Земеделска тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Re: Купете от баба!

Мнение от hell's angel » 20 Сеп 2017, 10:42

Е, оти ги берете зелени тия домати? Как беше лафа - производствена зрялост...
Ubi dubium, ibi libertas

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 21 Сеп 2017, 4:36

Borymeckata написа:Още имаш домати? Браво... Нашите приключиха и отново купуваме от пазара. Иначе последните домати (ако успееш да ги задържиш и през октомври) са най-вкусни.

Поръчах на сина да прати по пощата Вениш ГБ. Благодаря за идеята. Още не са узряли :oops: Откъснах само един, от който пълзящата гад беше оставила около 1/3. Вечер ги увивам в пластмасови пликчета, защото е страшно. Тази година е много влажна и насекомите са в разцвет. Комарите са като дронове и нямат проблем да летят с прикачен ГО ПРО. Ще снимам утре продукцията и ще покажа.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Мнение от Мордехай » 21 Сеп 2017, 7:17

Вчера питах в една агроаптека просто информативно, оказа се че има нов френски продукт, по-добър от вениш, защото вениш се разлага от дъжда почти веднага, а това си остава на гранулки и продължава да действа. За съжаление не му запомних името, но е френско и може да го има и в Канада. Ако синът ти не е купил още вениш, нека попита за другото.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от hell's angel » 22 Сеп 2017, 21:06

BMW_POWER написа:Банда, имам нужда от помощ. Щипалки (Forficula auricularia) ми нападнаха градината. В допълнение се появиха и голи охлюви. Как да се предпазя от тази напаст? Превръщат ми доматите в гърмяни с едри сачми топки.

Благодаря за всяка идея :bchug:

Мен малко ме съмнява точно тези, изброените, да ти ядат доматите. Щипалките си падат и хищници, по-скоро ти помагат в случая. За охлювите - Мезурол, у нас май го спряха, при вас може да го има все още. Пият и биричка :mhihi: :mhihi: :mhihi: Заложи две-три чашки, заровени до горния ръб, и им сипи по малко биричка. Удавени в биричка, смЕтам да е достатъчно хуманно :mrgreen:. Бабите, покрай мен, съм ги виждал да ръсят и с пепел марулите.
Ubi dubium, ibi libertas

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 23 Сеп 2017, 5:31

hell's angel написа:
BMW_POWER написа:Банда, имам нужда от помощ. Щипалки (Forficula auricularia) ми нападнаха градината. В допълнение се появиха и голи охлюви. Как да се предпазя от тази напаст? Превръщат ми доматите в гърмяни с едри сачми топки.

Благодаря за всяка идея :bchug:

Мен малко ме съмнява точно тези, изброените, да ти ядат доматите. Щипалките си падат и хищници, по-скоро ти помагат в случая. За охлювите - Мезурол, у нас май го спряха, при вас може да го има все още. Пият и биричка :mhihi: :mhihi: :mhihi: Заложи две-три чашки, заровени до горния ръб, и им сипи по малко биричка. Удавени в биричка, смЕтам да е достатъчно хуманно :mrgreen:. Бабите, покрай мен, съм ги виждал да ръсят и с пепел марулите.

Привет Колега!
Нямам идея какви хищници са, но като "влезе в домата", само щипките им стърчат навън. Вадих ги с пинсетата на женицата ... Ето снимки отпреди 2 мин. В 23:20 вечерта обикалям да снимам. Виждаш и как съм наврял доматите в пликчета. Сърцето ме боли :banghead:

Изображение

Изображение

Изображение

Охлювите ги посъбрах за две вечери "механично" с ръкавица. Сега видимо не са толкова много. Но щипалките са напаст отвсякъде. Минах почти целия дек с Райд и дано да съм ги попритеснил малко.

Утре на светло ще снимам нападнат домат, за да видиш на какво го превръщат.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от hell's angel » 23 Сеп 2017, 9:53

Не знам как са в Канада, ама при мен по-скоро вадят гъсеници на бяла пеперуда. Гъсениците дупчат доматите , а тия ги плюскат тях като понадебелеят, та за това предположих, че и при теб е така. Инсектицидите е трябвало да ги пръскаш превантивно, сега пред свършен факт е трудно...Ако са узрели вече не се тровете, ако имаш повече неузрели - редувай няколко инсектицида с къс карантинен срок, за седмица-две би трябвало да ги ликвидираш.
Тази година беше кофти от към вредители и болести. Тук ня'кви брутални китайски гадове се появиха. За 24 часа ебават мамата на всичко до каквото се докопат - чимшири, череши, праскови, сливи...Правят няк'ви паяжини и вътре гъмжи :shock: Лошото е, че и в агроаптеките нямат идея как се трепят и хората взеха да пръскат каквото им падне и по много. Не стига, че изтровиха всичко, ами и пчелите заминаха ...
Ubi dubium, ibi libertas

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 23 Сеп 2017, 16:20

Купихме къщата тази година и се нанесохме в края на юни. Дворът беше с един метър папрат. Под него мъх и никаква трева. Изхвърлихме около 25 - 30 чувала със зелена маса. И това от една площ около 120м2. Тогава и прехвърлихме разсада в земята. В апартамента е трудно ... Розовите бяха в големи кофи, черито са си в саксии, но на тях не им пречи. Та накратко, нямахме време за копане, пръскане и т.н. Отделно тази година ни смля от дъжд. Ако не се лъжа, между март и август има само един или два уикенда, в които не е валяло ...

Иначе казано, тестова година. Разсадът, който раздадохме на приятели е супер. Едни канадци са в шок от вкуса. Не могат да повярват, че имало такива домати по Света. Ето снимки на реколтата:

Изображение

Изображение

Изображение

На втората снимка се виждат дупките от щипалките. Малко след това започва директно да се скапва :confused:

Догодина войната ще е тотална. Надявам се и на помощ от природата де :OT:

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 23 Сеп 2017, 23:38

Колега, сигурен ли си че е от щипалките? На мен ми прилича на гъсеници, защото при мен същите дупки и вътре в домата се намира някоя гъсеница да се спотайва :mhihi:

Sent from my iPhone using Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 24 Сеп 2017, 7:48

По-добре идете при тези старици и просто им дайте някой лев, защото хигиената на продуктите ... аре няма да разпалвам спорове, но да речем че доста съм се нагледал на "баби производителки" с кожни болести. Не говоря за селска продукция, директно от земеделеца а за бабите по спирките на градския и там където намерят да седнат.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 24 Сеп 2017, 9:23

Гъсеници , хапват семките на домата .
.... Извършва се пръскане с един от регистрираните инсектициди: Авант 150 ЕК- 25 мл/ дка; Алтакор ВГ- 8-12 г/ дка; Дека ЕК- 30 мл/ дка; Децис 100 ЕК- 7,5-12,5 мл/ дка; Кораген 20 СК-20 мл/ дка; Цитрин Макс-10 мл/ дка.....
Мойте този година само гъби имаха :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mfandakov » 24 Сеп 2017, 11:52

Много лесно ти дават списъци гледам тук с препарати за третиране на доматите,искаш да ядеш боклуци като от магазина ли.???/
Аз се занимавам професионално с търговия на такива препарати,и не пръскам никъде около мен с нищо.
Ако толкова ти се иска да умориш тези гадини,купи една кутия цигари вземи тютюна от цигарите накисни го вечерта и на другият ден пръскай .Можеш да го комбинираш превантивно с меден сулфат/син камък/.И каквото успееш да произведеш това е,поне ще знаеш какво слагаш на масата.Ако искаш да развалиш всичко купувай химия и пръскай.
В града човек експлоатира човека,а в селото е точно обратното!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 24 Сеп 2017, 12:48

И аз щях да го кажа, но обикновено почват да ме убеждават, че без пръскане нищо не става.

Три години само съм гледал домати и единственото с което съм пръскал е няколко пъти екстракт от копър. Уж против мана. Няколко пъти след дъжд ги миех и с чиста вода. Домати, краставици и чушки си имах в изобилие почти до зимата, че се случиха тогава няколко топли есенни месеца.

Съседите, които пръскаха септември приключваха.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mfandakov » 24 Сеп 2017, 12:58

Търсете сортове които са типични за нас като RILA ,Ideal,и яжте домати за момента,а не хибриди с жилки от целулоза и 2 месеца трайност в магазините.Можете да торите с дървесна пепел,малко железен сулфат/зелен камък/и компоста от градината.
От толкова хибриди забравихме вкуса на "онези"зеленчуци.

П.с Статията си е малко рекламна но все пак,човека е "капацитет" в областта си...
http://e-vestnik.bg/4451
Последна промяна mfandakov на 24 Сеп 2017, 13:09, променена общо 2 пъти
В града човек експлоатира човека,а в селото е точно обратното!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 24 Сеп 2017, 12:58

То това хубаво , но с тия гъсета вътре как да го ям тоя домат ? Против тая напаст се пръска напролет , до август зарина ще се е разсеял :dunno: Жилките не са жилки а гъбички за които пак се пръска и дори тогава ако ги "изтървеш" стигат до домата . Ловят всякакви сортове .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от hell's angel » 24 Сеп 2017, 13:49

Нормално, като няма контрол всичко ще плъзне. К'ви ли не боклуци влизат у нас... ст'инките трябва да дрънкат, другото не е важно. Аз никакви семена не съм купувал, освен няк'ви от Каролина Рипър, че да има лютичко, но всяка година става все по-зле, откъм болести и пълзящо-летяща гад. Скоро ще увеличавам площа за косене и точка. Така е то. :mhihi:
Ubi dubium, ibi libertas

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата