запитване относно борд компютър (Дискусия)

3-та серия ('83-'94)

Модератори: GEORGIEV, ///Явор, ge_a, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше 30,38,39 вече само Гранд Чероки
Мечтае да кара: Грейдер на Ибиза

запитване относно борд компютър (Дискусия)

Мнение от RORO » 13 Яну 2007, 17:18

Всеки със зора си :) бихте ли ми дали подробна информация:
1. Какво точно показва малкия борд компютър в Е30?
2. Има ли връзка между него,оил сървиза и инспекшъна както и гонга в краката и още с какво още е свързан?
3.Колко на брой кабели влизат в него?
4. Къде се намират датчиците за външна и вътрешна температура/за да проверя дали ги имам и да знам кво да търся/?
благодаря на всички мнения предварително.

E30 Fanatic!
E30 Fanatic!
Аватар
Кара: Е36 328g
Мечтае да кара: Е30 Cabrio, Е30 с голям мотор, Е30 М3 SportEvo

Re: запитване относно....

Мнение от Дилян Пенчев » 13 Яну 2007, 18:50

RORO написа:Всеки със зора си :) бихте ли ми дали подробна информация:
1. Какво точно показва малкия борд компютър в Е30?
2. Има ли връзка между него,оил сървиза и инспекшъна както и гонга в краката и още с какво още е свързан?
3.Колко на брой кабели влизат в него?
4. Къде се намират датчиците за външна и вътрешна температура/за да проверя дали ги имам и да знам кво да търся/?
благодаря на всички мнения предварително.

1. Час, Дата, Външна температура, известяване на кръгъл час
2. Свързан е само със гонга в краката и към таблото с едно кабелче
3. Един лентов кабел, най-вероятно със 8 или 10 кабела не съм сигурен
4. Датчик има само за външна температура и се намира във левия въздуховод за охлаждане на спирачките!
Изображение
Какво се мъчиш да четеш тука, не пише нищо интересно вече :)))

Летящия холандец
Аватар
Кара: M3E30х2,M3E36х2,M3E92,M5E39х2 и др.

Мнение от ///Явор » 13 Яну 2007, 18:53

а мен ме интересува на М повера/големия боед/от де взима информация за среден разход :shock: не е от километража :shock:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от RORO » 13 Яну 2007, 19:18

Много благодаря, но защо си мисля ,че има някяква връзка между него и инспекшъна.Понеже:
1.имам гонг инспекшъна ми свети нямам обк гонга не дрънка.
а съм виждал Е30 която при светване на инспекшън или на първият червен диод от оил сървиза при всяко стартиране гонга"бие".
Щосе отнася до въпроса на Явор бсе си мисля ,че всички разходомери и контроли на разхода и т.н. вземат данни и информация единственно от оборотомера/това е мое мнение/.
П.С. вече търся и датчика за външна тепература находящ се"левият въздухо провод охлаждащ спирачният механизъм"./защо я карам след идиоти ,защо не я купих преди тях/.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kikivc » 13 Яну 2007, 20:13

RORO написа:Щосе отнася до въпроса на Явор бсе си мисля ,че всички разходомери и контроли на разхода и т.н. вземат данни и информация единственно от оборотомера/това е мое мнение/.

Не може да е само от оборотомера, нито пък само от оборотомер и километраж.
факт е че когато караш на 5та с 60 км/ч , с ниски обороти стрелката забива на 30.

не знам откъде точно взема инфо /така или иначе аз нямам такова чудо в моита :(/ ама със сигурност не е само от оборотомер.

BMW Fanatic!
Аватар
Кара: 190+ hp E46 320d, S1000RR SBK
Мечтае да кара: Cessna 152

Мнение от Turbo-Lag » 13 Яну 2007, 20:37

На М повера сигурно си има отделен блок само за показанието на разхода (както е при повечето коли май) ...

Летящия холандец
Аватар

Мнение от ///Явор » 13 Яну 2007, 20:39

Turbo-Lag написа:На М повера сигурно си има отделен блок само за показанието на разхода (както е при повечето коли май) ...
ми няма нищо непознато дееба,разчаствал съм го до последно болтче :mhihi:

Летящия холандец
Аватар

Мнение от ///Явор » 13 Яну 2007, 20:51

Дилян Пенчев написа:Явно е в последното болтче :mhihi:
пидал,знаеш ли как дразни да показва 39.9 само :mhihi: ша го продам деба и борда :mhihi: а тъпото е че кат сложа табло от нормална е-30ска , бачка :shock:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от RORO » 13 Яну 2007, 20:53

Е да така е ,тогава нищо друго свен датчик който да измерва вакума според творената дроселова клапа,според мен.

Летящия холандец
Аватар

Мнение от ///Явор » 13 Яну 2007, 23:04

RORO написа:Е да така е ,тогава нищо друго свен датчик който да измерва вакума според творената дроселова клапа,според мен.
не е с вакуум ;) :mhihi:

E30 Fanatic!
E30 Fanatic!
Аватар

Мнение от Дилян Пенчев » 14 Яну 2007, 11:15

Абе Яворе, как така сега става?!? Голямото ОБЦ не ти показва разхода като си със таблото от ис-а? А преди бачкаше ли? Смисъл каот си беше със С14-то?!? Аз съм останал с впечатлението че ОБЦ-то взима информация за разхода от километража, оборотомера, разходомера (респективно от положението на дебитомер-а, защото разходомера взима инфо от влизащия въздух и оборотите и от там ЕКУ-то определяйки количеството на горивото което трябва да се впръска с допълнителен алгоритъм в таблото извежда и разхода на гориво) Ако не ти бачка разходомера - няма да работи и показанието на среден разход!
А то ако не работи може би е защото С14, М20 и всички мотори монтирани серийно във Е30 са със АФМ дебитомер и ОБЦ-то и таблото бачкат с него, а при М50 имаме МАФ и може от там да идва разликата...

Ама пък ти казваш че със стандартно табло от Е30 показва което ме навежда на мисълта че има нещо гнило и в мойте разсъждения ако ти не си се объркал :mhihi:
Изображение

Летящия холандец
Аватар

Мнение от ///Явор » 14 Яну 2007, 11:28

бачкаше си преди и то верно.от как смених маторя,не бачка само тва :shock: ама пак казвам,като сложа нормално табло работи,ама аз си искам мойто си :mhihi: ма то на с14ката има масло а не разходомер :mhihi: ....ясно ,махам го :mhihi: измислил съм какво да сложа на негово место :mhihi:

E30 Fanatic!
E30 Fanatic!
Аватар

Мнение от Дилян Пенчев » 14 Яну 2007, 11:43

Ами Другия вариант с който можеш да го финтираш е да сложиш някъде вътре да се търкаля един разходомер към който да е закачена некоя жичка (тая която трябва, ама няма да е лесно да се открие коя е :mhihi: ) А пък отпред на видно место да ти е за маслото :mhihi:

Аз верно забраих че тея нямат разходомер щото те харчат и без туй малко :lol: На шестаците са им по-нужно щото там маркуча за обратния бензин е сух каот барут :mhihi: На мен оня ден ми върна малко бензин по маркуча за към резервоара щото ми избяга тока към дюзите и се оказа че целия маркуч е напукан и тече каот лейка :mhihi: :mhihi: :mhihi: :lol: :lol: :lol:

Явор написа:....ясно ,махам го :mhihi: измислил съм какво да сложа на негово место :mhihi:

:mhihi: :mhihi: :mhihi: Некой часовник ли ще слагаш :shock: , ама от тея синоптичните, дето мерят налягането :mhihi: :mhihi:

П.С. Промених заглавието на темата за да е по лесно да се намира от търсачката ;) :idea:
Изображение

Любовника
Аватар
Кара: Е30 90' 320i convertible, E61 530d

Мнение от BMW lover » 14 Яну 2007, 12:20

На мен всичко си ми работи (за сега) с температурата нямам дертове , разхода си е нормален (12.2 до 13.4 в града) но имам и едни копчета дето ме е страх да човъркам, та ако има желаещ да ми обясни - :help:

Лимита как става и има ли възможноста нещо да сцъгясам компа, кода за запалването реален ли е или само аз така си знам че го има , и ако да , то как работи :winky:
Бъди такъв какъвто си - купи си BMW !!! ;)
Изображение

E30 Fanatic!
E30 Fanatic!
Аватар

Мнение от Дилян Пенчев » 14 Яну 2007, 12:38

Тоя код го зарежи, това е голяма тъпотия, да пишеш код преди да запалиш ама ако махнеш акомулатора и той се ресетва :mhihi: Ако ти е присаждан борд-а със сигурност не е сложен тоя модул за заплаването ;) Не знам как се работи с него щото никога не ми е било интересно :mhihi:

А лимит-а е много яко нещо! Аз го слагам на 80 км/ч така че в града да ме предупреждава като прекалявам много със коростта :mhihi:

Цъкаш копчето лимит и го настройваш отдолу със 1,10,100 и като свети червеното на Лимита ще ти звънка на тая скорост на моято си го настроил ;)

При мен на червеното комби понеже имаше стандартно малкото борд и имаше гонг и озвучаването ми беше профешънъл, и колоните бяха с едни допълнителни намотки и дори и като свири много силно музиката звънтеше гонга в колоните тихичко, и пак се чува :winky:
Еххххх....спомени, спомени, спомениии...каква хубава кола имах и я батисах :evil:
Изображение

Следваща

Назад към E30