Бонус малус от догодина?
Модератор: Общи модератори
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Re: Бонус малус от догодина?
Top Gun Maverick написа:То да е само това...
Одеве стана едно ПТП близо до нас с един познат, нищо сериозно, не спрял на стопа в хлъзгавото, няма почти трафик неделя преди 11, ама се цапнали леко. Фара му заминал и леко ламарината на онзи. Та случайно минах и питах катаджиите акт ли ще пишат или двустранен, казаха двустранен. Та в това положение, ПТП ще се отразявали при застрахователите и ще се вдига ли малуса след като няма актове? Сигурно някъде са писали из сайтовете, но ме мързи да търся.
Мисля, че двустранният протокол е за щети, който изплащат застрахователите. По пътя на логиката, директно в досието на грешника.
- ID A
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E83 M57T2
- Мечтае да кара: фърчило
Според проектонаредбата:
+ 3 малус класа на ГО. За по-големи щети беше +7 или +10 класа. Тоест отиваш на максимум плюс 400% ГО. Системата е така направена, че всички много бързо ще стигнем максимален малус. За Шкода до 8 години и пребоядисване на детайл (калник, врата, броня...) цената е към 400 лв. при вносителя. Честито на печелившите.
Превишаване на ограничението на скоростта в населено
място с 10–30 км/ч (чл. 182, ал. 1, т. 1-3 ЗДвП)
Нанесени вреди на имущество, причинени поради
непредпазливост, в размер до 300 лв. на база ДКП
+ 3 малус класа на ГО. За по-големи щети беше +7 или +10 класа. Тоест отиваш на максимум плюс 400% ГО. Системата е така направена, че всички много бързо ще стигнем максимален малус. За Шкода до 8 години и пребоядисване на детайл (калник, врата, броня...) цената е към 400 лв. при вносителя. Честито на печелившите.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Малко
Един скоро ми задра леко вратата с неговата, вбесих се. Карах го да пишем протоколи. Попълни си неговата част и си тръгна. Аз се поуспокоих и не бързах да звъня за номера на протоколи и т.н. Разтърках го с квото имам в багажника... съвсем леко е, ще излезе с паста 100%. Реших, че няма какво да завеждам щети, които ще се оправят за 10лв. Проблема сега обаче е, че си "изцапах" двустранния. Откъде се взима нов ? Погледнах дали не са ми дали празна бланка с последните застраховки, ама не - няма. Трябва да ходя до застрахователя или се продават някъде и "универсални" ? Сефте ми се случва подобно нещо и си нямам идея как се случват нещата. Даже от пича разбрах, че трябвало да звъня в КАТ за протоколен номер.

- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Офис на SDI, ще ти дадат сигурно няколко, ако искаш..
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- TNT
- младши ентусиаст
-
- ceco_kd
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е36 318i
- Мечтае да кара: На челна стойка.
- Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.
И да! Задължително звъниш на 112 да съобщите за ПТП и да ви дадат номер, под който ще го заведат и вие пишете тоя номер в двустранния констативен протокол.
Изпратено от моят Redmi 4 с помощта на Tapatalk
Карам бавно! Стигам Бързо!
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
Бонус малус от догодина?
А какво ще стане с паркинг щетите - задираш леко бронята и отиваш да заведеш щета, пак ли ти вдигат малуса или като е по пълно касно, не важи?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
За всяка виновни причинена щета на друго МПС получаваш по един фалос. За самостоятелно причинени щети на своето не знам ама няма да се учудя.
- TNT
- младши ентусиаст
-
Ако е така усещам отваряща се пазарна ниша за DIY бояджийски материали и машинки за пастиране

- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
ceco_kd написа:И да! Задължително звъниш на 112 да съобщите за ПТП и да ви дадат номер, под който ще го заведат и вие пишете тоя номер в двустранния констативен протокол.
Вече не се изисква номер от КАТ! В петък спряха в мен на жълтите и от 112 казаха, че няма нужда от номер, а после и застрахователя потвърди

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Той по принцип за някои типове щети никога не се е изисквал и при каско, но те после си го отказват с мотив "не може да се изясни механизмът на деянието".
Мен друго в малуса сериозно ме дразни- превишавам скоростта да кажем. Заснемат ме, плащам си глобата и втори път бивам наказан за същото деяние от частна фирма и парите, които й плащам на нея не отиват по никакъв начин за повишаване на пътната безопасност. А именно тия частни фирми ще съберат стотици милиони на база нарушения, които ще се разпределят като печалба.. опс, извиняям се. Тия фирми не печелят- ще бъдат изгубени в резултат от текущата им дейност.
Мен друго в малуса сериозно ме дразни- превишавам скоростта да кажем. Заснемат ме, плащам си глобата и втори път бивам наказан за същото деяние от частна фирма и парите, които й плащам на нея не отиват по никакъв начин за повишаване на пътната безопасност. А именно тия частни фирми ще съберат стотици милиони на база нарушения, които ще се разпределят като печалба.. опс, извиняям се. Тия фирми не печелят- ще бъдат изгубени в резултат от текущата им дейност.
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
bum_bum написа:Той по принцип за някои типове щети никога не се е изисквал и при каско, но те после си го отказват с мотив "не може да се изясни механизмът на деянието".
Това обеснява в едно изречение цялата ситуация около бонус-малос-а в българския вариант,за съжаление! Че то отвсякъде си звучи противоконституционно...
Последна промяна ildivvy на 18 Дек 2018, 15:07, променена общо 1 път
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
Ами то и с вдигането на данък МПС ситуацията е същата. Едва ли някой ще си продаде пушещия прогнил кош щото данъка му е скочил с 20-30лв. По новините споменаваха една цифра от 20 милиона приходи от новите данъци ,но не чух едно изречение как мислят да ги използват в борбата с мръсния въздух 

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
ildivvy написа:bum_bum написа:Той по принцип за някои типове щети никога не се е изисквал и при каско, но те после си го отказват с мотив "не може да се изясни механизмът на деянието".
Това обеснява в едно изречение цялата ситуация около бонус-малос-а в българския вариант,за съжаление! Че то отвсякъде си звучи противоконстуционно...
То много други неща могат да се обяснят по тоя начин. Създават синя, зелена и бембена зона за да решат проблема с паркирането. Дават я на частна фирма да я управлява, понеже държавата не е способна да бъде добър стопанин. Частната фирма естествено е на загуба от това начинание ама продължава и продължава да купува нови паяци за да могат да бъдат на още по-голяма загуба.

- ARR_
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Купе с 2 врати
- Мечтае да кара: Купе с 4 врати
- Детайли за колата: Седем напред, две назад
bum_bum написа:Мен друго в малуса сериозно ме дразни- превишавам скоростта да кажем. Заснемат ме, плащам си глобата и втори път бивам наказан за същото деяние от частна фирма и парите, които й плащам на нея не отиват по никакъв начин за повишаване на пътната безопасност. А именно тия частни фирми ще съберат стотици милиони на база нарушения, които ще се разпределят като печалба.. опс, извиняям се. Тия фирми не печелят- ще бъдат изгубени в резултат от текущата им дейност.
Застраховката е такса риск, не е данък или глоба че да отива за благото на обществото. Ти сключваш сделка че те ще покрият финансово поразиите които ти може да направиш. Когато превишиш скоростта, ти увеличаваш риска за компанията - навсякъде застрахователите работят така не само в БГ.
Според мен голямата глупост е това че вината се преписва на колата а не на водача, тука както обикновено наредбите са "изгорили плевнята заради една мишка".