Земеделска тема
Модератор: Общи модератори
- Knoxville_
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: вана
- Мечтае да кара: DACIA
Re: Земеделска тема
Щом си ремонтираш сам раздатката на Хикса, една ракия ли ще те затрудни
Ако излезне и голямо количество, занимавката със сланината ще ти се стори като следобедна разходка, гарантирам

- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Няма ядове, даже вече си го представям - форумен казан за ракия, с висящи от тавана парчета пушена сланина... 

Excellent! Steven is my name!
За форумен казан за ракия съм ЗА с две ръце.
Иначе изпаднах в кофти ситуация. Вчера не съм зареждал капана и дори не помня, дали беше отворен или не. Снощи докато си ровех из нета и се разнесе тежка смрад. Затворих всички прозорци и си легнах. Сутринта отидох в двора, за да изскубя поредната партида гъби (край нямат). Нещо изтропа от капана и видях следната нещо ужасно. Малка черна гад, с бяла линия от главата до опашката. Изнесох се със скоростта на ... Прибирам се преди три часа и вижте кой спинка блаженно вътре"

Включете си чувството за хумор и дайте идея как да го разкарам. На теория не пръска, когато не вижда никого. Хвърлих един найлонов чувал отгоре, ама се разсмърдя и го махна. Ще го оставя да умре от глад след 3-4-5-6-... дни.
Катериците са 64
Иначе изпаднах в кофти ситуация. Вчера не съм зареждал капана и дори не помня, дали беше отворен или не. Снощи докато си ровех из нета и се разнесе тежка смрад. Затворих всички прозорци и си легнах. Сутринта отидох в двора, за да изскубя поредната партида гъби (край нямат). Нещо изтропа от капана и видях следната нещо ужасно. Малка черна гад, с бяла линия от главата до опашката. Изнесох се със скоростта на ... Прибирам се преди три часа и вижте кой спинка блаженно вътре"

Включете си чувството за хумор и дайте идея как да го разкарам. На теория не пръска, когато не вижда никого. Хвърлих един найлонов чувал отгоре, ама се разсмърдя и го махна. Ще го оставя да умре от глад след 3-4-5-6-... дни.
Катериците са 64

- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Еее, жестоко е спрямо животното... Не може ли целия капан да го напъхаш в някакъв плътен чувал и да го завържеш, да го закараш някъде и там да го пуснеш?
Не е пряко свързано със земеделието, но все пак - да се похваля с новото "магаре" за рязане на дърва. Конструкцията е моя, а изпълнението - с малко помощ от приятел. Нали наскоро разруших една стара кошара в двора и събрах един камион греди - сега ги режа. Ще трябват дърва за казана...

Нашият тиквеник съм го хванал да цепи по-дебелите парчета. За награда му давам да реже с триона - абе идилия...
Иначе "земеделието" е пълна скръб - тия дъждове еб@аха мамата на реколтата...
На цялото дърво дърво бяха останали 3 (три) сливи и аз от седмици точех лиги как ще хапна една от тях. Иначе на външен вид - грешка няма:

Откъснах я - виждате на масата сливата и една по-голяма ябълка, която беше паднала от дървото и я намерих в тревата. Това в дясно е ябълка с нормални размери:

Разрязах сливата и - греда:

Ябълката изглежда добре (не е загнила), но е още съвсем зелена и на вкус е като дърво:

Чудя се - защо е паднала от дървото, малко преди да узрее? Иначе картофите грешка нямат:

Не е пряко свързано със земеделието, но все пак - да се похваля с новото "магаре" за рязане на дърва. Конструкцията е моя, а изпълнението - с малко помощ от приятел. Нали наскоро разруших една стара кошара в двора и събрах един камион греди - сега ги режа. Ще трябват дърва за казана...

Нашият тиквеник съм го хванал да цепи по-дебелите парчета. За награда му давам да реже с триона - абе идилия...

Иначе "земеделието" е пълна скръб - тия дъждове еб@аха мамата на реколтата...

Откъснах я - виждате на масата сливата и една по-голяма ябълка, която беше паднала от дървото и я намерих в тревата. Това в дясно е ябълка с нормални размери:

Разрязах сливата и - греда:

Ябълката изглежда добре (не е загнила), но е още съвсем зелена и на вкус е като дърво:

Чудя се - защо е паднала от дървото, малко преди да узрее? Иначе картофите грешка нямат:

- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Другари земеделци торите ли местата където садите реколка? И ако да - с какво?
От година на година доматите стават по-зле и по-малко, та искам да буустна малко почвата с някакъв вид тор, но не знам каква и колко се слага
От година на година доматите стават по-зле и по-малко, та искам да буустна малко почвата с някакъв вид тор, но не знам каква и колко се слага

- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Пробвай за известно време да ги садиш на друго място,а на това място засади нещо друго! Иска си и смяна през няколко години! Дори имаше някакви схеми,какво след какво да редиш,за да става обновяването и по естествен път!
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
- Don_Diego
- ентусиаст
-
E аз сменявам местата всяка година, но пак един и същ сорт домати дава различен добив (количествен и качествен) всяка година
Тази дъждовна година е ясно, че няма да се ядат домашни домати ама миналата беше хубаво времето пък доматите пак бяха зле, догодина дори обмислям да не садим нищо, а само тор и няколко пъти обръщане на земята

Тази дъждовна година е ясно, че няма да се ядат домашни домати ама миналата беше хубаво времето пък доматите пак бяха зле, догодина дори обмислям да не садим нищо, а само тор и няколко пъти обръщане на земята
- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
Аз в доматите като ги сея пръскам малко оборска тор, а есента като се копае/оре азотна с още нещо си.
- Stoqnov_1979
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: тази
- Мечтае да кара: онази
Don_Diego написа:Другари земеделци торите ли местата където садите реколка? И ако да - с какво?
Купуваш си семена. В момента не знам с точност как се казваше сорта им. Сееш ги,после разсаждаш. Изнасяш на открито,пръскаш 1-2 пъти и ядеш домати. И то домати,каквито не бях опитвал от детските си години.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Don_Diego
- ентусиаст
-
Нищо не купувам
От прабабата лека и пръст имаме семе за биволско сърце и разни други тукашни яки сортове, първите години вадихме по 2кг/бройката. Самите растения бяха като малки дръвчета и не смогвахме да ядем и раздаваме, а бяха 18-20 корена. Оттогава все такова сеем, разсада е супер обаче после е рехаво и все някакви проблеми
Да отбележа, че нито пръскаме нито нищо, сега за сефте се замисляме и за тор дори
Още тази есен ще сложа някаква тор и догодина може би ще я оставя да "почива" градината или пък нещо коренно различно ще насея

От прабабата лека и пръст имаме семе за биволско сърце и разни други тукашни яки сортове, първите години вадихме по 2кг/бройката. Самите растения бяха като малки дръвчета и не смогвахме да ядем и раздаваме, а бяха 18-20 корена. Оттогава все такова сеем, разсада е супер обаче после е рехаво и все някакви проблеми

Още тази есен ще сложа някаква тор и догодина може би ще я оставя да "почива" градината или пък нещо коренно различно ще насея
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Имам стар оборски тор в няколко чувала и слагам от него само когато садя фиданка - една лопата в дупката, под корените. Зеленчуците никога не съм торил с нищо, но сега като се постави въпросът - може би трябва... Знам, че има доста ефективни изкуствени азотни торове. Веднъж хвърлих една шепа от някакви сиви гранули в корена на магнолията и онази година цъфтя два пъти.
- Мордехай
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: се на дъщеря си
Аз торя много с оборска тор, наблизо има кравеферма. Според мен не е здравословно да се ползват изкуствени нитратни торове. Преди години като не знаехме и джаскахме от тях, продукцията беше грандиозна. Сега като откъсна една краставица и на другия ден е мека като изпразнен хей. А понеже е студено, доматите гледаме само в парник, тази година не стават хубави, но явно годината е такава. За сметка на краставици и тиквички. А и чушките се развиват много добре засега, вече откъснах няколко. Вчера панирахме първия патладжан.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!
- dankata
- младши ентусиаст
-
- Кара: 530iA Touring
- Мечтае да кара: e3-е39
- Детайли за колата: 2001
При мен почвата е много зле - глинеста. Отделно, по време на строежа на къщата са изхвърляли строителни материали навсякъде.
От 4 години се опитвам да обогатя земята - носих хумус от широколистни и иглолистни гори, почва от съседните ниви. В края на всяка есент преди да обърна почвата слагам и животинска тор. Тази пролет взех още кубик хумусна почва, уж био. Спретнах и компостер за баш-био тор. И лека-полека нещата се случват.
Има достатъчно информация как може да се тори естествено - извлек от коприва и глухарче за обогатяване с азот; дървесна пепел за обогатяване с калий и калций и тн. Отделно комбиниране на различни култури, с цел естествена растителна защита.
Ето няколко полезни неща:
Болести домати
Болести краставици
Болести пипер
Био земеделие
От 4 години се опитвам да обогатя земята - носих хумус от широколистни и иглолистни гори, почва от съседните ниви. В края на всяка есент преди да обърна почвата слагам и животинска тор. Тази пролет взех още кубик хумусна почва, уж био. Спретнах и компостер за баш-био тор. И лека-полека нещата се случват.
Има достатъчно информация как може да се тори естествено - извлек от коприва и глухарче за обогатяване с азот; дървесна пепел за обогатяване с калий и калций и тн. Отделно комбиниране на различни култури, с цел естествена растителна защита.
Ето няколко полезни неща:
Болести домати
Болести краставици
Болести пипер
Био земеделие
- magareto_yori
- ентусиаст
-
- Кара: е21
a защо не ползвате тор от червен калифорнийски червей. чистата тор от кравешки лайна определено не е по добре.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Прясната тор не е добра за зеленчука , с такава също може да се вкарат нитрати достатъчно да се осереш като карпатска лисица . И другото което е неспасяемо е дебелината на хумусния слой . Ако отгоре имаш 10см хумус колкото да се хване троскота а отдолу е пясък и глина нищо няма да стане на тая земя колкото и да го ториш . Пониква нещо ама винаги е келяво и недорасло . Рекултивиране на цялото място с внасяне на силна почва от другаде, друго не виждам какво по -ефективно има от това . 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...