В какво бихте инвестирали в България?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Re: В какво бихте инвестирали в България?

Мнение от K_Ilkov » 20 Мар 2017, 15:38

speeder88 написа:Това трябва да е! То там друга май няма! Два пъти съм бил там! Ми добре е! Цената е видн на уикенд каква е! И аз съм случвал на запазени уикенди почти два месеца напред! Специално тази е правена със субсидии и нямам идея колко е глътнала, може и повече, може и по-малко от 500к тотал.

Не само добре, чудна е :yes:

То от цялата работа тва със субсидията е най-голямата далавера, нали се сещаш ;)

Като ти финансират 60-70% от строежа после не е зле да си капе ако имаш време да се занимаваш ...
Ама с готови 500к, еле пък ако си ги изкарал, а не са паднали от небето ... знам ли :dunno:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 20 Мар 2017, 15:38

Сигурно е тя, щом казвате. Мога да попитам. :)
Изглежда дооста добре и не знам колко пари и как са наляти. Дадох просто инфо, че явно има интерес към такива неща..
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 20 Мар 2017, 15:42

Да бе, говорим си просто ...

То интерес може да има въпроса е каква доходност ще имаш срещу забитите пари и с какви усилия.
Всеки може да си сметне отзад напред от нощувките колко ще останат в него и колко ще отидат за разходи.

Такова нещо има смисъл (според мен) ако имаш мерак и ти е кеф да го играеш ханджия ... тогава е просто мечта :yes:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 20 Мар 2017, 17:37

Още 5-10 страници и ще се нацели златната среда :mhihi: На наследствения апартамент мога да кажа, че в дългосрочен план (мисля тази година стават 20 години от покупката) покачването на цената му е средно 3,8-4%. Това дотук никой не го сложи в сметките за имоти. Само наемите се смятат. Имотите също така го смятате само апартаменти - има си земя, има си търговски площи, има си офиси. За основни ремонти и т.н. просто може да се сложи някакъв процент в сметките. Скоро четох в статия, че стандартно 1% годишно от цената на имота.

От познатите, които имат УСПЕШНИ инвестиции в имоти, съм се ориентирал, че трябва да се търси златната среда. Както по-нагоре казаха - не трябва да е в най-ниския ценови диапазон, но пък не трябва и да е като на колегата вилата за много пари. Защото сега ще има на кой да го дава, ама като настъпи криза и ще стои празно. Като % от офисни и търговски... повече се изкарва. Проблема е, че по-трудно се търсят наематели.

Друго също грешна теза за мен, която виждам из мненията е... че всеки имот става за инвестиция. Като влезнете в мобиле-то да гледате БМВ-та и всичко ли е читаво ? Или по-скоро на 10-20 има едно, което става ? А "далаверата" е още по-рядко и на другия ден я няма обявата. При имотите съм останал с впечатление, че е същото.

Аз в акции не бих набивал пари, освен ако нямам вътрешна информация за нещо, което другите не знаят :mhihi: В нови и бързоразвиващи се компании е супер, но там и рисковете са много големи и доста често "ще гориш".

П.П. Не съм инвестирал в имоти никога досега, нямам и намерение в близките 2-3 години. Просто имам познати с доста успешни, както и такива с неуспешни инвестиции. И виждам основни разлики и грешки.
Изображение

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 20 Мар 2017, 18:10

TNT написа:покачването на цената му е средно 3,8-4%. Това дотук никой не го сложи в сметките за имоти. Само наемите се смятат.

Да, бе ама с кой знак ще го сложиш в сметките "покачването"? Щото може и да е отрицателна величина ;)

И това, че средностатистически за 20г се покачват по принцип цените на имотите не означава, че с всички е така и,
че е невъзможно да купиш някъде и нещо скъпо и след това да му се срине цената ...

И още нещо - тия проценти увеличение не говорят много ако не ги гледаш като покупателна способност към даден момент.
Щото има и инфлация и още доста фактори, който би следвало да се имат предвид ако ще оценяваш една инвестиция е ли доходоносна и колко ...

Не съм задълбавал ама май голяма част от "ваканционните имоти" в разни комлекси са доста надолу спрямо цените им преди кризата :dunno:

Та пак си е въпрос на имот и момент :yes:

Не лошо да се инвестира в имоти, но просто си има и минуси, като с всяко нещо ...
Изображение

...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 20 Мар 2017, 18:26

То в краткосрочен план всичко може да е надолу. Ако мислиш да купиш апартамент и след 2 години да го продадеш с 10-20к горница - това не е инвестиция, а търговия.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 328/е46 330i/e46325i/е91 330xd+

Мнение от m.dimitrov1992 » 20 Мар 2017, 18:39

Когато бях на 18 катасрофрах с 1-вия си автомобил който бях купил за 3 бона :mhihi: 12 клас дришльо без опит зад волана :clap: От нямане на къде я почнах на части! След 3 месеца бях искарал повече пари отколкото бях купил колата :ok: И оттам се почна с частите :mhihi: 2 години по късно имах разглобени 14 коли и оборот 25хил лв :shock: и части за още много пари! Като допълнителни инвестиции не съм правил! С парите от първата кола стигнах до тук! Като това ми беше допълнителен доход! Ходех на работа и след работа разглабях! Разраствах се много бързо с колите, но в същото време получих и няколко повишения в работата :paranoid: Започнах да се двоумя на къде да тръгна! Но предвид липсата на достатъчно място са съхранение на повече коли и невъжможността на закупуване на място за автоморга. Реших за по разумно да насоча времето и енергията си за развитие в работата и зарязах колите!
Но със едни 150хил съм сигурен че мога да разработя много силна автоморга :mhihi: Ама като ги нямам, си работя за шефа и така :mhihi: :mhihi: :mhihi:

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 20 Мар 2017, 18:50

TNT написа:То в краткосрочен план всичко може да е надолу. Ако мислиш да купиш апартамент и след 2 години да го продадеш с 10-20к горница - това не е инвестиция, а търговия.

Добре, така е ама незнам къде видя за 2г. да говоря?

10г. инвестиция ли са?

Изображение

И това е от току-що от имот.бг

Резултат от Вашето търсене на:
Вид имот: 1-СТАЕН, 2-СТАЕН, 3-СТАЕН, 4-СТАЕН, МНОГОСТАЕН, МЕЗОНЕТ, АТЕЛИЕ, ТАВАН,
Под райони: ГР. БАНСКО,
Да не се показват обяви, докладвани за проблем,
Средна цена на имотите в извадката: 26621 euro
Средна цена на кв.м: 430 euro.

Към кога очакваш апартаментите в Банско да станат пак 1000+ евро?

Въпрос на апартамент и момент е. Няма някаква универсална истина за поскъпването на апартаментите.

Спирам щото автора вече е задраскал тва с апартаментите така или иначе :yes:
Изображение

...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 20 Мар 2017, 19:36

Еми пак. На Банско, ако му спреш туризма (който рязко намаля по време на криза), какво остава ? Прочети ми пак предните мнения. Не всичко става за инвестиция. Хвана се там за едно изречение и започна с графики по курортите. Началната цена, за която ще купиш е от огромно значение. Ако ще купуваш на средна цена дори, много трудно ще ти излязат сметките. Скоро разбрах за познат, че си е купил в Пловдив ново строителство с цел инвестиция на цена... на която може да купи два. Апартамента си е хубав, на хубаво място, но когато се разглежда като инвестиция, а не като място за живеене за себе си... аз лично други неща бих гледал.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 20 Мар 2017, 21:48

K_Ilkov написа:Към кога очакваш апартаментите в Банско да станат пак 1000+ евро?

Когато най-накрая се справят със зелените олигофрени и приемат плана за развитие на парк Пирин :lol:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 21 Мар 2017, 8:43

TNT написа:... За основни ремонти и т.н. просто може да се сложи някакъв процент в сметките. Скоро четох в статия, че стандартно 1% годишно от цената на имота.

За ремонта - ако не гониш някакъв супер-лукс, 200 лева на квадратен метър те оправят... Става въпрос да се "пипне" така, че в следващите 10 - 15 години да не се занимаваш.
Excellent! Steven is my name!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 22 Мар 2017, 6:52

Като става въпрос за наеми и инвестиция в имоти , смятам че по-добрия вариант е инвестиция в ателие , склад , производствено помещение или подобни имоти .
Ако се сравни размера на инвестицията със приходите от такъв имот - просто няма място за сравнение със жилищните наеми .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 22 Мар 2017, 7:45

И аз съм на същото мнение: инвестиция в имот ДА, но в жилищен - на последно място. По-добре в производствен, търговски или друг стопански обект. Може пак да се занимаваш с наематели, но вероятно ще бъдат по-сериозни - някоя фирма, лекар, юрист или нещо подобно. За предпочитане е пред кварталния мизерник, когото предишния собственик с голям зор е изхвърлил за неплатени наеми и сметки...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 22 Мар 2017, 16:03

Всичко си има плюсове и минуси. Само си спомнете какво стана преди няколко години с кризата 2009-2011, когато беше най-силно. Масово затворени магазини, дори и по моловете. В Пловдив единия мол даже затвори, а другия се преструктурира (големите станаха няколко малки). Колко фирми фалираха и съответно остават празни офис площи ? А колко фирми успяват да се разширят, за да имаш наематели по време на криза ? Съгласен съм, че може би се правят повече пари, но по време на криза има голям риск да стоиш без наематели. И се получава, че хем нямаш приход, хем ти спада цената на имуществото. С жилищните го няма този проблем. Има-няма криза - хората трябва да живеят някъде. В Пловдив в близост до вкъщи има помещение за заведение, което стои от поне година празно. Като чух колко пари наем му искали - ясно защо, но такъв тип помещения често се случва да стоят доста време без наематели. И ако е като в случая да стоиш повече от година без наематели, хич не излизат сметките. Както казах, за всеки тип недвижимо имущество си има плюсове и минуси. Затова е добре да имаш от всички :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 23 Мар 2017, 10:33

Абе... тя кризата е навсякъде (не само за бизнеса) и нещата са навързани. Като ни налегне криза - бизнесът се свива - фирмите съкращават персонала - хората си заминават по родните места. Та дори със жилищен имот - пак може да останеш без наематели.

Пример: В някое градче закриват основното (най-голямо) предприятие. Изведнъж 500 човека остават без работа. Това няма как да не се отрази и на пазара на недвижими имоти, и на наемите. Много хора ще си заминат, но дори и да останат - за какво ти е безработен наемател? Само да ти прави сметки и всеки месец да слушаш приказки от 1001 нощ? Звучи безсърдечно, от от гледна точка на бизеса е така - трябва ти платежоспособен наемател или... никакъв.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата