По-добре ли бяхме през соца?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

По-добре ли бяхме през соца?

Да
137
41%
Не
144
43%
Не мога да преценя
51
15%

Общо гласове : 332
кандидат ентусиаст
Аватар

Re: По-добре ли бяхме през соца?

Мнение от alekangg » 15 Мар 2017, 16:47

Не знам кой какво го интересува Пт компаниите, но е видно, че у нас вносните хранителни неща са почти два пъти по-скъпи от средното за Европа и същевременно са произведен в соц страни със занижени качества, дори ревнаха доста страни за този проблем.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 15 Мар 2017, 17:24

Щото практически няма контрол върху производителите . В България има някакъв контрол все пак , но той е толкоз рехав че повечето го прескачат без проблем - особено големите фирми . Европейската практика е производителя сам да извършва контрол в съответствие с добрите търговски и бизнес практики .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 15 Мар 2017, 17:26

За проблемът повдигнат от Словаците не споря - има го и дано се присъединим към тях с исканията си. Политиците обаче едва ли много ще се радват, ако изведъж голяма част от електората им няма да може да си позволи да пие кола или "вносна бира", та съм скептичен.

Иначе по повод цените не съм съгласен в частта за "качествените стоки".
Ето някои неща за които се сещам:

Кола 2л - България ~2.20лв / Западна Европа ~2 EUR
Нутела 200гр България ~ 4.20лв / Западна Европа ~2.3 EUR
Бира Стела Кен 0.5 България ~ 2лв/ Западна Европа ~2 EUR
Чипс Лейс - България 105гр. ~2.20лв / Западна Европа 120g ~1.5 EUR
Топено сирене Президент 140гр България ~ 3лв / Западна Европа ~ 1.4EUR

Цените са по-скоро идентични, а тънкият момент е с качеството както ни светнаха словаците.
Ясно е, че за да е два пъти по-евтина колата тук, има нещо притеснително.
Подобни са нещата и с бирата и тя реално не е "внос".

ентусиаст
Аватар
Кара: VOLVO XC60 2016 Feiclift D3

Мнение от Демирев » 15 Мар 2017, 17:44

То си пише на кенчетата и бутилките с големи букви на всяка Stella Artoa - Haineken - Tuborg и прочие че са произведени от Каменица и Загорка в Пловдив - В.Търново и.т.н..... специално бирите никога не се е лъжело...всеки може да прочете че Стела - Хайнекен - Амстел - Туборг и други в метален кен или бутилки продавани тук са бутилирани в Пловдив под контрола на компанията майка.

По лошото е че например шивейцарският шокалад Линдт - уж фин млечен на ужасяващите 13-14 лв. е някакъв тотален боклук от блудкав крем и няма нищо общо с фин млечен шоколад!
Borymeckata написа:БМВ къща разваля... Момата е казала: "Или аз, или желазарията!"

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 15 Мар 2017, 18:48

Колега The Driver,познай в коя държава е товаИзображение
Важи за всичко-козметика,авточасти,дрехи,всички (или почти всички потребителски стоки).
А когато западноевропеецът си изнесе бизнеса тук,за позиция ,която съкращава в родната си страна,дава в пъти по-ниска заплата,но иска повече и по-качествена работа. И обратно,бай Ганя работодателят,като открива клон в чужбина,дава в пъти повече,осигурява на реалната заплата и не може гък да каже на работника,че профсъюзите ще го попилеят
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 15 Мар 2017, 19:21

Хайде и от мен малко цени.
Бри президент 200гр в БГ в 6-7лв, чужбина 2 евро. Камембера и той така. Мляко в тетрапак Президент в БГ е 3-4лв за под 1евро в западна Европа. Масло Президент в БГ 6-7лв за 250гр срещу 2-2,20евро в Европа.
Отделно, че продуктите нямат нищо общо с тези в Европа като качество.
Специално за шоколадов Линд в Швейцария са около 2 пъти по-скъпи отколкото в БГ и около 2,5 пъти над Цените в Европа, та има и изключения.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 15 Мар 2017, 19:47

Bogat-Beden написа:Колега The Driver,позн

Това е нещо различно от това за което аз говоря. Даже Своге далеч не са единствените местни производители които го правят.
И не виждам какво лошо има, никой неможе да им каже какъв марж на печалба да имат. Щом има кой да купува на тази цена в България ще го продават и това е. Примерно тук са позната марка и могат да си го позволят(минават за средно ниво шоколади), в Западна Европа никой не ги познава и продават близко до себестойност.

Аз цитирах цени от Френски супермаркет на сравнително еднакво познати "вносни" стоки тук и в Западна Европа.
За всичко изброено от теб е нормално да идва на по-високи цени тук след като производителя не е местен и се минава през няколко доставчици по веригата.

А това с изнасянето на бизнеса не виждам на нас защо трябва да ни пречи. Разбирам немеца примерно да го е яд че си е загубил работата заради Бай Ганьо. Никой не го кара Бай Ганьо да работи за половината пари на немеца. Ако е по-готино да стои без тях и да си запази гордостта никой не го спира, ама не виждам много такива да има.

Хайде и от мен малко цени
Ако продължим да цитираме ще излезе, че цените са доста по-шарени и далеч не са само по-високи тук.

Изобщо какъв е проблемът да си слагат и двойни цени, ако има кой да го купува?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 15 Мар 2017, 20:18

Тука не става въпрос само кое колко струва , става въпрос че стоките са с различни - понижени качество и различен състав за втората ръка хора . Отделно че и цените за втората ръка хора са по-високи на много от вноса , спрямо цените в Европа .
Алкохола и цигарите не ги давайте за сравнение , това са акцизни стоки .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 15 Мар 2017, 20:42

Законово това няма как да се реши. Проблема е ниския ни стандарт на живот. Това, което ще стане е, че просто фирмите ще направят търговски марки специално за Източна Европа, но регулацията ще остане и с нея разходите за поддържането и, допълнителните служители, които ще си бъркат в носа... разходите за бизнеса да прави нови етикети и т.н. Сещате се кой ще плати това в крайна сметка - потребителя.

Аз ако съм Кока Кола веднага брандирам тази със захар Кока Кока Premium/Deluxе/Health или каквото там искат да им е посланието и оставям тази с царевичен сироп просто Кока Кола.
То е близко до акъла :) В щатите междо другото всичката Кола е с царевичен сироп, но по магазините има Кола от Мексико със захар и цената не е много приятна... (не че ме интересува, не пия такива боклуци от години).
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 15 Мар 2017, 21:08

Jordana написа:Тука не става въпрос само кое колко струва , става въпрос че стоките са с различни - понижени качество и различен състав за втората ръка хора . Отделно че и цените за втората ръка хора са по-високи на много от вноса , спрямо цените в Европа .
Алкохола и цигарите не ги давайте за сравнение , това са акцизни стоки .

Точно за това говоря и аз, ама нещо не всички разбират.
У нас хем нещата са с по-ниско качество или направо боклуци.
Наскоро ядох сладолед carte d'or, който не само няма общо с оригинала, ами не става за ядене. Разбира се струваше повече от колкот в Европа.
Същото е положението за почти всичко хранително и вносно.

Потребител
Аватар

Мнение от Mini » 16 Мар 2017, 3:20

BMW_POWER написа:
alekangg написа:
bioz написа:
Jordana написа:А а а киселото мляко , както баба го прави ли ? :mhihi:
Имало бацили в млякото ! Похвално ! Ключовата дума е М Л Я К О !
Днес в киселото мляко има ли мляко ? Или пък в сиренето ? Или пък в кашкавала ? :dunno:

Има разбира се, просто гледай да не купуваш промоциите в кауфланд :mhihi:

Не знам от къде трябва да купувам, може би само с етикет био и цена 15+ за сирене и 20+ за кашкавал, ама и при тях няма гаранция.

Ето как след 2006 си хапваме боклуци, има стотици производители и тук-там крави.
Аз освен в Бг не съм виждал никъде из Европа имитиращи продукти и деликатеси по магазините, както и разни подобни, уж сме в ЕС, ама май не сме.
Същевременно никъде няма на всеки метър био и еко магазини. Става страшен феномен, хем основно се продават боклуци, хем е пълно с еко и био!
http://www.investor.bg/analizi/85/a/vnosyt-na-suho-mliako-i-palmovo-maslo-raste-prez-poslednite-godini-169430/
https://www.24chasa.bg/novini/article/6110734

Друга аномалия е, как у нас вече читавите неща са на цени като в Европа и разни съседни държави и дори по-високи.

Тук (Отава) има доста еко магазини и фермерски пазар. Цените са между три и пет пъти над нормалните. Отделно всеки магазин има щанд с еко продукти. За пример ще дам млякото. В магазина 3л за около $4.50. В Гатино (това е гетото в Кебек) са около $6.50, на фермерския пазар един литър прясно мляко от крава е $4. Издоено прясно мляко, без никаква обработка.

Нещо си се объркал пак. Подобна е цената за 4л. В Канада продажбата на сурово мляко е забранена.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 16 Мар 2017, 4:53

Mini написа:
BMW_POWER написа:
Тук (Отава) има доста еко магазини и фермерски пазар. Цените са между три и пет пъти над нормалните. Отделно всеки магазин има щанд с еко продукти. За пример ще дам млякото. В магазина 3л за около $4.50. В Гатино (това е гетото в Кебек) са около $6.50, на фермерския пазар един литър прясно мляко от крава е $4. Издоено прясно мляко, без никаква обработка.

Нещо си се объркал пак. Подобна е цената за 4л. В Канада продажбата на сурово мляко е забранена.

Да, 4л, не три. Натиснал съм съседния бутон. Каква грешка :banghead:

Ако ти донеса мляко от крава, което не е претърпяло никаква обработка, ще се покриеш ли веднъж завинаги? Написах "ФЕРМЕРСКИ ПАЗАР" и това е в Канада, не в Кебек. Не ти ли писна да пускаш зловредни изказвания, с които само се излагаш?

Едно време в Икономическия кандидатствахме четири човека за едно място. Рабфакаджии (работнически факултети май се превежда) в моята специалност нямаше. Бяха популярни в инженерните специалности.

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 16 Мар 2017, 9:56

И право също :mhihi: :
Цецка Цачева Данговска е родена на 24 май 1958 г. в с. Драгана, община Угърчин, област Ловеч.[2]. Средното си образование завършва в днешното СОУ „Анастасия Димитрова“ в град Плевен. Впоследствие работи в местен завод. Постъпва в работнически факултет, в който след 6-месечна подготовка, постъпилите са приемани за студенти без полагане на изпит.[3] Завършва задочно право в Софийския университет „Св. св. Климент Охридски“.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 16 Мар 2017, 16:25

Хвърляте ме в музиката с тия спомени отпреди близо 30 години :mhihi: От мен искаха бележка, защото влезнах задочно. Не ми стигна бала за редовно :oops: А на задочниците по кодекс се полагаха допълнително 25 дена платен и един месец неплатен отпуск за учене и изпити. Отделно нямаха право да отказват отпуск и затова май искаха бележка от бачкането. Как е сега, нямам идея. Големият завърши редовно, а малкия е много далеч от тези проблеми ...

Рабфакаджийте и тогава не бяха обичани. Бяха си явни връзкари и хората ги сочеха с пръст. В бачкането де. Но пък имаше и вечерно училище за бачкаторите.

Потребител
Аватар

Мнение от Mini » 17 Мар 2017, 1:05

BMW_POWER написа:
Mini написа:
BMW_POWER написа:

Да, 4л, не три. Натиснал съм съседния бутон. Каква грешка :banghead:

Ако ти донеса мляко от крава, което не е претърпяло никаква обработка, ще се покриеш ли веднъж завинаги? Написах "ФЕРМЕРСКИ ПАЗАР" и това е в Канада, не в Кебек. Не ти ли писна да пускаш зловредни изказвания, с които само се излагаш?

Искаш да кажеш, че законите не важат за фермерите? Нали се разбрахме да спорим с факти?
https://en.wikipedia.org/wiki/Raw_milk
https://fr.wikipedia.org/wiki/Lait_cru

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата