Кога ще е следващия срив в цените на имотите?
Модератор: Общи модератори
- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
Re: Кога ще е следващия срив в цените на имотите? 2021
Bogat-Beden написа:99 процента от хората са недоволни от брокерите ( и в такъв процент от случите с право..)
И пак - едно 95 процента и нагоре от всички обяви са само на агенции...
А в много от случаите на частни обяви, са направени кошмарно зле, отделно въобще не се управляват..
При парцелите е още по зле.. Хващал съм брокери дето знаят колко е проблемен даден парцел и въпреки това или си траят или казват,че даденото нещо не е така и лъжат изключително нагло.
Общо взето читав брокер няма от мен да го знаете.
Да не говорим,че масовката брокери дори не знаят какво продават.
И за какво да им давам Х % от даден имот като пак се налага да си правя всички проверки сам? т.е не сам, но чрез адвокати, геодезисти и тн.
Направо са трагични брокерите.
- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46, G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: M54B22
B48B20
Ами затова си наемате ваш брокер, който да работи във ваш интерес. Това за покупка. При наемите е зле, там дори не са брокери, а някакви тотално неориентирани хора негодни за каквато и да е работа и от нямане какво са станали "брокери".
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
pampo написа:TheDriver написа:Пример:
Опитвам се да се ориентирам как вървят цените на 4-стайни апартаменти, старо строителство(80те години), тухла в София Красно село/Борово.
Търсейки информация на "публично достъпните места" стигам до извода, че цените за такъв апартамент се въртят около 220-250к Евро. С питане на приятели, познати, познати на познати, бабите от блоковете и т.н. установявам, че цените в блоковете, които съм набелязал са по-скоро 170-190к Евро преди да се водят сериозни разговори и пазарлъци.
Дай пример за тези 4стайни 80тарски апартаменти по 220к€ + в Красно Село и Борово, че ми стана много интересно. Аз за тея пари намирам само "ново строителство" по над 200м2 многостайни. И само един ЕПК от преди прехода за 125к€
Опитах да намеря сега в сайтовете и наистина няма

Намирам само един за 170к в блока на ъгъла между Дойран и Гоце Делчев, който е близо до това което търся, но съм го гледал на място и има своите проблеми.
Иначе в блоковете които съм набелязал(между Гоце Делчев и 34то ОУ+ още няколко блока извън това каре) не виждам да има обяви. Харесват ми много точно блоковете до училището с оправения подземен гараж, но още не съм имал шанса да проуча точно там кое как е.
Последно гледах обяви лятото и бях сметнал, че ако се водя от тях ще ми трябват 250к евро. После разпитах тук там и реалните цени се оказаха под 200к.
Може би моята представа за 4 стаен е сбъркана, но аз не включвам кухня или кухня+трапезария като стая

- streetz
- младши ентусиаст
-
B48B20
Има 2-3 обяви за 4-стайни в Борово от първата половина на 90-те, едва ли за няколко години строителите са забравили как се строи. Но са си точно в диапазона 240-250 000 евро. Все пак апартаменти с 3 спални, хол и отделна кухня не се срещат често в България.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
Аз гледам и се чудя и гледам и пак се чудя като ще давам 200к евро не е ли по-добре да е за къща!?Ама може и аз да съм сбъркан да не искам комшии отвсякъде залепени за мен.Ама вие си знаете де. 

Цените на къщите в приемливите за мен места около София струват доста повече. Честно казано не мога да си ги позволя, а не мога да си позволя и логистиката им.
В момента живея в къща, но си пазя и градския апартамент, защото ми е нужен от професионална гледна точка. След няколко години жена ми също иска да рестартира кариерата си и шансовете това да стане извън София не са изобщо добри. Като се добави, че това ще съвпадне и със същинското образование на децата... в средносрочен план ми трябва жилище в София.
btw: Аз също не мисля да давам 200к евро, не ми трябва за утре и имам време да изчакам. Т.е. и аз като много други чакам балона да се спука.
В момента живея в къща, но си пазя и градския апартамент, защото ми е нужен от професионална гледна точка. След няколко години жена ми също иска да рестартира кариерата си и шансовете това да стане извън София не са изобщо добри. Като се добави, че това ще съвпадне и със същинското образование на децата... в средносрочен план ми трябва жилище в София.

btw: Аз също не мисля да давам 200к евро, не ми трябва за утре и имам време да изчакам. Т.е. и аз като много други чакам балона да се спука.

- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
streetz написа:Ами затова си наемате ваш брокер, който да работи във ваш интерес. Това за покупка. При наемите е зле, там дори не са брокери, а някакви тотално неориентирани хора негодни за каквато и да е работа и от нямане какво са станали "брокери".
Защо ми е брокер по начало? Много по добре е да имаш адвокат, много повече работа ще ти свърши от които и да е брокер колкото и да ти е доверен, за парцел ти трябва и геодезист.
- streetz
- младши ентусиаст
-
B48B20
DigitalExile написа:streetz написа:Ами затова си наемате ваш брокер, който да работи във ваш интерес. Това за покупка. При наемите е зле, там дори не са брокери, а някакви тотално неориентирани хора негодни за каквато и да е работа и от нямане какво са станали "брокери".
Защо ми е брокер по начало? Много по добре е да имаш адвокат, много повече работа ще ти свърши от които и да е брокер колкото и да ти е доверен, за парцел ти трябва и геодезист.
Ако всяка година купуваш/продаваш и си вътре в нещата - може и без брокер. Адвокатът няма да намери жилище, само ще направи няколко проверки из регистрите и ще огледа документите. Докато се стигне до адвоката обаче първо има търсене и намиране, при което брокерът (читав такъв) спестява много време и нерви. При преговорите също. Така и така ще се плаща комисионна, по-добре е на собствения брокер отколкото на някой парашутист, който само ще отвори вратата и ще те разведе. Но пак натъртвам - читав и препоръчан брокер. Моят го намерих с препоръка от приятел, който му е ползвал услугите след препоръка от друг и т.н. После брокерът ми намери и кредитен консултант за ипотеката, и с оценката за банката можеше да нагласи нещата в моя полза, но нямаше нужда. С документи не съм се занимавал, само отидох в уречения ден пред нотариуса, моя брокер и този на продавача му дадоха папката с всичко нужно и това беше. И една година обикаляне и търсене преди това. Напълно си заслужи комисионната.
А за адвоката - със сигурност е полезен, но за няколко лева и сам си проверих продавача в имотния регистър. Сигурно има и други неща, които проверява, но ако е с ипотека банката така или иначе си ги гледа нещата.
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Не само, че са излишен разход, ами и пречат! работят предимно в техен краткосрочен интерес и изцяло в ущърб на купувач и понякога сериозно и на продавача..DigitalExile написа:streetz написа:Ами затова си наемате ваш брокер, който да работи във ваш интерес. Това за покупка. При наемите е зле, там дори не са брокери, а някакви тотално неориентирани хора негодни за каквато и да е работа и от нямане какво са станали "брокери".
Защо ми е брокер по начало? .
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
Аз за щастие успях да прескоча брокера като купувах къщата, много ги мразя тия.
По снимките в обявата се ориентирах доста добре къде е къщата, отидох видях я отвън и ми хареса. Намерих в имотния регистър собственика, намерих му координатите в интернет и се свързах директно с него
Адвоката обаче е задължителен, както ми каза моя "в България няма къща която да е с абсолютно изрядни документи", най-вече заради сменянето през 5 години на нормативни уредби и глупости, но и заради манталитета ни да си правим каквото си искаме "дОма". Много е важно някой който е в час с нещата да ти каже дали си on the safe side или ще имаш главоболия в бъдеще. При апартаментите е по-лесно предполагам.

- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
Кога ще е следващия срив в цените на имотите? 2021
Я кажете дали има смисъл да се купи нещо в Банско или друг зимен курорт в момента. Аз като градско чедо нямам имот извън София ей така за през уикенда и сега покрай Ковида и липсата на зимен сезон, виждам, че има някакви апартаменти около 15-20к евро, не гледам такива в комплекси с поддръжка.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
- streetz
- младши ентусиаст
-
B48B20
"Тихото" и "комуникативно" място е Богатица - https://www.google.com/maps/@42.6728965 ... 384!8i8192
Леко ми е ... таванско.
Леко ми е ... таванско.
- blacksapphire
- ентусиаст
-
- Кара: G02 ///M40d
И аз си купих миналият месец на Богатица, през няколко сгради от тая.
сходна квадратура + 2 партерни гаража по 24м2 и 33м2.