Бонус малус от догодина?
Модератор: Общи модератори
- ceco_kd
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е36 318i
- Мечтае да кара: На челна стойка.
- Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.
Re: Бонус малус от догодина?
Май не знаеш колко е глобата за каране без валидна ГО, нали? Иначе нямаше да пишеш, че е адекватна. Виж за винетка ако нямаш си прав!speedhokk написа:TNT написа: Глобите също са излишно високи. Трябва върху събираемостта да поработят. Върху състоянието на автомобилите да засилят контрола, пак повече ефект ще има.
Аз само за това не съм съгласен. Последната година пообиколихме съседните държави, съответно доста подробно се информирах за глобите във всяка една от тях и смело мога да я заявя, че тук освен ниската събираемост, повечето глоби са си направо смешни. Със 170 на магистралата ако те снимат глобата е 100лв, платена седмица след връчването - 70лв. Минаване на червен светофар - 100лв, в Гърция е 700евро. Преминаване през непрекъсната линия - 700 евро. Неправилно изпреварване пак толкова. Тук преминаване през непрекъсната линия е 20лв. На подбалканския 70% от случаите ме изпреварват на забранено. Тая глоба ако я направят тук 700лв и има кой да следи, дали ще изпреварват като луди? Ма за 20лв реално ти е все тая.
Единствените що годе адекватни глоби са за шофиране в града с 50 над ограничението, без винетка и гражданска и за алкохол. Няма нужда според мен повече примери да давам, всеки може да си провери за кое колко глобяват тук и колко в държавите съседки. Аз изброих най-фрапантните. А и последно, радар детектор 1000-2000 евро глоба в доста европейски държави, тук напълно законно.
Дори и от утре да постигнат 100% събираемост, аз пак ще си позволявам извънградско къде при изпреварване или друг случай да карам 10-15км/ч над ограничението, щото и да ме снимат и ми пратят фиш, глобата за до 10км над ограничението извън града е 20лв, ако важи и отстъпката - 14лв![]()
Не вярвам и за 20лв някой да спре да изпреварва неправилно или да прави забранени завои.
Изпратено от моят Redmi 4 с помощта на Tapatalk
Карам бавно! Стигам Бързо!
Мислех, че си е 400лв, но сега проверих, че са я намалили на 250лв. При повторно нарушение обаче е 800лв, така че горе долу бива положението
Интересно ми е обаче, като въведат бонус малус и на някои хора гражданската им стане 1000лв, при положение, че глобата за липсваща такава е 250лв кой ли вариант ще предпочетат

Интересно ми е обаче, като въведат бонус малус и на някои хора гражданската им стане 1000лв, при положение, че глобата за липсваща такава е 250лв кой ли вариант ще предпочетат

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
За всички нарушения ли ще вдигат, последните 1-3-5 години ли ще гледат или всички години? За фарове и паркиране глоба е едно, за червено и отнемане предимство на пешеходец е друго. Пример само, има и доста други вероятности.
Да, коментарът на Димитров ме сети за онзи филм със Силвестър Сталоун и Уесли Снайпс - Разрушителят/Demolition man. Там даже и за псуване нашия постоянно му излизаха глобички от едни устройства, които бяха на всеки ъгъл и във всяко помещение. Там се качваш в колата и всичко се следи. Ама и храна не се ядеше, сол, секс правеха с едни шлемове като във видео игри, абе чак толкова хубаво не е на хубаво.
alekangg написа:Е.Димитров написа:Гледам, че сте зачекнали темата с пътната безопасност и глобите.
Нещата в тая посока са супер елементарни и възможно осъществими с новите технологии.
Просто, във всеки автомобил се поставя GPS и тахограф, както и устройство, което да пали колата, след като, да речем си маркираш книжката.
Имаш редовна книжка, имаш платени гражданска и данък, поставил си си колана- колата пали и започва да записва движението и скорост. Дори няма да е необходимо да има камери за движение и катаджии по пътищата, цялото инфо от колата се предава на сървъри и го ядеш перманентно![]()
И подобно устройство няма да струва някакви безумни пари, даже държавата да инвестира в подобни устройства да се монтират на колите, още първата година ще избие парите. Да не говорим, колко ще намалеят катастрофи и простотии по пътищата.
Ама монетата има две страни винаги. Ако това се въведе теоретично, едно 95% ще купуват коли 100коня или по-малко и производители ще ревнат яко, от там губят много звена и хора по веригата.
Да, коментарът на Димитров ме сети за онзи филм със Силвестър Сталоун и Уесли Снайпс - Разрушителят/Demolition man. Там даже и за псуване нашия постоянно му излизаха глобички от едни устройства, които бяха на всеки ъгъл и във всяко помещение. Там се качваш в колата и всичко се следи. Ама и храна не се ядеше, сол, секс правеха с едни шлемове като във видео игри, абе чак толкова хубаво не е на хубаво.

Последна промяна Top Gun Maverick на 26 Юли 2018, 16:52, променена общо 1 път
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

- ceco_kd
- младши ентусиаст
-
Мен това ме е яд! Парата от винетките отива в хазната. Там ако не дадеш 100 лв и те барнат отиваш на х5. А за гражданската .... смях! И ако те удари такъв без ГО си имаш после работа с Гаранционния фонд, който за бронята ми, която бе одрана от такъв индивид без ГО ми платиха 25 лв. Това преди 2 години става. Нали се сещаш с 25 лв как се почерпих - скромно, щото и за черпене не стигат.
- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
ceco_kd написа: И ако те удари такъв без ГО си имаш после работа с Гаранционния фонд, който за бронята ми, която бе одрана от такъв индивид без ГО ми платиха 25 лв. Това преди 2 години става. Нали се сещаш с 25 лв как се почерпих - скромно, щото и за черпене не стигат.
В такива ситуации тия хора трябва да отиват на съд.... и като го осъдиш, може и да не вземеш пари (кой знае?), но загубилият плаща разноските по делото, а тогава държавата все ще си намери начин как да си вземе парите и тариката все ще го издух@, да не говорим какви са нещата, когато в свидетелството за съдимост пише "осъждан".... и колкото повече такива осъдени, толкова повече гласност ще има... а тогава нещата ще са различни...
ceco_kd написа:Мен това ме е яд! Парата от винетките отива в хазната. Там ако не дадеш 100 лв и те барнат отиваш на х5. А за гражданската .... смях! И ако те удари такъв без ГО си имаш после работа с Гаранционния фонд, който за бронята ми, която бе одрана от такъв индивид без ГО ми платиха 25 лв. Това преди 2 години става. Нали се сещаш с 25 лв как се почерпих - скромно, щото и за черпене не стигат.
Преди 2 или 3 години един приятел по ГО му платиха 65лв за спукан стоп и одрани задна броня и калник. За 40лв си намери стоп, бронята и калника с частично боядисване и преливане му ги направиха за 90лв в едно село. Демек парите не стигат дори и за най-мизерното "оправяне" на проблема. Дори са двойно по-малко.
- ceco_kd
- младши ентусиаст
-
То в конкретния случай ме удари съсед съвсем нарочно, от злоба ли, от завист ли или просто заради "Балканския синдром", но както и да спорех с тия от районното, че това не е ПТП, те си твърдяха че е. Дори ги попитах ако се кача в колата си и им ударя съвсем съзнателно патрулката какво ще го водят пак ли ПТП и ония - ами да! Извиних им се, че си изгубихме времето явно взаимно и така. Но май сгреших, че наистина не го подкарах по съдилищата тариката, нали?
- Knoxville_
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: вана
- Мечтае да кара: DACIA
speedhokk написа:Мислех, че си е 400лв, но сега проверих, че са я намалили на 250лв. При повторно нарушение обаче е 800лв, така че горе долу бива положението![]()
Не свалят ли и номерата на колата вече за неплатена гражданска?
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
speedhokk написа:....
Точно де. За неправилно изпреварване (е така умират хора) е 20лв. А за без винетка колко е ? Не знам някой да е умрял от липса на винетка

- shlosera
- младши ентусиаст
-
- Кара: e36 M50B20
- Мечтае да кара: e36 M3
Факт неоспорим, но от винетките се крадат пари на поразия, затова там се гледа и глобява. Та всички тия камери и тн са просто за да пълнят хазната с пара за кражба. Затова няма да купя винетка, затова избягвам да превишавам и скоростта!TNT написа:speedhokk написа:....
Точно де. За неправилно изпреварване (е така умират хора) е 20лв. А за без винетка колко е ? Не знам някой да е умрял от липса на винеткаА те за кое от двете следят ? От там нататък никой да не ми обяснява какви мерки взимали за намаляване на жертвите
Изпратено от моят G3311 с помощта на Tapatalk
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Днес пак ми направиха хит енд рън с колелото. Глупака навлиза в насрещното на локалното, от там пресича и се включва в моята лента без да ме види.
Като се изравних и го запитах кво прайм просто си сви и ме блъсна вместо отговор.
112, полиция и т.н. .. ама ти видя ли със сигурност номера, ма то такава кола май няма. Ама наистина ли така стана. Теглих им една и минах там от където излезе тоя да поразпитам. А познайте къде работи виновния.
След преебания ми минискус на пешеходна пътека от полицай и отказ на прокуратурата да вземе отношение. Оттеглените показания на полицая, дето беше свидетел сега и това.
Кви камери, кви граждански, кви 5 лв... молете се утре срещу вас и семейството ви да не е поредния пиян полицай и депутат, че тогава ще разберете колко незначителни и жалки касички сте.
Като се изравних и го запитах кво прайм просто си сви и ме блъсна вместо отговор.

112, полиция и т.н. .. ама ти видя ли със сигурност номера, ма то такава кола май няма. Ама наистина ли така стана. Теглих им една и минах там от където излезе тоя да поразпитам. А познайте къде работи виновния.
След преебания ми минискус на пешеходна пътека от полицай и отказ на прокуратурата да вземе отношение. Оттеглените показания на полицая, дето беше свидетел сега и това.
Кви камери, кви граждански, кви 5 лв... молете се утре срещу вас и семейството ви да не е поредния пиян полицай и депутат, че тогава ще разберете колко незначителни и жалки касички сте.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Всъщност ако го преследваш законово, няма къде да иде. Пишеш жалба, намираш си твой човек свидетел и си готов. И няма да те гризе съвестта, понеже не лъжеш, а просто намираш начин да докажеш истината пред закона, който иначе е срещу теб. И онзи полицай щеше да изгори, тоя втория дебил също.
Мен сега се мъчат да ме преследват двама силно комплексирани алкохолици с фуражки, чиито жени им биха шутовете(единия ходи да тормози жена си след това доста пъти, другия е наказван веднъж, че е хващан пиян на работа)и се чудели откъде съм имал пари, сякаш съм милионер.
Сега като спрат пак при мен да ме питат за дребни нарушения ще ги питам те защо карат без колани, говорят по телефоните, не ги ли черпят понякога (защото знам, че е така) и т.н.
В смисъл да дават пример и тогава да имат претенции.
Тука има един, който дълги години кара с фолио отпред и пишеше актове за всичко, но за фолио се бе зарекъл докато той има да не пише на граждани, така и направи. Но имаше срама, а тия нямат и се чудя ако продължават какво да ги правя още, освен добри приказки, които не разбират. Лошо е да бачкаш на пътя и да си зависим малко или много от тях.
Мен сега се мъчат да ме преследват двама силно комплексирани алкохолици с фуражки, чиито жени им биха шутовете(единия ходи да тормози жена си след това доста пъти, другия е наказван веднъж, че е хващан пиян на работа)и се чудели откъде съм имал пари, сякаш съм милионер.

Сега като спрат пак при мен да ме питат за дребни нарушения ще ги питам те защо карат без колани, говорят по телефоните, не ги ли черпят понякога (защото знам, че е така) и т.н.
В смисъл да дават пример и тогава да имат претенции.
Тука има един, който дълги години кара с фолио отпред и пишеше актове за всичко, но за фолио се бе зарекъл докато той има да не пише на граждани, така и направи. Но имаше срама, а тия нямат и се чудя ако продължават какво да ги правя още, освен добри приказки, които не разбират. Лошо е да бачкаш на пътя и да си зависим малко или много от тях.
In God we trust, all others we track.

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Нямам нерви да се занимавам, особено с полицаи. Ще си куцам и тва е. Важно е камерите да работят за пътната безопасност!
Държавата се замислила как да намали жертвите по пътя
пичове няма такъв филм. Единственото за което се е загрижила и то много сериозно е как да вземе парите на хората, но стъпка по стъпка не на един път че тогава заспалия българин не се знае какво ще му дойде на акъла и може да ги измете от сладките им места. Първо катаджиите ми те 90% са за гонене аз лично не познавам един свестен. Имам случка да ме засича катаджия със личния си автомобил пиян на мотика като возеше в колата и жена си с малкото им дете. Засече ме и слезна да ме бие обаче в колата бяхме 4 момчета и се отказа нещо. Мислех си тогава ако бях звъннал на 112 то е ясно че нищо няма да му направят, но мен щяха да ме побъркат където ме видят там щяха да ме спират. Другото което е мобилните радари. Нямам нищо против, но те винаги са на места с дебилни ограничения и никога там където реално има нужда. Застраховките пародия. Пътища пародия. ГТП пълна пародия
Тръгнали да се борят с войната по пътищата иначе 

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
bum_bum, слагаш си една камера докато караш колелото/мотора и да се надяваме, че няма да имаш неприятни моменти. Но ако се появи не дай си Боже ситуация, вече ще имаш доказателство.