Нещо като грес под капачката на маслото .

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар

Нещо като грес под капачката на маслото .

Мнение от Denis1903 » 21 Ное 2020, 17:12

Колеги тази сутрин отворих капачката да долея масло на колата и забелязах нещо като грес на самата капачка и в отвора за доливане . Маслото , което бяха сипвали на колата е 5 на 30 ( не знам каква марка тъй като колата ми беше в България тогава , а аз в Германия ) карам с маслото вече около 3к и днес долях 500 грама за първи път . Колата(330ци) по принцип си имаше харч на масло , но това което ме притеснява е тази гняс по капачката . Според вас на какво се дължи това и какво ме бихте посъветвали ?Изображение

Изпратено от моят Redmi Note 8T с помощта на Tapatalk

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E83 3.0i, ex e46, Е34, Е36
Детайли за колата: M54B30, Mystic blau metallic, High speed setup, s861a

Re: Нещо като грес под капачката на маслото .

Мнение от The Heartlistener » 21 Ное 2020, 17:30

Конденсат. Най-вероятно караш на къси разстояния, със системно недозагряване на двигателя. Влагата от картерните газове няма достатъчно време да излезе през вентилацията, полепва по частите които изстиват най-бързо и се смесва с маслото. Лятото при повишаване на температурите това изчезва. Изкарай колата на по-дълъг преход.
Аз съм така всеки есенно-зимно-пролетен сезон. Карам на къси прибежки /по 2-3 км до работа и обратно/. Ако ще и десет клапана за газовете да смениш е все тая. В студеното време докато се кара на малки разстояния е така.
Последна промяна The Heartlistener на 21 Ное 2020, 17:51, променена общо 1 път
Ако не можеш да правиш велики неща, прави дребни неща по велик начин...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 330Ci
Мечтае да кара: M3
Детайли за колата: Mtech, Manual, Black Sapphire

Мнение от DoesNot » 21 Ное 2020, 17:31

Това се получава от конденз и каране на къси разтояния. Нормално е, покарай повече извънградско и ще изчезне.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Denis1903 » 21 Ное 2020, 19:54

Благодаря ви за полязната информация . Действително карам до работа и обратно (9км) и то с максимална скорост 50-60 км в час . От каккто автомобила е в Германия не съм я карал по- бързо или на по- дълги разстояния . Утре ще я искарам да я настъпя малко и да се поразкарам . Благодаря ви много колеги !

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 22 Ное 2020, 5:55

Колега, вкарай я на ниска предавка да поработи 10-15 мин. По възможност над 3500 оборота. Дори 4000 и +. Излез на извънградско или някоя магистрала и "продухай" двигателя така. Не знам колко е в реда на нещата, но някои "капацитети" препоръчват и това да се направи с по-високо октанов бензин.
Имах колега навремето, който си караше колата около 5-6км в София градско в едната посока. Писна в един момент, че му давала близо 20/100 разход. Обяснихме му, че тя практически не може да загрее.
Драсни после какво е станало :yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Denis1903 » 22 Ное 2020, 10:52

Днес ще изляза малко да я покарам като хората . Да избърша ли това нещо предварително ?

ентусиаст
Аватар
Кара: w202 C180 Vw golf 4 SDI,Vw PassatB5
Мечтае да кара: W212 E400 biturbo E63 w213 biturbo stage 3
Детайли за колата: Турбинирана

Мнение от turbonetic » 22 Ное 2020, 10:59

Нищо няма да бършеш то ще се махне само като загрее мотора! Покарай малко 30-40 км и ще се махне.

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 330xd

Мнение от Kurtov » 22 Ное 2020, 13:17

Нито трябва да бършеш, нито да се правиш на Шумахер.
Просто покарай колата да загрее хубаво мотора.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Denis1903 » 23 Ное 2020, 23:21

Е аз преди да видя отговорите ви го избърсах . Вчера я изкарах малко на магистрала и я настъпвах доста . Сега следа няма от тази гняс а и да ви кажа (не знам дали си го въобразявам ) звука на автомобила сякаш стана по плътен и с една идея по-рязка стана колата . Мисля за напред да сложа добавки в горивото и в маслото ( не знам дали ще се отрази положително) или направо да взема една кола 1000 кубика кадар да ме закара до работа и обратно . То реално погледнато няма смисъл да карам толкова мощна кола като не използвам пълния и ресурс ама какво да се прави свикнал съм и име кефи тази колаИзображение

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 330xd

Мнение от Kurtov » 24 Ное 2020, 0:58

Това не е никакъв проблем, което ти се е случило.
На всяка една кола може да стане.

ентусиаст
Аватар
Кара: w202 C180 Vw golf 4 SDI,Vw PassatB5
Мечтае да кара: W212 E400 biturbo E63 w213 biturbo stage 3
Детайли за колата: Турбинирана

Мнение от turbonetic » 25 Ное 2020, 19:18

Denis1903 написа:Е аз преди да видя отговорите ви го избърсах . Вчера я изкарах малко на магистрала и я настъпвах доста . Сега следа няма от тази гняс а и да ви кажа (не знам дали си го въобразявам ) звука на автомобила сякаш стана по плътен и с една идея по-рязка стана колата . Мисля за напред да сложа добавки в горивото и в маслото ( не знам дали ще се отрази положително) или направо да взема една кола 1000 кубика кадар да ме закара до работа и обратно . То реално погледнато няма смисъл да карам толкова мощна кола като не използвам пълния и ресурс ама какво да се прави свикнал съм и име кефи тази колаИзображение

Съветвам те да ,не слагаш никакви добавки нито за маслото нито за горивото ! Карай си колата със здраве :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Denis1903 » 25 Ное 2020, 20:39

turbonetic написа:
Denis1903 написа:Е аз преди да видя отговорите ви го избърсах . Вчера я изкарах малко на магистрала и я настъпвах доста . Сега следа няма от тази гняс а и да ви кажа (не знам дали си го въобразявам ) звука на автомобила сякаш стана по плътен и с една идея по-рязка стана колата . Мисля за напред да сложа добавки в горивото и в маслото ( не знам дали ще се отрази положително) или направо да взема една кола 1000 кубика кадар да ме закара до работа и обратно . То реално погледнато няма смисъл да карам толкова мощна кола като не използвам пълния и ресурс ама какво да се прави свикнал съм и име кефи тази колаИзображение

Съветвам те да ,не слагаш никакви добавки нито за маслото нито за горивото ! Карай си колата със здраве :)
Благодаря за съвета колега ! Ще те послушам

Назад към E46