В какво бихте инвестирали в България?
Модератор: Общи модератори
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Re: В какво бихте инвестирали в България?
Ще се смеете, но точно сега в SOFIX на БФБ.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
steeN написа:Ще се смеете, но точно сега в SOFIX на БФБ.
На фона на съвсем прясно излезлите схеми при формиране на индекса - пропускам мощно. Иначе в БГ не бих инвестирал нищо. Само навън.
Si non confectus, non reficiat.
- speeder88
- младши ентусиаст
-
- Кара: кошара!
- Мечтае да кара: BMW M3 E46
Имотния пазар е тоталлно лайно в София!
Брокерите постоянно плащат за статии, че има много търсене, а оттам и цените се надуват. Факт е, че банките в момента пускат много добри кредити. Един колега в момента тегли на 3,8%. Освен това същите смотани брокери постоянно казват, че имало недостиг на предлагането - ами ще има - като кутиите ново строителство, които предлагат имат повече ъгли в една стая от квадратаурата на цялото жилище, отделно тристайни апартаменти с две спални по 9м2... Трагедия!!!
Ако имах 500к бих инвестирл в прилична къща за гости близо до София.
Брокерите постоянно плащат за статии, че има много търсене, а оттам и цените се надуват. Факт е, че банките в момента пускат много добри кредити. Един колега в момента тегли на 3,8%. Освен това същите смотани брокери постоянно казват, че имало недостиг на предлагането - ами ще има - като кутиите ново строителство, които предлагат имат повече ъгли в една стая от квадратаурата на цялото жилище, отделно тристайни апартаменти с две спални по 9м2... Трагедия!!!
Ако имах 500к бих инвестирл в прилична къща за гости близо до София.

SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
speeder88 написа:Един колега в момента тегли на 3,8%.
То тва е хубаво, но дано си е разчел вноската щото тия неща не остават вечно такива ...
speeder88 написа:Ако имах 500к бих инвестирл в прилична къща за гости близо до София.
Интересно ми е защо близо до София?
Каква група клиенти очакваш да привлечеш на такова място?

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
K_Ilkov написа:speeder88 написа:Един колега в момента тегли на 3,8%.
То тва е хубаво, но дано си е разчел вноската щото тия неща не остават вечно такива ...
То се започна - ФЕД вдигнаха основната лихва (и май ще има още поне едно повишение до края на годината). Въпрос на време е в БГ да се вдигнат вноските по ипотечните кредити и тогава ще има порязани.
Si non confectus, non reficiat.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
K_Ilkov написа:Инвестицията в имот е консервативно начинание почти винаги и съответно не може да се очаква висока доходност.
Аз лично по-скоро го виждам като някакъв по-сложен спестовен вариант, а не като инвестиция с цел висока доходност.
За мен и това е доста оптимистично... Вие говорите за "инвестиция в недвижимост" по принцип, но всеки случай е индивидуален. Цената, на която купуиваш имота, е само един от параметрите на уравнението. Тъй като това е дългосрочна инвестиция - трябва да предвидиш как ще се развият нещата с този имот в следващите 10 - 15 - 20 години. Което не е толкова лесно, или поне - не във всички случаи... Държавата или общината могат с едно решение, буквално за един час, да ти съсипят инвестицията.
Виждал съм това в действителност - в Белене. След поредната "първа копка" и започване на проекта есента на 2008 год. с имотите в онова градче беше истинска истерия. Лозя и буренясали ниви се продаваха по 28 000 лева за декар (знам го със сигурност), а наемите бяха заминали софийските. Фирмата, за която работех, едва ми намери панелна гарсониера, обзаведена спартански (меко казано), на първия етаж, за 280 лева на месец! И това си беше направо голям късмет... Никой нищо не продаваше - чакаха панелните апартаменти (там други няма) да се вдигнат още. Започна бясно строителство - руснаците си построиха цял квартал с готини блокчета, магазин и нещо като кино или клуб. Ние - също, на друг край на градчето. Не казвам "комплекс", а наистина квартал - с нови улици, канализация с пречиствателна станция, блокове за персонала, къщи за ръководителите, гаражи и магазини. Разни фирми си направиха производствени бази, складове и административни сгради. Иии... познайте какво стана след година? И какво е положението сега? Който се минал да купува или да строи тогава - минал се...
Искам да кажа с две думи - не сигурно, че цената на твоят имот ще се вдига. Може утре да се окаже в центъра на циганската махала или в някое градче със затихващи функции и... няма продаване.
Excellent! Steven is my name!
- speeder88
- младши ентусиаст
-
K_Ilkov написа:speeder88 написа:Един колега в момента тегли на 3,8%.
То тва е хубаво, но дано си е разчел вноската щото тия неща не остават вечно такива ...speeder88 написа:Ако имах 500к бих инвестирл в прилична къща за гости близо до София.
По-висока покупателна способност на населението! Освен това като предложиш нещо качествено в горния ценови диапзон можеш да играеш с цената доволно. Плюс това живея в София и ако ми е в диапазон до 50км. бих могъл дам да си управлявам и поддържам, така че клиентите ми да получават максимална удовлетвореност.

- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Borymeckata написа:...
О да, факт - рискове има в недвижимите имоти, може много неща след 10, 20, 30г. да не станат както ги мислиш сега ...
Но то това важи за всяка инвестиция, нали така?
Аз поне не се сещам за нещо, което е 100.00% безрисково

Примера ти е показателен наистина, но според мен най-вече показва,
че и това да избереш правилен имот за инвестиция не е никак лесно ...
а за момента да не говорим

speeder88 написа:K_Ilkov написа:speeder88 написа:Ако имах 500к бих инвестирл в прилична къща за гости близо до София.
По-висока покупателна способност на населението! Освен това като предложиш нещо качествено в горния ценови диапзон можеш да играеш с цената доволно. Плюс това живея в София и ако ми е в диапазон до 50км. бих могъл дам да си управлявам и поддържам, така че клиентите ми да получават максимална удовлетвореност.
Въпроса ми имаше друга посока - Защо някой от София ще отиде в къща за гости близо до София?
Знам места, на които ходят предимно софиянци и хич не са близо до София ...
Другото ОК, въпреки, че ми е доста оптимистично това дето ще си прескачаш ей така да поддържаш и тн.
Дистанционно много трудно се случва каквото и да е както трябва ...
пп. Да не решиш нещо, че съм против

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Нелогично е ама една колежка от фирмата, имаха такава къща за гости до София, с. Пауново, община Вакарел, 30км от София по нейни думи(питах я). БУКВАЛНО нямаха свободен уикенд за месеци напред.
Сега не знам как е ама тогава го коментирахме в офиса и стигнахме до извода, че явно хората искат набързо да отскочат до някъде, без да бият много път и т.н.

Сега не знам как е ама тогава го коментирахме в офиса и стигнахме до извода, че явно хората искат набързо да отскочат до някъде, без да бият много път и т.н.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- kalo74
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E46 320D
- Мечтае да кара: X3 xDrive 30D
- Детайли за колата: 2005 Е46 320D Touring
Аз лично бих спазил златното правило на евреите: 1/3 земя, 1/3 злато и 1/3 скъпоценни камъни! Това е най- добрата гаранция и застраховка против всичко (IMHO ).
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
Интересно в тая тема пишат хората какво биха направили ако парите им падант от небето или от тотото. А реално ако парите са кеш в джоба какво бихте направили с тях?
Аз не давам съвет защото ако знаех до сега да съм инвестирал
Аз не давам съвет защото ако знаех до сега да съм инвестирал

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
В какво бихте инвестирали в България?
Zagy написа:steeN написа:Ще се смеете, но точно сега в SOFIX на БФБ.
На фона на съвсем прясно излезлите схеми при формиране на индекса - пропускам мощно. Иначе в БГ не бих инвестирал нищо. Само навън.
Тия "схеми" нямат абсолютно никакво значение...
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
K_Ilkov написа:О да, факт - рискове има в недвижимите имоти, може много неща след 10, 20, 30г. да не станат както ги мислиш сега...
Примера ти е показателен наистина, но според мен най-вече показва, че и това да избереш правилен имот за инвестиция не е никак лесно ... а за момента да не говорим![]()
Точно ...

Excellent! Steven is my name!
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Kroki написа:Нелогично е ама една колежка от фирмата, имаха такава къща за гости до София, с. Пауново, община Вакарел, 30км от София по нейни думи(питах я). БУКВАЛНО нямаха свободен уикенд за месеци напред.![]()
Интересно

В описаната от теб схема (знам, че го вадя от контекста и може и друго да имат заето, но ...)
не съм убеден уикендите дали стигат за нещо такова да се рентира

Или поне ме съмнява, че е твърде много хамалогия да забиеш 500к за доходите, които би получил.
А пък до Вакарел вече ще съм истински изненадан ако някой отиде за 1 седмица на почивка

Нищо лично към селото и Вакарел сигурно са много хубави!
Ако ти е наследство нещо ... друга бира, там да капе покрай другото ОК

Да не е тая?

https://vila.bg/house-horizont-2724.html

...
- speeder88
- младши ентусиаст
-
Това трябва да е! То там друга май няма! Два пъти съм бил там! Ми добре е! Цената е видн на уикенд каква е! И аз съм случвал на запазени уикенди почти два месеца напред! Специално тази е правена със субсидии и нямам идея колко е глътнала, може и повече, може и по-малко от 500к тотал.