Въпрос за пробег на масло .

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
Мечтае да кара: Murcielago SV

Re: Въпрос за пробег на масло .

Мнение от Z3Ro* » 05 Апр 2017, 9:05

Аз моето го сменям според индикатора и смяната идва около 15 хил. км. - написаното е какво дават производителите на масла, понеже въпросът в темата беше такъв.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 05 Апр 2017, 9:29

Що се отнася до смяната- 1година или 10000км. За дизелов двигател, каран преобладаващо на градско- и по-малко. По отношение на LL маслата- маслото освен да смазва изпълнява още няколко други функции, които няма как да се направят LL- да кажем къде ще отиде това, което влиза от горивната камера в маслото, масленият фитър също ли е LL и какво ще стане като се задръсти. Може би това:

Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 05 Апр 2017, 12:04

zvetiko написа:
vladobate написа:Още не мога да повярвам след толкова изписано за маслата как я има заблудата за уж по-добре 5/40. Гледайки само тези две цифри нищо ама съвсем нищичко не може да обясни качествата между двете масла. И да , 5/30 е определено по-стабилно термично масло , не го гледайте само като прясно такова , а също как динамично му се променят показателите след отработени Х километра.

5/30 определено не е по-стабилно термично масло. Първата цифра характеризира вискозитета на маслото при студен двигател и колкото е по-ниска, толкова по-бързо маслото ще достигне до всички точки на двигателя при запалването му. Втората цифра характеризира поведението на маслото при работна температура на двигателя- колкото е по-висока, толкова масленият филм е по-стабилен при натоварен двигател.

Аз съм с Мотул xcess 5w40. За времето за смяна - според производителите на масла синтетичните се сменят на 2 години или пробег 20000.

Дойде един колега с бензинова Е90 и проблеми. В няколко цилиндъра компресия 9.5бар. Каза ми, че не можел да разбере от какво се е случило- карал с 5W30 LL, сменял го през 30000км...

Ама пак не четеш май. Кво ми ги гледаш тез две цифри и правиш десекция на маслото , няма такъв филм. Чети за Мобил 5/30 как е що е и каква е пламната температура спрямо 5/40 , пък и за отработено масло изследвано пък тогава тез размисли. И не съм писал никъде 30000км , аз го бочкам на 8 хил. може и нагоре може и надолу. Зависи и от горивата с които се кара , пък си знаем нашите . Маслото освен смазваща има и охлаждаща функция също толкова важна ....и т.н. и т.н. В руския форум си ги изследват маслата и си го споделят не е само цифри , който иска да чете , истината е друга от сравнение "гъсто" - "рядко" . ПС: Ако не се лъжа пламната му температура на мобила беше над 250гр. , което определено говори за "силно синтетично" масло и 5/40 няма как да го постигне , поне от дискутираните тук.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 05 Апр 2017, 13:05

5w40 на 8к км смяна доста масла могат да се справят с задачите поставяни от водача... Иначе съм съгласен, руските канали в YouTube и форуми бая инфо имат.

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 05 Апр 2017, 14:31

Добре де за тия дето знаят руски да споделят на две на три какво са открили браятата братушки? Конкретни марки масло вискозитет? Кое в крайна сметка се представя най-добре според тях.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D 184 кс. седан

Мнение от dak » 05 Апр 2017, 15:07

:yes: и мен ме интересува щото не разбирам руски .

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 05 Апр 2017, 21:18

Набързо , щото четенето е...няма край ония правят яко изследвания и на прясно и отработено масло , че някои по няколко примера на реални коли и километри , даже пишат градско и извън по колко пробег. Почват с Редлайн ( там няма хън-мън ) изключително високи показатели и държеливост , Равенол - много високи оценки и държи на експлоатация , Шел - по новата им технология ( тя вече не е чак толкоз нова ). Тук интересно инфо от роднина в щатско , там е под името Pennzoil ( така се оказа ) и търговци дават доживотна гаранция , че мотора няма да се счупи от него ...нещо от този род , абе ако слагаш такова масло мотора вечен :mhihi: , ама не е майтап поне хамериканците си го имат черно на бяло . Мобил и по-конкретно 5/30 , много добри характеристики и температуроустойчивост ,както и много висока пламна темп. както и ниска температура на течливост ( по спомен -45 и +254 гр. ) , също така и таварищите смятат че има и естери . Масовката в бг е да се ползват масла хидрокрекингови , в което няма лошо , но пък не е идея да се гледа само това 5 на еди-колко си или пък я да мина на по-гъсто 10/40 . Тук е момента да се каже че с последните цифри има и много добри синтетично масла както и други започващи с 10 ...но до там , по цената си личи кое какво е. Та добре е да има правилна нагласа към маслата . ПС: Братушките се натъкват на постоянни промени в характеристиките и съставките на едно и също масло и често нямат обяснение за тези действия от страна на производителите , но е факт. Направи ми впечатление , че не са привърженици ( даже напротив ) на голям пробег с дадено масло поради факта , че множеството изследвани отработени масла им показва колко много падат свойствата на маслото .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 06 Апр 2017, 10:03

Никога не съм сменял масло на повече от 10к км и няма и да го направя!Това за дизелите,а на бензиновите БМВ-та които съм имал и на 6-7к си го сменях.Маслото е най-грешното нещо от което може да се пести.
Да не говориме за 2 години.То за две години ако не си минал 10-тина хиляди километра то маслото е станало на нищо от кратките карания и студени стартове.
И аз мисля,че 4в50 е по-добре от 5в30 за нашите условия и климат и с таково карам.Купувам само мотул и кастрол и съм доволен.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530dA M-Tech ///M-Pack

Мнение от ivailo0 » 06 Апр 2017, 12:33

Като съм дал 280лв само за масло, което знам от къде купувам със сертификат за всяка туба, пак ли да го сменям на 8-10к? / говорим за пълна синтетика/. Ако си купувамевтино масло, бих го сменял до 10к. Давам пари и ще го сменя поне на 15к. Има масла и масла, всеки сам си преценя какво да купува, от къде и след колко време да го сменя.

PS: Да не съм off.. една примерна снимка за добиване на бегла представа.
oil.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 06 Апр 2017, 12:46

ivailo0 написа:Като съм дал 280лв само за масло, което знам от къде купувам със сертификат за всяка туба, пак ли да го сменям на 8-10к? / говорим за пълна синтетика/. Ако си купувамевтино масло, бих го сменял до 10к. Давам пари и ще го сменя поне на 15к. Има масла и масла, всеки сам си преценя какво да купува, от къде и след колко време да го сменя.

PS: Да не съм off.. една примерна снимка за добиване на бегла представа.
oil.jpg

На е36 сипвах кастрол 10в60 когато беше 35лв литъра и си го сменях пак на километрите които съм писъл.Въпрос на избор и на това колко ти е важна колата,в какво състояние е и колко мислиш да я караш.
Какво е това масло за 280лв?
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530dA M-Tech ///M-Pack

Мнение от ivailo0 » 06 Апр 2017, 13:31

Тук е друга тема, но Eneos SUSTINA от официалният вносител.. Какво значение има. Темата май се изчерпа :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 06 Апр 2017, 14:07

Писал съм го и в други теми, но да го напиша и тук. През 95 година имаше в Смолян един директор на авто ремонтния завод, та той сменяше маслото на своята жигула на 700 км /седемстоти км/. И слагаше от най доброто за това време. Та и той така ми обясняваше как било най добре да се сменя навреме.
Щом са сметнали когато са проектирали двигателите че с правилното масло може да се кара толкова км, значи има за какво да е така. Ама всеки си решава. Аз досега поне не съм срещал никой да си е прецакал мотора от масло сменено на повече км. И както казвам сменям го на до около 20 хил, в момента съм на 380 хил с 5W30 на бмв мотора е перфектен.

Изпратено от моят SM-G900F с помощта на Tapatalk
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 06 Апр 2017, 14:16

Ти не си срещал ... ок ... ама ние сме :bchug:

Те хората щеката на маслото не знаят къде е (на колите до 2005та) , ние за смени на масло си говорим ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D 184 кс. седан

Мнение от dak » 06 Апр 2017, 15:28

А какво мислите за 0W40 това май е оптималния вариянт за БГ ?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
Мечтае да кара: Murcielago SV

Мнение от Z3Ro* » 06 Апр 2017, 17:05

Това е най-доброто масло от цитираните като цяло. Руски тестове, френски масла... Но, едно масло е толкова по-стабилно, колкото по-голяма амплитуда има във визкозитетните индекси за студен старт и работна температура. В тази връзка, в частен случай според марката 5/30 може да показва по-добри резултати от 5/40, но в общия случай по-стабилното масло е второто. Пак казвам, че това трябва да се преценява според марката масло - има си индекси за класове на маслата. Ако и двете са примерно а3/в4, по-стабилното масло във всички отношения, с малки изключения, е 5/40.
В нета има инфо и за това, че прекомерно честата смяна на синтетични масла е по-скоро вредна, отколкото полезна. Различните масла имат различни присадки, но повечето синтетични работят на принципа промиване на детайлите, след което следва нанасяне на тънък предпазен филм, който е изчислен от производителите, че се запазва определени километри или период. С честа смяна периодът, през който този филм е нанесен и работи в полза на мотора може да бъде съкратен. Тук не става въпрос за пестене и не разбирам защо всеки път дискусията тръгва в такава посока... :dunno:
Последна промяна Z3Ro* на 06 Апр 2017, 19:43, променена общо 1 път

ПредишнаСледваща

Назад към E39