Бял дим от ауспуха Е46

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар

Бял дим от ауспуха Е46

Мнение от morfis » 30 Юли 2017, 22:56

Здравейте,
Преди няколко дни си закупих едно старо автомобилче Е46, 2.0D, 136к.с, 2001 год.
Нов внос от Италия..даже и сервизна книжка си има ( на 200 и малко хиляди километра - като абсолютно разбирам, че са въртяни километрите :D )
Та запалих я, двигателя звучеше добре, без странни чукания и тракания, потеглих, направих едно завойче, и ходовата част нямаше забележки - не тропаше. Напраихме сделката и отпраших за Сливен.

По магистралата не съм я напъвал -120км не повече (все пак незнам какво точно й има под капака) Закарах я на един приятел, който е смея да твърдя, че разбира много повече от мен на тема автомобили, тъй като е пилот в рали Твърдица и от край време чарковете по автмобилния капак са му в кръвта.
По време на пътя всичко по таблото си беше добре-температура, обороти, през цялото време се услушвах за някакви шумове, ама добре си е бе.
Когато обаче влязах в града и на един светофар по едно време взе да пуши първо леко и излизаше бял пушек. От това което знам е, че ако е черен са сажди, ако е син е масло, ако е бял е вода. Изфорсирах я 2-3пъти и понамаля пушенето, после пак така на един друг сфетофар ама тоя път не пушеше. Покарах я още малко по-натам и паркирах и я оставих да и работи двиателя иии... пак почна. Минах всички процедури по регистрация и я оставих малко за няколко часа. След това погледнаг да видя дали няма мазни петна в казачето, евентуално да не меши вода и масло, ама нямаше.

На следващия ден тръгнах за София - 130км не повече. Обачее вече ми напправи впечатление, че стралката на темп. не стой вертикално, ами на първата чертичка от към студеното - сиреч не загрява. Стигнах Ихтиман даже почна мъничко още и да изтива :) Сега вече на мен ми светна лампата, че нещо има. Разхода беше малко висок (поне това пишеше на борд. комп - 7/100л). Влязох в София и по светофарите с 300 зора стрелката на тем. влезе във вертикално положение :) и пак почна да си пуши.

Оф, много дълго стана, извинявайте! Направо да попитам:

Може ли някой да да де някакво предположение от какво може да е бъде това? Само да добавя, че взех един снежно бял картон и го наложих на ауспуха след което форсирах няколко пъти за да видя дали няма петна от масло - сиреч да не би да гори масло. е бял си остана.
Та някои от вас дали е имал такъв случай> от някъде чук че можело и да е дюлза, ама не тресе двигателя.

Забравих да кажа и друго което ми направи впечатление. Реших да си поиграя с със системата за затопляне - за студеното и климатика, работят. обаче вдигнах температурата на максимум в купето на 32 C и от въздухоотводите на таблото излизаше леко топъл въздих. Смених да духа на предното стъкло - жега, смених да духа на краката - жега.

Та разбирам рискът с моя нископълзяй интелект да изям доста негитивизъм ама ще ви бъда много балгодарен, ако споделите някакви мнения.

Благодаря още веднъж!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 LCI 530xd / E46 330xda M57N
Мечтае да кара: по-малко на пътна помощ
Детайли за колата: +VRPerformance+eco-tuning auto+ново BMW X5 турбо

Re: Бял дим от ауспуха Е46

Мнение от virtualchild » 01 Авг 2017, 10:42

:wave:
Смени си термостатите колега, за да ти загрява както трябва колата. Смени и капачката на радиатора с оригинална.
Възможно е от 1 да влиза охладиелна течност в ауспуха и да пуши бяло:
http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=AS71-EUR-09-2003-E46-BMW-320d&diagId=11_3335

Поздрави !

Потребител
Аватар

Re: Бял дим от ауспуха Е46

Мнение от morfis » 02 Авг 2017, 15:32

Благодаря мнението и съвета! Оценявам го!
Вчера всъчщност я закарах да я диагностицират "от-до" както се казва. Та излязаха следните две грешки:
1. Абсурдно високи показатели на дебитометъра или така наречения MAF сензор :roll:
2. 60 натрупани грешки в "умна" дюзя, които грешки не искаха да се изтрият от няколко софтуера.....абе стоеше си там грешката :)

Та питам си аз нископълзящият интелект, възможно ли е ако МАF сензора подава грешна информация за количеството въздух към ECU (електронен блок за управление) и добавяйки неработещата правилно "умна" дюза, съотношението гориво/въздух да се отклонява, което да води до неправилно горене на двигателя и от тма всъщност когато колата е в покой да си пуши така. :dunno: Какво мислите? На прав път ли съм или далеч от истината?

Иначе термостатите, да...ще се сменят като идеята е ми е дазаппочна първо с главния.

Благодаря предварително

Назад към E46