По-добре ли бяхме през соца?
Модератор: Общи модератори
- nickstorm
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на късмет и надежди...
- Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
- Детайли за колата: seats and a steering wheel....
Re: По-добре ли бяхме през соца?
steeN написа:K_Ilkov написа:Според мен задълбаваш![]()
Завода си е хубаво нещо, другото са детайли![]()
Ма нямало руда - шси докараме
Мръсен бил ... ареее баба ти все на чисто е живяла
До столицата - комуй
Петилетката отметната ли е?
Аре чеЗно, че белене нали знаеш къде е?
Не бе, тва е понеже държавата планира правилно, тя избира най-доброто... щото един частник... той ще изсере завода където му е кеф... ако не е държавата да го регулира, токувиж направил металургичен завод възможно най-навътре в страната където няма инфраструктура, близо до най-големия град, хем икономически неправилно, хем да трови повече хора
Преди поне е имало някакви заводи......
пи. ес
Кога ти почва смяната в МакДугъл?
пи. ес ту реторика се пише с и ..... рИторика, което ме навежда на мисълта, че преди имаше нормални училища и учителите шамариха учениците, а не обратното.....
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Не се хаби да ми пишеш повече, блокирал съм те. Чао. 

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
bioz написа:Jordana написа:А а а киселото мляко , както баба го прави ли ?
Имало бацили в млякото ! Похвално ! Ключовата дума е М Л Я К О !
Днес в киселото мляко има ли мляко ? Или пък в сиренето ? Или пък в кашкавала ?
Има разбира се, просто гледай да не купуваш промоциите в кауфланд
Не знам от къде трябва да купувам, може би само с етикет био и цена 15+ за сирене и 20+ за кашкавал, ама и при тях няма гаранция.
Ето как след 2006 си хапваме боклуци, има стотици производители и тук-там крави.
Аз освен в Бг не съм виждал никъде из Европа имитиращи продукти и деликатеси по магазините, както и разни подобни, уж сме в ЕС, ама май не сме.
Същевременно никъде няма на всеки метър био и еко магазини. Става страшен феномен, хем основно се продават боклуци, хем е пълно с еко и био!
http://www.investor.bg/analizi/85/a/vnosyt-na-suho-mliako-i-palmovo-maslo-raste-prez-poslednite-godini-169430/
https://www.24chasa.bg/novini/article/6110734
Друга аномалия е, как у нас вече читавите неща са на цени като в Европа и разни съседни държави и дори по-високи.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Един приятел преди малко ми показа тази снимка и уцели десетката!
По обратната логика, приемаха децата на активните борци и комунягите с 2+, същите ставаха началници после тук и там!
По обратната логика, приемаха децата на активните борци и комунягите с 2+, същите ставаха началници после тук и там!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
alekangg написа:Един приятел преди малко ми показа тази снимка и уцели десетката!
Тва е 59-та година бе, колега... 59-та...
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
- klintan66
- старши ентусиаст
-
- Кара: E34TDS , CL 500, Е65
Хаос написа:alekangg написа:Един приятел преди малко ми показа тази снимка и уцели десетката!
Точно така - все едно не е било .... А влезнали я с 2+ сега е на около 70 години и т.е 50 години активно управление на държавата е нищо.
Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Хаос написа:alekangg написа:Един приятел преди малко ми показа тази снимка и уцели десетката!
Е и??
Някой да спори, че не е 59?
Преди 44 е нямало активни борци и привилегии
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Датата на документа е 1959г - Живков вече е на власт , всичко е под логото на хрушчовизма и борбата с култа към личноста . Неща пак отхвърлени от самата БКП години след това . Но това е друга тема за размисъл .
Ако наложим този отказ , цитиран в документа от 1959г да не се допускат децата на бившите до обществено политическия живот - към днешна дата 2017 ще видим един двоен стандарт който няма как да бъде пропуснат . Включително и в настоящата тема на 220 страници се тиражира мантрата че бившите соц управляващи са завзели власта и след 89та , а сега вече техните деца и внуци продължават да тровят развитието на България ....някакви съвпадения с 1959та ? Значи ония тогава 59та като са направили това , за което днес се призовава изолирайки не само бившите , но и децата им практически е било лошо - но днес ако се направи същото с бившите управляващи преди 89та ще е супер , хубаво и похвално ? Нещо не мога да приема това за друго освен за поредната мантра тиражирана за заблуда на българския гражданин. Дори прозира една неприкрита завист , че днес не сме блокирали така ефективно бившите управляващи както са успели през 50те . Или сме си такива като нация - винаги търсим вината в други и никога в нас ?
Нали сега е демокрация , капитализъм , пазарна икономика ...методите от 1959та ще ни свършат добра работа , ако разбира се продължаваме да ровим в торта на историята и да тъпчем на място като нация .
Ако наложим този отказ , цитиран в документа от 1959г да не се допускат децата на бившите до обществено политическия живот - към днешна дата 2017 ще видим един двоен стандарт който няма как да бъде пропуснат . Включително и в настоящата тема на 220 страници се тиражира мантрата че бившите соц управляващи са завзели власта и след 89та , а сега вече техните деца и внуци продължават да тровят развитието на България ....някакви съвпадения с 1959та ? Значи ония тогава 59та като са направили това , за което днес се призовава изолирайки не само бившите , но и децата им практически е било лошо - но днес ако се направи същото с бившите управляващи преди 89та ще е супер , хубаво и похвално ? Нещо не мога да приема това за друго освен за поредната мантра тиражирана за заблуда на българския гражданин. Дори прозира една неприкрита завист , че днес не сме блокирали така ефективно бившите управляващи както са успели през 50те . Или сме си такива като нация - винаги търсим вината в други и никога в нас ?

Нали сега е демокрация , капитализъм , пазарна икономика ...методите от 1959та ще ни свършат добра работа , ако разбира се продължаваме да ровим в торта на историята и да тъпчем на място като нация .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
alekangg написа:bioz написа:Jordana написа:А а а киселото мляко , както баба го прави ли ?
Не знам от къде трябва да купувам, може би само с етикет био и цена 15+ за сирене и 20+ за кашкавал, ама и при тях няма гаранция.
Ето как след 2006 си хапваме боклуци, има стотици производители и тук-там крави.
Аз освен в Бг не съм виждал никъде из Европа имитиращи продукти и деликатеси по магазините, както и разни подобни, уж сме в ЕС, ама май не сме.
Същевременно никъде няма на всеки метър био и еко магазини. Става страшен феномен, хем основно се продават боклуци, хем е пълно с еко и био!
http://www.investor.bg/analizi/85/a/vnosyt-na-suho-mliako-i-palmovo-maslo-raste-prez-poslednite-godini-169430/
Друга аномалия е, как у нас вече читавите неща са на цени като в Европа и разни съседни държави и дори по-високи.
Тук (Отава) има доста еко магазини и фермерски пазар. Цените са между три и пет пъти над нормалните. Отделно всеки магазин има щанд с еко продукти. За пример ще дам млякото. В магазина 3л за около $4.50. В Гатино (това е гетото в Кебек) са около $6.50, на фермерския пазар един литър прясно мляко от крава е $4. Издоено прясно мляко, без никаква обработка.
Бележката от 59-та ми напомня нещо. През 1988г кандидатствах във ВИИ "Карл Маркс" и понеже бачках, искаха ми бележка от деловодството, че работата ми е ОК с това, аз да уча. От друга страна сега нали от години се иска отстраняване от държавна работа на агенти на ДС и разни други служби. Това на практика си е абсолютно същото

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Имам предвид Европа, където кравите не са екзотика както в Канада
- barabqga
- кандидат ентусиаст
-
BMW_POWER написа:alekangg написа:bioz написа:Jordana написа:А а а киселото мляко , както баба го прави ли ?
Тук (Отава) има доста еко магазини и фермерски пазар. Цените са между три и пет пъти над нормалните. Отделно всеки магазин има щанд с еко продукти. За пример ще дам млякото. В магазина 3л за около $4.50. В Гатино (това е гетото в Кебек) са около $6.50, на фермерския пазар един литър прясно мляко от крава е $4. Издоено прясно мляко, без никаква обработка.
Бележката от 59-та ми напомня нещо. През 1988г кандидатствах във ВИИ "Карл Маркс" и понеже бачках, искаха ми бележка от деловодството, че работата ми е ОК с това, аз да уча. От друга страна сега нали от години се иска отстраняване от държавна работа на агенти на ДС и разни други служби. Това на практика си е абсолютно същотоСамо дето не е 59, ами дооооста по-късно.
какво каза , я пак обясни като на малоумен , че аз не те разбрах

- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Не са влизали само тия с 2+, има и рабфакаджии, които са си още в управлението.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
За Европа не знам , ама в България са екзотика - кравите имам предвид .
Селското стопанство в България през 1990 произвежда 2.384.000 тона мляко и 1.274.000 тона месо , днес внася сухо мляко и замразено говеждо !! Новоизлюпените "капиталисти" трябва да ходят с наведена глава като вървят по улицата защото това което се извърши в българската икономика след 90те години граничи с национално предателство и геноцид срещу българският народ .
...За периода 2005-2012 г. вносът на сухо мляко се е увеличил почти четири пъти от 7 740 до 30 000 тона. Той продължава да расте и за целия проектен период се очаква да надмине 45 хил.тона. Това се дължи на очакваното намаление на цените на сухо мляко в световен мащаб и продължаване на дефицита на качествено сурово мляко в страната, което да бъде преработвано в предприятията. Още по-голямо е увеличението за същия период при кондензираното мляко – от 580 тона на 7 420 тона (ръст над 12 пъти), като този внос и в бъдеще се очаква да расте....
Селското стопанство в България през 1990 произвежда 2.384.000 тона мляко и 1.274.000 тона месо , днес внася сухо мляко и замразено говеждо !! Новоизлюпените "капиталисти" трябва да ходят с наведена глава като вървят по улицата защото това което се извърши в българската икономика след 90те години граничи с национално предателство и геноцид срещу българският народ .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Малко встрани от темата (или може би - не...), но понеже засегнахме въпроса за храните... Та ако искате да си спомните истиснкия вкус на храната, направете си някой уикенд една екскурзия до Сърбия. Аз съм ходил само в Зайчар и Неготин, но предполагам, че навсякъде е така. Значи намираш пазара или някоя квартална бакалия (магазини от големи вериги май не съм виждал...) и си купуваш димляно месо, кобасице, вешалица, каймак... на сиренето не помня как му викаха. Но в крайграничните градове хората са свикнали с българския и те разбират без проблеми. После може да седнеш в някоя кръчма и да хапнеш скара, имат хубави туршии, пекат нещо като пърленкли (погачице), ако не караш - дюлева и крушова ракия. Излиза доста евтино, не можеш да изядеш 20 лева. Има само един проблем - храната не е трайна като нашата, всичко купено трябва да го хапнеш в рамките на 2 - 3 дни.
Последна промяна Borymeckata на 16 Мар 2017, 8:27, променена общо 1 път
Excellent! Steven is my name!
alekangg написа:bioz написа:Jordana написа:А а а киселото мляко , както баба го прави ли ?
Защо да е аномалия?
Напълно нормално е да струват еднакво, ако и двете места са едни и същи "неща".
Ако Линд произвежда в една и съща фабрика едни и същи шоколади за Швейцария и за България защо при нас цената им да е по-ниска.Напротив вероятно ще е по-висока заради транспортни разходи, доставчици и т.н. Линд не ги интересува какъв е стандартът на живот в България(интересува ги, но от маркетингова гледна точка) и не са нужни да ни правят подаяния защото сме сиромаси.
Това с млякото също не го разбирам.
Неможе хем да искаме свобода, хем когато я имаме да си търсим пак силната ръка. Държавата е поставила рамки(стандарти за качество) за тоа кое е мляко и кое е имитиращ продукт(който пак отговаря на някакви стандарти).
Ние обаче сме изградили някаква извратена представа, че истинската цена на млякото се намира някъде около цената на имитиращите продукти и всичко нагоре е прекалено скъпо. А истината е, че хубавото мляко(и не само) е далеч по-скъпо от това което виждаме като най-масови цени. И дори да приемем, че хитрите маркетингови игри ни прилъгват и подвеждат, то имаме печалния пример със "Стара Планина". Държавата се намеси и помогна на потребителите в объркването като им създаде още една категория - да кажем истински салам.Вместо да избират измежду десетките различни производители на шпеков салам вече можеха да избират между масовия салам и качественият такъв.
Е видяхме какво стана

И проблемът не е в това че сме бедни - по душа сме тарикати и когато застанем на щанда за шпеков салам, вместо да мислим нормално взимаме евтината алтернатива като се залъгваме, че хем ядем салам, хем не сме се прекарали със скъпото.