Bluetooth проблеми

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 TDS

Re: Bluetooth проблеми

Мнение от Vladocbr » 10 Апр 2020, 20:34

Развитие
Намерих модул ноември 2005г. и действително Huawei се свърза.

Обаче пак изникнаха въпроси

1. На тия от 2005 пише with SES, а на предишния, не.
Каква е разликата?

2. На предишния звукът можеше да се увеличи повече от този?

3. Има ли причина да ме чуват малко по - слабо с новият модул и Huawei в сравнение със предишния и Xiaomi-то?
Предполагам отново, защото при Xiaomi няма тъпотията с пестенето на батерия.

Та за сега е това
Благодаря

Изпратено от моят RNE-L21 с помощта на Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Vladocbr » 12 Апр 2020, 16:33

Някой може ли да сподели, когато звукът от телефона минава пред DSP дали се чува през всичките говорители, защото при мен е само на предните два?
И това че минава през усилвател хич не мога да го увличавам много, така ли си е?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Мнение от gentata » 12 Апр 2020, 21:23

Когато колата е с DSP, предните говорители (мидбасовете, големите) във вратите са двунамоткови. Едната намотка е за звука от DSP-то, другата е за телефона. Модула за телефона, в случая Bluetooth модула си има свой усилвател захранващ втората намотка на говорителите. И може да се усилва от копчето за увеличаване и намаляване (или волана), също така звука по време на телефонен разговор може да се регулира и от самия телефон.
А относно SES-a казват че това е модула за гласови команди (който в по-предните години е отделен модул) вграден в по-новите модули. И моя ULF-модул има такова нещо но аз така и не успях да го подкарам (не съм си и давал много зор). Говора който разпознават (ако работят) е само немски, само англииски или само там за какъвто език е кодиран модула. А и се разпознават само някои фрази изговорени със съответното правилно произношение, ненужна ми екстра :) , за това и не съм се заигравал с активирането ѝ.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Vladocbr » 12 Апр 2020, 22:16

Мисля, че двунаморковите са стандартно за коли с телефонна система нез DSP с радио БМ24. Обаче в случая двата кабела за звукът от ULF влизат в DSP и по мой представи би трябвало доста да може да се увеличава, но не е така, а и също работят само предните говорители на вратите. Явно DSP му е зададено да пуска само на тях.

Гласовите команди ги пуснах и почти без грешка разпознава всичко.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39

Мнение от Dyakov » 12 Апр 2020, 22:43

Точно така е, при колите с ДСП, не са двунамоткиви предните мид баси, всичко минава през усилвателя. СЕС (гласовите команди), когато са съчетани с УЛФ се подкарват много лесно, както и могат да се кодират за съответния от поддържаните езици, просто трябва да го има бутончето на лявата мултифункция на волана.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Vladocbr » 12 Апр 2020, 23:24

Ок, но звука само по предните ли ги пуска DSP?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dyakov » 13 Апр 2020, 20:00

Да само през предните е, както съответно при колите без ДСП и двунамоткови предни мид баси говорители за телефон.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Vladocbr » 13 Апр 2020, 21:35

Благодаря.
Явно и ти си със същата комбинация или си бил с такава.
Още един въпрос
Въпреки че звукът минава през DSP не може да се усилва много, нормално ли е това?
С ncs expert в опцийте на ulf има някакви настройки, които нямам идея за какво са, дали те имат отношение за силата?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dyakov » 14 Апр 2020, 19:56

Към момента не съм с УЛФ или телефон и не мога да ти кажа за силата на звука, но не би трябвало да бъде чак толкова тихо, колкото го описваш. Някои от колегите които писаха в темата, мисля че са с ДСП и УЛФ и биха могли да отговорят по-конкретно.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Vladocbr » 18 Апр 2020, 16:26

Рядко вече се пише в Е39 раздела за съжаление.
Успях да деинсталирам сестемното приложение Power genius, и някой ден ще закача стария по-стария ulf да видя какво ще се случи.
В опцийте на ncs expert има разни параметри за dsp някой може ли да каже, какво точно се определя с тях?
На телефона излиза четливо снимката ама тук не.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dyakov » 20 Апр 2020, 12:00

Това са настройки да избереш типа купе при кодиране на усилвателя. При теб трябва да е 39 седан, няма общо със силата на звука от УЛФ модула.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Vladocbr » 20 Апр 2020, 12:35

Да, но тези настройки са в ulf модула.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Мнение от gentata » 24 Апр 2020, 23:00

Dyakov написа:Точно така е, при колите с ДСП, не са двунамоткиви предните мид баси, всичко минава през усилвателя. СЕС (гласовите команди), когато са съчетани с УЛФ се подкарват много лесно, както и могат да се кодират за съответния от поддържаните езици, просто трябва да го има бутончето на лявата мултифункция на волана.

Моята кола e излязла от завода с телефон, навигация, DSP и БМ24. Предните говорители са двунамоткови с 2Х8ома. На едната намотка, както писах по-горе, се подава сигнала от DSP-то на другата сигнала от телефонната централа. Когато се използва телефона DSP усилвателя спира всичко свирещо и остава само звука от телефона, т.е. чува се това което се подава на вторите намотки на предните говорители от телефона (централата в багажника).
Не съм се ровил из схемите конкретно за причината защо са решили по това време (след 10.98) германците да използват двунамоткови говорители, при положение че и радиомодула BM24 и DSP-усилвателя имат вход дефиниран за телефон, колко са активни (работещи) тези входове, вече е друг въпрос. И такова е изпълнението на няколко (видяни от мен) 39-ки с подобно оборудване. Също така съм виждал сигнала от телефона да се подава към радиомодула (БМ54) на коли без DSP или HiFi и съответно с нормални еднонамоткови 4-омови говорители в предните врати.
За това @Dyakov при мен впечатлението е точно обратното, а именно че кола с DSP и телефон е с двунамоткови предни говорители. И всъщност до сега не съм срещал кола на която да се ползва входа за телефон на DSP-усилвателя, но не претендирам да съм срещнал де що има 39-ки с DSP и телефон ;).

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dyakov » 25 Апр 2020, 9:51

Аз съм с DSP II (аз съм го ретрофитвал). Свалено е от кола с БМ24 и телефон, по спомен от края на 99 г. Когато го купих нямаше инсталация и намерих такава от HI-Fi, която преправих за DSP. Инсталацията от HI-Fi-то си имаше телефонната линия, която по принцип прекарах, макар да не ми е нужна. Тогава по всички схеми които гледах нямаше отделна телефонна линия за предните МИД-баси, както при другите нива на аудио в Е39 (Stereo и HiFi). В момента имам телефон в колата, но не ми остава време да го подвържа за да кажа как и дали се чува (но след като съм го свалил ДСП-то от кола с работещ телефон, едва ли би имало проблем). Ето такива са моите говорители:
6212185267.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Vladocbr » 25 Апр 2020, 10:13

При мен заводски имаше телефон от тези с карта в багажника и съответно двунамоткови говорители. При ерата на Bluetooth вече няма двунамоткови, а звукът минава през БМ54.
По писанията в нета се говори, че ulf е с много ниска мощност и не е достатъчна да захарани директно говорителите и за това фабрично е през радиото или другия вариант през усилвателя. Аз пък не пробвах ulf през двунамотковия да видя какво ще стане, но определено сега през DSP въобще не е силно.
Но много се чудя, защо казват, че единственият вариант, когато е БМ24 е да мине през DSP или добавен усилвател при положение, че и БМ24 има вход за телефон.

ПредишнаСледваща

Назад към E39