Термостат м52туб28

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 Touring

Re: Термостат м52туб28

Мнение от Denmark » 02 Юли 2017, 13:00

efren написа:Искаш да кажеш, че при 160 км/ч ти се намесва перката :shock: ?

Ами не знам при каква скорост, но е имало случаи, когато съм спирал на паркинг на магистралата и перката върти яко. Също съм забелязал, че понякога при силен вятър перката пак полудява, не знам на какво точно се дължи.
Изображение

Аватар
Кара: 4х4
Мечтае да кара: 6х6

Мнение от efren » 02 Юли 2017, 13:34

Защотого написа така все едно перката ти се върти при скорост над 160 км/ч.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 02 Юли 2017, 17:13

Някъде беше разисквано, че перките помагат до към 60км/ч, от там нагоре въздушната струя става по-голяма.
Изображение

Аватар

Мнение от efren » 02 Юли 2017, 17:57

И аз то този извод бях стигнал отдавна, но когато критикуваш модераторите, че не помагат форума да стане по-подреден, винаги се намира някой, който да се изкаже, че се заяждаш, а всъщност човека, който има проблеми с намирането на инфо е самия той :winky:
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e46 1.9 316i / F36 440xi

Мнение от danielgenov » 02 Юли 2017, 18:39

efren написа:78-86 според мен е много малко. Моя термостат след като отвори на 96-97, държи между 89-96. При повече газ извънградсо започвада да достига 98-99-100. 103 достигна само при каране със 160 км/ч по магистрала при външна температура 40 градуса и пуснат климатик. След изключване на климатика стоеше около 99-100 при скорост от 160 км/ч.

Efrenm, 78-86 не е много-малко изобщо, а си е напълно нормално при изправно охлаждане на колата и електрически отворен термостат. При твоята има проблем и съответно всички работни температури са ти завишени. Един приятел имаше подобен проблем и се оказа, че радиатора му е сменен с китайски, който има намалена топлообменна повръхност и съответно има не добро охлаждане. Отделно ако антифриза е с по-голяма концентрация е нормално през лятото колата да държи по-високи температури, защото той има по-нискъм специфичен топлинен капацитет от водата. Също така ако е замърсена решетката на радиатора това също намалява топлообменнта му повърхност и влошава охлаждането. Отделно ел.перката в общия случай работи от 0 до 80 км/ч.

Аватар

Мнение от efren » 02 Юли 2017, 18:49

danielgenov написа:
efren написа:78-86 според мен е много малко. Моя термостат след като отвори на 96-97, държи между 89-96. При повече газ извънградсо започвада да достига 98-99-100. 103 достигна само при каране със 160 км/ч по магистрала при външна температура 40 градуса и пуснат климатик. След изключване на климатика стоеше около 99-100 при скорост от 160 км/ч.

Efrenm, 78-86 не е много-малко изобщо, а си е напълно нормално при изправно охлаждане на колата и електрически отворен термостат. При твоята има проблем и съответно всички работни температури са ти завишени. Един приятел имаше подобен проблем и се оказа, че радиатора му е сменен с китайски, който има намалена топлообменна повръхност и съответно има не добро охлаждане. Отделно ако антифриза е с по-голяма концентрация е нормално през лятото колата да държи по-високи температури, защото той има по-нискъм специфичен топлинен капацитет от водата. Също така ако е замърсена решетката на радиатора това също намалява топлообменнта му повърхност и влошава охлаждането. Отделно ел.перката в общия случай работи от 0 до 80 км/ч.

Искаш да кажеш, че двигателя е проектиран да работи на 78 градуса , а термостата е проектиран да отваря на 97 :shock: ???
Причината да работи на 78 градуса според мен е постоянно отворен (повреден) термостат, но това е мое мнение. Знаете как се проверява.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
Мечтае да кара: M3

Мнение от dr.peshev » 02 Юли 2017, 20:55

Казах ти да си видиш радиатора, при нужда да го измиеш!Водната помпа също
ЕДИНСТВЕНОТО ПО-ХУБАВО НЕЩО ОТ ШВЕДСКАТА ТРОЙКА Е БАВАРСКАТА! :winky:

Оригинални BMW дискове и накладки F10/F11 Цък :yes:
Оригинални BMW якета - Промоция Цък :yes:

Изображение

Аватар

Мнение от efren » 02 Юли 2017, 21:51

Казах ти, че колата ми е добре, напиши си в гугъл m54/52 working temperature и спрете с простотиите. Работната температура била с 20 градуса по ниска от тази на отваряне на термостата :kuku: :kuku: :clap:
Въпроса беше да ли термостата ба м54/м52 е двустепенен, а не колко ви е работната температура с постоянно отворен термостат.

Аватар

Мнение от efren » 03 Юли 2017, 0:06

Хора, какво не е наред? Като ви се видят скъпи гумите започвате да обяснявате колко са хубави китайските. Като ви се повреди термостата или управлението му, започвате да обяснявате, че работната температура на двигателя е 20 градуса по ниска от температурата на отваряне на термостата :kuku: :kuku: :kuku: Кой би искал двигателя му да работи при температура Х, а би направил термостата да отваря на Х+20 градуса? Пешев, ако има някакво правило некомпетентните да не пишат в техническите подфоруми, след това, което написа, единственото правилно нещо е да се самосанкционираш и повече никога да не пишеш в техническите подфоруми. Обратното би означавало да подведеш по-неопитни колеги да направят ремонти за стотици левове, което е грозно и всичко това заради избиване на комплекси.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e46 1.9 316i / F36 440xi

Мнение от danielgenov » 03 Юли 2017, 0:42

Efren, ти явно имаш някакви психични отклонения :D, като изключим факта, че с технически неграмотен. Първо относно основния ти въпрос, аз ти го отговорих в самото начало, а именно че термостата ти отваря на 97градуса и че има само две положения - отворено и затворено. И тук трябваше да спре темата, ама явно ти искаш някой да ти потвърди това, което се върти в твоята глава, колкото и абсурдно да е. Ти явно не знаеш какво е работна температура. Работна температура е всяка допустима температура в различните режими на двигателя. Специално двигателите с електрически управляем термостат, както е този на M52TUB28, имат много по-сложно управление на температурата, отколкото мозъка ти явно може да осмисли. Ама ако имаше поне малко мозък, щеше да си направиш справката, че стрелката за температурата на водата е в средата в температурния диапазон 75-113 градуса. Демек при всяка една от тези температури на борда ще има индикация за нормална работна температура, което е единствената информация, която го интересува шофьора, и която трябва да те интересува теб, защото явно си нямаш идея от физика/термодинамика/механика на фулидите и все подобни непознати на теб дялове от науката, за да разсъждаваш и да даваш глупави мнения. Така че гледай си само стрелката за температурата и недей да влизаш в подробности.

Аватар

Мнение от efren » 03 Юли 2017, 0:58

Поредния нещастник, който подкрепя твърденията си с обиди, а не с обяснения. Преди малко 78-86 градуса беше нормално, а сега нормално стана от 75 до 113. Да вземате някакви по спокойни наркотици, че ви идва в повече. Тебе ако те питаме всичко е нормално, даже да махна термостата и да го сменя с един нипел пак ще съм в нормална работна температура :mhihi:
Пак ви казвам - има гугъл, спрете да пишете простотии, от 75 до 113 и да не ви пука - това да не е на баба ти печката на дърва? Нали разбираш, чтова са близо 40 градуса температурен диапазон и това дали стрелката е в средата или не не ме вълнува?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318ti
Мечтае да кара: всичко
Детайли за колата: М42б18 '94

Мнение от s_kolev » 03 Юли 2017, 1:07

термостата не е on/off, моите наблюдения са че започва да отваря към 91-93* и е напълно отворен при 97, това е при положение че не се намесва вградения нагревател
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
Мечтае да кара: M3

Мнение от dr.peshev » 03 Юли 2017, 15:13

efren написа:Поредния нещастник
Да вземате някакви по спокойни наркотици

Още веднъж и ти пускам отпуската за лятото!
p.s. да не говорим, че въпроса с термостатите е разискван многократно
ЕДИНСТВЕНОТО ПО-ХУБАВО НЕЩО ОТ ШВЕДСКАТА ТРОЙКА Е БАВАРСКАТА! :winky:

Оригинални BMW дискове и накладки F10/F11 Цък :yes:
Оригинални BMW якета - Промоция Цък :yes:

Изображение

Аватар

Мнение от efren » 03 Юли 2017, 15:22

dr.peshev написа:
efren написа:Поредния нещастник
Да вземате някакви по спокойни наркотици

Още веднъж и ти пускам отпуската за лятото!
p.s. да не говорим, че въпроса с термостатите е разискван многократно

Хаахахах ако някой ми напише, че съм с психични отклонения няма отпуска, но ако му отговоря става проблем. Повтарям - "нещастник", за да ме разбереш по-добре. За теб - недей писа в техническите форуми, мненията ти са опасни за колегите. Не ми каза какво прочете за работната температура на м52 в Гугъл на английски?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 м50б25
Мечтае да кара: и да си свирка...

Мнение от KPETEH » 03 Юли 2017, 15:50

:banghead:
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."

ПредишнаСледваща

Назад към E46