях още на бюрото... вечерта излязох да покарам колело. Еййй, чудо, буквално за 15-20 минути като с магическа пръчка ми мина всичко.
Не знам дали е от движението при въртене с краката, дали от кръвообращение, ама когато мога гледам да спортувам нещо, че иначе ми се реве... а нямам 30, баси. ''Сметката'' взе да идва много рано...
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
If you get the chair fully loaded with every upgrade, the Mirra 2 will cost $1,240.
Те тоя стол трябва да е уау. Нашите във фирмата са буквално най-евтините и долнопробни столове, които можеш да намериш. Едва ли е случайно, че преди 6 години като започвах във фирмата, нямах такива проблеми, а сега, когато напускам, не мога да стоя седнал като хората
.
Както каза ТНТ, без спорт, не става. Препоръчвам плуване - 3-4 пъти в седмицата за по 30-40 минути и след 4-5 месеца ще усетиш огромна разлика.
Иначе моят стол от 39-ката няма подлакътници, аз така ли иначе никога не ги и ползвах в офиса и не ми липсват грам. Лактите ми си ги облягам на бюрото от край време.
Висенето на лост помага много. Ако имаш и тежест на краката, още повече. Мен много ме отпуска. Винаги, когато започна фитнес, първото нещо, което осезаемо се подобрява, са намаляващите болки в кръста.
Те тоя стол трябва да е уау. Нашите във фирмата са буквално най-евтините и долнопробни столове, които можеш да намериш. Едва ли е случайно, че преди 6 години като започвах във фирмата, нямах такива проблеми, а сега, когато напускам, не мога да стоя седнал като хората

Както каза ТНТ, без спорт, не става. Препоръчвам плуване - 3-4 пъти в седмицата за по 30-40 минути и след 4-5 месеца ще усетиш огромна разлика.
Иначе моят стол от 39-ката няма подлакътници, аз така ли иначе никога не ги и ползвах в офиса и не ми липсват грам. Лактите ми си ги облягам на бюрото от край време.
grkv написа:От няколко години усещам болки в долната част на гърба, кръста... там някъде. Каквито и столове да сменям, както и да стоя - постоя ли малко и се появява.
Висенето на лост помага много. Ако имаш и тежест на краката, още повече. Мен много ме отпуска. Винаги, когато започна фитнес, първото нещо, което осезаемо се подобрява, са намаляващите болки в кръста.

- ekalchev
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2016 m550d
Най добрия стол за дълго седене за мене е Herman Miller Aeron https://store.hermanmiller.com/office/o ... lang=en_US. Имай предвид че работа ми е такава, че седя МНОГО! Тествам съм всички топ столове във света и имам голям опит. Колкото и да е добър стола ти обаче болките не можеш да ги избегнеш. Най-добре да редуваш седене със работа прав на standing desk. Добрия офис стол ще ти помогне разбира се да си запазиш здравето. Herman Miller столовете освен че са удобни и са много здрави. Имам 2 такива един на работа и един вкъщи и този вкъщи вече е на 15 години и няма никакви признаци на амортизация, освен че мрежата му се поотпусна и я смених преди година. В България може да си ги поръчаш на цена около 2500лв. Плюса на столовете с мрежа е че няма голям натиск върху определена част на бедрата, и да спира кръвообращението на тези места. Мрежата разпределя настиска равномерно и се подобрява кръвообращението.
Фитнеса не е добра идея вечер след работа и дълго седене, възможно е да ускориш някой дегенеративни процеси в гръбнака, които са започнали вече. Плуването ми помага и качване по разни еко пътеки. Йога много помага ако имаш нерви за такива неща.
Фитнеса не е добра идея вечер след работа и дълго седене, възможно е да ускориш някой дегенеративни процеси в гръбнака, които са започнали вече. Плуването ми помага и качване по разни еко пътеки. Йога много помага ако имаш нерви за такива неща.
Последна промяна ekalchev на 05 Яну 2021, 13:02, променена общо 1 път
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
+1 Марката за столове е една - Herman Miller. А този модел точно си е легендарен 

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- TNT
- младши ентусиаст
-
ekalchev написа: Плюса на столовете с мрежа е че няма голям натиск върху определена част на бедрата, и да спира кръвообращението на тези места. Мрежата разпределя настиска равномерно и се подобрява кръвообращението.
Наистина е много по-удобно

- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
От известно време съм преквалифициран и също работя доста на бюро. В началото не обръщах внимание на стол, бюро и другите неща, но много бързо разбрах колко съм грешал.
Идеалния баланс намерих в хубав стол и регулируемо по височина бюро (хубавите екрани на техниката са по подразбиране).
Взехме такива столове в офиса - изключително лесни за настройка и супер удобни. 1к бяха като цена и мислех, че сме луди да даваме толкова пари за стол ама сега даже си мисля, че са малко
Изцяло мрежест - не спарва задника (може да пускаш нитро без да се надигаш
) и гърба, упората за кръста и подглавница са баш на място, широк при раменете...

Регулируемо бюро от Икеа върши работа да се редува работа седнал и прав
Идеалния баланс намерих в хубав стол и регулируемо по височина бюро (хубавите екрани на техниката са по подразбиране).
Взехме такива столове в офиса - изключително лесни за настройка и супер удобни. 1к бяха като цена и мислех, че сме луди да даваме толкова пари за стол ама сега даже си мисля, че са малко

Изцяло мрежест - не спарва задника (може да пускаш нитро без да се надигаш

Регулируемо бюро от Икеа върши работа да се редува работа седнал и прав

Има много опции за удобни столове в България на културни цени, аз съм с един за 340лв, видях и пробвах в чеърпро и взех по-евтино от другаде, но сега ако се върна, ще взема даже още по-скъп, за около 600-700, защото той предлага всичко.
Като цяло трябва човек да стои изправен, не да се изплъзва напред, хубаво е да имаш лумбална опора, която да държи гръбнака в естествената му поза и мониторът трябва да е на нивото на очите, тоест като изпънеш ръка напред тя да сочи точно в центъра на монитора, така няма натоварване на врата, за хората, които са само с лаптопи, е добре да вземете една стойка, ако нямате, сложете го на 2 книги или каквото и да е, и вземете външна мишка и клавиатура, това много помога, защото по принцип лаптопът е на ниско и човек се изгърбва като го гледа.
Задължително също, поне аз, като стана имам 5 минути "йога" за разтягане на кръст, гръб и врат, също така през няколко часа ставам и правя по 30тина клека и лицеви опори, за да се раздвижа.
За хората, за които това звучи като много занимавка - пробвайте за седмица, две и ще видите как ще си промените мнението.
Като цяло трябва човек да стои изправен, не да се изплъзва напред, хубаво е да имаш лумбална опора, която да държи гръбнака в естествената му поза и мониторът трябва да е на нивото на очите, тоест като изпънеш ръка напред тя да сочи точно в центъра на монитора, така няма натоварване на врата, за хората, които са само с лаптопи, е добре да вземете една стойка, ако нямате, сложете го на 2 книги или каквото и да е, и вземете външна мишка и клавиатура, това много помога, защото по принцип лаптопът е на ниско и човек се изгърбва като го гледа.
Задължително също, поне аз, като стана имам 5 минути "йога" за разтягане на кръст, гръб и врат, също така през няколко часа ставам и правя по 30тина клека и лицеви опори, за да се раздвижа.
За хората, за които това звучи като много занимавка - пробвайте за седмица, две и ще видите как ще си промените мнението.
- TNT
- младши ентусиаст
-
Don_Diego написа:Изцяло мрежест - не спарва задника (може да пускаш нитро без да се надигаш) и гърба, упората за кръста и подглавница са баш на място, широк при раменете...
Всичко от това си е удобство

П.П. Тези столове са си бая скъпи, но пък са и с гаранции от по 10-15 години.

- Tenata
- младши ентусиаст
-
- Кара: Лястовица с рамка
https://www.amazon.com/Ergohuman-Swivel ... B002LK1YNO
7 години седя на него в офиса, никъде скъсано, протрито или паднала "бурма".
С две ръце за него!
Снимка някой да не каже нещо
7 години седя на него в офиса, никъде скъсано, протрито или паднала "бурма".
С две ръце за него!
Снимка някой да не каже нещо

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

на пътя и пред БОГ, всички сме равни!
59 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4