Кога ще е следващия срив в цените на имотите?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

годината на голямата резачка

2021
25
25%
2022
27
27%
2023
12
12%
2024
6
6%
2025
1
1%
2026
1
1%
2026+
28
28%

Общо гласове : 100
ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Re: Кога ще е следващия срив в цените на имотите? 2021

Мнение от sub_eleven » 08 Дек 2020, 8:56

Leon написа:Още по-яко, че докато продаваха Витоша вю, се кълняха, че напред към планината е зона за ниско строителство, как никога нищо няма да изникне и т.н. Разпродадоха 90% от имотите и тогава започна изкопа за небостъргача отпред :mhihi:

Това съм го виждал поне два пъти - номерът работи, хората си фантазират и купуват. А после някои продават, а други преглъщат и живеят нещастни.

Най-лошото е да ти скрият и слънцето, а да си с южно изложение.

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 08 Дек 2020, 9:51

K_Ilkov написа:А да се върнем малко на темата?

Добра идея... Според мен, никакъв "срив" няма да има в национален мащаб, нито дори намаление, нито дори застой на цените. Имотите плавно (надявам се, че ще бъде плавно...) ще вървят нагоре. Така че, ако някой смята да купува нещо - да купува сега, няма смисъл да се чака, по-евтино няма да стане.

Защо мисля така? Новото строителсво си е скъпо и все по-скъпо ще става. Имам предвид неговата себестойност. Ако разгледаме всички фактори, които определят себестойността на една сграда (цена на земята, цена на проекта, цени на строителни материали, труд и механизация, надзор, други разходи... сигурно пропускам нещо...), всички те са поскъпнали за последните... колко? да кажем за последните 20 години. И това е трайна тенденция. Значи новото строителство си е скъпо и неговата висока цена ще "тегли нагоре" цената и на старото. И така...

Според мен, тук ще стане (вече е започнало да става...) като на Запад - цените ще станат такива, че за една шибана двустайна кутийка ще бачкаш 20 години, и то - ако си на добра (сравнително сигурна и висока) заплата. Ако не, ще се мъкнеш цял живот по квартири и така... :dunno: :dunno:
Excellent! Steven is my name!

Потребител
Аватар

Мнение от mart1nn » 08 Дек 2020, 9:58

Borymeckata написа:
K_Ilkov написа:А да се върнем малко на темата?

Според мен, тук ще стане (вече е започнало да става...) като на Запад

Интересно дали някой би могъл да намери статистика за съотношението на притежание частници срещу фирми/банки/фондове, защото си мисля че в останалите европейски столици %-та на притежаваните от частни лица имоти ще е сравнително малък. Реално почти навсякъде цените са х2 и нагоре за имоти в столиците, но това не притеснява нито банките, нито куповачите - и двете страни не мислят, че заема ще се изплати и имота ще си смени собственика, а че просто ще дойде следващият "наемател" с ипотека.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 08 Дек 2020, 10:05

То при съотношение с доходите... вече доста места сме ги стигнали за мен. В темата се пуснаха не малко примери от чужбина, където цените са доста надолу при драстично по-високи доходи.
Изображение

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 08 Дек 2020, 10:06

Borymeckata написа:Според мен

Такава е тенденцията и за мен и да си собственик на имот няма да става по-евтино особено на желан имот …

Аз все пак смятам, че "охлаждане" на имотния пазар ще има някакво породено от икономически застой или криза незнам какво ще е защото ще ни залеят едни пари за разлика от друг път …

Та нещо ще има, но не виждам как може да е срив, при положение, че:
- банките са подковани да разсрочат, а не да събират
- пари за финансиране има на пазара
- някакъв свеж кеш за крадене ще се налее
- никой няма да бърза да продава имоти освен ако не е супер нагъзен от ситуацията

Просто в 2021 за мен изгледите са брадвата още да се точи за някаква евентуална сеч :ok:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 08 Дек 2020, 10:35

Имотите са цикличен пазар, в един момент цените ще паднат. Само че никой не знае, кога точно.
Интересно сравнение на цени за труд за поставяне на плочки - в Студентски Град 16 евро на квадрат, в Атина - 10 евро.
I love the sound of V8 in the morning...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Кога ще е следващия срив в цените на имотите? 2021

Мнение от steeN » 08 Дек 2020, 10:37

Borymeckata написа:Новото строителсво си е скъпо и все по-скъпо ще става. Имам предвид неговата себестойност. Ако разгледаме всички фактори, които определят себестойността на една сграда (цена на земята, цена на проекта, цени на строителни материали, труд и механизация, надзор, други разходи... сигурно пропускам нещо...), всички те са поскъпнали за последните... колко? да кажем за последните 20 години. И това е трайна тенденция. Значи новото строителство си е скъпо и неговата висока цена ще "тегли нагоре" цената и на старото.

В същност строителството става все по-евтино и по-евтино. Материалите са по-евтини. Труда е по-скъп, но броя кибици, които проектират и изпълняват е много по-малък заради машините и технологиите. Земята поскъпва, да.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

ентусиаст
Аватар

Мнение от sub_eleven » 08 Дек 2020, 11:04

msi200 написа:Имотите са цикличен пазар, в един момент цените ще паднат.

Ще паднат някакъв процент, за да се вдигнат с двоен след това.

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 08 Дек 2020, 11:29

steeN написа:В същност строителството става все по-евтино и по-евтино. Материалите са по-евтини. Труда е по-скъп, но броя кибици, които проектират и изпълняват е много по-малък заради машините и технологиите. Земята поскъпва, да.

Не съм съгласен... Има лични наблюдения - проектът е много по-скъп в момента , отколкото преди 30 години, например. Освен задължителните части Архитектура, СК, Електро и ВиК, сега има ОВиК, ЕЕ, ПБЗ, ПУСО, ППЗ... сигурно пропускам някоя част. Това са още много папки и проектанти със сертификати, на които трябва да се плаща.

Строителнният надзор - още едно перо за плащане, което оскъпява строежа.

Матриалите, освен че са по-скъпи, са повече и като видове, и като количество. Топлоизолация на всички фасади - в старото строителство къде го е имало това? Два пласта ХИ мембрана по целия нулев цикъл - също. Дограмата вече не е чамова, никой не иска шперплатови врати и единични джамове. За топлоизолацията и хидроизолацията на покрива няма какво да говорим. Вентилация, ЕЕ. Плочките и другите настилки... знаете колко струват. Инсталациите като цяло са много по-сложни и скъпи.

Сложи труда, механизацията, земята и другите "административни" разходи - не бих се учудил, ако себестойността на готовата сграда отива на 500 евра на кв. метър.

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 08 Дек 2020, 11:31

Ами при читавите баш там отива всъщност. :mhihi:

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 08 Дек 2020, 11:51

Ей сега пуснах на слуки един калкулатор на нотариалните такси... Значи ако говорим за прехвърляне на имот (нека е апартамент 100 квадрата...) с цена 250 000 лева в София... таксите са над 7 500 лева. Значи само таксите идват 75 лева на квадрат. Това го няма в продажната цена, но реално купувачът го плаща.

Работя на голям строеж и често говоря с различни подизпълнители. Всички казват, че настаняването на бачкаторите им е голям проблем. Това не са виетнамците при соц-а - да ги набуташ по десетина в шперплатови бараки. Сега отделна стая за всеки, с баня и климатик. И транспорт до / от строежа. Говорим за обикновените бачкатори, не за инженери. Смятай, ако си докарал от южна България (примерно) двайсет човека, колко ще ти струва само настаняването и транспортът за месец? Отделно тези ще искат поне по 1 000 лева заплата, а квалифицираните - и повече. Този целия разход къде отива? Калкулира се в крайната цена на сградата и купувачът го плаща. А вие чакайте цените да паднат... :mhihi: :mhihi:

K_Ilkov написа:Аз все пак смятам, че "охлаждане" на имотния пазар ще има някакво породено от икономически застой или криза незнам какво ще е защото ще ни залеят едни пари за разлика от друг път…

Аз не разбирам дали го казваш (пишеш) в ироничен смисъл, но... ако на пазара има повече свободни средства в обръщение и при нулеви лихви по депозитите... това няма ли да доведе до покачване на цените на имотите? Повишено търсене при ограничено предлагане - цените са нагоре... :dunno: :dunno:

Да не пускаме нова тема: Кога ще бъде следвашият скок в цените на имотите? :mhihi: :mhihi:

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 08 Дек 2020, 12:10

Няма ирония …

За разлика от една икономическа криза, в която са ударени банките (както предходната) тази ще е различна …
Ефекти ще има за икономиката, но ще има и пари наляти за възстановяване, което вероятно ще доведе до забавяне на икономиката, но не и до срив

Поне аз така си мисля, може и да бъркам :dunno:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Кога ще е следващия срив в цените на имотите? 2021

Мнение от steeN » 08 Дек 2020, 12:18

Borymeckata написа:..

Преди 30 години това, което се строеше е като селска барака в сравнение с това, което сега се строи. Все едно да сравниш Нокиа 3310 с iPhone и да твърдиш, че мобилните телефони са били по-евтини.

Но пък лесно може да се сравни с преди 10 години когато цените бяха практически същите и като вкл. инфлацията и разликата в изпълнението, не знам как е по-скъпо. Да не говорим за разликата в доходите също... т.е. достъпността.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

ентусиаст
Аватар

Мнение от sub_eleven » 08 Дек 2020, 12:31

И аз защитавам обоснованото мнение на Боримечката. А относно материалите - само последните две години са с 10-20% нагоре. Трудът е много нагоре, кадрите в строителството недостатъчни. На най-ниско ниво работниците, които са мотивирани да работят, се мръщят вече на под 200лв заработка на ден. Помня скорошен случай един взехме да изкаже 15-20 квадрата минерална мазилка с грундиране и лека подготовка преди това. Взе 150лв, определено си ги изработи за половин ден, с включен 1 час за съхнене на грунда. Разправяше, че се е преебал, че се е съгласил през цялото време.

Майсторите разни си докарват като IT повечето.

И аз съм на мнение, че няма да падат цените или поне не чувствително.
Последна промяна sub_eleven на 08 Дек 2020, 12:34, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 08 Дек 2020, 12:33

Borymeckata написа:Значи ако говорим за прехвърляне на имот (нека е апартамент 100 квадрата...) с цена 250 000 лева в София... таксите са над 7 500 лева. Значи само таксите идват 75 лева на квадрат. Това го няма в продажната цена, но реално купувачът го плаща.

Всъщност са около 9500 лв реално, а относно кой ги плаща - зависи от договорката, понякога се поделят между купувач и продавач. Това само като вметка :)
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата