33* години 10-ти ноември
Модератор: Общи модератори
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Re: 30 години 10-ти ноември
Лошото сега е вина на същите хора оттогава, по-доброто е напук на техните усилия да ни върнат в първобитно общинния строй
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Това за училищата мен много ме напрегна. Тук също е така. Училището, в което съм учил вечер и уикенда е затворено. Деца се виждат изключително рядко. Преди известно време бях решил да ходя да бягам, единствената опция в квартала останаха тротоарите по улиците. Вратите на второто училище също се затварят, но пък сега направиха голям стадион и децата са там постоянно, но тренират от отбори, не знам да е разрешено свободно влизане.
Затова ми е хубаво на село. То е всъщност малък град с около 6к население, но когато времето е хубаво, има хора на стадиона. Бяха се позагубили преди няколко години покрай навлизането на технологии, но сега пак започнаха да се събират, което много ме радва.
А за строя, аз преди 89та не съм живял, но пък живея в семейство, което и до ден днешен живее във времената преди 89та, така че добивам някаква представа какво е било.
Затова ми е хубаво на село. То е всъщност малък град с около 6к население, но когато времето е хубаво, има хора на стадиона. Бяха се позагубили преди няколко години покрай навлизането на технологии, но сега пак започнаха да се събират, което много ме радва.
А за строя, аз преди 89та не съм живял, но пък живея в семейство, което и до ден днешен живее във времената преди 89та, така че добивам някаква представа какво е било.

- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
немо написа:Да се отбелязва 10.11.1989 като някаква съществена дата е също толкова удачно,както да се отбелязва 09.09.1944....

Това имах предвид ... няма много смисъл да се вайкаме и да мерим под чие крило ни е било по-добре ... И едните и другите ни "помагат" точно колкото им е изгодно
Лошото е, че от едната крайност отидохме в друтгата, от тотален контрол в нещо като менажирана от олигарси анархия.
Ама ше се оправим де

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
То и радиацията си има предимства, но не всички капиталисти я оценяват.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Top Gun Maverick написа:Въпросът този път в анкетата цели да се посочи държавата беше ли по-добре като се има предвид състояние на армия, производство, външно партньорство, образование, здравеопазване, пенсионна и правосъдна системи, както и личното развитие на всеки индивид ...
Разликата е съществена. В "старата" тема въпросът беше "По-добре ли бяхме?", ние - хората. И всеки пишеше за себе си, съгласно своите критерии за "добър живот" и от своя гледна точка. Сега въпросът вече е "Държавата беше ли по-добре?"... Аз лично не разбирам, държавата какво точно е, кой (или какво) я представлява, как се определя нейното състояние и какво означава да бъде "добре" или "зле"...

За мен държавата е някаква репресивна, бюрократична структура, която ми е наложила да я издържам с данъците си, а в замяна на това... не съм сигурен какво точно получавам от нея...

Служил съм 2 пълни години в държавната армия, работил съм за нея по бригади и съботници, плащам съм й (и продължавам да плащам) данъци за недвижими имоти, МПС-та, за скапаните пътища, върху своите доходи, някакви здравни и пенсионни осигуровки, разни акцизи, такси и какво ли още не... От моя гледна точка държавата винаги е добре, щом й плащам, без тя да прави нищо за мен. Пък и честно казано - изобщо не ми дреме дали е добре или зле. На нея (държавата) пука ли й аз как съм?
(май съм прихванал от анархизма на Стиин-а, егати...)
Excellent! Steven is my name!
- Bogat-Beden
-
-
Ти си от нетните платци, за разлика от нетните бенефициенти, по-едри и по-дребни, знаем ги от кои проф/ о етнически групи са съответно...
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
Както вече мнозина казаха - еднозначен отговор не може да се даде.
Освен това, нито соца, нито 30-те години след това, могат да се разглеждат еднозначно, а по-скоро би било добре да се разгледат като отделни периоди.
А като цяло - тъжно ми е, че всичко смислено от тогава се отрече, само защото е "соц".
Примерно - използването на стъклен или хартиен амбалаж е далеч по-екологично отколкото всичката пластмаса. Също и превантивната насока в здравеопазването.
В общи линии, можем да си говорим много, въпросът е какво можем да променим изобщо и реално.
ПС Грам не въздишам по Москвичи, цветни телевизори, шоколад Крава и тн подобни, но да се отритне с лека ръка всичко е най-малкото безумно.
Освен това, нито соца, нито 30-те години след това, могат да се разглеждат еднозначно, а по-скоро би било добре да се разгледат като отделни периоди.
А като цяло - тъжно ми е, че всичко смислено от тогава се отрече, само защото е "соц".
Примерно - използването на стъклен или хартиен амбалаж е далеч по-екологично отколкото всичката пластмаса. Също и превантивната насока в здравеопазването.
В общи линии, можем да си говорим много, въпросът е какво можем да променим изобщо и реално.
ПС Грам не въздишам по Москвичи, цветни телевизори, шоколад Крава и тн подобни, но да се отритне с лека ръка всичко е най-малкото безумно.

аз лошо не видях от преди 10ти. получих желязно образование което в америка ми даде огромно предимство, никой не ме е гонил ако и родителите да не бяха членове на бкп, не съм бил бит сериозно от милицията, станах майстор на спорта по някакъв спорт, ходих войник и не съжалявам нито за секунда...
това което преди нямаше много беше избор. хората бяха профилирани от малки си вървяха по пътя. важните житейски решения бяха взимани вместо тях и нямаше разочаровани. всеки си знаеше за какво го бива и за какво не. нямаше на практика престъпност и живота на хората беше... без особени сътресения. знам, че звучи лошо, но за голяма част от хората това е един прекрасен начин на живот...
сега... сега има избор. но 3/4 от хората не знаят как да се възползват от този избор. и затова има много разочаровани и като цяло нещастни хора. има една малка прослойка успешни бизнес хора, някаква част роби/ общи работници на обществото и другото всичко е леш (визирам мутри, псевдо-бизнесмени, безработни, неинтегрирани малцинства и тн). вървиме напред и нагоре,но много много бавно и с цената на две изпуснати поколения.
така ги виждам аз нещата.
това което преди нямаше много беше избор. хората бяха профилирани от малки си вървяха по пътя. важните житейски решения бяха взимани вместо тях и нямаше разочаровани. всеки си знаеше за какво го бива и за какво не. нямаше на практика престъпност и живота на хората беше... без особени сътресения. знам, че звучи лошо, но за голяма част от хората това е един прекрасен начин на живот...
сега... сега има избор. но 3/4 от хората не знаят как да се възползват от този избор. и затова има много разочаровани и като цяло нещастни хора. има една малка прослойка успешни бизнес хора, някаква част роби/ общи работници на обществото и другото всичко е леш (визирам мутри, псевдо-бизнесмени, безработни, неинтегрирани малцинства и тн). вървиме напред и нагоре,но много много бавно и с цената на две изпуснати поколения.
така ги виждам аз нещата.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Не разбирам защо очакванията от демокрасито са като да е настъпил някакъв утопичен рог на изобилието от който се изсипват банани шоколади милка и дънки райфъл с бонбонки тик-так в джобчето ? Всеки да потребява колкото му е кеф , да работи ако му е кеф и да се занимава с каквото му е кеф
Соца и сегашното е подобно на оня виц за емигранта . Един ритнал бакърчето и попаднал в рая , минало време но в рая скукааа ..едно и също всеки ден . Човека решил да освежи малко , помолил дявола да го разведе на екскурзия в ада да види кое как е . Речено сторено , и в ада пиячка , коври , хазарт и човека се прибрал в рая много доволен и възхитен от живота в ада . След тридневно усилено мислене решил да помоли господа да го премести в ада , не помогнали никакви увещания че няма връщане назад да го откажат от тая му натрапчива идея . Желанието било изпълнено и човечеца попаднал в така желания ад ....но огромно било учудването му когато вместо ацки развлечения го потопили в казана и започнали да разпалват огъня ...Ама как ..защо ..оня път като идвах нямаше казан и подобни гадости ?!!! В тоя момент дявола го погледнал със съчуствие и казал - оня път беше турист , сега си емигрант така че свиквай с реалноста ...
Та се чудя 30 години вече не свикнахте ли с реалноста ?

Соца и сегашното е подобно на оня виц за емигранта . Един ритнал бакърчето и попаднал в рая , минало време но в рая скукааа ..едно и също всеки ден . Човека решил да освежи малко , помолил дявола да го разведе на екскурзия в ада да види кое как е . Речено сторено , и в ада пиячка , коври , хазарт и човека се прибрал в рая много доволен и възхитен от живота в ада . След тридневно усилено мислене решил да помоли господа да го премести в ада , не помогнали никакви увещания че няма връщане назад да го откажат от тая му натрапчива идея . Желанието било изпълнено и човечеца попаднал в така желания ад ....но огромно било учудването му когато вместо ацки развлечения го потопили в казана и започнали да разпалват огъня ...Ама как ..защо ..оня път като идвах нямаше казан и подобни гадости ?!!! В тоя момент дявола го погледнал със съчуствие и казал - оня път беше турист , сега си емигрант така че свиквай с реалноста ...
Та се чудя 30 години вече не свикнахте ли с реалноста ?

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
alx написа:сега... сега има избор. но 3/4 от хората не знаят как да се възползват от този избор.
Точно това си мислех - има големи възможности, които... често остават неизползвани... Дори да вземем избора в буквалния смисъл - политическите избори. Тогава избори нямаше, гласувахме формално и ни управляваха едни и същи партийни аристократи, обикновено - докато пукнат. Сега (уж) имаме избор, но Бойко ми е премиер вече... колко? Трето правителство. Добре де, защо не можем да го разкараме? Нали е демокрация, нали избираме кой да ни управлява, нали народът е суверен, еми дайте да разкараме т. нар. "политически елит"! Ама не става... Та кое е "по-добре" - да нямаш избор и да го знаеш, или да си мислиш, че имаш, а реално да нямаш?
Excellent! Steven is my name!
- Bogat-Beden
-
-
alx написа:нямаше на практика престъпност и живота на хората беше...
Е това просто не е вярно..
А какво означава, че не си бил "сериозно" бит от милицията

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Bogat-Beden написа:alx написа:нямаше на практика престъпност и живота на хората беше...
Е това просто не е вярно..
А какво означава, че не си бил "сериозно" бит от милицията![]()
Това е както с ПТП-та, просто не се даваше гласност и всички си мислят, че тогава почти не е имало такива.
Обаче имаше смъртна присъда и редовно обявяваха по новините, че на еди кой си е извършена.
Borymeckata написа:alx написа:сега... сега има избор. но 3/4 от хората не знаят как да се възползват от този избор.
Точно това си мислех - има големи възможности, които... често остават неизползвани... Дори да вземем избора в буквалния смисъл - политическите избори. Тогава избори нямаше, гласувахме формално и ни управляваха едни и същи партийни аристократи, обикновено - докато пукнат. Сега (уж) имаме избор, но Бойко ми е премиер вече... колко? Трето правителство. Добре де, защо не можем да го разкараме? Нали е демокрация, нали избираме кой да ни управлява, нали народът е суверен, еми дайте да разкараме т. нар. "политически елит"! Ама не става... Та кое е "по-добре" - да нямаш избор и да го знаеш, или да си мислиш, че имаш, а реално да нямаш?
аз много съм го мислил тоя политически шедьовър. проблема ни е, че се наплашихме. а българина си живее с мисълта, че е прокълнат по някаква схема. и последните 30 години се напатихме от леви, десни, царе и всякаква безхаберна паплач от което само подсили въпроснато усещане, че сме прокълнати... а бойко какъвто и да е- е златната среда. хем е нов, хем напомня на бай тошо. хем е ляв, хем е десен. бойко е просто един "сигурен" и без сътресения избор на фона на останалите. а българина обича да му е спокойно и безметежно. понеже не се бъркам в политиката защото не я разбирам и не ми е работа, няма да споменавам, но в момента има доста кадърни хора с правилната визия, инициатива и тн... но просто няма да ги избере народа защото... виж ми второто изречение. и кръга се затваря.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
alx написа:...но в момента има доста кадърни хора с правилната визия, инициатива и тн... но просто няма да ги избере народа защото...
Има, ама на парламентарните избори Слави ще събере по-голям вот от тях, щото...е плешив

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Най сигурния показател за бъдщето е миналото . Така че да не се заблуждаваме с утопични сценарии за бъдещето , българина си е бил винаги такъв какъвто е . Плюс минус някакви вариации но сърцевината е характерен за балканите генофонд и тип поведение . Конформизъм и нагаждачество , подлост и доносничество , предателство и раболепие пред власта и богатството . Личния келепир и удрянето на кьоравото и т.н Тук не става въпрос за мързел и слаба инициативност , българина като цяло е работлив и инициативен колкото средния европеец . Дори повече бих казал . Но обществения договор с власта и управляващите елити тук е различен от западна европа и винаги е бил различен от векове насам . Безсмислено е да се сравняваме със западна европа или която да е друга част на света , пътя който ние сме изминали е твърде различен от техния и естествено формира различни личности и поведение . Материалното благополучие като мерило за щастие е твърде маргинален критерий за да бъде водещо при формирането на национална кауза и приоритети . Нека не заблуждаваме сами себе си , западната система както и тази която ни "оправяше " 50 години са начин за управление и подчинение на масите . Експлоатиране на обществения ресурс в полза на малка група управляващ елит , акцента е върху малка група богопомазани индивиди които трябва да упражняват власта си , или да доминират над останалите .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !