Земеделска тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: вана
Мечтае да кара: DACIA

Re: Земеделска тема

Мнение от Knoxville_ » 25 Юли 2018, 11:57

Щом си ремонтираш сам раздатката на Хикса, една ракия ли ще те затрудни :lol: Ако излезне и голямо количество, занимавката със сланината ще ти се стори като следобедна разходка, гарантирам :ok: :ok: :ok:

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 25 Юли 2018, 12:20

Няма ядове, даже вече си го представям - форумен казан за ракия, с висящи от тавана парчета пушена сланина... :bchug:
Excellent! Steven is my name!

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 01 Авг 2018, 4:57

За форумен казан за ракия съм ЗА с две ръце.

Иначе изпаднах в кофти ситуация. Вчера не съм зареждал капана и дори не помня, дали беше отворен или не. Снощи докато си ровех из нета и се разнесе тежка смрад. Затворих всички прозорци и си легнах. Сутринта отидох в двора, за да изскубя поредната партида гъби (край нямат). Нещо изтропа от капана и видях следната нещо ужасно. Малка черна гад, с бяла линия от главата до опашката. Изнесох се със скоростта на ... Прибирам се преди три часа и вижте кой спинка блаженно вътре"

Изображение

Изображение

Включете си чувството за хумор и дайте идея как да го разкарам. На теория не пръска, когато не вижда никого. Хвърлих един найлонов чувал отгоре, ама се разсмърдя и го махна. Ще го оставя да умре от глад след 3-4-5-6-... дни.
Катериците са 64 :bang:

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 01 Авг 2018, 8:27

Еее, жестоко е спрямо животното... Не може ли целия капан да го напъхаш в някакъв плътен чувал и да го завържеш, да го закараш някъде и там да го пуснеш?

Не е пряко свързано със земеделието, но все пак - да се похваля с новото "магаре" за рязане на дърва. Конструкцията е моя, а изпълнението - с малко помощ от приятел. Нали наскоро разруших една стара кошара в двора и събрах един камион греди - сега ги режа. Ще трябват дърва за казана... :mhihi: :mhihi:
Изображение

Изображение

Нашият тиквеник съм го хванал да цепи по-дебелите парчета. За награда му давам да реже с триона - абе идилия... :mhihi: :mhihi:

Иначе "земеделието" е пълна скръб - тия дъждове еб@аха мамата на реколтата... :banghead: :banghead: На цялото дърво дърво бяха останали 3 (три) сливи и аз от седмици точех лиги как ще хапна една от тях. Иначе на външен вид - грешка няма:
Изображение

Откъснах я - виждате на масата сливата и една по-голяма ябълка, която беше паднала от дървото и я намерих в тревата. Това в дясно е ябълка с нормални размери:
Изображение

Разрязах сливата и - греда:
Изображение

Ябълката изглежда добре (не е загнила), но е още съвсем зелена и на вкус е като дърво:
Изображение

Чудя се - защо е паднала от дървото, малко преди да узрее? Иначе картофите грешка нямат:
Изображение

Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 01 Авг 2018, 12:06

Другари земеделци торите ли местата където садите реколка? И ако да - с какво?
От година на година доматите стават по-зле и по-малко, та искам да буустна малко почвата с някакъв вид тор, но не знам каква и колко се слага :dunno:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 01 Авг 2018, 12:37

Пробвай за известно време да ги садиш на друго място,а на това място засади нещо друго! Иска си и смяна през няколко години! Дори имаше някакви схеми,какво след какво да редиш,за да става обновяването и по естествен път!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 01 Авг 2018, 12:43

E аз сменявам местата всяка година, но пак един и същ сорт домати дава различен добив (количествен и качествен) всяка година :dunno:
Тази дъждовна година е ясно, че няма да се ядат домашни домати ама миналата беше хубаво времето пък доматите пак бяха зле, догодина дори обмислям да не садим нищо, а само тор и няколко пъти обръщане на земята
Изображение

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 01 Авг 2018, 15:01

Аз в доматите като ги сея пръскам малко оборска тор, а есента като се копае/оре азотна с още нещо си.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: тази
Мечтае да кара: онази

Мнение от Stoqnov_1979 » 01 Авг 2018, 23:14

Don_Diego написа:Другари земеделци торите ли местата където садите реколка? И ако да - с какво?
От година на година доматите стават по-зле и по-малко, та искам да буустна малко почвата с някакъв вид тор, но не знам каква и колко се слага :dunno:

Купуваш си семена. В момента не знам с точност как се казваше сорта им. Сееш ги,после разсаждаш. Изнасяш на открито,пръскаш 1-2 пъти и ядеш домати. И то домати,каквито не бях опитвал от детските си години.
DSC_3748.JPG
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 02 Авг 2018, 0:05

Нищо не купувам :mhihi:
От прабабата лека и пръст имаме семе за биволско сърце и разни други тукашни яки сортове, първите години вадихме по 2кг/бройката. Самите растения бяха като малки дръвчета и не смогвахме да ядем и раздаваме, а бяха 18-20 корена. Оттогава все такова сеем, разсада е супер обаче после е рехаво и все някакви проблеми :dunno: Да отбележа, че нито пръскаме нито нищо, сега за сефте се замисляме и за тор дори
Още тази есен ще сложа някаква тор и догодина може би ще я оставя да "почива" градината или пък нещо коренно различно ще насея
Изображение

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 02 Авг 2018, 7:35

Имам стар оборски тор в няколко чувала и слагам от него само когато садя фиданка - една лопата в дупката, под корените. Зеленчуците никога не съм торил с нищо, но сега като се постави въпросът - може би трябва... Знам, че има доста ефективни изкуствени азотни торове. Веднъж хвърлих една шепа от някакви сиви гранули в корена на магнолията и онази година цъфтя два пъти.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Мнение от Мордехай » 02 Авг 2018, 8:38

Аз торя много с оборска тор, наблизо има кравеферма. Според мен не е здравословно да се ползват изкуствени нитратни торове. Преди години като не знаехме и джаскахме от тях, продукцията беше грандиозна. Сега като откъсна една краставица и на другия ден е мека като изпразнен хей. А понеже е студено, доматите гледаме само в парник, тази година не стават хубави, но явно годината е такава. За сметка на краставици и тиквички. А и чушките се развиват много добре засега, вече откъснах няколко. Вчера панирахме първия патладжан.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 530iA Touring
Мечтае да кара: e3-е39
Детайли за колата: 2001

Мнение от dankata » 02 Авг 2018, 10:57

При мен почвата е много зле - глинеста. Отделно, по време на строежа на къщата са изхвърляли строителни материали навсякъде.
От 4 години се опитвам да обогатя земята - носих хумус от широколистни и иглолистни гори, почва от съседните ниви. В края на всяка есент преди да обърна почвата слагам и животинска тор. Тази пролет взех още кубик хумусна почва, уж био. Спретнах и компостер за баш-био тор. И лека-полека нещата се случват.
Има достатъчно информация как може да се тори естествено - извлек от коприва и глухарче за обогатяване с азот; дървесна пепел за обогатяване с калий и калций и тн. Отделно комбиниране на различни култури, с цел естествена растителна защита.
Ето няколко полезни неща:
Болести домати
Болести краставици
Болести пипер
Био земеделие

ентусиаст
Аватар
Кара: е21

Мнение от magareto_yori » 02 Авг 2018, 17:15

a защо не ползвате тор от червен калифорнийски червей. чистата тор от кравешки лайна определено не е по добре.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 02 Авг 2018, 17:25

Прясната тор не е добра за зеленчука , с такава също може да се вкарат нитрати достатъчно да се осереш като карпатска лисица . И другото което е неспасяемо е дебелината на хумусния слой . Ако отгоре имаш 10см хумус колкото да се хване троскота а отдолу е пясък и глина нищо няма да стане на тая земя колкото и да го ториш . Пониква нещо ама винаги е келяво и недорасло . Рекултивиране на цялото място с внасяне на силна почва от другаде, друго не виждам какво по -ефективно има от това . :dunno:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата